Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Skizoaffektív zavar

Nekem több depressziós (jellemzően ősszel és télen) fázisom volt és 2x hipomán AD szedése előtt. AD tuti nem okozhatta, de AP gyanús, h rátett egy lapáttal. Az elhagyása után nem a halu jött vissza, AD mellett volt először kevert fázisom, de elhagyása után nem múlt el. Hol enyhébb, hol erősebb kevert fázisom volt, de ex dokijaim nem vették észre, félre voltam diagolva és kezelve.

Az első depressziós fázis (15 evesen) előtt nem ittam, nem drogoztam.

Az első hipomán szakaszban (19 évesen) ittam mértékkel alkoholt és füves cigi is volt hébe-hóba. 

Fesztiváloknak szerettem a feelingjét, szabad levegőn levést, sátorozást. Zene is más élőben, annak is van vmi feelingje (nekem). 

25 évesen kezdtek kezelni gyszerrel.

Szerintem gyakran bipolos az ember, de először depressziós fázis jön elő, nem mánia. Arra adnak AD-t. Majd idővel átcsap abból kevertbe vagy mániába az ember, amit nem feltétlen gyszer okoz, de az sem kizárt.

Orvosom szerint, ha csak AD okozza a mániát, akkor elhagyásakor spontán elmúlik. Ha valódi bipol és fázisváltás van, akkor AD elhagyásától  nem múlik el.

AP-ról meg beszélnek össze-vissza a szakemberek. A bipol hivatalos kezelési protokollja szerint atípusos AP nem okoz depressziót, sőt enyhítheti is. A régiekről írják, h okozhat. 

Depressziós fázisban pl Seroquelt monoterápiában javasolják...

De: sok beteg panaszkodik arra, h agyonüti, EMIATT erőtlen, érzelmek sivárosodnak, nincs motivációja, lassú a gondolkodása. Szerintem gyakorlatilag depressziószerű állapotot hoz létre az agyonszedálás. Akik erre panaszkodtak és elhagyták, azok mind pikk-pakk jobban lettek. 

SZERINTEM AP elhagyása halus vagy mániás visszacsapást okozhat hajlam esetén. 

Így akkor megint más a menyasszony fekvése.. én csak magamból indultam ki. Ez esetben jók a segítőid. 

"Antipszichotikummal kezdték a kezelésem hallucináció és téveszme miatt.

Hipomán és depressziós fázisom előtte is volt, nem gyógyszer váltotta ki. 

Hipomán épp egy gondtalan nyári szünetben voltam. Egész nyáron buliztam, nyaraltam, fesztiválokra jártam. Felhangolt voltam, alig aludtam, nem fogyott el az energiám."

Hmm... akkor a fene se érti.. Én hipománként se mennék fesztiválra, részemről pénzkidobás.. bebaszni itthon is tudok.. youtuberól meg ugyanazok a zenék mennek. Ismerkedni meg egy fővárosi pubban szerintem jobban lehet mint pl egy Balaton Soundon(ott már voltam 1x) De amúgy ha akkor toltál valami kábszert az is kihozhatja ám.. persze nem feltételezek semmi ilyesmit.. nyílván nem szín józanul karbatett kézzel hallgattad azért a zenét. 

mmm.. sajnos azért valamilyen szinten megfogtál.. és lehet van abban valami amit mondasz.. Velem történt az amit leírtam az AD-vel kapcsolatban. Gondoltam hátha mindenki így lett bipol.. téves feltételezés volt. 

Antidepresszívumok hatásai

Ebből ugyanez derül ki. Azt fejti ki, h nemcsak a gyszereket érdemes nyomatni mindenre. 

Ezt az orvosom írta.

Pszichoterápia vagy gyógyszer?

