Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Skizoaffektív zavar

Hasonlóan érzek, úgy láccik, mh.

Az is baj, h már nem szeretnék se élni, se meghalni. Utóbbiról a Lamolep tehet. Kétségbeejtő, hogy nincs olyan opció, ami megfelelni.

Attó tartok, nem vagy ezzel 1edül...

Nem mindig passzolok ebbe a világba.

Nem szeretnék varrni vagy börtön konyhán kumpit pucóni.

Van, poloska IS. A böriben nem mindenkinek kötelező, de te varrhatnál fasza rabruhákat, szarér'-hugyér', amit szabaduláskor fizetnek ki.

Száradjon le a f@sz@ annak, aki kitalálta, h dolgozni kell a megélhetésért.

Börtönben is kötelező dolgozni? Elmeotthonba szeretnék menni. De csak akkor, ha ott nincs poloska.

Aztán megkapnád vmi elmebetegét! : D

Agyátültetést szeretnék.

Többnyire ezt érzem. De volt, h fordítva volt. Pozitív érzésekkel töltött el. Csak sajnos ahol ezt éreztem, nagyon kevés volt a fizum. A mostani fele.

Szerintem a munkavégzés és a depresszió erősítik egymást.

Eleinte nem akartam, de már annak örülnék, ha emelhetném a Brintit. Félek, hogy ekkora adag nem fog hatni és attól is, h nagyobb adag sem.

Nem tudom, hogy utálom a munkahelyem illetve általában a munkavégzést és az húz lefele vagy a depresszió miatt érzem ezt akkora tehernek.

Esztertől megkérdeztem a Brintis tapasztalatát. Remélem nem baj, ha leírom. Azt írta, h először eufórikus, aztán dühös, ingerlékeny lett. 1 hónapig szedte. Úgy emléxik, h akkor nem szedett sem AP-t, sem hangstabot.

Azt olvastam, h depire van törzskönyvezve, de generalizált szorongásra is adható (off-label). Lehet emellett könnyebb lesz a Frontint is elhagyni. Nekem eléggé mixes a szorongásom. Általános aggodalmaskodás megfeleltethető generalizált szorongásnak + enyhe szoc fób/teljesítményszorongás. Mivel egyik sem erős, lehet ez hatni fog rá. 

Frontint ma csökkentem 0,375-ről 0,25 mg-ra.

Válaszolt. Nem biztos, h kell emelni. Megvárjuk, hat-e.

Írtam mailt az orvosomnak. Rákérdeztem, hogy megvárjuk, h hat-e az 5 mg Brintellix vagy idővel mindenképpen emelni kell.  

Érthető! 🙁 Valszeg az is egy tünet, h nincs célja a jobban létnek. Így tényleg nem lehet elindulni vagy kapásból ezen kéne változtatni.

Köszönöm az ötleteket, és valóban meg lehetne próbálni ezt meg azt - ha látnám az értelmét, ha lenne hosszútávú célom bármivel is, ha lenne olyan elképzelésem, hogy "ha tünetmentesebb leszek, akkor". De nincs.

Alvásra lehet szigorú napirend kellene. Pl este 10 és reggel 8 között szánni rá időt. Nappal nem aludni. Akkor hetek alatt átállna a szervezet. Csak ez az elején nehéz mert éjjel nem biztos, h tudsz eleget aludni és csábító a nappali alvás, ami ellehetetleníti az éjszakait.

Skizó! 

Szerintem első körben diagnosztizálni kellene. TB alapon erre kb 10 perc jut, azalatt max hasraütésszerűen lehet diagolni. 

Lehet az egyik tüneted - amit mi többen hipnagód halunak gondolunk - nem kóros. Lehet vmi neurológiai és nem pszichés tünet.

Ezen kívül depresszió, szorongás és személyiségzavar is számításba jöhet. 

Szval lehet nem mindent lehet gyszerrel vagy sokkolással kezelni. Tudom, terápiát nem pártolsz, pedig életképes embernek inkább az javasolt. Legalább a haludra magyarázatot adna.

8,5 órát aludtam és alig bírok felkelni. 🙁 :

Oda neked valami gyengébb AD kellene NEM elektrosokk.. Coaxil-t próbáltad már? Az annyira nem vágja haza a libidót. De ha kifejezetten kényszereid vannak zömével akkor Rexetin. Mondjuk nekem az escitalopram is elmulasztotta őket.. Rexit még nem szedtem.. 

