Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Bipoláris zavar 3.5

Idézet tőle: Kleó

Most akkor hétfőn döntenek, v hétfőn el is viszik a  babát?

Szerdán azt mondták, h csüt visszajönnek és segítenek. Hétfőn Anyukának és Apukának is be kell mennie megbeszélésre. Utána döntenek. Kérdeztem, hogy jöjjek-e segíteni. Mondták, h igen. Végül ott aludtam....

Másnap, mikor meglátták hogy hulla részeg reggel 10-kor, nem tud sem babázni, sem takarítani, azt mondták, hogy menjek haza. A babát emiatt csütörtökön elvitték. 

Most akkor hétfőn döntenek, v hétfőn el is viszik a  babát?

Az volt a terv....

Kedden hiába mentem barátosnémhoz takarítani, be sem jutottam. Részegen bealudt. Odamentem szerdán. Elkísértem védőnőhöz. Oda is piásan ment.

Takarítani kezdtem, majd rajtaütésszerűen érkezett a családsegítő és nem tetszett nekik, amit lát. Azt mondta, hogy másnap jönnek segíteni. Előrelépest, eredményt szeretne látni. Hétfőn lesz esetmegbeszélés és eldöntik hogyan tovább. 

Apuka, anyuka csak sörözött, b@sztak takarítani. Én súroltam a kecót. Kivàlasztottam a fürdőszobát kezdésnek mert a konyhában ittak és ott volt a neveletlen eb is. Konyhát is el tudtam kezdeni, de azzal nem haladtam jól. Mosgattam, súroltam bútort, mikrót stb. Nem tudom körbetakarítani őket....

Mondták, h aludjak ott. Jó ötletnek tűnt, gondoltam megspórolom az utazást, nem kell korán kelni és visszamenni. Családsegítő reggel 10-re ígérte a visszaérkezését.

Jól beb@sztak. Bealudtak. Nem takarítottak. Nyertem egy 5 hetes babát + anyás telós segitséget. Etettem, pelusoztam 9-kor, éjfélkor, reggel fél 6-kor. 4 órát aludtam.

Reggel folytattam a takarítást. Bnőm nem segített, beállt, kabátban, csízmában aludt mikor megérkezett a családsegítős nő. Az mondta, h menjek haza. Elviszik a babát. Sírva jöttem el. Mivel csak 4 órát aludtam éjjel, nem tudtam ébren maradni és du fél 5-re bemenni a suliba.

Azt mondta, h rokon lennék és hétfőig folyamatosan ott maradok, akkor maradhatott volna a baba...

Azt mondta a pszichiáterem, hogy az depresszió, a szorongás, a levertség, nem azonos az elmebetegséggel (pl.skizofrénia). Az elmebetegeknek adnak antipszichotikumot. Elmebetegnek érzed magad? - kérdezte.

Ennek ellenére, annak idején felírta a 200 mg Ketileptet.. De dobom is a pic$@ba.

Jó-jó, megígérem, nem adok cserébe piálhatnékot 😀

Aszontad, 14-én megnézed a vizsga-dolgokat.

Átadom. Tünetet nem kérek cserébe. Az jó, h mérsékelte a tünetet, de 2x nem tudtam terápiára menni és ezeket az alkalmakat is fizetem. Erre nincs pénzem. Suliba is menni kellett volna....azt sem tudom, h valamelyik vizsgán átcsúsztam-e.

Alvást átvállalom tőled!

Évekig nem adtak erre gyszert. Azt mondták, h csak feszültség. Múlt hét hétfőn kaptam kis adag antipszichotikumot. Mérsékelte a tünetet, de túl sokat aludtam. Nem tudtam időben felkelni, h terápiára menjek, du elaludtam, nem tudtam suliba menni.

Abbahagytam. Nem szedem tovább. Ez így nem mehet tovább. Inkább kínlódok a tünettel. Nekem nincs időm napi 10 órát aludni. Tanulnom kell, házimunkát végezni, terápiára járni és márciustól, a vizsgák után dolgoznom is kell és mellette tanulni is.

Akkor nem jó gyógyszert szedsz

Nem, nem klasszikus mánia. Nem is mániás, hanem kevert szakasz van.

Tipikus esetben mániával energikus, túl vidám, gátlástalan a beteg. Én távol állok az energikustól és a vidámtól is. Mindent (tanulás, házimunka, barátokkal találkozás) erőltetnem kell. 

