3. függelék – Néhány szó a rokonoknak és barátoknak

Lehet, hogy azért érdeklődsz e program iránt, mert úgy gondolod, hogy valamelyik rokonod vagy barátod zabálásproblémával küszködik, erről azonban sohasem beszéltél vele. Nyilvánvalóan neki kell eldöntenie, akar-e vagy nem akar beszélni veled erről, és hogy próbál-e valamit tenni ellene.

Mindazonáltal meg kell tenned minden tőled telhetőt azért, hogy legalább tisztában legyen azzal, milyen lehetőségei vannak. Kezdeti lépésként el kéne olvastatnod vele ezt a programot. Hogy miképpen veszed rá erre, az a körülményektől függ és nagyfokú érzékenységet kíván tőled. Ne felejtsd el, hogy a zabáláshoz erős szégyenérzet és önvád társul, vagyis nagy megrázkódtatást jelent, ha kiderül, hogy tudsz róla.

Ha problémáját nem takargatja előtted, akkor mindjárt a segítség módján gondolkozhatsz. Ez attól függ, hogy rokonod vagy barátod, akar-e változtatni helyzetén.

Ha nem biztos benne, segítségére lehetsz, ha elolvastatod vele a bevezető “minek változtatni?” címet viselő részét. Ha viszont már rászánta magát a változtatásra, együtt vehetitek sorra a lehetőségeket, hogy kiválasszátok a legjobbat. Ha úgy látja, hogy legjobb volna orvoshoz fordulni, ebben legyél a segítségére. Ha sikerül megfelelő orvost találni, meg kell találnod a saját szerepedet.

Vigyázz azonban arra, hogy ne avatkozz bele túlságosan a dolgokba. Sokszor az a legtöbb, amit tehetsz, hogy érezteted, mindig számíthat rád.

Ha úgy dönt, hogy megpróbálkozik az önsegítő programmal, akkor is legjobb, ha a háttérben maradsz. Te is ismerkedj meg a programmal, hogy tudd mivel jár, de bízd rá rokonodra vagy barátodra, hogy mennyire von bele téged. Emlékezz rá, hogy a program szerint ki-ki maga kell legyen a saját orvosa. Lehet, hogy csak a nehéz időkben lesz szüksége a tanácsaidra és a segítségedre. Ez nem könnyű szerep: olykor úgy érezheted, be kell avatkoznod, amikor nem kéne, máskor meg olyankor kérik a segítségedet, mikor más dolgod volna.

A zabálásproblémával küszködök sokszor csüggednek el vagy érzik helyzetüket reménytelennek. Úgy érzik, sohasem lesznek úrrá problémájukon. Ha rokonod vagy barátod megosztja veled ezeket az érzéseket, légy segítsége eredményei tárgyilagos megítélésében (az kiértékelő kérdésekre és az összegző lapokra támaszkodva), és gondoskodj arról, hogy a legkisebb bíztató jelről se feledkezzetek meg. Hívd fel a figyelmét minden javuló tendenciára és önts bele lelket.

Esetleg úgy érezheted, hogy a program túlságosan egyszerű ahhoz, hogy működjön. Ha így is gondolod, emlékezz arra, hogy a program alapját a jelenleg ismeretes leghatásosabb kezelés adja. Tartsd meg magadnak a véleményedet, függeszd fel fenntartásaidat, és segítsd rokonodat vagy a barátodat a program végigcsinálásában. Csak ezzel növelheted gyógyulásának esélyét.

Vélemény, hozzászólás?