Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Bipoláris zavar 3.5

Ládde, a tiapridal (engem) nem hizlal. Mondjuk fogyni nem enged, az tény.

Semmi ilyesmi nincs. 

Gondolom Ámerikában meg a skizo-ra. Nyilván.

Jah, szerencsére nem köll most/még. De jó, nem fogok hízni!

De ha mégis össze-hígszékelnéd magad, ne csodálkozz! Az a depakine...

Akkor AP nyista?

Adják azt bipolra is... kh.-ban. Pl. Balassa u.

Nyah. Szóval depakine 900 mg (nem emelte tovább, hála), rexike felez 20-ról 10-re (nekem jó), rivoka maradjon két darab 0,25. Azaz összesen egy darab 0,5. Nem kell kh-ba menni ("minek, nincs maga olyan állapotban"), nem kell bemennem hozzá sos (ha kéne, tuti mondaná). Szóval jól vagyok. Vagyis sokkal jobban. De még nagyon pörgök. 🙁

*

Kisfilmeket megnéztem, nagyon jók, de csak angolul vannak. 🙁 Angol nyelvű betegtájékoztató abszolválva, találtam egy hosszú magyar nyelvűt is (lásd Reagila totyik). Amerikában csak bipolra adják a reagilát. Mo.on csak skizo-ra. Jópofa.

heart-sn!

41 kib.szott oldal. laugh

Köszönöm, Klejó. heart

Jaj, dehogy, Házinéni! Majd elolvasom én, már gyakorlott vagyok a magyar betegtájékoztatókban, most az ámerikaiba is beleásom magam. 🙂 Neked van éppen elég dolgod. De azért nagyon köszönöm. heart

Ha befejeztem a tanulást, ránézhetek én is neked, bár én tudtommal nem vagyok bipoláris, illetve igen kérdéses, hogy az vagyok-e (szerintem nem).

Privi ment.

Lécci segítsetek! 

Kevert szakban vagyok sztem (káromkodás, 3 óra alvás, éjjeli kertészkedés, nagyon kiélesedett, fokozott szaglás, agitáltság, őrület).

Mit csináljak? Szedek (napi adagot írok) rivo-t (0,5 mg felére lett csökkentve 1 mg-ról), rexetint (20 mg-ot)(40-ről mentem le fokozatos csökkentés nélkül 20 mg-ra), depakine-t (600-ról mentem fel 900-ra). Ezek orvosi utasítás szerint történtek.

Előzmény: lítium elhagyás (csökkentés nélkül), rexetin drasztikus csökkentés - ezek egyik napról a másikra, orvosi utasításra, mert a lítiumot nem bírtam. Rivo több hete tartó fokozatos csökkentése.

Majd később még ragozom nyilván, de előbb jól kéne lennem.

Aki tud, nézzen be lécci a Reagila szakmai könyvoldal topikba. Angol nyelvtudás ez esetben kéne, mert az angol nyelvű betegtájékoztató és a kis videók angolul vannak meg. 🙁

Tippjeim, hogy hogyan sikerült pörgésből kevertbe zuhanni ilyen gyorsan:

- rivo csökkentés?

- rexetin nem kéne?

- depakine reverz reakció?

Na arra kíváncsi lennék. Hogy miért nem mentem agykutatónak...

Ezeket már láttuk. De milyen lehet az agyi aktivitás KEVERT fázisban???

http://www.medicalook.com/Neurological_disorders/Bipolar_disorder.html

Lásd a képet. 

https://nlc.hu/lelek/20191028/bipolaris-zavar-baratok/

Topiramát...: Mh.: Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet)
- depresszió (újonnan jelentkező vagy súlyosbodó). – Talán ez mégsem annyira kéne.

Kveti-ügyben mélységesen 1etértünk.

Idézet tőle: Kleó

Idézet tőle: roxy

Nah, megint pörgök. 2 év depi után.

Nem tudom, melyik hangulatstabi kellene... Lítium, convulex kilőve, működnek ugyan, de a mellékhatásaik nem jók.

Tegretol vagy Lamolep, kb. ennyi a választék. Állítólag a kvetinek is van vmi hangulatstabilizáló hatása.

Köszi Kleó!

Tegretol még nem vótt. 

Lamo volt már, de nagyon féltem tőle. Abba is hagytam talán 2 hét után  (semmi emlék). Asszem nem kéne még jobban pörögni. Mert állítólag felfele visz.

Kveti rohadjon meg.

https://www.bura.hu/szakmai-informaciok/gyogyszerek/hangulatstabilizalok/topiramat-topamax -- még itten van ez is

Idézet tőle: roxy

Nem tudom, melyik hangulatstabi kellene... Lítium, convulex kilőve, működnek ugyan, de a mellékhatásaik nem jók.

