Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Megélhetés, létminimum, nyomor.

Sziasztok! Na, megjött a TÉL!!! 🙁 Eddig számomra olyan lájtos volt. 🙂 Nem fáztam. Csak délután gyújtottam be. Még a 2011. novemberben vett fát használtam. Tavaly "jól" spóroltam, de sokat fáztam is. Kb. egy hete vettem megint fát. 10q akác 22 000,-Ft, meg két lifrander 2000,-ért behordta. Ez a fa sajnos vizes. 🙁 Maradt még a régiből is. Nem sok, így néha vegyesen rakok a tűzre. Ma még nincs begyújtva, mert a városban voltam. 14 fok van a szobában. Itt ülök vastag bundás kabátban, jól beöltözve. Na, állok neki begyújtani. 🙂

-

Igaza van szüleimnek, hogy nem tudom értékelni a jót. Vannak akik fáznak, éheznek, nem tudnak annyit megadni a gyerekeiknek, amennyit szeretnének... én meg folyton panaszkodom meg hálátlankodok, depizek... miközben soha nem voltam még életemben éhes, nem fáztam (25 fok van a lakásban) - najó, de fáztam amikor suliig kellett gyalogolni még falun, de otthon legalább meleg volt.

Érdekes, én nem a mi szegénységünket szenvedtem meg gyerekként, hanem a barátaimét. Hálás vagyok anyukámnak, aki nem üvöltözött velem azért, hogy nem én eszem meg a szendvicseket, hanem elcserélem a barátaimmal, akik többnyire cukros kenyeret hoztak - cukrot kaptak a segélyből (persze ezeket én nem bírtam megenni, csak betettem a táskába, és anya gondolom innen sejtette, hogy én a suliban "jótékonykodok".) Anya ezért mindig 3-4 szendvicset csomagolt nekem 4 éven keresztül, amíg el nem költöztünk! És egy szidást se kaptam soha...pedig ha apukám megtudta volna az akciómat, biztos nagyon kikaptam volna érte.

Annyira vicces. A terapom szörnyülködött, hogy mennyit bántottak engem a szüleim fizikailag és lelkileg egyaránt, de minden viszonyítás kérdése, jól mondom? Engem is fakanállal meg légycsapóval vertek, de engem azért nem annyira, hogy eltört volna a szemüvegem... emlékszem, a barátommal ott ragasztottuk celluxszal a szemüvegét... az apja olyan alkoholista volt, hogy a barátom azért is kikapott, hogy eltört a szemüvege - miközben az apja törte el.

Vagy hogy hány osztálytársamnak lett öngyilkos az apja. Volt, aki fejbe lőtte magát, felakasztotta magát... És mindannyian kisiskolásak voltunk. A szemünk se rebbent még akkor sem, mikor kibelezett és megkínzott döglött kutyák lógtak az útszélen. Na ilyen helyre kellene küldeni egy-két mai kölyköt. 🙂 (20 éves vagyok, nem történtek ezek olyan régen... és biztos, hogy most is vannak olyan helyek, ahol ezek még megtörténnek.)

Idézet tőle: Mobid2

Jaj, Luciann csupa jó hir, örülök!

Nálunk is elteltek az ünnepek, van tetö a fejem fölött és be vannak fizetve a számlák, van mit enni, ennyi az egész 🙂

Ezek is jó hírek, Mobid. 🙂 Én a téltől féltem nagyon, hogy sokat kell majd fáznom, mint ezelött két télen. Most eddig minden oké, bár igaz, hogy eddig még nem volt igazán nagy hideg. 😮 De az sem tart örökké. 🙂 

Jaj, Luciann csupa jó hir, örülök!

Nálunk is elteltek az ünnepek, van tetö a fejem fölött és be vannak fizetve a számlák, van mit enni, ennyi az egész 🙂

Sziasztok! Csak gyorsan beugrottam. Jelentem, eddig jól telik a telem. 🙂 Fél napokat tudok tüzelni, inkább délután, és akkor 20-23 fok van a szobában. 🙂 Ilyenkor már szellőztetnem kell, mert ez túl meleg. 🙂 Kaptam annyi segítséget több helyről-a saját gyerekeimtől is-, hogy már rendesen eszem, nem csak egyszer. 🙂 Akkor nagyon megfájdult a gyomrom. Lefogytam 4 kilót, és az orvos gyomor gyógyszert írt fel. Kb. 3-4 hétig szedtem, de már abba hagytam. Elmúlt a gyomor fájás. Öngyilkossági szándékomat feladtam. 🙂 Élni akarok még. 🙂 Na, mára ennyi. 🙂 Szombaton hoznak 10q tüzifát. Ki tudom fizetni, és azzal már ki is telelek. 🙂 További szép napot kívánok minden erre járónak! 🙂 

Zsolt, nálunk 3napos lesz a karácsony, mint mindig...

nekem 1999 óta van jogsim, régen jól is vezettem... de pár hónapja megszabadultam az autótól anyagi okok miatt.

