Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Gyógyszer

ElőzőOldal 322 / 327Következő

"De ez sem idilli helyzet, hogy a munkaképességhez, tolerálható közérzethez alkalmanként gyszer is kell (főként alvászavar miatt) miközben nem engedi az orvos."

Nem amiatt nem szedheted állandóan, mert a májad nem bírná?

"Egy ideig jártam pszichológushoz, de azt javasolta, hogy szüneteltessük. Nem volt ötlete a megoldásra."

Ezt kifejtenéd? Érdekelne. Akár a terápia topikban.

Talán nem tetszik a Málna? 🙂

Igen, tudom, sokan a búrán a rivo-val vannak jól. 

Nekem meg a rivo segített,segít.Pont a komplexebb hatása miatt.Kicsit megzavart a névváltoztatásod.....Málna....No de ez meg legyen az én bajom...

Igen, hát kábé azt akartam én is írni, hogy a xanax gyengébb. Én egyszer próbáltam a rivo-t. A legelső pszichiáter körberöhögött, hogy miért xanaxot szedek, "az semmi" mondta vala és felírta a rivo-t. Oké, akkor beszedtem azt. Amitől alig pár órát aludtam. Úh. könnyes búcsút vettem tőle mindössze két nap szedés után. Aztán egy barátnőm férje, aki pszichiáter (Amerikában) is a rivo-t szorgalmazta. De nekem nem kell. A xanax-nak olyan szép neve van. Fontos, hogy egy gyógyszernek szép neve legyen. 

Mindkettő BZDP-származék, de a kettő közül a klonazepám/rivotril/ hatása összetettebb, mert a posztszinaptikus GABa-gátláson kívül a szerotonerg rendszerre is hat , ezért súlyosabb szorongásos rohamok, vagy akár egyes epilepszia típusok esetén is használható. A MAO-rendszerre is hat. Az alprazolam/xanax/ ezzel szemben tisztán GABA-gátló, nagy affinitással kötődik a GABAa-receptorokhoz, a hatása kevésbé összetett - elalvási nehézségek és enyhébb szorongásos állapotokban alkalmazható eredményesen.

Rivotril és xanax témát itt folytatva. Tényleg furcsa, hogy a rivotril-t ilyen szigorúan számon tartják, a xanaxot meg nem. 

Például azt sem értem, hogy teljesen legálisan felírathatok xanaxot a háziorvossal, az sztk-s orvossal és még mondjuk egy ismerős pszichiáterrel is. (Sőt, nekem két budapesti kerületben van bejelentett lakcímem, tehát még a másik lakhely szerinti sztk-s dokival is felírathatnám.)

Természetesen nincs szándékomban ezt tenni és kereskedni sem kereskedek vele és nem tömöm magamba ész nélkül, de akkor is érdekes.

Sajnálom. 🙁

Én egyszer mintha szedtem volna, de nekem olyan volt, mint az az agyonreklámozott orbáncfű kapszula (miisaneve). Semmi, de semmi hatás. 

Tudod mi használhat? Mecsek nyugtatótea. Ez volt eddig az egyetlen természetes szer (a sörön kívül), ami használt.

A valeriana NAGYON ENYHE nyugtató (lehet). De a macskák szeretik. 🙂

Szia!Az izzadás,idegesség inkább a gyógyszerelhagyás következménye.Azt javaslom,figyeld meg,milyen a közérzeted későbbiekben a gyógyszer nélkül,s ezt hogy tolerálja a családod,s tudsz -e teljesértékű anya maradni a két gyermekednek.Az sem jó,ha azt látják,kínlódunk,rossz kedvünk van stb.Hát,nem kis összeget hagytam gyógynövény készítmények vásárlásakor a boltokban,ami volt,mindent kipróbáltam.Nekem nem segített.Az elbutulást cáfolnám ilyen minimális adag mellett,terhesen végig ezt szedtem,amit most letettél.Nem tudom,nekem már nincsenek világmegváltó terveim antidepi terén.Szedem,mert jobban vagyok tőle,vagyis inkább azért,mert ha nem szedném,nagyon rossz állapotba kerülnék.Ezt a családom miatt sem kockáztatom meg.Próbálkozni persze lehet,nem te leszel az első,aki letette,s teljesen jól van nélküle.Csak úgy legyen.

Kedves Parrot!