Tegretol vagy Lamolep, kb. ennyi a választék. Állítólag a kvetinek is van vmi hangulatstabilizáló hatása.

Ezt te írtad, Krisz? Tök jó!!

ÉJI KERINGŐ

( tingli-tangli, spontán, csak úgy ... )

Egyszer fent,

egyszer lent.

Ha lent vagyok

fent vagyok.

Ha fent vagyok

lent vagyok.

Sose jó sehogy se ...

azaz dehogynem!

Érezd jól magad,

akárhogy is vagy!

Ha nem jó sehogy se,

tegyél róla,

hogy jó legyen.

HÁLELUJAH! 😉

up

Másik topicban ezt írta: "Búrával sem tudom, hogy mi legyen. Ha nem lennék itt, hiányozna. Az is lehet, hogy ha itt maradnék, idővel elmúlna a félelem. Az sem kizárt, h megint rám száll vki és még jobban felerősödik a félelem."

Miert torolte magat?

Szia, Agobri

Kiscsillag sajnos törölte magát a Búráról...

Hát persze, evidens! Én is az vagyok 😀

Igaz h a bipolnal eros az i tellektus?

Mániás állapot jellemzője a paranoiás tünetek? 

Amúgy te hogy vagy mostanság?

Kiscsillag! A neved megváltoztattad, ugye?

A kérdésedre válaszolva. A férjem a pszichotikus állapota alatta voltak ilyen tünetei, amiket leírtál. Teljesen el voltam keseredve, mintha leépült volna az agya. Borzasztó feledékeny volt, összetett mondatot nem tudott felfogni, féltem, hogy úgy fog maradni. Hála Istennek nem így történt, ahogy meggyógyult minden a régi lett: figyelmes, okos, élénk, nyugodt stb. December közepe óta stabil még mindig, szed gyógyszert, de nagyon összevissza, volt, hogy napokig nem szedte. Drukkolok, hogy ne legyen bipoláris, mint ahogy a SOTE-én diagnosztizálták, az átere szerint nem az, de ahogy olvastam mániás szakasz lehet évek múlva jelentkezik. 

Szóval, szerintem a barátnőd erősen pszichotikus, sőt pszichózishoz is nagyon közel van szerintem. Biztos, hogy bipol? Azóta hogy van? 

Az is fura h paranoiás félelmei nem mániás állapotban is vannak.

Bp-en úgy tájékozódott pár hét után, mint, aki itt született.

Sztem mániás. Kb 2 hete hajnal 4:20 kor hívta anyut h jó napot kíván, nem fogadott hívása volt. Anyut tegezi, nem ismerte fel a számát, előtte igen. Hajnal 4:20-kor hív idegent???? 

Ha nincs benne nyugtató is ilyen. Szval nem gyszerhatás, inkább gyszer okozta károsodás lehet. Az viszont egyértelmű, h a 10 percenkénti újra kérdezés mániásan fajul el.

Simán az abuzált benzo okozza, de egy idő után maradandó is lehet. Tájékozódási képessége milyen?

Bipoláris zavarban tájékozottak segítségét szeretném kérni.

Én is, Anyu is ill a családgondozó is észrevette, h bnőmnél vmi nem stimmel.

14 évesen már nyelvvizsgája volt, középsuliban még egyet szerzett, holott nem túl szorgalmas. Fősulit kettőt is elkezdett, hypomániás fázisok ill pü-i gondok miatt abbahagyta.

Ez alapján egy jó képességűnek, értelmesnek tűnik.

Jelenleg nagyon nagyon nehézkes a felfogása, nem ért meg egyszerűbb dolgokat sem. Konkrétan olyan mintha szellemileg visszamaradott lenne. Pl terhessége alatt  ezerszer kérdezte, hogy az UH kimatatja-e ha szellemileg fogyatékos a gyerek. Elmondtuk, hogy Down-kórt pl látják, de IQ-t nem mutat stb. Ezt tőlünk is 100x kérdezte, mástól is. Megszülte a babát. Kérdezte, hogy megállapítható-e, ha szellemileg fogyatékos. Mondtuk, h most azt tudják nézni, h korának megfelelően fejlődik-e. Azt hogy a mozgása, beszéde hogyan alakul, későbbi iskolai teljesítménye még nem állapítható meg. Ilyen és rengeteg ehhez hasonló kérdései vannak. Nemcsak a babával kapcsolatban.

Raadásul 100x kérdezi ugyanazt. Előfordul, hogy 10 percenként. Pl meddig érek rá. Mondtam, hogy 1-ig. 1 óra alatt még 3x kérdezte meg.