"Sajnos igaz, hogy a mai hazai egészségügy káros mértékben gyógyszercentrikus, amiről már valahol bővebben írtam. Tényleg előfordul, hogy pszichoterápia híján kizárólag a gyógyszereket nyomatják, emelik, halmozzák és elfelejtik közölni a mellékhatásokat vagy nem ügyelnek kellőképpen illetve nem hívják fel a figyelmet a függőségi veszélyre az arra hajlamosító gyógyszereknél"

Látható, h nem gyszercég irányítja.

Ha úgy gondolod illetve neked azt mondták, h bipoláris zavart neked sérelmek okozták, akkor nem értem, h miért csak gyszert szedsz és miért nem jársz terápiára, ahol a sérelmekkel lehet foglalkozni.

AD-t is akkor kaptam először, amikor egy nehéz helyzetből kikeveredtem, de a depresszióm nem enyhült.

Antipszichotikummal kezdték a kezelésem hallucináció és téveszme miatt.

Hipomán és depressziós fázisom előtte is volt, nem gyógyszer váltotta ki. 

Hipomán épp egy gondtalan nyári szünetben voltam. Egész nyáron buliztam, nyaraltam, fesztiválokra jártam. Felhangolt voltam, alig aludtam, nem fogyott el az energiám.

Terapom nem érdekelt abban, h gyszert kapjak. Neki teljesen mindegy, h szedem, vagy nem szedem, fel sem írhatja. 

Orvosomat sem úgy tűnik, hogy gyszercég irányítja. Megállapította, h mi a bajom, mire kell gyszer és mit lehet illetve jobb terápiával kezelni. Gyszer beállításnál rugalmas. Azt kérdezi mindig, h milyen antipszichotikumot szeretnek, mekkora adagot, mennyi nyugtatót, melyiket. Láthatóan nem akar agyonszedálni és az sem célja, h gyszerrel legyen kezelve, amit terápiával is lehet. Pszichoterapeuta képzettséggel is rendelkező orvosokra nem jellemző, h csak a gyszert nyomatnák.

Alaptalan a feltételezésed az orvosommal kapcsolatban.

Viszonylag jó az állapotom, tudok dolgozni, tanulni, kimozdulni, szórakozni.

Azt sem lehet mondani, h nem gyógyulok. Pszichotikus epizód 10 év alatt sem tért vissza, szoc. fób enyhült. Egyik sem gyógyszertől. Kevert fázistól és súlyos depressziótól gyszer véd.

Tavaly télen csak Frontin mellett nagyon rosszul voltam. Akkor sem volt célja az orvosnak visszaadni a gyszert mert akkor a májkezeléssel kellett volna leállni. Végig igyekezett tartani bennem a lelket. Azt is jól torelálta, h ököllel szétvertem az Alapítványában a tükröt a kezelés után, erősen kevert fázisban. Szerencsére akkor már írhatott fel gyszert.

Azzal egyetértek, h nem feltétlenül kell előjönnie egy betegségnek, amire van valakinek hajlama. Azt viszont nem gondolom, h konkrét személyeket lehetne okolni, amiért bipoláris zavarod lett.

Akkor a terapod és az orvosod is egy a gyógyszergyárak által befolyásolt sületlen szöveggel etetnek amióta csak hozzájuk jársz. Nem csoda hogy nem gyógyulsz.. de lásd én szóltam.. 

Persze hozzá kell fűznöm, hogy lehet egyéni érzékenységtől is.. mindenesetre a tünetek alakulását befolyásolják a múltbeli tényezők 1. 2 - A jelenlegi élethelyzeted tényezői is befolyásolják. Így akiben van is hajlam a bipolaritásra.. annak nem feltétlenül kellene előjönnie. 

Ez egy viszonylag újfajta betegség mellesleg.. a modern világ generálta. Gondolom te is antidepresszánssal kezdted.. ja hogy az antidepresszáns úgy összezavarta a boldogságközpontodat hogy végül liftes csajszit játszol.. hmm.. hát igen.. de nem kellett volna AD se ugye ha nincs baj a múltban.. ejj.ejj.. 

Nekem terap és orvos is azt mondta, h ezt nem sérelmek okozzák, nincs összefüggés. 