Karácsony? 1 ebéd a rokonokkal, aztán 2 nap csend, ha jó idő van (fagyos, nem esik ónos), akkor kutyasétáltatás a hegyekben.

Ja, meg szedek a szomszéd fájáról egy fenyőgallyat, azt teszem egy vázába. 🙂

 

Ha nem tekintenék az emberek küzdőtérnek az utakat, és nem adnának jogsit annak, aki legalább az általános iskolai fizikával nincs tisztában, akkor nem lenne olyan zűrös az autózás. De így tényleg nagyon stresszes.

én mindenféle időjárás mellett félek az autóban... nekem nincs jogsim, nem is akarok, utálok kocsival utazni, de úgy egyáltalán utazni is... vonattal is mindig azon parázok hogy kisiklunk vagy ütközünk vagy ha más nem, hát rámzuhan egy repülő... 😀 tudom hogy röhejes, én is nevetek magamon, de az a baj, hogy komoly félelmek ezek bennem, amiket nem tudok elmulasztani.. 

régen én is igy voltam vele, de ez megváltozott. Félek a hóban, ha autóba kell ülni... igaz, nekem már nincs kocsim, de akkor is félek ha más vezet... egyébként nincs nagy bajom vele, csak ez.

hát nekem inkább tél legyen mint nyár, a hőséget szívből utálom, rosszabbul is tűröm mint a hideget

Idézet tőle: Zsolt2097

Kiszámoltam, 38 napra való tűzifám van még. (ha nem lesz extrém hideg)

Áááá, már most fázok! 🙂

Remélem, februárban beköszönt a tavasz!

remélem hamar eljön a tavasz, utálom a telet! De legalább még nincs hó, vasárnapra mondják.

Hogy fognak telni az ünnepek?

Közelében sem vagyok az 1 évvel ezelőtti énemnek. Egy év múlva meg már ez se lesz felismerhető.

Kiszámoltam, 38 napra való tűzifám van még. (ha nem lesz extrém hideg)

Áááá, már most fázok! 🙂

Remélem, februárban beköszönt a tavasz!

Idézet tőle: Mobid2

ha te lennél az anyukám, ugyanezt tenném, hidd el. ha tudnám hogy ekkora gondban vagy.

🙂

 

ha te lennél az anyukám, ugyanezt tenném, hidd el. ha tudnám hogy ekkora gondban vagy.

Idézet tőle: Mobid2

szia Luciann,

ezek szerint segit a lányod... nagyon örülök neki 🙂

Igen. Pedig 3 gyereke van. Küldött meleg ruhákat is csomagban. Nagy hasznát fogom venni. 🙂 

Idézet tőle: m.mária1962

A nyomor biztos jele, ha az embert nem ismerik fel az egy évvel ezelőtt készült képén, hogy ő az, nem hiszik el. Velem megtörtént.

kedves Mária,

én pl megnövesztettem a hajam és fogytam kb 5-6kilót és szemüveges vagyok megint.

de egy év múlva tényleg nem fognak felismerni szerintem, sokkal több ránc lett rajtam a homlokomon pl meg a szemem körül... :S

szia Luciann,

ezek szerint segit a lányod... nagyon örülök neki 🙂

Olyan jó végre 20 fokos szobában lenni! 🙂 De csak addig, amíg kint nincs nagy hideg. Akkor már befűthetetlen a szoba az alattam lévő nyitott-kirabolt lakás miatt. 🙁 Lányom küldött 5000,-Ft élelmiszer utalványt. 🙂 Vásároltam belőle a Tescóban, de még maradt 1100,-Ft. Elkezdtem zabálni. 😀 😀 😀 

Ma voltam önkormányzaton. Negyed évente igényelhetek egyszeri segélyt. Ma beadtam. Kb. 1 hét, és kapok min. 4000,-Ft-ot. Az is valami. 🙂 

A nyomor biztos jele, ha az embert nem ismerik fel az egy évvel ezelőtt készült képén, hogy ő az, nem hiszik el. Velem megtörtént.

Na, végre ma-idén először-begyújtottam. De csak délután. Két órába telt, amire meggyuladt a tűz. 13 fok volt elötte, de hamarosan 20 fok lett, mert kint még enyhe idő van. 