Köszönöm a választ. Még küzdök magammal és B-komplexet, Citfomfű kapszulát szedek + járok futni. Én attól félek a gyógyszer kapcsán (abszolút nem kedvelem a gyógyszereket), hogy "elbutulok". Érdekes, hogy amikor abbahagytam a gyógyszer szedését, akkor előfordult memóriazavar, nem találom/tam a szavakat, izzadás, idegesség stb. Ilyen tünetekkel talán a klimax is járhat. Lehet, hogy már az jön?  Neked mi a tapasztalatod, mennyi idő alatt múlnak el ezek a kedves kis megvonási tünetek?

Cs.

sziasztok! a velaxin gyógyszerről valakinek tapasztalat? 1 hete szedem de még semmit nem érzek, másnak is volt tőle szexuális diszfunkció?

Közben rájöttem, hogy butaságokat beszéltem. Nekem igenis, hogy használt az antidepi (remeron), hiszen a depresszióm jelentősen, nagyon sokat javult tőle! Csak sajnos mellékhatásként szorongás jelentkezett. 

Sziasztok!

Azzal vitatkoznék, hogy az olanzapin szuper. Biztos nagyon jó sokaknak. Nekem rémálmaim voltak tőle, híztam jó sokat és még székrekedésem is volt. Viszont hogy mi jót csinált, azt nem tudnám megmondani. (Feltehetőleg semmit.)

Jaj, a seroquel az quetiapin, az szóba sem jöhet a mellékhatásai miatt, kétszer próbálkoztam vele, de nemgyerebe. Marad ez a csodaszer, csak tudjak tőle aludni.

Ha sokan híznak tőle, az már nekem nem jó. Remélem, azért aludni fogok tudni tőle, mert ha nem, az engem nagyon megvisel, viszont egy kis pörgés már nem ártana. A mellékhatásai kicsit ijesztőek.

Na,ettől majd lefogysz!Nem sokáig szedtem,nagyon pörgetett,aludni meg totál nem tudtam vele.Azon kevés antipszichotikumokhoz tartozik,amik nem hízlalnak.Hát az olanzapin egy szuper gyógyszer,de a plusz 20-30 kiló az feljön.Még dohányosoknál is.Elhiszem,hogy váltani akartál.Talán a seroquel a középút,jól altat,nyugtat stb.Engem hízlalt,de itt sokan szedik ,s nem híztak tőle.

Köszi, azt hiszem, ua., valamit mondott a doki az Abilify-ról, aztán ezt írta. Milyen lehet ez kiegyenlítőnek? Az Olanzapine-t akarja erre lecserélni, mert attól rettenetesen hízom.

Szia Kleo!Ez nem ugyanaz,mint az Abilify?Mert a hatóanyaguk megegyezik.Aripiprazol.Szerintem csak a cég más,aki gyártja...

Szerintem szedd a gyógyszert nyugodtan tovább,s ne kisérletezz a letevésével.42 évesen ez egy nagyon pici ,,áldozat,,,amit be kell vállalni továbbra is,pláne,ha krízisben is voltál.Más gyógyszerről lebeszélnélek talán,de ez nagyon lájtos.Csak megzuhannál,aztán a végén durvább szereket adnának.Én így jártam minden abbahagyáskor.A receptoraink hozzászoktak az évek alatt,már nem lenne ugyanaz,csak kínlódnál.Ez a 20 mg nem tesz kárt benned,viszont élhetőbb mindennapokat biztosít.

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, találkozott-e már valamelyikőtök az Arisppa nevű gyógyszerrel? Nekem most írta fel az áter kiegyenlítőnek, és tapasztalatokat szeretnék kérdezni.

Sziasztok! A tanácsotokat/véleményeteket kérem: 2006. óta szedem a Paroxatot, amit már többször (magamtól) megpróbáltam letenni. Tavaly nyáron aztán egy krízishelyzet miatt kórházban is voltam, ott megint beállították a Paroxatot, napi 20 mg-ra. Rendesen szedtem is, pszichológus + pszichiáter látogatások és kb. három hónapja lecsökkentettük 10 mg-ra, aztán a doki mondta, hogy el is hagyható ha elfogy a felírt gyógyszer. Ennek kb. 4 hete. Most "tisztulok". Sajnos azt vettem észre, hogy kb. 2 hét után elkeződtek az eredeti problémáim: tenyér izzadás, kiver a víz, félek hogy rosszul leszek, nem bírok enni ( és hasonlók (pánikkal és generalizált szorongással diagnosztizáltak anno). A doki azt mondta, hogy ha így érzem magam akkor inkább térjünk vissza a 10 mg-os utolsó adagra. De már eltelt majdnem egy hónap és most tanácstalan vagyok: küzdjek tovább és jobb lesz lassacskán, vagy térjek vissza a bogyóra. Mi ér többet: hogy jó közérzettel töltsem a mindennapjaimat vagy hogy leszokjak az SSRI-ről? Ha az utóbbit választom akkor életem végéig szednem kell? 🙁 Csumpi