"Bipolt hogyan okoznak régi sérelmek?" Hát ha ennyit nem tudsz, bizosan nem volt pszichológia órád a főiskolán.. vagy csak aludtál rajta.. Van hogy adott dolgokat raktároz az ember, aztán csak később robban be.. pl egy utasszállító sem mindig a kerozin szivárgása után közvetlenül robban fel.. kell hozzá azért rövidzárlat stb,stb.  Nálam rövidzárlat esetén egy dopaminerg antidepresszáns 2 heti szedése meg is hozta a dolgot. 

Bipolt hogyan okoznak régi sérelmek? 

Nekem csak a szorongás és traumatizáló események között van ok-okozati viszony ill régebben élethelyzet és depresszió között is volt, de ez sem magyarázza meg, h mindig télen volt mély a depim, holott nem volt több gondom, mint tavasztól őszig. Hipomán és kevert fázist semmihez sem tudom kötni évszakon kívül.

Dehogyis.. most nyírom ki a lelkem sokadszorra az 5mg Olanzapinnal.. de szerintem ezt már megtették a lent említett személyek. Látod most én vagyok úgy mint Te amikor priviben beszéltünk.. feljött a sok szar a mélyből.. na nem baj majd visszamennek.. én meg majd lehiggadok. Isten megbocsát, Én nem. 

Nagyon elemedben vagy.

Kicsit morbid vagyok.. nézd el nekem.. ez most az emelés miatt van. Az általánosban is mindig csak szívtam 6.os koromig.. nem voltak barátaim.. stb.stb.. azokat is gyűlölöm.. le is töröltem amúgy ezeket Facebookról.. kb 60 ismerőstől szabadultam meg a napokban. 

Ajj de válogatós vagy.. nekem meg az lényeg hogy működjön a cerkusz.. mondjuk akkor én is.. Én gyűlöltem a középiskolás osztályomat.. ma is velük álmodtam, igen miután ráemeltem az Olanzapinera... Valamilyen szinten őket is okolom hogy így jártam így kevés kivétellel majdnem mindegyiküket a pokolba kívánom. Nyílván így osztálytalálkozó sem lesz nagyon soha mert még előkerülne a balta a pincéből:))

Nekem sajnos nem múlt el, csak enyhült. Középsuli alatt nem volt. Utána kezdődött.

Nekem gyszernél az is szempont, h átmenetileg vagy tartósan okoz-e homályos latást. Több programmal + sok Excel es Word doksikkal dolgozok. Hatalmas (20-30 oszlopos) táblázatokat exportálok. Emiatt nagy felbontás nem jöhet számításba mert minél több oszlopot szeretnék látni, könnyebb mint húzkodni. Ráadásul az egyik (2 monitorral dolgozok) monitorom nem túl nagy. 3 is jól jönne...

Otthon nem, de mhelyen szemüveget (néha kontaktlencsét) hordok. Dioptria + cylinder együtt -1,5. Nem tűélesre van beállítva a szemüvegem. Alig tudnék dolgozni, ha vmi még homályosítaná a látásom.

 

Nekem inkább a bipol meg a skizoid nyalánkságokból jutott ki.. de ha engem kérdezel nekem kamasz koromban (kb 15 éves) volt enyhe szoc fóban csak nem jártam dokihoz és akkor még nem tudtam magam diagolni. De elmúlt magától.. 20 éves kormig nem szedtem semmit. 

Nem enyhe szoc. fóbom is van. AD viszont sosem hatott rá...

Passz.. nekem csak túlpörgésre kell.. persze annó más volt a menyasszony fekvése..kezelhetetlen(AD-ra nem reagáló) súlyos depresszióra kaptam 10mg Abilify 10mg escitalopram kombót.. na akkor aztán tényleg nem tudtam tovább a p-tsámon ülni. Akatízia megvolt rendesen.. 

Mellékhatás szempontjából nekem egyformák, de szorongást és nyugtalanságot nekem Olanzapin old jobban. Emiatt ezt szedem.