Van. Nem megfelelő környezet, problémás barátok, 4 vizsgám volt a múlt héten ill más tüneteim is vannak.

Az az orvos, aki korábban kezelt, feszültségnek vélte, a jelenlegi kevert szakasznak.

Kb. 2 éve ez annyira felerősödött, hogy olvasni/értelmezni alig tudtam. Ezt már nehéz feszültségnek betudni. Ezt megelőzően a szokottnál sokkal energikusabb, vidámabb voltam. 

Olyan időszak is volt, amikor depressziós voltam, de nem volt ezzel egyidejűleg a pörgés. Épp az ellenkezője volt. Lassú mozgás, lassú beszéd. Akkor is feszült voltam, de nem okozott ilyen tünetet.

Ha nem muszáj, tartotózkodjunk az antipszichotikumoktól. Ma már mindenre felírják, off label ( a hivatalos alkalmazási előirattól eltérő felírását jelenti) De nagyon leépíti az agyat, a személyiséget. + állandóan fáradt vagy.

- ilyen értelemben lehet, hogy használ, mert olyan kurva fáradt vagy, hogy nincs energiád depressziósnak lenni.

Szia! 

Elszomorit, amit irtal.

Lelkileg van valami olyan, ami feszultseget okozna nalad, vagy szorongast? Megoldatlan konfliktus stb? Vagy ez tenyleg csak biologiai egyensulyzavar?!

Ez a mania nalad nem tunik olyan "klasszikus" manianak, amelyet a neten lehet olvasni errol a szakszrol. Amugy a a sote-en a ferjemet egybol bipolnak diagoltak, mert a depresszios tunetei mellett voltak jobb napjai. A korhazi pszichologusa es az atere szerint sem bipol, feszultsegekrol beszeltek ok is.  Amugy ha most pl o is manias szakaszban lenne, mert jol erzi magat es tevekeny, akkor ezek szerint 28 evig manias volt? O mindig ilyen volt, tevekeny, aktiv. 

Örülök, h a férjed jól van! 🙂

Nekem most kevert (depr + mánia együtt) szakasz van. Depressziós (fáradékonyság, felkelni is nehéz az ágyból, nyomott hangulat) tünetek mellett van gondolatrohanás (cikáznak a fejemben a gondolatok), hadarás, izgek-mozgok, gyenge koncentrációs képesség, gyenge monotonitástűrés. ADHD-okra jellemző tanulási gondot okoz. Érzelmileg labilisabb vagyok, ingerlékeny.

Ez évek óta van, hol enyhébb, hol erősebb formában. Régóta gyanakodtam arra h depresszió mellett mániás tünetem is van, de az előző orvosom ezt feszültségnek vélte. A jelenlegi szerint kevert szakasz.

Életemben kétszer (mind2 alkalommal tavasszal) volt olyan, hogy a szokottnál energikusabb, vidámabb, tevékenyebb voltam. Az is lehet, hogy csak feloszlott a depresszió, az sem kizárt, hogy ez enyhe màniás tünet volt, azaz felhangolt voltam. Sztem utóbbi. Ez a felhangolt, vidám, tevékeny időszak a fentebb írt kevert szakaszra változott mind2 alkalommal.

Kaptam 2,5 mg olanzapint. A májam miatt nagy adag számításba sem jöhet. 9 napja szedem, nem szűntette meg, de mérsékelte a tünetet.

A májam miatt nekem lassabban ürül ki ill alkatilag is aluszékony vagyok. 10-10,5 órákat aludtam. Ha kevesebbet aludtam èjjel, nappal is elaludtam.

Terápiára már 2x nem tudtam elmenni. Az első alkalommal nem tudtam felkelni, a másiknál elaludtam délután. Vizsga betekintésre sem tudtam elmenni. Du lett volna, akkor is elaludtam. Igaz ennek az volt az előzménye, hogy bnőmhöz mentem át segíteni takarítani és babázni. Ő jól berúgott, egyedül sikáltam a lakást, éjjel is én keltem fel babázni. Etettem este 9-kor, éjfélkor és reggel fél 6-kor is. Kb 4 órát aludtam éjszaka és nem bírtam estig ébren lenni. 

Sajnos a terápiákért akkor is fizetnem kell, ha nem megyek. 

A gyszer miatt már nem mertem új ip-t kérni mert félek, hogy reggeli ip-re nem tudnék felkelni, du-ra elalszok. Így más programot sem tudok tervezni. 