Ezek tűntek fel a csgondozónak is.

Úgy látom, hogy ezek a tünetek mániás szakaszban erősödnek fel, kezelve enyhül. De: teljesen nem múlik el. Nem tudom, h ilyenkor részleges a remissziója vagy a bipolon kívül van-e esetleg más baja, ami erre magyarázatot ad.

Azt tudom, h hypomán vagy mániás szakaszban az ember szellemileg nem mindig van jó szinten, de tudomásom szerint ez a betegség általános szellemi hanyatlással nem jár. Fura, h ez teljesen nem múlik el neki.

Sajnos nagyon kínlódunk vele, mert a kezelést önként nem fogadja el, akarata ellenére csak súlyos esetben kezelhető és az itteni orvosoknak nem mondta el, h bipol zavara van. Mindenkinek azt hazudta, h szorongása van, erre nyugtatót írt a házidokija. Vidéken, ahonnan jött, tudják mi a baja, itt még át tudja vágni a dokikat, védőnőt, csgondozót.

Sajnos a nyugtatót abúzálja, emiatt hol beáll, hol kattog mert idő előtt elfogy. Iszik, hol részeg, hol kattog. És véleményem szerint mániás és depressziós tünete is van, de nehéz megállapítani mert beállva ill megvonással küzdve is lehet mániához hasonló tünete. 

Vasárnap összeesett, fennakadt a szeme, rázkódott és bepisilt. Epis rohamnak tűnik. Párjából annyit húztunk ki, h ez elvonási tünet. Zárton van 5 napja. Se ő, se a párjs nem mondja el, h bipoláris, de remélem ez ott kibukik. 

Van vkinek ötlete, h ez a nehézkes felfogás, értelmi elmaradottságnak tűnő dolgok ill a 10 percenkénti visszakérdezés (mintha nem emlékezne h miről beszéltünk) minek lehet a tünete? 

Ui.: Amúgy a gyógyszereit nagyon összevissza szedi... Volt olyan, hogy napokig nem vette őket be, de semmi változást nem történt. Amúgy mikor szarul volt, és hangulatingadozásai voltak, akkor is volt olyan, hogy pl 2 hétig nem szedett semmit, de nem lett se jobb, sem rosszabb az állapota. Ezért mondta az áter, hogy rajta valószínű nem a gyógyszerek fognak segíteni. 

Igen, ő nagyon lelkiismeretes alapvetően, lelkis jellem. A természete is nagyon simulékony, nincsenek viharos kapcsolatai, jólelkű, mindenkinek eleget akar tenni, a szülei áldozata (én emiatt is gondolom, hogy nem bipol, hanem függő személyiségzavar játszott közre). Szerintem a felelősség terhe alatt és a szüleitől való leválás miatt roppant össze, nem is kifejezetten a kisfiúnk miatt, hanem sok tényező játszott közre. Ezt bizonytíja az a bocsánatkérő levél is, amit a pszichózis állapotában írt meg az apjának, hogy ne haragudjon rá, de neki most a fia a legfontosabb...  Én úgy vettem észre, hogy ő a szüleiről, nagyszüleiről és a kisfiúnkról, rólam akart egyszerre gondoskodni, mivel a szülei és nagyszülei más országban élnek, ezért ez kicsit kivitelezhetetlen, emiatt erősen szorongott (közben a szülei is szemére hányták, hogy ott hagyta őket, és ők mit fognak nélküle csinálni, persze azóta el lett mondva a szüleinek, hogy a fiújuk felnőtt és családapa, nem róluk kell elsősorban gondoskodnia, hanem a gyermekéről és feleségéről, úgy néz ki, hogy felfogták...). A kognitív terápia sokat segített neki abban, hogy a szüleitől tanult negatív viselkedési és gondolkodási mechanizmusokat felismerje (alapvetően pesszimista légkör, örök elégedetlenség, folytonos kritizálás és kontroll amit otthon látott). Most úgy látom, le van nyugodva, nem feszül rá dolgokra, mint a szülei, tehát mintha változott volna jó irányban. 

Az is lehet, h tényleg nagyon lelkiismeretes és nagyon erős bűntudata volt, nem tudott mindenkinek megfelelni (nem akarták, h elköltözzön otthonról), közben a baba is megszületett és tudta, h el kell tartania, gondoskodni róla és ez együtt sok volt neki. Nagyon szeretett volna teljesíteni és megriadt.

Bnőmnél voltak olyen megingások, mint a férjednél. Volt, h el akarta hagyni a babát, Anyjához vissza akart menni. Így próbált a számára túl nehéz helyzetből elmenekülni. Valszeg ő sem tudta, h miként szedje össze magát, hogyan legyen jó Apa, stb.