Idézet tőle: Zsolt2097

ezzel is csak a kormány igyekszik magáról lerázni a kötelezettségeit.

nem akar gondoskodni az idős, és beteg emberekről. 🙁

ezzel is csak a kormány igyekszik magáról lerázni a kötelezettségeit.

Ez a szülőtartás egy "keresztény" (?????) demokrata agyrém.

A mostani elkeserítő szituáció inkább az, hogy még a felnőtt gyerekeket, unokákat is a nyugdíjasok kénytelenek segíteni.

Pöttöm, inkább nem reagálok semmit. Amúgy nagyon gáz az írásod. 😮

 ciki, nemciki.. szeritnem az összetartó családban nem fordul elő, hogy elő rokonok, és valaki totál egyedülmarad.  Ha meg igen, oka van.

lehet iylen törvényeket hozn, hogy szülőtartás... de azokkal mi elsz, akinknek nincs gyerekük??  vagy azokal akik éveket kínoztás a sajátjuk, és ha a ygerek mérlegre teszi, biza az elhagyást választja??

ez a szülőtartás törvény úgy baromság ahogy van. egy normális, szeretetre épülő családban úgyse hagyják egyeül egymást az emebrek, ahol meg vmi angyon nem stimmel, hát kívánom atisztelt törvényalkotóknak, hogy rájukakasszanak embereket csak úgy.

Így már értem. 🙂

Ez egy speciális hely, betegeknek, nem idősek otthona. ott szokták kezelni is, de nem maradhat ott folyamatosan.

Tapasztaltam, de szerencsére, mint írtam kihúztak a sz@rviharból amit a többi kavart.

 

Ja és a második pszichiáterem egy briliáns elme volt, volt szerencsém 12-15-ször fél órát szakmai, pszichiátriai gyógyszerezési és orvos etikai kérdésekről beszélnem. (Nem volt más dolgunk.) Amúgy ő sebésznek készült és másodéves orvostanhallgató volt, amikor egy közeli rokona érintett lett, és mivel ő annyi ismerőssel sem tudott akkor segíteni neki, ezért lemondott a régi álmáról (sebészorvos - abból úgyis lesz elég jó) és pszichiáter lett.

De a legmeglepőbb helyeken talál az ember jó orvosokat, és ahol meg elvárt lenne, ott meg ma már szabályosan kis túlzással talán csak (pénzéhes, hatalomittas és becsvágyó) szörnyeket, néhány jószándékú kontárral fűszerezve.

Idézet tőle: Zsolt2097

Jó sok hozzászólás kerekedett itt hirtelen. Én is azt gondolom, hogy aki alól kicsúszik a talaj, azon nem segít senki. Nincsenek intézmények, amik ingyenesek. Barátom nagyon beteg anyját úgy vették volna fel egy pszichiátriára bentlakónak, hogy havi 90 000 Ft + a nyugdíja. Ezt nem tudták bevállalni,így az anyja otthon lakik, és csak remélik nagy aggodalommal, hogy nem gyújtja magára a házat megint, vagy nem költi el az egész rokkantnyugdíját egyben teljesen felesleges dolgokra, mint ahogy az már nem egyszer megtörtént.

Szóval aki magára marad, annak tényleg az utca, a hajléktalanság a sorsa, de ehhez még több erő kéne, életben maradni, így lehet, hogy valóban az első telet nem éli túl.

Németországban az alkotmányban van benne, hogy minden állampolgárnak joga van fedélhez a feje fölé (nem tömegszálláson), de azért azt senki ne gondolja, hogy a gazdag nyugati államok hülyék, és minden problémás bevándorlót a nyakukba vesznek. Az lehet, hogy ha van valakinek kinti múltja, (munkahely, TB befietések, biztosítás stb), akkor segítséget remélhet, de simán kimenni "betegnek" képtelenség. Csak mi magyarok vagyunk olyan jószívűek, hogy aszomszédos államokból átjöhet bárki, és nyugdíjat fizetünk neki egy olyan kasszából, amibe soha nem tett be egy fillért sem.

http://jogiq.com/szulotartas_uj_alkotmany/

Havi 90000+nyugdíj, az egy kicsit sok. Én még ilyet nem hallottam. Nálunk 83000,-simán a szociális otthoni díj. 

Amit belinkeltem, azzal kapcsolatban csak annyit, hogy tök ciki az embernek a saját gyerekét perelni. 🙁 Ha erre képes lennék, nekem sem kellene nélkülöznöm. 🙁

 

Aki külföldre megy, az kerülje a honi magyarokat! - és így szín igaz. Sajnos.

