Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Pánikbetegség és pszichoszomatikus tünetek

bár ma a fél is kevés volt, ráadásul el is fogyott, holnap már nem tudom mi lesz

mert úgy fest az elhagyása egyelőre nem megy

csak frontinnál meg nem jó ha eléred azt az állapotot, amikor már kezd nem használni, én ezért kétnaponta fogok beszedni 0,5-et

szerintem ebből úgy lehet kijönni, hogy annyi frontint beszed az ember ami mellett élhető állapotba kerül

és akkor keményen elkezd dolgozni azon, hogy rendbe tegye a körülményeket, amik okozzák

Aurorix 300mg kétszer,Frontin 0,5 este.

Én Aurorixet szedek 4 hete,elég súlyos pánikrohamokat hozott és hoz ki nálam.Arra már nem emlékszem pontosan,hogy a Rexetinnél  és Zoloftnál mennyi idő múlva hatott de szerintem valamit már éreznem kellene.Lehet,hogy ki lehet jönni belőle mivel már nekem 2-szer sikerült 4 és 2 évig gyógyszerek nélkül tünetmentesen éltem és egy nap arra ébredtem éjjel,hogy fojtogat a pánik.Ez után már napi szinten előjöttek a tünetek és gondoltam megkérdezlek benneteket,hogy van-e valami amivel segíthetnék mert hiába tudom hogy mi ez, egyenlőre vergődöm .Az eszem tudja az érzéseim nem.Nektek hogy sikerült???

Nekem 17 éves koromban volt az első pánikrohamom, utána hullámzó volt. Voltak rosszabb és jobb évek. Eltelt azóta 17 év. Most már nem foglalkozom ezzel, vagy legalábbis annyira minimálisan, bizonyos szélsőséges szituációkban. Kb 3-4 éve volt utoljára rohamom. Az egész már nincs kihatással az életemre. Ki lehet jutni ebből.

Idézet tőle: Babos

Köszi a válaszokat! A helyzet az,hogy kiújult a pánikzavarom,erős szorongás gyötör az antidepi által okozott "mellékhatásokon túlvagyok" de a koncentrációm csapnivaló.Gondoltam valami alternatív gyógymód addig is de ma kicsit már jobb.Megnézem a videót ,köszi mégegyszer!

 

Babos, sajnálom, hogy visszajött a pánikbetegséged és a szorongás... én is éreztem egy időben, hogy nagyon nem tudok úgy élni ahogy kéne, értem ezalatt azt, hogy pl nem tudtam emberek közé menni, sőt még a lakás ajtón való kilépés is nehézséget okozott. Nekem az vált be tulajdonképpen, hogy csökkentettem a gyógyszereim - szerintem sok esetben azok egy csomó pánik tünetet tudnak produkálni (pl ha nagy mennyiséget szedsz). Én sosem voltam gyógyszerpárti, sőt kifejezetten mondható, hogy gyógyszerellenes vagyok. Csak a családom miatt szedem, mert nem akarok konfliktust. De most ezzel az adaggal amit szedek (skizofréniára), egész jól megvagyok, már nem félek kimenni sétálni és bemenni egy boltba egyedül. Időnként még van kis szorongás, de a korábbi esetekhez képest jelentősen csökkent. Te milyen gyógyszereket szedsz és milyen adagot, ha nem titok? 

Idézet tőle: jelenlét

Idézet tőle: mindenki

Egy érdekes videó, tanácsok pánikbetegeknek:

Köszi, ebbe már belenéztem a múltkor, de megnézem most mélyebben

 

Szívesen, én megnéztem, bár az az igazság, hogy ebben a videóban nem sok minden derül ki, lehet hogy van több része is nem néztem. Csak a címére figyeltem fel, gondoltam talán hasznos lehet. De csak 'egy' tanácsot említettek benne, majd még utánanézek van e több része... 🙂

Köszi a válaszokat! A helyzet az,hogy kiújult a pánikzavarom,erős szorongás gyötör az antidepi által okozott "mellékhatásokon túlvagyok" de a koncentrációm csapnivaló.Gondoltam valami alternatív gyógymód addig is de ma kicsit már jobb.Megnézem a videót ,köszi mégegyszer!