Az orvosom ugyanannàl az alapítványnàl dolgozik, sajnos hozzá is csak akkor mehetek, ha oda járok terápiára.

Emiatt mától nem fogom szedni. Inkàbb kínlódok a tünettel. Így tudok jàrni terápiára.

Kiscsillag! Milyen ez a porges, mania? Milyen tunetekkel jar? 

Skizó!

Ez jól hangzik!

Jut eszembe, van VR-ben ilyen Anywhere nevű alkalmazásom, azzal 360 fokos kamerával rögzített tengerparton meg egyéb helyeken ücsöröghet az ember, meg nézelődhet.

Mindkettő.

Nem fejtegeti, írja. Igaz, nem is kérdeztem, de úgy látszik, észleli rajtam a depi és a mánia tüneteit is.

Elég hamar, néhány hét, legalábbis enyhült. Áter szerint azóta is az van...

Szerintem az a fő, h Te érzed az enyhülést. Áter kifejtette, h pontosan mi alapján gondolja, hogy van?

Csak Lamoleped van rá vagy a Tiapridal arra is jó?

Lehet kipróbálom majd a szolit. Régebben télen a meleg miatt szerettem menni. 

Erős lámpafényes olvasást is javasolt. Ilyenkor még a melegét is érzem a lámpának. Sztem az új tanulós lámpám is jó lehet e cèlra ill el kéne indulnom kicsit sétálni. 

A szolárium tényleg jó. Én sosem barnulni jártam oda, hanem ezért + a bőrbetegségemen is segít(ett).
Ahogy fújja a ventilátor levegőt közben, a tengerparta képzelheted magad, finom langyos szellővel.

Nekem asszonták, hogy jót tesz a szoli is, meg erős mesterséges fény, de ez olyan 500/1000 luxot jelent.

Elég hamar, néhány hét, legalábbis enyhült. Áter szerint azóta is az van...

Depresszióra napfényt javasolt. Kár, h receptre nem kapható. 🙂

Nyugtatóval még nem tudom, h mit csináljak. Ősszel leszoktam, december óta egyre gyakrabban szedtem. A semminél az is jobb a pörgésre. Főként éjszakára vettem be, alvashoz. Nappal ritkábban vettem be. Nem fix afagot szedtem, igényeimhez igazítottam.

Az orvos azt mondta, h amíg a pörgés tart, ne kezdjek el leszokni. Alváshoz olanzapin mellé nem kell, az elaltat és szorongást is csökkent  Lehet nappalra vagy kora estére lenne érdemes kis adagot bevenni a megvonási tünet megelőzése céljából. 

Bipol kevert szakasszal van valakinek tapasztalata?

Kezeléssel mennyi idő alatt múlt el a mániás tünet? 1 hete, spontán csökkent valamennyit.

2,5 mg olanzapint kaptam. Mivel a májam lassabban bontja le, a vérszintje magasabb lehet egy idő után. Tegnap kezdtem el szedni. 

Ha leáll a pörgés, orvosom szerint elhagyható. Szerintem igyekszik kímélni a májam ill. valszeg azzal kalkulál, hogy ha visszatér sem túl súlyos, ki tudom húzni addig, míg hat a gyszer. 

Azt mondta, h ennek depresszióra is lehet valamennyi hatása. Úgy érzem, hogy ha a mániás tünetek enyhülnenek, tevékenyebb tudnék lenni.

Idézet tőle: Agobri

Ertem. A ferjemre ezek a tunetek gyogyszer nelkuli allapotban sem voltak igazak. Soha nem volt veszekedos, epp ez az, hogy mindig kerulte a konfliktust, sertegetni sem sertegetett senkit, meg a pszichotikus allapotaban sem. 

Mindenkinél máshogy jön elő a pszichózis is. Meg valóban vannak fokozatai. Mikor probálták belém nyomni h pszichotikus vagyok azt mondták h a zárt osztály már a vég tehát pszichotikus vagyok és gyógyszert kell szednem ha nem akarok zárt osztályon kikötni. Azóta se kerültem és jobban vagyok sokkal mint akkor. Mindenkivel elakartam hitetni h beteg vagyok mert én magam is elhittem az egészet. De ez magyazat lett volna mindenre és h miért nem értenek meg de semmilyen választ nem kaptam semmire. Marad a bizonytalanság meg a görcsölés. Hiába akarom megjátszani magam nem megy sehogy mert nem tudom magam elfogadni és a lemaradásaimat

Ertem. A ferjemre ezek a tunetek gyogyszer nelkuli allapotban sem voltak igazak. Soha nem volt veszekedos, epp ez az, hogy mindig kerulte a konfliktust, sertegetni sem sertegetett senkit, meg a pszichotikus allapotaban sem. 

