Bipoláris zavar 3.5
Idézet tőle: eumate ekkor: 2020.10.17., 08:47Na erre varrjatok gombot!: Pszichiátria cikk.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Pszichi%C3%A1tria?fbclid=IwAR3k9L-TlspZnp9vTC1j4nnUDyHqys4CEHGYmgF6XC1vmV0CjsiqIvxNLfw#Kezel%C3%A9s
"Kezelés" rész.
Na erre varrjatok gombot!: Pszichiátria cikk.
"Kezelés" rész.
Idézet tőle: Kleó ekkor: 2020.09.14., 02:50Szívesen.
Ebben a formában nem annyira vészes a reakció, kb. "kicsit dilis". Mostanság kb. minden bevallott "eltérés" polkorrekt. 😀
Szívesen.
Ebben a formában nem annyira vészes a reakció, kb. "kicsit dilis". Mostanság kb. minden bevallott "eltérés" polkorrekt. 😀
Idézet tőle: eumate ekkor: 2020.09.13., 11:53Köszi a váalszt.
1 reflexió: A kérdés az mit gondol a társadalom (laikusok), vagy pőedig hogy melyik címke, diagnózis a politikailag korrekt?
Köszi a váalszt.
1 reflexió: A kérdés az mit gondol a társadalom (laikusok), vagy pőedig hogy melyik címke, diagnózis a politikailag korrekt?
Idézet tőle: Kleó ekkor: 2020.09.12., 02:38Sajnos ezt muszáj gyszerezni, minimum hangstabi. Olykor hozzá AD.
Ha azt mondod, "bipoláris depresszió", kevésbé kapnak frászt, mint a borderline szótól. De ha "érzelmileg labilis személyiségzavar"-nak nevezed, átsiklanak fölötte. Legalábbis én így tapasztalom.
Sajnos ezt muszáj gyszerezni, minimum hangstabi. Olykor hozzá AD.
Ha azt mondod, "bipoláris depresszió", kevésbé kapnak frászt, mint a borderline szótól. De ha "érzelmileg labilis személyiségzavar"-nak nevezed, átsiklanak fölötte. Legalábbis én így tapasztalom.
Idézet tőle: eumate ekkor: 2020.09.11., 21:01Szisztok, a bipolárism nneyire góygyszeres probléma, és mennyire lehet pszichoterápiával kezelni?
Másik: ha valakire rábiggyesztik a címkét, akkor azzal nem stigmatizálják? LEhet, jobb lenne ha nem kapott volna semmit elsőre?
Szisztok, a bipolárism nneyire góygyszeres probléma, és mennyire lehet pszichoterápiával kezelni?
Másik: ha valakire rábiggyesztik a címkét, akkor azzal nem stigmatizálják? LEhet, jobb lenne ha nem kapott volna semmit elsőre?
Idézet tőle: Kleó ekkor: 2020.08.06., 16:26Bocsika, "csak" a link maradt le... https://www.bura.hu/szakmai-informaciok/gyogyszerek/hangulatstabilizalok/topiramat-topamax
Bocsika, "csak" a link maradt le... https://www.bura.hu/szakmai-informaciok/gyogyszerek/hangulatstabilizalok/topiramat-topamax
Idézet tőle: Kleó ekkor: 2020.08.06., 16:15Meg még ez, habár senkit sem ismerek, aki szedte volna. Mivel szulfamát, és a szulfonamidokra allergiás vagyok, ki sem próbálnám.
Meg még ez, habár senkit sem ismerek, aki szedte volna. Mivel szulfamát, és a szulfonamidokra allergiás vagyok, ki sem próbálnám.
Idézet tőle: Roxy. ekkor: 2020.08.06., 16:09Idézet tőle: KleóAztán a valproátokon túl vannak még a karbamazepin hatúanyagúak (tegretol pl.), arra algériás vagyok; és ezekkel kb. ki is merült a hangstabi-kínálat.
Tehát van a lítium, a valproátok, a lamoka meg a karbamazepin hatóanyagúak. Lítium pipa, valproát pipa (azt szedem most), lamoka pipa (bár gyanús, hogy nem szedtem elég ideig), karbamazepin még nem volt.