(Ja, 42 vagyok és a második szülés után kezdődtek a problémáim)

Sztem nem annyira jó dolog a spontán orgazmus. Láttam erről TV-műsort. Szegény nő mindig zavarba jött, szégyellte magát tőle, de amúgy tényleg kínos is lehet(elkezd vörösödni, felnyögés, akármi, de ha halkan történik, tulképpen addig se tud figyelni). Sztem eléggé elszeparáló hatású lehet.

Akkor most nekem van még értelme pszichiáterhez mennem? Mert van egy ismerős áter, ő felírná a xanaxot (amiről még nem jöttem le, szerintem min. 3 hónap, mire sikerülne abbahagyni). De nem tud gyógyszerelni. 

Vagy menjek el az sztk-s pszichiáterhez és mondjam meg kerek percec, hogy nem vagyok hajlandó többet kísérletezni? Szerintem páros lábbal rúgna ki.

De hát valamit csak kellene szednem, ha se antidepi, se benzo. Mert aludnom is kéne, meg a szorongásom (esetleges depresszióm) csak kezelni kellene.

Te jó ég, hogy mennyi pénz költöttem ezekre az áterekre is. 

Látom, jó irányba terelődött a beszélgetés. 🙂 

Köszi a válaszokat! CatEye, neked is! 

Sok vacak mellékhatás van (libidó, orgazmus problémák, szedáltság, szájszárazság), de azért az megaciki, hogy egy szorongással és depresszióval küzdő ember depressziója javul, szorongása romlik a gyógyszer hatására.

Elképzelem a párbeszédet:

Orvos: Nos, javult a depressziója?

Én: Igen, már nem vagyok annyira depressziós.

Orvos: Hát ennek nagyon örülök. 

Én: Én meg marhára nem.

Orvos: És miért nem?

Én: Mert a szorongásom nagyon felerősödött.

Orvos: Sebaj, majd egy másik gyógyszerrel kezeljük.

Satöbbi. 

Idézet tőle: bosszú99

Idézet tőle: CatEye

Szex közben. Na ha spontán is lenne, akkor nem hagytam volna abba.:)

Elképzeltelek munkaidőben orgazmus közben 🙂

Én is elképzeltem már magam. Boldogan dolgoznék.:)

Igen, azzal sem volt orgazmusom. A dokinak én is mondtam, hogy egy kis Coaxilt írhat, mert annak jó hatása volt, hát csóválta a fejét, és nem írta fel.:)

A venlafaxinnel is így jártál, ugye? (orgazmusgond).

Amúgy ha ekkora csoda ez a Coaxil, rohanok felíratni...:D Igaz, most nincs alkalmam tesztelni a hatását, de úgy összességében felemelő lehetne, hogy egyáltalán VAN vkivel orgazmusom, nem is kell nekem 3-4.

Szex közben. Na ha spontán is lenne, akkor nem hagytam volna abba.:)

A Coaxil mellékhatása volt, hogy 3-4 orgazmusom is volt tőle egymás után. Ez felemelő volt az Escitil után, amitől egy sem volt. Gázok ezek a gyógyszerek, ki tudja hol avatkoznak be az idegrendszer működésébe.

Az igaz, hogy 8 hétnél egyiket sem szedtem tovább, mert nem hatottak. Lehet ezért nem volt elvonási tünet.

A Coaxil nekem is megvolt. Kellemes mellékhatása volt.:)

Idézet tőle: Roxy

Most egy nagyon hülye kérdés jön.

Ha NÉGY antidepi nem használt, akkor még próbálkoznátok tovább?