Idézet tőle: mindenki

Egy érdekes videó, tanácsok pánikbetegeknek:

Köszi, ebbe már belenéztem a múltkor, de megnézem most mélyebben

Egy érdekes videó, tanácsok pánikbetegeknek:

Babos mire szeretnel koncentralni? 🙂

Mi az amiken altalaban gondolkozol?

Just relax 😉 

miért nem tudsz? leköt valami más?

Valaki tudna segíteni,hogy mit tegyek mikor nem tudok gondolkodni,koncentrálni??:)

Sorry

Na meg a kornyezetunket mi erzekeljuk, tolunk fugg hogyan eljuk meg azt.

Megint megyek at panikrol okoskodo panikoloba:D

Jo de ha mar a kornyezet hataroz meg az eleg gaz, mert vannak olyan kornyezeti tenyezok, amik nem valtoznak, hanem ugyanazok maradnak. De ezt te is irod, hogy van amin nem lehet valtoztatni.

úgy látom általában, hogy ha a környezeti tényezők pozitívan változnak, az sokat segít... de hát ezt nem lehet determinálni

Van-e olyan mod, amivel viszonylag gyorsan meg lehet, vagy kizarolag a kivalto okok feldolgozasaval, atformalasaval? Bar a cikkben leirtak alapjan nem az okok megoldasa az elsodleges, hanem a hozzaallas.

Mondjuk arra meg jobban kivancsi lennek hogyan lehet vegleg megszuntetni. Nekem regen kezdodott az elso, akkor meg roham, 3 eve viszont mar napi szinten rendszeres, persze nalam is tarsul hozza jo par kemeny szorongas, okkal es ok nelkul is.

Kivancsi lennek sulyos ex panikosokra ok hogy oldottak meg.

Egyrészt kibeszélgetem, másrészt próbálok nem odafigyelni, meg én szoktam is bevenni ezt-azt, legalább placebo. Könnyebb volt, amíg dolgoztam meg ha van valami "muszáj" dolog, az lefoglal.

Meg hogy kezeled ezt az egeszet?

Kleo es te hogyan szoktad tultenni magad a rohamokon?

Szerintem nagyon jó a cikk (Selyétől és a patkányaitól függetlenül). Azért nem írtam rá semmit eddig, mert egész nap szuper pszichoszomatikus tüneteim voltak szívdobogástól az epegörcsig (ez mindig akkor van, ha szégyellem magam szembenézni valamivel). Hozzám csak háziorvost hívtak, a gyógyszerrel beállított vérnyomásom is volt már 200, aztán volt hogy a magasról hirtelen leesett és elöntött a hideg veríték tetőtől talpig, úgy támaszkodtam a metróajtóhoz, azt hittem, menten kinyúlok, de a kutya észre sem vette... Gyerekkoromban sokszor volt gombóc a torkomban, később a lábaimból ment ki az erő. És ez "csak" szorongás...

Merthogy engem elgondolkoztatott es pluszt adott, megerositett.

Rossz a link, en nem Selye Janost akartam linkelni, hanem magat az oldalt es az ott levo irasokat legfokepp ezt:

http://tulapanikon.blog.hu/2009/09/16/agoriafobia_panikroham

"Hogyan lehet ebbol kigyogyulni?" resz.

Na meg allatkiserletektol fuggetlenul az oldal mondandojara szerettem volna helyezni a hangsulyt, az ott leirtakra.

Idézet tőle: jelenlét

ezt olvasd el mindenkepp http://tulapanikon.blog.hu/

Én arra lennék kíváncsi, lehet-e tudni, hogy a képen szereplő Selye János kezében tartott munkatársa meddig élt ahhoz képest, mint egy átlagos patkány?