Koszi Linzer, hogy leirtad. A torteneted tovabbra is azt erositi bennem, hogy ha bipol is a ferjem, akkor nem kevert szakaszban van. Mikor jobban van, akkor is sokat alszik (AP elhagyasakor is), es mondjuk ugy,hogy jol van, de meg sem az igazi a motivaltsaga es a lelkesedese, inkabb csak erot vesz magan, hogy vegezze a dolgat. Amugy meg nyugodt mind ket allapotban. Nem veszekszik, nem sertodik (mondjuk nincs is min). Kicsit kozombosseg jellemzi.

Lehet a gyógyszerek miatt lett inkább közömbös. Az én ismerősöm minden szaron megsértődött és mindent magára vett, illetve nagyon jól kiforditotta az ember szavait, ami miatt úgy hatott, hogy valóban mindenki és minden ellene van és őt ok nélkül bántották mindenhol. Mostanra van már gyógyszere de én megszakitottam vele a kapcsolatot a sok sértegetése és veszekedések miatt.

Koszi Linzer, hogy leirtad. A torteneted tovabbra is azt erositi bennem, hogy ha bipol is a ferjem, akkor nem kevert szakaszban van. Mikor jobban van, akkor is sokat alszik (AP elhagyasakor is), es mondjuk ugy,hogy jol van, de meg sem az igazi a motivaltsaga es a lelkesedese, inkabb csak erot vesz magan, hogy vegezze a dolgat. Amugy meg nyugodt mind ket allapotban. Nem veszekszik, nem sertodik (mondjuk nincs is min). Kicsit kozombosseg jellemzi.

Sziasztok! Akinek bipolaris affektiv zavara van es volt kevert tunete az pontosan hogy zajlott? Ilyen esetben milyen a mania? 

Koszonom!

Van egy ismerősöm, aki ezt a diagnózist kapta de nem mondanám hivatalosnak mert csak egyszer látta az orvos. Hát nála az állandó hangulatingadozások voltak, akár egy fél nap is elég volt neki, hogy szélsőségesen változzon. Nem tudom pontosan milyen volt a mánia, de voltak időszakok, amikor nem aludt, mindössze egy órát és fél óra alvás után is tudott menni dolgozni, de álmos volt napközben. Volt, amikor fel volt dobva, érezni lehetett az irásán (leginkább messengeren beszéltünk), majd néhány nap múlva depressziós hangulat jellemezte és, hogy majd megőrül és be fog dilizni. Ezek mellett hallucinál is, hangokat hall és halványan lát dolgokat, de tudja, hogy azokat csak ő látja, Ezek mellett még vágja is magát. Amikor hangulatváltozása volt, megnyilvánult abban is, ahogy elkezdett velem beszélni, volt, hogy sértegetni kezdett, kötekedni, sajnáltatni magát és sajnos nem úgy reagáltam, ahogy kellett volna, de nem tudom, hogy kellett volna. Amikor sajnáltatta magát, nem vigasztaltam hanem még rá is játszottam, hogy úgy van, ahogy mondja, hogy nem ér semmit, hogy fejezze be már végre, meg mikor kiborult, amikor találkoztunk, csak fapofával néztem, nem tudtam mit kezdeni, rosszul éreztem magam, hogy nem tudok úgy segiteni vigasztalás terén, ezért már nem is beszélünk, rengeteg veszekedésen vagyunk túl. 

Sziasztok! Akinek bipolaris affektiv zavara van es volt kevert tunete az pontosan hogy zajlott? Ilyen esetben milyen a mania? 

Koszonom!

Sztem adottság/fogékonyság is kell ahhoz, hogy ez vkinek segítsen vmiben. 

Nem tudom, hogy pontosan milyen adottságtól függ, hogy kinek miben és mennyit segít.

Azt vitatom, hogy ehhez szuper jól kell tudni koncentrálni abban viszont biztos vagyok, h ezeket a nehézségek el kell tudni elfogadni. Ebben ez a csoportos tanulás ill a hanganyag segít. 