Amúgy a lengyelek nagyon összetartanak és közösködnek, sokszor annyira ha vamelyikük kiköltözik egy angol flatshare-ből (társbérletből), nem egyszer a másik holmiát is elcsomoglaja, csak hogy a saját böröndjébe. 😉

Nem mi vagyunk a legrosszabbak, de tényleg híresen nem tertunk össze. Tisztelet a kívételnek!

zsolt ha épp benne van vki, muszáj így felgfognia, különben sose jön ki lewhet.

amúgy talán arra lehet fiygelni, hogy magunk építsünk hálót magunk köré. mi is segítsünk amennyire tudunk azoknak akik bajnban vannak, és fontosak nekünk, És ha hasonló emebrek vannak körülöttünk, akkor segíteni fognak kimenni a bajból. Persez mindig enm a mások segítsége, ahnem az önellátás a cél. mindig. segítségre játszani, az annyi, mint konzerválni a bajt szerintem.

Állambácsiban bízni meg.. pfff... abban bízhatunk, hogy lassan arra is elsz adó, hogy kishazánkbna veszünk levegőt, és ez akkor is elsz, ha nicns bevételed.. na de ez off főleg tőlem, aki szeretek magyarországon élni mindennek ellenére.

valahogy talán az egyik legnagyobb útravaló amit az emebr kaphat a szüleitől, megg ha vannak továbbadhat a ygerekeinek, hogy tudjon igaz barát lenni, és merjen segíteni másokon. Ha midnenki csak maga körül ennyit tenne, már szebb lenne a világ, kevesebb elesett lenne, és magáramaradott.

Aki külföldre megy, az kerülje a magyarokat! Minden más nép összetart, a magyarok lehúzzák egymást anyagilag, ha nem megy, elgáncsolják.

Egyébként más Kárpátaljáról is kimenni, jóval nagyobb az árszínvonak különbség. Ott egy tanár fizetése 10-15 Ft-nak felel meg, ahhoz képest egy nyugati fizu álom!

avana igen

rakéta: a magyar pszichiátria igen érdekes. kicsit belterjesm kicsit öncélú sokszor, de azért vannak segítő jó orvosok is szerintem. csak őket lehet nem mindig egyszerű megtalálni.

Igazad van. Tapsztalatból tudom, nekem már (sajnos) van benne bőven tapasztalatom, sokszor fogtam már padlót. A lényeg jól kell tudni esni, és minden valódi segítség arany érhet.

1997 kora őszétől és december elejéig semmink (vész-vész tartalékok kb. egy havi segély/hó) nem volt hármunknak, csak egy romos házban fűtés nélkül. Azóta is már többször talpra áltam.

Ismerősöm egy maga ment ki, családját bejelentette, ömagát egy évig fenttartotta (egy évig). A családjára visszamenőleg (akik itthon voltak) kapot milliós támogatás Angliában, mivel a bejelentés dátuma számít.)

És igen nem kevés befektetés, egy évet kint tőlteni. Nem kevés pénz, de kevesebb mint egy garzon ára, miközben nem egy helyen jár a fejed felé vagy alanyijogon, vagy egyedül áló anyaként, vagy családosként vagy ... . És utána még hozzá lehet munkával keresni. (Ezért lett öt év a resident státusz Hollandiában.) De mint írtam sok helyen még mindig egy. És egy ember ha kint van, a családjá már csatlakozhat hozzá (legtöbbször).

A kuli munka általában tényleg nem vezett sehova, "csak" legfeljebb a hazaikat tartod el vele. Ami óriási áldozat, Moldávok is ezt teszik.

Nyelvben érdekes sok helyen vihetsz nem hívatalos tolmács ott is. Magyarul egy magyart, aki beszéli a helyi hívatalos nyelvek valamelyikét. 

Egyébként a nehéz anyagi helyzetet is fel lehet fogni úgy, mint egy tapasztalaszerzési lehetőséget. Meg lehet tanulni azt is, hogy élj meg kevesebből. Nekem egészen megváltozott a felfogásom az elmúlt években, sok tapsztalatra tettem szert, hogy lehet kevesebből is kijönni. Talán ez a küzdelem még terápiának is jó.

Romániai hajléktalanok tömegei Ausztriában telelnek hajléktalanszákon. - forrás: Kárpát Express

Ha resident státuszt kap valaki, ez a legtöbb nyugati országban egy (általában adó vagy más fiktív) évből ott töltött,  helyi tb-hez bejelenezve (ez ügynökségi nulla napos munkával is meglehet tenni, ha munkahelyet kérnek) 180-184 nap kint töltésével minden jognak meg kell illetie azt, aki resident státuszt kap, mint ami az ország állampolgárait.