Gyors válaszodat megköszönném, mert érintett vagyok!

na mind1, szoval kivancsi vagyok masnak van/volt-e ilyen szintu rosszullete

hm, most ezt igy leirva a sztori itt az lesz, hogy a panik okozott magas vernyomast es abbol eredt a tobbi erzet, meg az ekg valtozas is talan

ehhez a rosszullethez akkor eleg durva erzetek tarsultak meg, pl forrosag ontotte el a vegtagjaimat eszmeletlen szedules es ajulaserzet, gyengeseg mellett, ott tenyleg azt hittem eljott a veg:D bar ezeket mar a 200as vernyomas okozta azt hiszem

mert nekem volt ilyenem es nem tudom, hogy kizarolag panik okozhat-e olyan testi tuneteket, amitol nem kap vert ideiglenesen pl a jobb pitvara az embernek(merthogy ezt latta a mentoorvos az EKG-n)? szoval mas elt-e mar at hasonlot?

viszont én olyan pánikosokat keresem akik megjárták már a legdurvább rohamot, pl mentő vitte el őket, mert már az ekgn is látszott, meg extrém vérnyomása volt (200 körüli) vagy extrém pulzus

ezt olvasd el mindenkepp http://tulapanikon.blog.hu/

lola, el kell menni arra a temetésre:D sőőt el kell menni többre:)

egy nagyon kedves ismerősöm... ha nem megyek el tudom,hogy rosszabb lesz...

Na én temetésre soha nem megyek...attól készülnék csak ki igazán...bele sem merek gondolni.

A pánikot csak az tudja igazán,aki átélte,legalább 2 szer,mert az elsőre még rá lehet fogni,hogy rosszkedv,időjárás stb...egy borzasztó rossz állapot ez..

holnap temetésre kell mennem,már előre félek...

igen 🙂

Na szia:)megjöttél??

az én tapasztalatom az,hogy nagyon kevés azon emberek száma akik ezeket a rosszulléteket valós dolognak tekintik...

sokan azt mondják ez csak hiszti...

lehet... de amikor én érzem,hogy most fogok meghalni... valahogy mindig valósnak tűnik....

Kedves Harmony, nagyon sajnálom.:S

Ma én is rosszul lettem, miközben jöttem-mentem, hirtelen hányingerem lett és szédülni kezdtem. Szerencsére ez kisebb roham volt, azzal magyaráztam, hogy nem ettem, melegfront van. Azért örültem, mikor hazaértem. Együtt lehet élni ezekkel, csak nehéz és sokszor szomorúságot okoz, ami depresszióba is átmegy könnyen.

Jobbulást kívánok neked, remélem, hogy az orvosod tud segíteni!

M.

Szia Kiscsillag!

Köszönöm, hoy bíztatsz, de sajnos olyan kilátástalannak látom a mostani állapotomat (nem is a helyzetemet, mert az egész "jó"), amin én tényleg nem tudok változtatni, és az a gond hogy hiába kérek segítséget, azt tapasztalom, hogy mindenki "menekül" a problémák elől, talán a legjobb az ha valaki meghallgat, még jó hogy van ez a fórum. Annyi fájdalom van bennem, annyira fáj ott belül valami, mintha éppen húznának ki belőlem egy kést, de ez a fájdalom nem éles hanem tompa és folyamatos... nem tudom kitől kérhetnék segítséget, sajnos olyan vagyok (voltam eddig), hogy inkább úgy tettem mintha minden oké lenne, mert féltem ha panaszkodok, és kiöntöm a bánatom, akkor elutasítanak, és csak teher leszek, de az ember egy idő után már nem bírja magába fojtani a sok bánatot és fájdalmat, az orvosomtól félek, hogy elmondjam neki a sok bajomat, mert tudom ő egész nap ilyesmiket hallgat, és nem akarok teher lenni, de már nagyon szenvedek. Nem tudom hogyan ne adjam fel, nagyon rosszul vagyok, de azért köszönöm a kedves szavakat. 

