Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Gyógyszer

ElőzőOldal 286 / 327Következő

Na, nem "dicsértük agyon" a ketit, de tudok olyanról, akinek használt (400 mg/nap), és olyat is ismerek, aki se előre, se hátra vele...

Idézet tőle: Kleó

Nem igazán értem az átert... A 25 mg kezdő adag, ennyi idő alatt már emelgetni kéne. Lehet, ez a titka? Az alvásodra milyen hatással van?
Speciel nekem ez a gyógyszer (bipoláris mániás szakasz+szorongásra kaptam) nem vált be, és nem csökkentették mellé a nyugtatót, sem az AD-t.
Szerintem keress egy másik orvost.

Pszichotikus tünetekre vagy mániára jóval nagyobb adag szükséges a hatásához.

Szorongásra, alvászavarra vagy AD mellé a depressziós tünetek csökkentésére mini vagy kis adagokat szoktak adni.

Nem igazán értem az átert... A 25 mg kezdő adag, ennyi idő alatt már emelgetni kéne. Lehet, ez a titka? Az alvásodra milyen hatással van?
Speciel nekem ez a gyógyszer (bipoláris mániás szakasz+szorongásra kaptam) nem vált be, és nem csökkentették mellé a nyugtatót, sem az AD-t.
Szerintem keress egy másik orvost.

A Kventiax/Seroquel/Ketilept általában csökkenti a szorongást, de előfordulhat olyan is, h akatíziát (mozgáskènyszer) vagy másodlagos parkinzonizmust (pl remegést) okoz ill a pulzust is emelheti.

Sztem ha 2,5 hét után is fokozza a szorongást, nem érdemes tovább szedni. (Azt sem tartom kizártnak, hogy nagyobb adag kellene ahhoz, h a szorongást csökkentse)

50 mg-s adaggal kezdtem a szedését, hetek alatt vitték fel 800 mg-ig. Remegés nem múlt el, furan csökkentette a szorongást, közönyt okozott és ettől voltam nyugodtabb.

Sziasztok! Gyógyszerekhez értők tanácsait kérném. Depresszió-szorongás-deperszonalizáció kombóra kaptam Kventiax 25 mg-os antipszichotikumot. Kb 2.5 hete szedem, este 1 db-ot. A hangulatom minimálisan jobb, főleg este, de a szorongásomat még fokozta is. Gyomorideg, pánik, a boltba alig merek elmenni. Ennél azért jobban voltam. Elkeseredett és bizonytalan vagyok, ennél jobbra számítottam. Kérdésem, hogy normális e ez így, szedjem tovább a gyógyszert, és mikor fogom érezni a JÓTÉKONY hatását kb? Az áter rendkívül szakszerűtlen módon rám bízta a döntést. Magyarul azt csinálok, amit akarok. (Régebben voltak negatív kritikáim a pszichiáterekkel, pszichológusokkal kapcsolatban, és ez most is megerősítést nyert. De ez már más téma.) Azt is mondta, hogy ezzel a gyógyszerrel a Rivotrilt is csökkenteni tudom majd. Hát még emelnem is kellett, annyira feszült vagyok. Várom a véleményeket, tanácsokat. Köszönöm szépen!

Idézet tőle: Kiscsillag

Teszek egy próbát a Leponex-szel..

25 mg-t vettem be. Leragad a szemem.

Kiütött. Éhes lettem, de alig tudtam szendvicset csinálni mert a mozgáskordinációmmal volt egy kis gond. Kicsivel később már felkelni sem tudtam.

Sok ez a 25 mg. Megpróbálom 12,5 mg-re levinni, azaz 8 fele törni a 100 mg-s tablettát. 

Mindig emlékszek arra, h mit álmodtam. Fura, most nem. A reggeli pánikrohamszerűség is eltűnt. A Leponex nyáladzást okozott korábban, most arra ébredtem, h ki van száradva a szám. 

A nyugtató megvonási tünetét nem érzem, átaludtam az éjszakát és sztem visszaalszok. 

25 mg-t vettem be. Leragad a szemem.