Az én orvosom azt mondta a 3. hatástalan antidepi után, hogy mivel 3-al már felsült, ő nem próbálkozik tovább. Az emberek 30-40%-a rezisztens az eddig kifejlesztett antidepresszánsokra. Nem bánom, hogy nem próbálkoztunk. Abból tudtam, hogy nem hatottak a gyógyszerek, hogy mindegyiket egyik napról a másikra mindenféle elvonási tünet nélkül hagytam abba.

Ja és előtte más orvosokkal már volt 3 másik fajta antidepi próba hatástalanul..

Nekem is ez volt vele a bajom(de a Ketilepttel is..), h másnap délelőtt kábaságban-punnyadásban  léteztem. 🙁 Pedig olyan kellemesen altatott, tény és való..

Most van tartalékba Trittico, ez nem üt úgy ki. 

Köszönöm a válaszokat! 

Miért nem tart még ott a 21. században az orvostudomány, hogy legalább ennyit meg tudnának mondani, hogy x-nek nem való az antidepi, y-nak meg igen? 

Mert azért hiába vonzó a placebo elmélet, igazából nem hiszem, hogy akiknek használ, azok mind képzelődnének...

Összefoglalva: valószínűleg a két tábor (jók a gyógyszerek vs. borzalmasak a gyógyszerek) rossz irányban tapogatózik, mert vannak, akiknek jók és vannak, akiknek nem. 

Anno csak rájöttek arra, hogy ésszel kell bánni a vérátömlesztéssel és rájöttek, hogy több vércsoport is van. 

Ebben a témában is ilyesmi úton kéne kutakodni. A gyógyszerre nem reagálók és gyógyszerre reagálók agyában kell, hogy legyen valami különbség. 

nekem pont a mirtazapin vitte le a masszív reggeli szorongásom, kifejezetten megváltás volt. na ezen igazodjanak ki az orvosok..:D

Én most azt képviselem, a default beállítás(hacsak nincsen vmi olyan baj, ami kötelezővé teszi a szedést) a lehetőleg minél kevesebb "cucc" legyen. 

Nekem nagyon gyanús amúgy, az orvosom miért nincs oda ezért a gyógyszerezésért(velem kapcsolatban). A terápia a dilije vagy mert úgy gondolja, ez az egész zavaros terület? nem tudom.

Igen, lecsapott, előzményként megtámogatva szorongással, esetleges privát(magánélet, munka) ügyekkel. 

Kicsit finomítom, amit írtam korábban, mert nálam voltak  a kialakulásra okot adó tényezők is(most nem sorolnám, de magánéleti bajok, halasztgatások, teljesítményszorongás, egyebek), ami viszont engem anno hidegzuhanyként ért: a hirtelenség+súlyosság

Sztem nálad se játszik az ok nélküliség, nem teljesen derült égből alakult ki, hanem az "egyik napról a másikra súlyosbodás" a meglepő. 

Én is kerestem az okokat, fel is tudtam ezt-azt sorolni(több dolgot is), de hogy miért PONT akkor, pont úgy súlyosbodott el, gyors tempóval, nincs válasz vagy magyarázat. 

Nekem az az elméletem, hogy van vmi "tár", ami egyszer csak telítődik és jön a kiborulás.

Most egy nagyon hülye kérdés jön.

Ha NÉGY antidepi nem használt, akkor még próbálkoznátok tovább? Ismerek valakit, azt mondta, a fél gyógyszertárat végigkóstolta. Végül találtak neki megfelelő gyógyszert, viszonylag jól van (mindenesetre sokkal jobban, mint nélküle). 

Én ezt nem értem egészen, most hogy lehet az, hogy valaki megkapja a maga kis antidepijét és tök jól elvan. Ők valami más aggyal rendelkeznek? A mostani antidepi viszi a pálmát, konkrétan még sokkal jobban szorongok tőle, mint amúgy. (Ha tényleg attól van, de azt hiszem, igen.) K.rva jó. 

Akkor most próbálhatom szép lassan elhagyni. 

Jó ég. Szövegértésből megbuktam. 

Oké, szóval mindketten úgy gondoljátok, hogy a depi "csak úgy" lecsapott. 

Hát igen. 

Elképzelhető. Végülis miért ne?

Igen, ha reagálsz egy hozzászólásra, akkor a hsz-ok számai kicsit kaotikusak. 

KisCsillagnak írtam, hogy szerinte a convulex hirtelen elhagyása miatt lett-e a depi?

Tök jó, szavazást írok ki. (Zéró politika.)