Idézet tőle: KleóAztán a valproátokon túl vannak még a karbamazepin hatúanyagúak (tegretol pl.), arra algériás vagyok; és ezekkel kb. ki is merült a hangstabi-kínálat.
Tehát van a lítium, a valproátok, a lamoka meg a karbamazepin hatóanyagúak. Lítium pipa, valproát pipa (azt szedem most), lamoka pipa (bár gyanús, hogy nem szedtem elég ideig), karbamazepin még nem volt.
Idézet tőle: Roxy. ekkor: 2020.08.06., 15:18Idézet tőle: KleóDepakine mellett lettem olyan mélydepis, h ugye majdnem szomjan pusztultam, mert még vizet inni is elfelejtettem, valamit olyan mániás is, h különféle dolgok miatt a yardról vittek a zártra.
Ez meg nagyjából egyensúlyban tart; összvissz 150 mg este. Próbáltunk 200-at (400-ig szabad felvinni), de nagyon jöttek a mh.-ok. Ennyi meg okés. A havejom 600! mg-ot szed /nap, az neki már jó.
Szóval a depakine neked sem depire, sem mániára nem volt jó...
Igen, szoktam gondolkozni a lamo-kán, de nekem bejön eddig a depakine.
Idézet tőle: KleóDepakine mellett lettem olyan mélydepis, h ugye majdnem szomjan pusztultam, mert még vizet inni is elfelejtettem, valamit olyan mániás is, h különféle dolgok miatt a yardról vittek a zártra.
Ez meg nagyjából egyensúlyban tart; összvissz 150 mg este. Próbáltunk 200-at (400-ig szabad felvinni), de nagyon jöttek a mh.-ok. Ennyi meg okés. A havejom 600! mg-ot szed /nap, az neki már jó.
Szóval a depakine neked sem depire, sem mániára nem volt jó...
Igen, szoktam gondolkozni a lamo-kán, de nekem bejön eddig a depakine.
Idézet tőle: Kleó ekkor: 2020.08.06., 08:42Aztán a valproátokon túl vannak még a karbamazepin hatúanyagúak (tegretol pl.), arra algériás vagyok; és ezekkel kb. ki is merült a hangstabi-kínálat.
Aztán a valproátokon túl vannak még a karbamazepin hatúanyagúak (tegretol pl.), arra algériás vagyok; és ezekkel kb. ki is merült a hangstabi-kínálat.
Idézet tőle: Kleó ekkor: 2020.08.06., 08:36Depakine mellett lettem olyan mélydepis, h ugye majdnem szomjan pusztultam, mert még vizet inni is elfelejtettem, valamint olyan mániás is, h különféle dolgok miatt a yardról vittek a zártra.
Depakine mellett lettem olyan mélydepis, h ugye majdnem szomjan pusztultam, mert még vizet inni is elfelejtettem, valamint olyan mániás is, h különféle dolgok miatt a yardról vittek a zártra.
Idézet tőle: Roxy. ekkor: 2020.08.06., 08:19Idézet tőle: KleóPersze, tőled.
Lehet, mert nekem meg a depakine nem ért lócart sem... (de "legalább" f.stam tüle).
Mennyi lamokát is szedsz most? Szerinted jobb, mint a depakine?
Idézet tőle: KleóPersze, tőled.
Lehet, mert nekem meg a depakine nem ért lócart sem... (de "legalább" f.stam tüle).
Mennyi lamokát is szedsz most? Szerinted jobb, mint a depakine?
Idézet tőle: Kleó ekkor: 2020.08.06., 08:12Persze, tőled.
Persze, tőled.
Idézet tőle: Roxy. ekkor: 2020.08.06., 05:04Idézet tőle: KleóTe sosem szedtél Lamolepet?
Ha tőlem kérded, de, igen. Csakhogy nem volt jó vagy mi. Kevéssé emlékszem erre a lamolep ügyre.
Idézet tőle: KleóTe sosem szedtél Lamolepet?
Ha tőlem kérded, de, igen. Csakhogy nem volt jó vagy mi. Kevéssé emlékszem erre a lamolep ügyre.