Jó esetben pár nap. Rosszabb esetben hetek/hónapok alatt kezd hatni.

egésznap 1 fajta zene ment a fejemben,és voltak vizuális hallucinációm is,mellete időnként nyugtalanság,mennyi idő mire hat a ketilept? Nem sokat érzek tőle

Idézet tőle: kharzak

a ketilept okoz erős nyugtalanságot,délután olyan nyugtalan voltam mint soha életembe majd megdöglöttem. ez gyógyszerészt megkérdeztem múltkor aztmondta  a seroquel okoz hallucinációt,lehet ez a gyógyszer nem nekem való,vagy csak egyszerüen szar gyógyszer

A Seroquel/Ketilept nem okoz halut. Épp arra van, h a halut vagy mániát megszűntesse.

Erős nyugtalanságot vagy a betegséged miatt érzel v a gyszer mellékhatása. Ezt nem tudom, orvosoddal kellene megbeszélni. Az Akineton, amit múltkor kaptál épp a mozgáskényszert (másodlagos parkinsonizmus) hivatott lefogni.

rohadt egy gyógyszer

Ha én holnap abbahagyom a ketilept szedését,baj lesz? 1,5 hete szedem asszem,szóval nem lesznek elvonási tüneteim?

a ketilept okoz erős nyugtalanságot,délután olyan nyugtalan voltam mint soha életembe majd megdöglöttem. ez gyógyszerészt megkérdeztem múltkor aztmondta  a seroquel okoz hallucinációt,lehet ez a gyógyszer nem nekem való,vagy csak egyszerüen szar gyógyszer

Valószínűleg a pszichotikus tünetek és a depresszió miatt ilyen zűrzavarosak az érzelmei.

Ha egy nem pszichotikus időszakban is így viselkedik, hol szeret, hol egyedül akar lenni, hol megbánt majd bűntudata van, akkor szem. zavar is lehet.

Igen, valoszinu! Amugy estere jobban szokott lenni, mikor ma bementem erzelemmentesen fogadott, az elobb felhivott, elkerte az ugyeletes orvos telefonjat, hogy elmondja, hogy hiabyzunk neki es sirt, hogy ne haragudjak. Most nincsenek rossz gondolatai, azt mondja kitisztult minden. Ez milyen betegseg jele? Egyik nap ongyilkos akar lenni, delelott nem akart még elni, este meg ujra a regi enje jott elo. 

Szia!

Köszönöm. 🙂

A Kh után megy Thalassába?

Koszi! 🙂

A Haloperidolt azert adtak vissza, mert a teljes elhagyas utan par nappal ujra pszichotikussa valt (teveszmek, paranoid viselkedes, minden erdekelte, izgatott volt). 

Koszonom, hogy leirtad a tapasztalatod! Remeljuk a legjobbakat, en is drukkolok, hogy nalad se legyen ujabb kritikus idoszak! 

Koszonom a biztato szavakat! Bizok benne, hogy jol beallitjak. Ma talalkoztam vele a korhazban, azt mondja, hogy mindenert o a hibas, ami a vilagban tortent. Nincs kedve elni, maganyt akar, ingerlekeny volt es erzelemmentes irantunk. Van segitsegem, most epp a nagymamam. 

Szerintem a legjobb lenne, ha azt és annyit szednél, amit az orvos felírz és megvárnád a hatás kialakulását és azt h megszokja a szervezeted az olanzapin elhagyását. Ha a következő kontrollig nem leszel jobban, akkor szólj az orvosnak, kérdezd meg, h mit javasol. 

az olanzapint nem szedem lassan 1 hete,talán attól is lehet,megvonási tünetek,az akinetont magamtol abba hagytam

Igen, jó lenne ha az orvosoddal is tudnál egyeztetni mert az adagok emelése a mellékhatások fokozódásával is járhat! 

Többféle gyszert szedsz, azt is nézni kell, hogy összességében véve ne legyen túl sok.

Valszeg vannak jobb napjaid, rosszabbak (mint mindenkinek), ezt nem lehet a gyszer naponkénti emelésével/csökkentésével/lecserélésével megoldani.

Ezt a hol jobban, hol rosszabbul vagy ingadozást a gyszerek változtatása is fokozhatja (mellékhatás, megvonási tünetek), az lenne jó ha beállízanának egy olyan kombinációt, ami mérsékli a tüneteidet. Amit a gyszer nem old meg, azzal terápiával vagy más módon kellene megbírkózni.