Az is lehet amit itt most leírtam hívják depressziónak, bár ki tudja mi választja el egymástól a betegségeket... mindben van közös sajnos.

Mostanában mindentől pánik tör rám. Nem merek kimozdulni, ha jönnek hozzánk vendégek vagy családtagok attól is pánikban és szorongásban vagyok. Így nagyon nehéz élni, vagyis nem is lehet.... mindig rosszul érzem magam ezektől, akkor is pánikolok, ha egyedül vagyok a szobámban, az összes behatás számomra durva és elviselhetetlen, csak pillanatokra vagyok tűrhetően. Én ebbe lassan már beleőrülök. Nem tudom tényleg hogyan viseljem el ezt, hogyan "küzdjek" ezek ellen, mert minden rossz hatással van rám. Nem akarok ilyen érzékeny lenni. Az idő is nagyon befolyásol, sőt sokszor attól függ, hogy tűrhetően vagyok e vagy sem, de nincs "megszabva" mondjuk, hogy ha jó idő van jól vagyok ha rossz akkor rosszul, hanem mindig kiszámíthatatlan, hogy mikor milyen hatással van rám bizonyos idő. Szerintem ha nem lenne meg az állandó nyugalmam, én már rég öngyilkos lettem volna. De ez sem nyugalom, csak annyiból, hogy mások áldanák a sorsot, ha olyan körülményeik lennének mint nekem. Mégsem tudom kicsit sem élvezni az életet, a jó pillanatokat nem élem át, nem élem meg. Félek, hogy örökös szenvedés lesz az életem.... kezdem feladni...

Szia Kiscsillag!

Csak arra gondoltam, hogy mindannyian annyira mások vagyunk, és eltérő tüneteket tapasztalunk ugyanannál a betegségnél is. Ezek az atípusos tünetek, ugye, és arra tippelek, hogy nálad is ilyen lehet ez a lábzsibbadás.

Amúgy ezt én is tapasztaltam kézen, ajkakon, tudom milyen érzés.

M.

Idézet tőle: Ábránd

Idézet tőle: Jerez

Kedves Ábránd!

 

Mennyi az esélye annak ha valakinél Őajzsmirigy alakul ki, akkor idővel bipoláris beteggé fog válni? Keresgéltem neten adatokat, de nem találtam semmi értelmeset. Viszonta  háziorvosom külön figyelmeztetett hogy ennél a betegségnél még euthyrox mellett is sokkalta gyakrabban alakul ki depresszió vagy mánia..

Nagyon meg vagyok ijedve, kérem ha tud segítsen. 3 éve még csak szubklinikus voltam tehát a TSH szintem volt nagyon magas, mostanra viszont ténylegesen Thyreoiditisben szenvedek

Kedves Jerez,

a pajzsmirigy hormon termelés kóros voltának valóban lehet köze a hangulat ingadozásához is. Ahhoz viszont, hogy valakinél valóban bipoláris zavar vagy éppen depressziós állapot alakuljon ki, több feltételnek kell teljesülnie. Ha adott a pajzsmirigy probléma, akkor még kell a hajlam - genetikusan - a hangulati zavarokra és minimum a környezet ráhatása is. Mindezen feltételek kölcsönhatása sem okoz okvetlen hangulati zavart. Ismerek sok pajzsmirgy hormontermelési problémával küzdő embert, akinek semmilyen hangulati zavara nincs.
Így kérdésére azt válaszolnám, hogy elég kevés az esélye annak, hogy ha egyébként nem hajlamos hangulatzavarra, akkor a pajzsmirigy problémától legyen mániás vagy depressziós.
Ha mégis nagyon izgatja a probléma, érdemes lehet felkeresni egy  pszichoterápiával foglalkozó szakembert, aki akár egy rövidterápiában megsegtheti Önt.