Az is lehet, h tényleg nagyon lelkiismeretes és nagyon erős bűntudata volt, nem tudott mindenkinek megfelelni (nem akarták, h elköltözzön otthonról), közben a baba is megszületett és tudta, h el kell tartania, gondoskodni róla és ez együtt sok volt neki. Nagyon szeretett volna teljesíteni és megriadt.

Bnőmnél voltak olyen megingások, mint a férjednél. Volt, h el akarta hagyni a babát, Anyjához vissza akart menni. Így próbált a számára túl nehéz helyzetből elmenekülni. Valszeg ő sem tudta, h miként szedje össze magát, hogyan legyen jó Apa, stb.

Olyan is lehetséges, hogy a depresszió spontán elmúlik 4-6 hónap v hosszabb idő alatt és olyan is hogy hol enyhébb formában tartósan megmarad. 

Mánia is elmúlhat spontán vagy enyhülhet. 

Depressziónál és mániás szakaszban is előfordulhat, hogy gyszer is csak mérsékli a tünetet, nem múlik el teljesen.

És olyan is, amit Kleó írt.

Az is lehet, hogy a férjednèl a költözés, gyermekszületés váltotta ki ezt és sijerül alkalmazkodnia a helyzethez, soha többet nem lesz ilyen.

Azt tudom, h a változás nehéz és a szülei bűntudatot keltettek. Melletted viszont jó élethelyzete volt, dolgozott, jó a kapcsolatotok, egészséges a baba. Fura, h ez ennyire megviselte. Alkalmazkodási nehézségek, változás okozta összeomlás akkor gyakoribb, ha vmi komoly veszteség éri az embert. Pl elveszti az otthonát, elválik, nyomorban él, nélkülöz, olyan országba megy, ahol nem beszéli a nyelvet, beteg egy hozzátartozója stb. 

Előfordul, hogy a diag.-ban szerepel, hogy "jelenleg remisszióban". Előfordul.

Létezik tünetmentes állapot, de kezelés hiányában előbb-utóbb mániás, depressziós v kevert szakasz szokott lenni. Az antidepresszáns antipszichotikum vagy hangulatstabilizáló hiányában áttolhatja mániába az állapotot. Emiatt gyakran depressziós szakaszban, antidepi mellé is adják.

A bipolaris depressziobol ki lehet gyogyulni amugy? Vannak tunetmentes szakaszok? Ha igen, az milyen? 

Akkor már nem voltam ott. Ezt nem tudom. Én állítottam h iszik, ő meg azt h rágalmazom...

Bipolár+piafüggés létezik, oh. És csg nem mondta a mentőknek, h rendszeresen piál, veszélyezteti a babát???!

Nálam a depr mélyül el időnként. Sokkal jobban, mint neki.

Nincs. Sokáig alkalmi ivó volt, mint most én. Ezt nem diagolják. Kb 2 éve iszik mindennap (jó, lehet néha maradtak ki napok). Ezt senkinek nem mondta, titkolja. 

Neki a mánia önmagában is van, teljesíti a kritériumot. Neki a depi az enyhébb. Tisztán mániás ill kevert szakasz szokott lenni.

Most a pia is kavar. Nem tudom hova sorolnám. De az biztos, h az én mániám eltörpül az övé mellett. Én még a realitások talaján mozgok, jobban rálátok a tüneteimre is.

Áhá. Akkor nekem diszfóriás van 😀

És a piáról nincs diagja??? 

Bipoláris depresszió. Néha adnak mellé szem. zavart is.

Azt hittem, h bipol 1-es. Nemrég olvastam, hogy ha pszichotikus tünetet is okoz, régen bipol 1-be sorolták, de újabban bipol2-t is megállapíthatnak pszichózissal. Neki, ha nagyon felerősödnek a tünetek, paranoiája is van. Halu nincs. 

Más:

Régen az agitalt depressziót unipolároshoz soroltak, ma már bipolhoz sorolják kezelés szempontjából.

Kevert szakaszból is többfèle van:

- agitált depresszió 

- kevert depressziós állapot (itt major depi mellett van 3-4 féle mániás tünet, de a mánia kritériumai nem teljesülnek)

- diszfórás mánia (itt mánia kritériumai teljesülnek + van néhány depis tünet)

- kevert mittudoménmi (itt a mánia és a major depr kritériumai is teljesülnek) 

Nekem sztem vagy agitált van v a kevert depressziós állapot. 

És B.-nek milyen diagja van?

Ja, anno, amikor önként mentem volna kh.-ba, 3x is (évek különbségével) leráztak...