Akinetont is kapsz mellé? Ha jól rémlik egyszer már felírták mert szarul voltál a mellékhatása miatt?

Mi lenne, ha ezekről konzultálnál az orvosoddal? 

Egyébként túl nagy baj nem lehet, 400 mg a terápiás adag, de lassabb ütemben szokták emelni...

megemeltem a ketilept et 150 mg ról 300 ra,ez így sok? zavartnak érzem magam,szóval most úgy szedem h reggel 150 este 150,tegnap még jól voltam most már kevésbé remélem nem kell korházba mennem

Nagyon drukkolok, hogy ez egy egyszeri schub legyen és minden tünete teljesen múljon el.

Ha schubokban gondolkodok, nekem is csak 1 volt, de a schub idején tapasztaltakhoz képest minimális szinten maradtak fenn pszichotikus tünetek.

Szorongásos és depressziós tünetem már a pszichotikus tünetek előtt is voltak, most is van, lehet h akkor is lenne, ha pszichózisom sosem lett volna.

Súlyos depresszióm 2x volt, a pszichotikus tünetek után 1 hónappal kezdődött és fèl év alatt spontán lecsengett. Későn, 2 éve tartó tèveszmész,halus állapot után kezdtek kezelni. Ekkor volt a második súlyos (az összes közül a légmélyebb) depressziós időszakom. Ez ősszel indult, decemberig folyamatosan mélyült és következő év májusban kezdett feloldódni. 

Kedves Agobri!

Lehet, hogy csak egy egyszer schub, és utána/miatta depresszió, ne ess kétségbe. A kórházban jól beállítják majd a gyógyszert. Van segítséged a kisgyerekhez?

Sajnálom, mindkettőtöknek nehéz lehet ez az időszak.

Jó, h bevitték kh-ba. Remélhetőleg ott végre sikerül valamilyen gyszert beállítani, amitől jobban lesz. Ambulánsan ez szinte mindig lassabb folyamat. 

Sajnos néha a pszichiáterek elsődleges célja az, h a pszichotikus tüneteket elnyomják és kevésbé figyelnek arra, h a szedáció is nagyon zavaró, főleg annak aki dolgozni szeretne, családi életet élni stb. 

Akinek nincs ilyen terve, több ideje van pihenni, aludni, annak valamivel könnyebb dolga van a szedáló gyszerekkel.

Nagyon drukkolok, h találjanak olyan gyszert, ami nem csapja szét, mégis jól hat a pszichotikus tünetekre.

Valszeg annak megélése sem lehet könnyű, h beteg, (kórházban volt, stigmák stb), sokszor ez önmagában egy trauma, aminek feldolgozásához idő kell. Mellékhatások is lenyomhatják és a betegség tünete is lehet, h passzív, érzelmileg tompa. 

Említetted, hogy a Haloperidolt elvették, valamivel jobban volt, de egy kisebb visszaesés miatt visszaadták. Mi történt? Milyen tünetek miatt kellett visszaállítani?

Idézet tőle: Agobri

Koszonom a valaszt! Hat, sajnos ma reggel mento vitte be a ferjemet, mivel reggel bevallotta komasan, hogy ongyilkos akart lenni es bevett 10 db haloperidolt 10 db frontinnal... Meg most sincs diag... Aprilisban kezdodott egy pszichozis, azota hol normal allapota van, hol depis. Ki vagyok keszulve, 5 hos babaval vagyok itthon :(((.

És mi miatt szedi ezeket? Mondjuk egy baba mellett ezt elkövetni, azért az komoly. crying
Remélem, hogy nem lesz baj.

Koszonom a valaszt! Hat, sajnos ma reggel mento vitte be a ferjemet, mivel reggel bevallotta komasan, hogy ongyilkos akart lenni es bevett 10 db haloperidolt 10 db frontinnal... Meg most sincs diag... Aprilisban kezdodott egy pszichozis, azota hol normal allapota van, hol depis. Ki vagyok keszulve, 5 hos babaval vagyok itthon :(((.

Már rég kikurkásztuk a cariprazine-t, képzeld, azt mondja a dokim, h a klinkán már kipróbálták, és csak arra kell várni, hogy az OEP beárazza! Pofám leszakad.
Meg aszongya, h ki fog jönni még egy, az japán "eredetű".