Én 25mg Seroqueltől is ki akartam nyírni magam.. tudniillik az szinte mindenre antagonista ami csak létezik.. én csak elszomorító gyógyszernek hívom. Ripedont meg akkor se szednék ha fizetnének érte. 

Sztem a teóriád is megállja a helyét. Remélem nekem ilyen kis adaggal nem lesz bajom. Orvosom azt mondta, h antidepit csak legvégső esetben ad. 

Érdekes, h erősen nyugtató hatású gyszer mellett alakult ez nála ki.

Seroquel és Ripedon is szedált, álmosított. 

Persze már elkezdtem az egyetemet.. de még egy darabig ott leszek.  Na ezt sosem tudtam eldönteni hogy az Olanzapine miatt van-e a depresszió.. habár egyik haverom 20mg-ot kapott kórházban.. fél évig ő is vigyorgott tőle mint Horthy lova a kockacukorra.. majd olyan OCD-je lett hogy max adag Rexetinen mellette Reagila 3mg-on landolt. Szerintem az Olanzapine egy idő után leállítja a szerotonin termelést az agyban... de ez csak az én hipotézisem és lásd szerencsétlen haverom példáját.. DE egy ideig szedhető. 

Nem azt próbáltam mondani, h ne szedj Olanzapint, hanem azt h lehet nem attól van depresszió, hanem azért mert gyszertől független fázisváltásod van pár hónap után. De jobb cserélni, ha más gyszer jobb olyankor.

Idézet tőle: interfunk100

Persze te nem tudod szedni az aripiprazol-t.. én könnyen beszélek.. enyhe depresszív fázisra nekem az a legjobb. 

Sajnos nem. 🙁 Lamolep viszont jó nekem.

Egyetem még csak terv vagy már elkezdted? 

Sztem nem kavar be. Nekem gyakori a fázisváltás. Olanzapin ilyen kis adagban nem fogja le. Szorongás és alvásgondok miatt viszont kell. Lamolep megakadályozza a súlyosabb depressziót és kiegészíti az Olanzapin mánia/kevert ellenes hatását.

Frontin nem oszt, nem szoroz. Ezt akkor kezdtem újra szedni, amikor májbetegsegre adott kezelés miatt mást nem szedhettem. Frontin nem sokat segített. 🙁 

Most megvonási tünet miatt csak lassan hagyom el illetve szükseg esetire csökkentem. Olanzapin mellé alváshoz felesleges. De pl vizsgához kell.

Egyetem mellett jobb is, ha nem dolgozol vagy csak heti pár órát.

A suli rendszerű (fősuli, OKJ-sek) tanulást már befejeztem. 

Ezen még nem gondolkodtam.. egyelőre ott az egyetem.. és a HR szerintem érdekelne.. egy szempillantásról lejön ki milyen ember.  

Idézet tőle: interfunk100

Idézet tőle: Kiscsillag

Az új osztályon még bonyolultabb a munka. Minimális okosítás után kaptam feladatot. Az egyikkel boldogultam minták alapján.

A fő feladatból kaptam párat. Csak lesek...hétfőn elcsípek vkit, hogy segítsen mert egyedül nem fog menni. Állatorvosi ló, ezer sebből vérzik és nem tudom, h mit írjak a kedvezményezettnek, h értse, h mit baszott el. 

Én ezért akarok valami lightosabb munkahelyet.. legyen kevesebb lé csak az egyensúlyom meg a boldogságom(mikor volt nekem olyan) meglegyen... 

Ez érthető. 

Ez a munka bonyolultsága és mennyisége miatt nem könnyű. Jó készségek(problémamegoldás, önállóság, kommunikáció) kellenek. Belső képzések, vizsgák vannak. Van, h nem képzéshez kapcsolódóan is kell itthon tanulni.