Üdv
S.Zs.

Jerez, mielőtt Ábránd ezt ilyen szépen, kereken megfogalmazta, józan paraszti ésszel (és ex-nővérként sok pajzsmirigy betegségben szenvedővel találkozva) magam is ugyanerre a válaszra jutottam. Ábránd most nagyon nagy piros pontot kapott tőlem, tudom, hogy nem kérte, hogy Mona  vagy bárki pontozza magában, de bölcsészekkel szkeptikus vagyok.

Bízz a gyógyulásban, kedves Jerez!

Mona, az ex. eü-s és ex-bölcsész. 😀

Egyébként találtam pszichoszomatikus témakörben egy nagyon jó jellemzést pszichiátriai tanszékről!!

Bemásolom!!

  1.  
    1. Éretlen védekező mechanizmusok.

 Jellemzi őket (a disszociáció kivételével), hogy irritálják a másik személyt, mások zavarónak érzik ezeket. Képesek arra, hogy az azokat használókat erősen kössék, láncolják a tárgyhoz (mások bőre alá bújjanak). Ezáltal a használójának segít abban, hogy azt az illúziót keltse önmagában, hogy interperszonális kapcsolatai állandóak, ragaszkodnak hozzá s ő is kötődik másokhoz (ezen mechanizmusok kettőssége). Ezen mechanizmusok főleg a kamaszkort jellemzik, hiszen kétarcúak: védelmet is keresnek a szülőktől, de el is akarnak szakadni tőlük, de ez a kettőség leginkább a szülőket irritálja. Aztán ezen védekező mechanizmusokat terápiában lehet kezelni. 

1.      Hipochondriasis: Zsófi, miután barátja kezdeményezésére több alkalommal is együtt mentek a moziba filmet nézni, erős fejfájást érez. Hányingere van, sőt a fény is erősen zavarja. Ezért a mozi után gyorsan haza kell szaladnia. Erről gyakran panaszkodik anyjának is, de sohasem említi meg neki azt, hogy „szerelmes”. Zsófi teljesen elfeledkezik az intimitással kapcsolatos „konfliktusáról”, viszont barátjával érezteti azt, hogy ennek a „fejfájós” állapotnak mennyire ő is felelőse, előidézője: olyannyira, hogy minden „rosszullét” után felkeresi őt a betegszobában, vagy a kórházban. A hipochondriasis alatt rejtett szemrehányás húzódik meg: a hipochonderek segítség-elutasító-panaszkodók! Különleges képességeik vannak arra, hogy pontosan azzal szemben panaszkodjanak, akik segítségükre sietnek: annak kezeit harapják meg, akik segítséget szeretnének nyújtani számukra. A hipochondriasis ritkán, vagy sohasem közöl „tényleges”, valós fájdalmat. A hipochonder először a mások irányába történő szemrehányást – mely származhat agresszív vagy fájdalmas ösztönzésekből – ön-becsmérléssé, majd azt a fájdalmak, szomatikus betegségek, öngyilkossági aggodalmaskodások, neuraszténia „siránkozássá”. A hipochonder keresi a hallgatóságot, számára egy lakatlan sziget nem lenne megfelelő hely. Még a legkedvesebb, legillemtudóbb orvos is megutálja a hipochondert, s a hipochonder sohasem érti ennek a „miértjét”. Ennek oka az, hogy a hipochonder elfogadhatatlan elrejtett – tudatalatti - haragja a róla gondoskodó „tudatos” terhévé alakul át. A hipochondriast gyakran társítják az introjekcióval: a fenyegető, ambivalens tárgy vagy a hirtelen hiányzó személy „belül” válik észlelhetővé.


 

Vérnyomás csökkentőt azért nem szedek mert fehérköpeny szindrómám van orvos szerint, tehát csak orvosoknál megy fel iylen magas szintre :$