Kinek írtad? Az előzmény hozzászólás, a kettőskereszt 353-as nem létezik, mármint nincs is ilyen számú hsz. 😀

Kinek írtad? Az előzmény hozzászólás, a kettőskereszt 353-as nem létezik, mármint nincs is ilyen számú hsz. 😀

Szerinted amiatt? 

Amúgy én is azt találgattam, hogy esetleg korábban is  enyhébben depis voltam(a nagy lepottyok előtt), de nem vettem észre, mondjuk ennyi erővel mindig az(depis) vagyok, és minden állapot valami rosszabb előszobája.

Mindenesetre örültem volna, hogyha valami reális magyarázatot kaptam volna, ilyenkor mi történik  a fejemben, mert mindkétszer általam gyorsnak érzékelt váltás történt. Elsőre lefeküdtem úgy, mint egy relatíve normális ember, voltak terveim, elfoglaltságaim, lelkesedésem, aztán felébredtem éjszaka valami brutális szorongásra, reggel pedig már úgy keltem, hogy valami nagy zűr van, rosszul vagyok és nem is múlt el.

Máig nincs ezekre elfogadható magyarázat.

Hüm. Köszönöm a választ. Akkor valószínűleg nem a convulex (megvonása) miatt lettem depis. 

Nekem mindkétszer így alakult ki a  depresszióm-egyik napról a másikra "robbant ki"(egy-két hetes lejtmenettel, fokozódó szorongással előtte); elsőnél nem szedtem semmit korábban, másodiknál csak valdoxant, de azt is "össze-vissza", szval nem gyógyszermegvonás történt.

Dettó ilyen tünetekkel(szar vagyok, evési képtelenság, alvászavar, koncentrációs zavar)+erős szorongás. 

Szerintem erre nem fog tudni válaszolni senki, de azért leírom a kérdésem.

Tehát. Rexetin-felpörgés (hipomán állapot)-rexetin azonnali abbahagyása-convulex-normalizálódás. Majd hirtelen (kábé 2 hónap után) abbahagytam a convulexet. (Dokival nem konzultálva.) Pár hónap szélcsend és aztán szó szerint egyik napról a másikra depi. Tünetek: pár óra alvás, éjjeli 3-kor ébredés, szörnyű gondolatok (utálom magam, mindent elrontottam, satöbbi). Enni alig tudtam, fogyás. Ilyen nekem korábban nem volt. Mindig a szorongás volt rossz, mellette enyhe-közepes depi, amiből őszintén én nem sokat érzékeltem. 

Kérdésem: lehet, hogy azért lettem depressziós, mert hirtelen abbahagytam a convulexet??

Ha szednél mellé lítiumot, akkor nem. De lítiumot asszem nem szabad májproblémáknál szedni... 

Tökéletes a terv, végre van jövőképem! 

Semmi vész! Ha esetleg ilyen hatása lenne az antidepinek, majd írnak mellé antipszichot is. Arra iszunk egy kicsit, sínen vagyunk és mindeki hepi! laugh

Oké, aki nem akar az antidepik esetleges mellékhatásáról olvasni, az ne olvassa tovább!!!

Szóval kutakodtam egy kicsit és igen, az antidepik gyakori mellékhatása a hipománia és mánia! Ilyen esetben természetesen szó sincs mániás depresszióról (bipol-ról). 

Szóval ezt megszívtam. Bár annyira talán nem. Mert csak hipomán lettem tőle, nem mániás. Nézzük a pozitív oldalát. 

http://www.huffingtonpost.com/dr-peter-breggin/making-a-market-in-antips_b_720861.html

"When I took my psychiatric residency at Harvard in Boston and at SUNY in Syracuse in the early 1960s, we never saw or diagnosed bipolar disorder in children. In my four years of training, I saw one 19-year-old in a manic state and a few adults. When a person was admitted in a manic condition talking a mile a minute, imagining grand things about themselves, making outrageous plans, bursting with anger and energy, unable to sleep and otherwise euphoric, the condition was so unusual that we would hold grand rounds, a medical show-and-tell, to discuss the patient."

Az 1960-as évek elején soha nem láttunk (és diagnosztizáltunk) bipoláris zavart gyerekeknél. A négy éves képzésem során egy darab 19 évest és néhány felnőttet láttam mániás állapotban.

Viselkedési függőségek.....

ElőzőOldal 322 / 327Következő