Sokáig már nem szeretnék itt lakni, kelleni fog a pénz. Terápiám + doki is 22,5 - 45 ezer között van havonta. 2-4 egyéni terápiam van egy hónapban és 1x25 vagy 1x50 percem orvossal.

Az előző mhelyemen kevésbé bonyolult munkám volt, de ott is nagy hajtás volt. Az azelőtti keveset fizetett, emiatt másodállásom volt, így kimerültem.

Milyen munkakörben dolgoznál szívesen?

Persze te nem tudod szedni az aripiprazol-t.. én könnyen beszélek.. enyhe depresszív fázisra nekem az a legjobb. 

Fogalmam sincs.. de inkább a teljes szétesés felé mennék.. majd kórház, lekötözés, Haloperidol és társai köszi inkább nem.. :))

Én nem tudom.. szerintem bekavar neked az is hogy antiepileptikumot(Lamolep) meg Frontint is szedsz.. én ha rendesen beáll a kettő közül valamelyik csak magában szoktam őket szedni. 

Reggel nem szeretek álmosító gyszert szedni, emiatt csak ritkán veszek be Frontint. Enyhe hatása a 2 db HOVA-nak is van, de az nem álmosít el. 

Nem pörgök, kevertben sem vagyok, lehet emiatt üt ki. Csak hipománban elég kevés alvás, én kevertben is fáradékony vagyok, normál alvásigénnyel, de felébredek korán vagy nehezen alszok el, emiatt nagyon álmos vagyok. 

Főleg az zavar kevertben, h gondolatrohanásom van, nem tudok koncentrálni és bonyolultabb dolgokat nehezen fogok fel. Nyugtalansággal is társul.

Most depresszióm van. Emiatt is felesleges emelni. Lamolepet lett volna jó...

Nem lehet, h Olanzapin nélkül is depressziós fázisváltásod lenne? 

Idézet tőle: Kiscsillag

Az új osztályon még bonyolultabb a munka. Minimális okosítás után kaptam feladatot. Az egyikkel boldogultam minták alapján.

A fő feladatból kaptam párat. Csak lesek...hétfőn elcsípek vkit, hogy segítsen mert egyedül nem fog menni. Állatorvosi ló, ezer sebből vérzik és nem tudom, h mit írjak a kedvezményezettnek, h értse, h mit baszott el. 

Én ezért akarok valami lightosabb munkahelyet.. legyen kevesebb lé csak az egyensúlyom meg a boldogságom(mikor volt nekem olyan) meglegyen... 

Hmm.. a HOVA tablettát nem tudom "hova" tenni.. Persze ne szedj sokat az Olanzapineból csak amennyi szükséges. Én most feltoltam 5mg-ra mert megtehetem.. 2,5 mg-al nem voltam stabil ha meg 3,75-re viszem fel csak lehet nem fogja meg a mániát.. így lett 5mg. 2019 szeptemberében 10mg volt a beugró majd 7,5-re le tudtam vinni.. de onnan se előre se hátra.. A csökkentése pokoli szorongást okozott. Nekem pörgés függvényében változó mennyit alszom tőle.. egy idő után kb fél év belerak a depibe, rosszabb esetben érzelmi elsivárosodással megspékelve.. úgy az igazi. De ha nem szedem akkor előbb-utóbb kórház(mondjuk még mindig megúsztam) 

Ha lement a pörgés szépen visszacserélem 5 mg aripiprazolra mielőtt belenyomna a mélydepibe.. ott a jel hogyha már Funeral For a Friendet hallgatok akkor lépni kell:D

Az új osztályon még bonyolultabb a munka. Minimális okosítás után kaptam feladatot. Az egyikkel boldogultam minták alapján.

A fő feladatból kaptam párat. Csak lesek...hétfőn elcsípek vkit, hogy segítsen mert egyedül nem fog menni. Állatorvosi ló, ezer sebből vérzik és nem tudom, h mit írjak a kedvezményezettnek, h értse, h mit baszott el. 