Autogén tréningnél elkalandozás elleni ill akkor mit tégy (és egyébként is normális dolog kalandozni) jellegű segítséget nem kaptam. Baromira fusztrált.

Itt maga a 40 perc tűnik végtelen hosszúnak. Fárasztó, de épp ez lassít le. 

A meditációnál a normál szintnél sokkal nagyobb koncentráltság/lassulás kell. Ennek gyakorlásával utána hétköznapi normál emberi szintre lassulok vissza. 

Sztem kitartó és nagyon sokat gyakorló emberek baromi sokat tudnak ebből kihozni. 

Biztos... Nekem hanganyaggal sem mint igazán.

Nekem percekig figyelmi fókuszom sincs...max pár mp-ig. Azt is erőltetni kell. Nem tudom hány perc után jutok el oda, hogy lassulok és vmennyire figyelni tudok és megszámlálhatatlanul sokszor kalandozok el és vissza. 

Most ugyanezt viszem át autogén tréningbe. És kicsit autogén tréningesen meditálok. Ha vmit figyelni kell szinte ösztönösen lazítom. 

A módszerben az az érdekes, hogy a szenvedést okozó vmi (félelem, düh, fájdalom) megfigyelése és az ellen való nem tiltakozás (semmilyen módon, módszerrel nem javasolja itt senki, hogy ezt szűntesd meg) hozza magával nálam azt, hogy spontán oldódik. Akármilyen intenzív rosszat ezzel nem tudnék megszűntetni, de ma jobban hatott mint ha nyugtatót vettem volna be. 

Dettó!

De: itt hanganyag van, ahol sokszor elhangzik, hogy ítélkezésmentesen vedd észre a figyelmed kalandozását és tereld vissza. Afelé terel, hogy ne légy önkritikus, ha elkalandozol, értékeld ha ezt észre tudod venni. 

Teljesen természetes, h valaki össze-vissza kalandozik v esetleg elalszik. 

Sőt: itt a gyakorlat utolsó harmadában épp az elkalandozás megfigyelése a feledat. (míg minden más részben vmi mást kell figyelni).

Ennél a gyakorlatnál elkalandozásnál a légzés figyelésre kell vissza terelni a fókuszt ahhoz, hogy JELENBEN légy.

Sztem én az átlagtól jobban elkalandozok, mégis "hat". Állítólag sok gyakorlással a koncentráció javul. 

Én is így vagyok vele.

Nagyon ügyes vagy!

Nekem ez soha nem ment, Silva-féle technika sem anno. 2 perc után már csökken a figyelmem, zenelejátszás megy az agyamban, mindenféle dologról képzelgek, életesemények, játékok, szex, néha bealszok.

+ jó értelemben gátlástalanít ill szorongást csökkent. Félelmet, dühöt letompít + tudom, hogy félek, érzem a testemben is a félelmi reakciót, de nem zavar. (enyhe formában, de ezt hozza) 

Meditáltam. Nekem alapjáraton nehéz, ilyenkor még nehezebb.

Egy összetettebb (kb 40 perces) gyakorlatot csináltam. 

1. letompította

2. ami maradt az közömbössé vált.

FELSZABADITÓ! Nem kicsit. Nagyon.

Ülőmeditációnál (itthon ágyon ülök, azaz támla sincs) fáj a hátam. A fájdalom is közömbössé vált.

Itt a gyakorlat elején a légzést és az azzal járó testérzetet kell figyelni. Sokáig. Utána a hangokat (külvilágból származó, pl kocsi elhalad). Sokáig.

Utána a testi érzeteket. Pl feszül, laza (én tetőtől talpig bizsergek), nyom, szúr, fáj.

Mindeközben ezt ítélkezésmentesen kell elfogadni. Azaz nem megállapítani, hogy szar, jó stb. Csak tudatában lenni. Nem elnyomni. Ha múlik, változik: elfogadni. 

A gyakorlat utolsó harmadában a megjelenő gondolatokat kell figyelni és engedni tovaszállni. Ezt akár vizuálisan megjeleníteni.

Végül a felbukkanó gondolatok hatására megjelenő testérzetet kell figyelni. Pl nekem rémisztő gondolatnál kalimpál a szívem, megfeszülök stb.

A 30 percnél már néha minden porcikám tiltakozik az ülő póz (ami fájdalommal jár) és a figyelmem fókuszálása ill mozdulatlanság miatt.