Mindenre IS jó. Kifújja az agyból a port. Koncentrációs zavaroktól (nekem egy ideje ez is fokozottan jelentkezik) kezdve a kényszerhülyeségekig.

Hmm.. hát nem tudom..én akkor is pszichoterápia illetve a mérsékelt gyógyszeres kezelés mellett érvelek. Az ECT olyanoknak való akik vagy annyira depressziósak hogy az ágyból nem hajlandók kikelni vagy annyira skizofrének hogy még a Clozapinra(Leponex) sem reagálnak. Te még egész normálisan tudsz létezni gyógyszer nélkül is.. piálni sem piálsz.. ha orvos lennék én tuti nem javasolnék neked ECT-t. 

Még a korai szakaszban is kevés volt a maradandó károsodást szenvedő mondjuk a különféle durva kemikáliákkal kezeltekhez viszonyítva, ellenben pár kezelés után mellékhatásmentesen gyógyultak meg olyanok (lettek hosszútávon tünetmentesek), akik előtte kb. életképtelenek voltak. Ha lehetne választani az agyat valóban szétszedő, eleve hónapok alatt beállított mindenféle egyéb mellélhatásokat és függőségeket okozó szarok és pár ECT kezelés között, nem lenne számomra kérdéses.

Idézet tőle: Artifical Skizo

Én imádnám az ECT-t, kár, hogy nem lehet magánúton elvégeztetni.

Ugyan Skizo, ezt te sem gondolod komolyan.. maradandó agykárosodást szeretnél?

Én imádnám az ECT-t, kár, hogy nem lehet magánúton elvégeztetni.

Igen, így már értem, h miért nem akarsz váltani.

ECT? Elektrosokk?? Tudod ki vállalná be.. inkább benyomok egy üveg whisky-t. Vagy megásom a síromat. 

Idézet tőle: Kiscsillag

Ha nem jó az Olanzapin, akkor miért nem váltasz most Abilifyra? Vagy az pörgésre nem hat olyan jól?

Engem kérdezel Kiscsillag? Dehogynem jó.. ha pörgős állapot van ez kell.. nincs mese.. Pörgésre nekem nem jó.. még feljebb pörget odáig hogy 15mg olanzapinon landolnék.. 

vicc, eddig is tudtuk, 2009-es téma, az orvosok/tudomány sem tudják a hatásmechanizmust. Homeopátiára is hivatkoznak, amit pont ezekben az években vezettek ki a gyógyszertörzskönyvezésből.

Én a felelős agyi területek elektromos ingerlésétől várok áttörést, mármint ha a gyógyszerlobbi nem torpedózza meg, mint 20 éve a benzines lobbi az elektromos autókat, s most kissé fodult a kocka.

 

Szakmai eszmecsere antidepikről.

http://lefnet.hu/index.php?_NOMOCMS%5Bentityname%5D=comments&_NOMOCMS%5Bwherestr%5D=forumid like %2718.%%27

Ha nem jó az Olanzapin, akkor miért nem váltasz most Abilifyra? Vagy az pörgésre nem hat olyan jól?

AP tudtommal a dopamint csökkenti és többnyire szerotoninra is hat. Wellbutrin növeli a dopamint. De abból is lehet baj...

Orvosomtól idézek:

"Fontos új adat az is a szakirodalomban, hogy az antidepresszívumok az enyhe és közepes depressziókban alig, míg a súlyos depressziókban nagy mértékben hatékonyak. Tehát mérlegelni kell a gyógyszerszedés előnyeit és hátrányait az aktuális állapotnak és a kezelt kórképnek megfelelően!"

Raadásul a dokik tényleg csak a gyszert nyomatják, ingyenes terápia kevés helyen elérhető és a doki csak gyszert tud adni.

Fel nem ismert bipolosoknál pedig fázisváltás lehet hangstab és AP nélkül, a kevert fázis tünetei pedig szemzavarnak tűnhet...terápiarezisztencia vagy állapotrosszabbodás lehet és rapid ciklusú lefolyáshoz vezethet. Rapidot a legnehezebb kezelni. Fázisváltásnál ráadásul nincs idő lassú, fokozatos leállításra, ami kivédi a megvonási tüneteket. 