Idézet tőle: Kiscsillag

Tegnap kimaradt a Frontin. Éjjel 1-től hajnalig ébren voltam. 🙁 Ma estétől 0,375 mg-al folytatom. Reggel veszek be 2 db HOVA tablettát.

Lamolep 150 mg, Olanzapin 2,5 mg. 

Itt még jól írtam az adagot. 1 mg-ról csökkentettem le.

10 mg Olanzapinnal 14-16 órát alszok. 2,5 mg-al 7-8 órát hétköznap (ennyi időm jut rá), de kellene 9-10 óra. 5 mg-hoz 10-12 óra kellene, de 5:30-kor kelek. Este 17:30-ra haza sem érek, kivéve ha előbb eljövök, de akkor más napon kell tovább maradni. Normál esetben 18:30-ra érek haza. Túlóra estén volt, h csak 21:30-ra értem haza. 21-22 között szoktam lefeküdni, néha később. Pénteken végzek korábban.

Jaaa hát nem mindegy hogy tanya a Bakonyban vagy banya a takonyban. Akkor nem szóltam.. 😀

Elírtam. 0,375 mg. 1,5 x 0,25 mg

Dolgozok. Több olanzapinnal nem tudnék felkelni és más mellékhatása is van. Pl puffadás, székrekedés. Nekem 5 mg-al több mellékhatás volt.

Idézet tőle: Kiscsillag

Lamolepet vagy Frontint? 

Reggel 150 mg Lamolep. Frontin este 3,75 mg. Reggel 2 db HOVA.  Olanzapin este.

Nagyon sok az a Frontin Kiscsillag! Szét fogsz tőle berhelődni.. Melyik nem normális "orvos" javasolt neked 3,75mg-ot? Ha már ígysem tudsz dolgozni..(vagy tudsz?) akkor inkább az Olanzapine-t emelnéd este pl 7,5-re.. Én annyiról már leszedtem magam nagy nehezen egyszer. Nem végleges adag. De ennyi Frontin mellett ebből expressz kórház lesz.. 2 hetet nem adok. na jó 3-at. 

Mellesleg mivel én a 2,5mg-tól is zabáltam meg a 10mg-tól is így szerintem dózistól függetlenül zabáltat az Olanzapine szóval jobban nem hiszem hogy fogsz tőle hízni. 

Te most mit és mennyit szedsz? 

Lamolepet vagy Frontint? 

Reggel 150 mg Lamolep. Frontin este 3,75 mg. Reggel 2 db HOVA.  Olanzapin este.

És azt hogy a búbánatos faxba osztod el???

Tegnap kimaradt a Frontin. Éjjel 1-től hajnalig ébren voltam. 🙁 Ma estétől 0,375 mg-al folytatom. Reggel veszek be 2 db HOVA tablettát.

Lamolep 150 mg, Olanzapin 2,5 mg. 

Dolgozok tegnap óta.

Emelésnél jött elő a kiütés. Most a kiindulásinál kisebb adagot szedek.

 

Ez ismerős...
Idővel változik a metabolizmus, a receptorok is válogatósabbá válnak. 
Mindig csodálozom azokon, akik 20 éve szednek ugyanolyan altatót pl.
Ebből látszik, hogy az elme diktálása meg a placebo hatás mennyire bejön a képbe.

Dolgozni tudtál már menni?

Besztem orvosommal. 150 mg-al folytatom a Lamolepet. Hátha nem az okozza a kiütést.

Olanzapin marad 2,5 mg. Frontinból nincs fix adag. Maradhat ennyi vagy csökkenthetem.

Hát én már nem tudom.. hervasztóan hat rám ez az olanzapin.. másfél éve viszont totális eufóriában voltam tőle 1 hónapig amikor beállt.. fene tudja már hogy hatnak ezek a gyógyszerek az emberi pszichére és testre.. ha tehetném hagynám az összeset a francba. 

Nem tudom, h jó ötlet-e folytatni a Lamolep szedését holnaptól. Nem múltak el a kiütések és ott is viszketek, ahol nincs kiütés.