A cariprazin ugyebár hat a D4-re. A D4-et úgy képzeld el, mint a kocsit, van a gáz (D1 csoport) és van a fék (D2 csoport)
A D4 receptor olyan, mint a kocsikban a sebváltó. Tehát lehet lehet szabályozni a sebességet, nem muszály 1.-ben túlpörgetni a motort azon a sebességen, hanem magasabb fokozatba kapcsolva, alacsonyabb fordulaton is gyorsabban mész.

A MAOi-k korszerűtlenek ma már. Én a gyógynövényektől jobban félek, mint a gyszerektől 😀

Sörről nem mondunk le! 😉

Bizony, a sörről nem mondunk le. angel
Amúgy nagyon jók a gyógynövények, de csak rövid ideig hatnak, de akkor isszonyat jók.
Orbáncfű, ginzeng, ginkgo biloba, rhodiola rosea.
Ja és a feketebárány a kratom. devil

Már rég kikurkásztuk a cariprazine-t, képzeld, azt mondja a dokim, h a klinkán már kipróbálták, és csak arra kell várni, hogy az OEP beárazza! Pofám leszakad.
Meg aszongya, h ki fog jönni még egy, az japán "eredetű".

A MAOi-k korszerűtlenek ma már. Én a gyógynövényektől jobban félek, mint a gyszerektől 😀

Sörről nem mondunk le! 😉

A duloxetin SNRI, de a leírások szerint gyengén hat a dopaminra is. Ez eddig kipróbált gyszerek közül ez az egyetlen, ami picit pörgetett (jótékony módon).

Az Abilify-al sokan szívnak, gyakran fokozza a szorongást és/vagy akatíziát okoz.

D2-re sok gyszer hat, de sajnos épp fordítva. (a dopamin túlműködést fogja le és ettől még passzívabb/enerváltabb/közönyösebb lesz az ember)

Ezért lenne jó az szulpirid, vagy az amiszulprid. kis mennyiségben agonista, nagy mennyiségben antagonista hatása van, tehát lehet játszani az adagokkal, mert más hatásuk van.

Amúgy van egy új gyógyszer, Magyar találmány: Cariprazine.
Teljesen új típus, az még a D4-re is hatással van. A kretén amcsik már dobálhatják, nálunk meg szarakodnak a bevezetésével.

Az aripiprazol pörget, de nekem attól lett a másodlagos parkinsonismus. Mondjuk túlpörget. Az escitalopram se erre, se arra. A többit nem szedtem.

Logikusnak látszik az elképzelésed... Mondjuk a tiapridra megmondta "az a bizonyos" áterem, h max. 2-3 sör, több piát ne! Hááát-hááát.

Csak 2-3 sör, na ne máááááár.
Bár még mindig jobb, mint a MAO gátló.
Sztem az lenne a legjobb, de olyan kajákról, piákról kéne lemondanom, amikrő nem vagyok hajlandó lemondani.
Észrevettem, hogy az orbáncfűtől mindig jobban voltam, és lényegében az is MAO gátló.

A duloxetin SNRI, de a leírások szerint gyengén hat a dopaminra is. Ez eddig kipróbált gyszerek közül ez az egyetlen, ami picit pörgetett (jótékony módon).

Az Abilify-al sokan szívnak, gyakran fokozza a szorongást és/vagy akatíziát okoz.

D2-re sok gyszer hat, de sajnos épp fordítva. (a dopamin túlműködést fogja le és ettől még passzívabb/enerváltabb/közönyösebb lesz az ember)

Az aripiprazol pörget, de nekem attól lett a másodlagos parkinsonismus. Mondjuk túlpörget. Az escitalopram se erre, se arra. A többit nem szedtem.

Logikusnak látszik az elképzelésed... Mondjuk a tiapridra megmondta "az a bizonyos" áterem, h max. 2-3 sör, több piát ne! Hááát-hááát.

Én már szedtem régebben is, tíz éven át, igaz, SSRI mellé. De az SNRI cart se ért, simán mélydepibe estem vele...

Szóval nálam játszik a szerotonin, a dopamin, és érzésem szerint az adrenalin-noradrenalin és kortizon -szint is. Egyszerű.