Amúgy sok egyedi eset van kinek ki vagy melyik alapítvány segített. De mivel egyedi esetek, ezért nem zúdítok rájuk senkit.

Bár egyeseknek ott van a Móló: http://www.thalassahaz.hu/molo

Ahhoz, hogy külföldre menj, nem kevés tőke kell. Kb. fél év, mire normális munkát találsz. addig kell bejelentett lakhelyednek lenni, mert anélkül nem vesz fel senki dolgozni. albérlet, megélhetés, sok utánjárás, ez nem olcsó dolog. Aztán el kell tölteni munkában jó sok időt, na de ha tud az ember dolgozni, miért a szociális ellátásra játszik? Ja, nyelvet se árt rendesen tudni, egyébként csak valami rabszolgamunkát kaphatsz. az az idő már elmúlt, hogy nyelvtudás nélkül is ki lehet menni.

Az én ismerőseim most épp nem külföldre mennek, hanem hazajönnek, pedig normális egzisztenciájuk volt kint, saját üzlet stb. Külföldön is válság van. 🙁

Persze más, ha van egy jó, keresett szakmád, úgy lehet minden további nélkül.

Jó sok hozzászólás kerekedett itt hirtelen. Én is azt gondolom, hogy aki alól kicsúszik a talaj, azon nem segít senki. Nincsenek intézmények, amik ingyenesek. Barátom nagyon beteg anyját úgy vették volna fel egy pszichiátriára bentlakónak, hogy havi 90 000 Ft + a nyugdíja. Ezt nem tudták bevállalni,így az anyja otthon lakik, és csak remélik nagy aggodalommal, hogy nem gyújtja magára a házat megint, vagy nem költi el az egész rokkantnyugdíját egyben teljesen felesleges dolgokra, mint ahogy az már nem egyszer megtörtént.

Szóval aki magára marad, annak tényleg az utca, a hajléktalanság a sorsa, de ehhez még több erő kéne, életben maradni, így lehet, hogy valóban az első telet nem éli túl.

Németországban az alkotmányban van benne, hogy minden állampolgárnak joga van fedélhez a feje fölé (nem tömegszálláson), de azért azt senki ne gondolja, hogy a gazdag nyugati államok hülyék, és minden problémás bevándorlót a nyakukba vesznek. Az lehet, hogy ha van valakinek kinti múltja, (munkahely, TB befietések, biztosítás stb), akkor segítséget remélhet, de simán kimenni "betegnek" képtelenség. Csak mi magyarok vagyunk olyan jószívűek, hogy aszomszédos államokból átjöhet bárki, és nyugdíjat fizetünk neki egy olyan kasszából, amibe soha nem tett be egy fillért sem.

Van sok. Korházi főorvos óva intet másik intézmény vezetőjétől, mert boldog boldogtalant teletöm meggyőződésből vagy/és csak az orvos látogató anyagi ráhatásra antipszichotikummal.

meglepő - Sajnos nem az, hétköznapi, jól jön a fizúhoz, és amúgyis a "gyógyszereik" többsége többet árt mint használ. Ez van.

"dokrtnő": "Hibernált, attól csak nyáladzani fog és rosszul lesz, évtízedekig írtam fől a betegeimnek, mert akkor még nem voltak gyógyszerek. ((Nem azt mondta, hogy korszerű gyógyszerek -> "nem voltak gyógyszerek" - hangfelvétel van róla. "évtízedekig írtam fől" - mondta.).

Már a minden napi féldeci tömény vagy fél liter bor vagy az akolizmus, és így egyben betegség.

psichiaterek akik veszelyesek a tarsadalomra ? erdekes 

Távfűtéses panel?

na jó neked, minket hiába vesznek körül a lakások, mivel egybefűtés, régirendszer, csak a fűtés 20 felett télen nyáron per hó, mert ennyi és kész. na itt pl nem jön i egyedül se senki 20 ból, hiszen csak a fűtés több. És akkor még sehol a villany, víz.

Az! Valami "elfolyik"...vagy inkább "le"...

Idézet tőle: lola

Nekünk a havi rezsi télen 96 000 ft/hó...és akkor még nem vettem semmit,csak a postán voltam.

Lola 96 ezer ft/hó az 3-ra levetítve 32... az sok... ott valami "folyik" el...   Vagy nagyon nagy teret kell befűteni. De egy garzont nem kell nagyon fűteni egy társasházban, ahol 2 szomszéd meleg fala is fűt...  Meg alulról a pékség  :))) (NYÁRON IS)

Nekünk a havi rezsi télen 96 000 ft/hó...és akkor még nem vettem semmit,csak a postán voltam.