Idézet tőle: Roxy. ekkor: 2020.08.06., 05:03Idézet tőle: KleóTéllleg nincs... De mé'? Mert az informatikusaink nem bipolok???
Ők nem azok. 🙂 Majd szólok megint K.nek, hogy csinálja meg.
Idézet tőle: KleóTéllleg nincs... De mé'? Mert az informatikusaink nem bipolok???
Ők nem azok. 🙂 Majd szólok megint K.nek, hogy csinálja meg.
Idézet tőle: Roxy. ekkor: 2020.08.03., 05:43Ide összegyűjtök pár topikot, ami a bipoláris betegséggel kapcsolatos.
https://www.bura.hu/szakmai-informaciok/psziches-betegsegek-a-ds/hangulati-zavarok/bipolaris-zavar
https://www.bura.hu/szakmai-informaciok/psziches-betegsegek-a-ds/hangulati-zavarok/major-depresszio
Ide összegyűjtök pár topikot, ami a bipoláris betegséggel kapcsolatos.
https://www.bura.hu/szakmai-informaciok/psziches-betegsegek-a-ds/hangulati-zavarok/bipolaris-zavar
https://www.bura.hu/szakmai-informaciok/psziches-betegsegek-a-ds/hangulati-zavarok/major-depresszio
Idézet tőle: Kleó ekkor: 2020.06.26., 22:49Na, én ösmerem mind2 végletet. De vagy közepes depi a dg. (ezt én "normál" állapotnak élem meg), vagy kevert stádium.
Na, én ösmerem mind2 végletet. De vagy közepes depi a dg. (ezt én "normál" állapotnak élem meg), vagy kevert stádium.
Idézet tőle: Roxana Roxy ekkor: 2020.06.26., 22:42Na, a doki szerint nem pörgök, azaz nem vagyok sem hipomán, sem mán(iás). Elképesztő. Szte a gond csak annyi, hogy keveset alszom. Ezért kegyeskedett rivo-t felírni. Hogy oda ne rohanjak. :)) De nagyon kedves volt.
Milyen lehet a valódi hipománia, mánia?
Gondolom ez olyan, mint az, hogy egy enyhén vagy közepesen depressziós ember nem tudja, milyen a mélydepresszió.
Na, a doki szerint nem pörgök, azaz nem vagyok sem hipomán, sem mán(iás). Elképesztő. Szte a gond csak annyi, hogy keveset alszom. Ezért kegyeskedett rivo-t felírni. Hogy oda ne rohanjak. :)) De nagyon kedves volt.
Milyen lehet a valódi hipománia, mánia?
Gondolom ez olyan, mint az, hogy egy enyhén vagy közepesen depressziós ember nem tudja, milyen a mélydepresszió.
Idézet tőle: dobókocka ekkor: 2020.06.25., 09:27Hát igen, nem volt jó ötlet egyszerre kezdeni a szedést. A Lamo-t abba is hagytam, viszont a Scippa is egyelőre csak erősíti a szorongást. Mellé szedek Frontint meg kvetit, de elég szarul vagyok...majd meglátjuk.
Hát igen, nem volt jó ötlet egyszerre kezdeni a szedést. A Lamo-t abba is hagytam, viszont a Scippa is egyelőre csak erősíti a szorongást. Mellé szedek Frontint meg kvetit, de elég szarul vagyok...majd meglátjuk.
Idézet tőle: Törölt felhasználó ekkor: 2020.06.25., 06:57Ohh baszki én nekem mondjuk jó az alvókám,azzal sosem volt gondom..
De nekem egyfolytában jár az agyam... Mondjuk én megszoktam mint hiperaktív / figyelemzavaros,nem hátráltat semmiben és én sosem tudtam szedni gyógyszert.....
Ohh baszki én nekem mondjuk jó az alvókám,azzal sosem volt gondom..
De nekem egyfolytában jár az agyam... Mondjuk én megszoktam mint hiperaktív / figyelemzavaros,nem hátráltat semmiben és én sosem tudtam szedni gyógyszert.....