Én a szerotoninra hatók közül eddig a tianeptint, trazodont, és most az escitalopramot szedtem.
Az escitalopram és trazodon felerősítette az életuntságomat, még inkább motiválatlan lettem, és állandóan dög fáradt vagyok tőlük.
A tianeptin aránylag jó volt, de az lájtiban hat a dopaminra is.
A bupropion az dopaminra hat, fogjuk rá, talán egy kicsit jobb volt, de nem hozott áttörést.
Az aripiprazol... Na zt inkább hagyjuk. Introvertált vagyok, érzékeny vagyok a dopmainra, főleg a pörgetőkre. Erre mostanában jöttem rá, hogy az aripiprazol valszeg azért nem jött be, mert arra a dopa receptorra hatott főként, amelyik serkent.
Ezért jött most a korszakalkotó elképzelés, hogy a D2 családra ható gyogyi kellene.

Én már szedtem régebben is, tíz éven át, igaz, SSRI mellé. De az SNRI cart se ért, simán mélydepibe estem vele...

Szóval nálam játszik a szerotonin, a dopamin, és érzésem szerint az adrenalin-noradrenalin és kortizon -szint is. Egyszerű.

Konkrétan szerinte az a fölösleges, merth túl sok gyszert szedek... Ez igaz, mert még ezek nélkül is én kaptam a legtöbb gyszert a nyanyák közül tavaly a kh-ban. (A többiek még nyanyábbak voltak, cukrosokkal közöttük!) Én meg anyagi romlásba döntöttem a kh.-t a gyszereimmel...

csóró eü 🙂

Én már nagyon visszavettem a gyszeres vágyaimból. Azt sem bánom, ha semmi nem hat, csak a megvonási tünetek ne lennének. (ha van, legalább a pszichotikus tünetek ne lángoljanak fel, a fő parám ez)

Konkrétan szerinte az a fölösleges, merth túl sok gyszert szedek... Ez igaz, mert még ezek nélkül is én kaptam a legtöbb gyszert a nyanyák közül tavaly a kh-ban. (A többiek még nyanyábbak voltak, cukrosokkal közöttük!) Én meg anyagi romlásba döntöttem a kh.-t a gyszereimmel...

Sztem egy próbát megér az elhagyás. Ha szarabbul vagy, még mindig visszaállíthatod. 

Ha jól értem, ezt írtad nekem, és az előző hsz.-t Debut-nak...

Megvárom a doki "tempóját", most 3x0,5 0,5-ös rivó van, ez igazán nem sok. El akarja hagyatni, meg az AP-t is. Igaz, nekem tényleg jó a Lamolep-Brintellix kombó. De a Tiapridal sem rossz.

Ez marha jól hangzik. devil
Valami hasonlót keresek ami dopamin, de nem hat a D1-re.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Tiaprid

Sorry, próbálok egyértelműbb lenni a válaszokkal.

Irigylem az alvókád!!:-)

Nekem gyszer túladagolással is min. fél óra kellett az elalváshoz...

Remélhetőleg lassan lecseng az SSRI megvonás. 

Mondjuk azért nem mindig jó ez az alvóka, baromi idegesítő tud lenni, hogy mondjuk nézek egy filmet este, és egy hosszabbat pislogok, és már reggel van. laugh

Tiapridallal mi baja?

Sztem egy próbát megér az elhagyás. Ha szarabbul vagy, még mindig visszaállíthatod. 

Ha jól értem, ezt írtad nekem, és az előző hsz.-t Debut-nak...

Megvárom a doki "tempóját", most 3x0,5 0,5-ös rivó van, ez igazán nem sok. El akarja hagyatni, meg az AP-t is. Igaz, nekem tényleg jó a Lamolep-Brintellix kombó. De a Tiapridal sem rossz.

Irigylem az alvókád!!:-)

Nekem gyszer túladagolással is min. fél óra kellett az elalváshoz...

Remélhetőleg lassan lecseng az SSRI megvonás. 

Legjobb az lenne, ha adnának vmit ezekre a szorongásos tünetekre a nyugtató helyett. De gondolom azért nem adnak, mert nem könnyű találni vmit, ami hat és nincs sok mellékhatása

ElőzőOldal 286 / 327Következő