Orvosom (1 évig válaszolgatott itt ingyen) leírta vhol, hogy az új kutatási eredmények szerint súlyos depressziónál hatékonyak az AD-k, enyhe és középsúlyos esetben nem vagy alig. A biokémiailag meghatátozottnál hat, ha gondoktól fordult be az ember, akkor nem. De gondja mindenkinek van, mindenki más súlyút bír el és nehéz eldönteni, h elsősorban gond vagy biokémiai zűrzavar okozza. Van, h a gond megoldódik, depi marad, utólag látszik, h biokémiai volt az eredete. Dokik viszon 5-10 perc alatt nem igazán tudják felmérni, h kinek kell, kinek nem kell gyszer.

Tegnap hallgattam Rihmer prof előadását, azt mondta, h a mozgás lassúbbodása, szótlanság, gondolkodási nehézség, étvágy és alvásváltozás utal biokémiai zűrre. Ilyenek gond okozta szar kedvnél nincsenek. 

A szezonális lefolyás is biokémiai eredetre utal. Nekem ez is, az is volt. Most tuti, h nem gond okozza vagy csak fokozza.

 

Azért nem mindegyik, nekem a Mitrazapine nem váltott ki ilyen tüneteket.

Talán a legilyesztőbb antidepresszáns mellékhatás a PSSD (Post-SSRI Sexual Dysfunction )
Prozac és társai váltanak ki ilyen hatást, SSRI(Szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók) Amik kiváltják nagy részt ezt a problémát.

Talán a szerotonin szint emelkedése/túltermelése negatívan hat a dopamin termelésre.
Az biztos az agy egy igen bonyolult szerkezet, és talán van néhány gyógyult beteg azért még ha nincs is nagy dobra verve. Jó pár embernek vágta földhöz az életét az antidepresszáns.

Arra kiváncsi lennék hogy a gyógyszergyártó a betegtájékoztatón túl foglalkoznak-e az ilyen esetekkel. Még régen sok-sok tapasztalatot olvastam külföldi forumokon, ahol bízony valakinek szó szerint megszüntek az érzései. Nem érezte magát mély depressziósnak, de se öröm se bánat,düh szomorúság nem érzett többé semmit. 
 

Főként itt az a probléma hogy az antidepresszáns szedés után évekkel később se áll helyre semmi. A PSSD esetén is olvastam emberek panaszát, és valaki 5 évvel a gyógyszer szedés után is döglött volt a kukaca.

De a prozacnál olvastam hogy volt akit azt meggyógyitott a depresszióból, de a szex mint fogalom eltünt az életéből mert többet nem állt fel.
Nos azért ez bonyolult, nem depressziósnak lenni vagy egy életre impotesnek.
Most túl sok antidepresszáns van forgalomba, és nagy részük ugyan úgy hat még se mindegyik hat mindenkinél.

 

Szerintem minden centrálisan ható gyógyszer belenyúl a dopaminba. Elég központi szerepet játszó rendszer, nem lehet "kikerülni". A legközvetlenebbül nyilván az ap. 

Filozófia előadáson valami olyasmit mondott annó a tanár valamelyik görög filozófust idézve, hogy "az élethez nem elég a jóakarat és a bölcsesség, szerencse is kell hozzá". 

A kezeletlen betegség is gond, gyszer is...szopás...

Idézet tőle: Kiscsillag

A tardív diszkinéziája elmúlt? Úgy tudtam, h azt csak AP okozhat és nem mindig visszafordítható.

Azt már nem tudom, nem kommunikálunk... Legalább 20x mondtam hogy ne szedje összevissza.. semmit nem ért a szavam. 

Most olvasom, h SSRI is okozhatja. 🙁 

A tardív diszkinéziája elmúlt? Úgy tudtam, h azt csak AP okozhat és nem mindig visszafordítható.

Úgyhogy végeredményképpen örülök hogy nem ezeket kell szednem..

A Prozac is SSRI fluoxetine.. Exemnek jó kis tardív diszkinéziát okozott.. de már akkor tudtam hogy belenyúl a dopaminjába amikor dobolt a lábával beállítás alatt... Én azt mondom az escitalopram és talán a paroxetine kivételével az összes SSRI és SNRI szemétbe való xar.. Nem beszélve a több ezer PSSD károsultról akinek nem áll már a zászló fel soha az életben. 

Értem. Csak azt nem tudtam, h SSRI dopaminra is hat.

Mármint a Tiapridal 100mg volt a sertraline volt 50mg

Tényleg úgy éreztem magam mint aki megveszett már előtte a lelkisegélyt hívogattam meg utána is.. majd egy este hatalmas sírás.. úgy éreztem sosem leszek már az aki voltam. 

