Dadogás, szorongás a dadogástól

 

Kezelt valaha dadogó pácienst? És a beszédén tudott javítani pszichoterápiával?

Dadogok, de ritkán, és általában alig észrevehetően, szóval terápiában nem is jön elő maga a dolog, csak a téma, de amikor előadást kell tartani pl. konferencián, vagy nagyobb közönség előtt bárhol (akár diákoknak), akkor erősebb, ezért már megszoktam, hogy rivotrilt veszek be előtte és úgy sokkal kevésbé jön elő… de szeretném rivotril nélkül, de nem találtam még jobb megoldást. és valahogy nem lesz jobb az évekkel, mert nem izgulok kevésbé most, mint 5-6 éve az elsőnél.

Örülök, hogy tudja használni a „varázsszert”, gratulálok hozzá, mert tudom, hogy nem mindig könnyű. Igen, akkor fog elmozdulni ez a dolog, ha elkezd tudni hinni. A varázsszer ebben is segít, mert megtapasztalhat a segítségével egy olyan őszinte kapcsolatot, amiben kénytelen lesz előbb-utóbb hinni, és ezen keresztül önmagában, saját értékeiben is. Lehet, hogy ez a dadogásán is segíteni fog, de azért azt nehéz teljesen kinőni, mert rögzült reflexekre épül, melyeket a szorongás indít be. A szorongását gyógyszer helyett oldhatná autogán tréninggel, ami megtanulható, és nagyon sok rendszeres gyakorlás után jól alkalmazható szorongásos helyzetben, pl. egy előadás előtt is. Konzultálhat esetleg logopédus szakemberrel.

Volt dadogó betegem, de nekem nem kellett ezzel a problémájával külön foglalkoznom, mert mire hozzám került, már Önhöz hasonlóan csak a különösen stresszes helyzetekben vált zavaró mértékűvé, és azt hiszem, azt hiszem, azon keresztül segített neki a terápia, hogy enyhültek a szorongásai. Persze nincs szorongásmentes élet, így neki sem szűnt meg teljesen a dadogása, csak annyira csökkent, hogy már nem igazán zavarja. Ha kiemelt tünetként kellene ilyen problémával foglalkoznom, konzultálnék logopédus-pszichológus kollegával.

Üdvözlettel, Éva

Vélemény, hozzászólás?