Amikor ezt a testérzetet megfigyelem és elengedem a gondolatot (ezt magamban megállapítom, ez egy felbukkanó gondolat) és elfogadom, hogy per pill ez van, akkor mindez KÖZÖMBÖS ingerré válik. 

Ha fejszét vágnának a hátamba nyilván nem ülnék közömbösen, de egy rakás szar érzés tud letompulni.

Műtét után kapott morfiumnak volt hasonló hatása. Az ópiátfélek a fájdalmat csillapítják + ami nem múlik el, az iránt közözömbösít. Műtét után tudtam hogy nagyon fáj, de ez nem zavart. A fájdalomra adott SZENVEDÉS reakciót szűnteti meg. A meditáció is hasonló nálam.

Van, hogy néhány óra; van, hogy néhány hónap (depresszióval).

Szerencsére egy darab van csak, az UPC, általában akkor adom fel amikor már jön a mail is, hogy emlékeztető lejárt számláról...

A lakás többi számláját a tulaj intézi.

A bankos dolgokat meg cib mobil appon szoktam managelni, illetve a vodafone saját számla csoportos beszedéses, automatikusan vonják.

Utalni? Még egy számlát felbontani, pláne megnézni sincs türelmem...

Dettó! 

Neked ez meddig szokott tartani?

Nem skizó - Skizó! 

És neked?

A tünetek egy része ismerős.

2 hete körbe-körbe mentem a szobában vagy fél órát, annyira kellett valamit csinálnom és tiszta feszült voltam.

A semmiért való dühroham nálam "megszokott".

De az a gyakoribb, hogy nem csinálok semmit, ülök a gép előtt és kapcsolgatom a facebook meg a youtube között (érdektelen "fail" videók és egyebek), annyira nem tudom rávenni magam semmire.

Az ilyen koncentrációs zavart amfetaminos pörgésnél olvastam, nekem még nem volt, gyakoribb, hogy elfelejtem a mondat elejét mire a végére jutok, mondjuk melóban ha feladatleírás van vagy valami hülye szakszöveg. Volt, hogy totál mást kezdtem el csinálni, mert csak a végére emlékeztem, ami az volt, hogy ha nem működik ez meg az, akkor legyen amaz.

De nekem nincs eufóriás állapot (Kleó szerint a YOLO költekezés az, de nem jár örömérzéssel és nem vagyok tőle feldobva).

Utalni? Még egy számlát felbontani, pláne megnézni sincs türelmem...

Valszeg nekem is segitene, ha piával + zene + beállt embertárssal kiélném. De: kijózanodva nekem folytatódik. Legutóbb több mint 3 hétig voltam eltolódva. 

Minimál szinten ez régóta van, csak most fokozottabb és nagyon más, mint egy simán agyfelkúrt állapot. Olyankor szimplán dühös vagyok, de az az akatíziaszerű érzés nincs. Olyankor meg tudom mondani, hogy ki és mivel dühített fel. 

Kb 1 hete alig veszem fel a telefont mert nincs türelmem, nem utalok át pénzt (pedig kéne) mert nincs türelmem, ha kopog vki nem nyitok ajtót mert nincs türelmem stb. Ha mégis csinálom, őrjítően szar érzés.

Emiatt IS válok passzívvá. A vmit csinálás frusztráló. 

Nekem általában váratlan, hirtelen stresszt okozó történés, de van, hogy nem tudni, mitől van. Tényleg kapkodok, és mint tudjuk, a kapkodás nem sietség... Nyugtató semmit sem ér, zenés-táncos-piás szórakozóhely segít kiélni.

Ez is jó megnevezés.

Olyan mintha a depresszió + akatízia (testileg) + gondolatrohanás (szellemileg) turmixa volna. Amitől agyfaszt kapok.

Neked a kapkodófrászt mi okozza? És ilyenkor valóban kapkodsz? 

Türelmem annyira 0, hogy ilyenkor nem használok liftet mert nem tudom kivárni. Piroson átmegyek, ha nem jön autó. 

De: itthon naphosszat fexek. Gyakorlatilag nagyon passzív vagyok. De: nem érzek szomorúságot, befordultságot. Hangulatilag nem jelenik meg a depresszió, csak energetikailag.

Úgy érzem, hogy le kéne lassulnom ahhoz, hogy aktívabb tudjak lenni. Tudom, furán hangzik.

Na, ezt én egyszerűen "kapkodófrász"-nak hívom. Erős nyugtalansággal jár.