Szerintem már akkor is magasabb volt a dopaminom mint kellett volna.. mert az előtte lévő Escitil mellé Tiapridal-t is kaptam. Sorban jöttek akkoriban a kudarcok.. lányoktól, iskolától.. nagyon szar helyzetben voltam. (2017) A Sertraline mint utóbb kiderült javarészt a dopaminerg rendszerbe is beleszólt.. de a Tiapridal meg fogta volna vissza.. így csesződtem szét.. de szerintem Tiapridal nélkül még hallu is lett volna tőle pedig csak 50mg volt 2 hétig. 

Úgy érted, h a Sertralin elhagyása váltott ki súlyos depressziót? Mit értesz az alatt, h úgy érezted, h megőrülsz? 

Idézet tőle: Kiscsillag

Nekem több depressziós (jellemzően ősszel és télen) fázisom volt és 2x hipomán AD szedése előtt. AD tuti nem okozhatta, de AP gyanús, h rátett egy lapáttal. Az elhagyása után nem a halu jött vissza, AD mellett volt először kevert fázisom, de elhagyása után nem múlt el. Hol enyhébb, hol erősebb kevert fázisom volt, de ex dokijaim nem vették észre, félre voltam diagolva és kezelve.

Az első depressziós fázis (15 evesen) előtt nem ittam, nem drogoztam.

Az első hipomán szakaszban (19 évesen) ittam mértékkel alkoholt és füves cigi is volt hébe-hóba. 

Fesztiváloknak szerettem a feelingjét, szabad levegőn levést, sátorozást. Zene is más élőben, annak is van vmi feelingje (nekem). 

25 évesen kezdtek kezelni gyszerrel.

Szerintem gyakran bipolos az ember, de először depressziós fázis jön elő, nem mánia. Arra adnak AD-t. Majd idővel átcsap abból kevertbe vagy mániába az ember, amit nem feltétlen gyszer okoz, de az sem kizárt.

Orvosom szerint, ha csak AD okozza a mániát, akkor elhagyásakor spontán elmúlik. Ha valódi bipol és fázisváltás van, akkor AD elhagyásától  nem múlik el.

AP-ról meg beszélnek össze-vissza a szakemberek. A bipol hivatalos kezelési protokollja szerint atípusos AP nem okoz depressziót, sőt enyhítheti is. A régiekről írják, h okozhat. 

Depressziós fázisban pl Seroquelt monoterápiában javasolják...

De: sok beteg panaszkodik arra, h agyonüti, EMIATT erőtlen, érzelmek sivárosodnak, nincs motivációja, lassú a gondolkodása. Szerintem gyakorlatilag depressziószerű állapotot hoz létre az agyonszedálás. Akik erre panaszkodtak és elhagyták, azok mind pikk-pakk jobban lettek. 

SZERINTEM AP elhagyása halus vagy mániás visszacsapást okozhat hajlam esetén. 

Jaja a Abilify tudja kavarni a sz@rt.. én már csak tudom.. Én szentül meg vagyok rőle győződve hogyha nem kapom a Szertralin-t még évekig lappang bennem ez a genyó.. és maradok deprimált vagy a vonat alatt kötök ki nem tudom. Viszont az antidepresszánsok kifejezetten az SSRI-k maradandó agyi elváltozásokat okoznak.. és a Szertralin nagyon szétvitte 2017 decemberében a dopamin rendszeremet. Elhagyása után jött a súlyos depresszió... előtte csak olyan közepes volt egy kis OCD-vel. Ha nem hagyom el úgy éreztem megőrülök. 

AP nálam szinte mindegyik depresszió jellegű állapotot okozott kivéve: Aripiprazole kis dózisban, Reagila kis dózisban, Olanzapine nem HA mániás voltam/vagyok de max közepes dózisban. 

Seroquel-t depresszióra?? Én 25mg-tól hülyeséget beszéltem a munkaügyiben majd üvöltve sírtam a pszichológusnál.. jó volt depresszióra persze:D

Az utolsó mondattal egyetértek... viszont elhagyni csakis kizárólag az aripiprazole-t tudtam.. Olanzapine elhagyás= pokoli szorongás.. meg lehet váltogatni.. Ha tartósan maradok AP nélkül.. go kórház. De mentségemre felhozom halu még nem volt 🙂 Bár azért ezt kopogjam le..