Idézet tőle: Roxana Roxy ekkor: 2020.06.24., 21:49Idézet tőle: dobókocka3. napja szedek Scippát és Lamolepet. Ma elkezdtem viszketni, nem annyira durva, bizsereg az arcom, a combom és a térdemen megjelent két piros folt. Mindez a Scippa bevételét követő 2 óra múlva. Fogalmam sincs, melyiktől van, de a Lamolepet így biztos nem merem szedni 🙁
Kár, hogy egyszerre kellett kezdeni a kettőt. 🙁
Scippát szedtél már?
A lamoka új, azt tudom.
Nekem mikor para volt depakine miatt, akkor bizsergett a szám, fojtogató érzés volt a torkomban, kiütéses volt az összes kézujjam (kivéve a nagyujjat) és kezdett a kiütés megjelenni a lábon (ott meg pont a nagylábujjon). Ja, a fülemben fémes érzések voltak. És még sorolhatnám. Nagyon nagyon para volt. Aztán mindent átgondoltam (most akkor abba kell hagynom, újrakezdeni vmi mást, ki tudja, azzal nem lesz-e para, stb.) és lenyugodtam a p.csába. Mondjuk én már korábban szedtem valproátot más néven és bírtam, szóval kb. innen kezdve kár volt a para.
Idézet tőle: dobókocka3. napja szedek Scippát és Lamolepet. Ma elkezdtem viszketni, nem annyira durva, bizsereg az arcom, a combom és a térdemen megjelent két piros folt. Mindez a Scippa bevételét követő 2 óra múlva. Fogalmam sincs, melyiktől van, de a Lamolepet így biztos nem merem szedni 🙁
Kár, hogy egyszerre kellett kezdeni a kettőt. 🙁
Scippát szedtél már?
A lamoka új, azt tudom.
Nekem mikor para volt depakine miatt, akkor bizsergett a szám, fojtogató érzés volt a torkomban, kiütéses volt az összes kézujjam (kivéve a nagyujjat) és kezdett a kiütés megjelenni a lábon (ott meg pont a nagylábujjon). Ja, a fülemben fémes érzések voltak. És még sorolhatnám. Nagyon nagyon para volt. Aztán mindent átgondoltam (most akkor abba kell hagynom, újrakezdeni vmi mást, ki tudja, azzal nem lesz-e para, stb.) és lenyugodtam a p.csába. Mondjuk én már korábban szedtem valproátot más néven és bírtam, szóval kb. innen kezdve kár volt a para.
Idézet tőle: dobókocka ekkor: 2020.06.24., 13:043. napja szedek Scippát és Lamolepet. Ma elkezdtem viszketni, nem annyira durva, bizsereg az arcom, a combom és a térdemen megjelent két piros folt. Mindez a Scippa bevételét követő 2 óra múlva. Fogalmam sincs, melyiktől van, de a Lamolepet így biztos nem merem szedni 🙁
3. napja szedek Scippát és Lamolepet. Ma elkezdtem viszketni, nem annyira durva, bizsereg az arcom, a combom és a térdemen megjelent két piros folt. Mindez a Scippa bevételét követő 2 óra múlva. Fogalmam sincs, melyiktől van, de a Lamolepet így biztos nem merem szedni 🙁
Idézet tőle: dobókocka ekkor: 2020.06.24., 12:14Nagyon felgyorsulnak a gondolataid, nem tudsz figyelni arra, ami valójában történik körülötted, mert állandóan tekeregnek a gondolataid és nem tudod megállítani. Én speciel nem nagyon tudok leülni, elbambulni, pihenni tőle.
Nagyon felgyorsulnak a gondolataid, nem tudsz figyelni arra, ami valójában történik körülötted, mert állandóan tekeregnek a gondolataid és nem tudod megállítani. Én speciel nem nagyon tudok leülni, elbambulni, pihenni tőle.
Idézet tőle: Törölt felhasználó ekkor: 2020.06.24., 11:01Mit értetek ti gondolatrohanás alatt?
Mit értetek ti gondolatrohanás alatt?
Idézet tőle: dobókocka ekkor: 2020.06.24., 06:22Ugyanezt csinálom, gesztusok nélkül. Nagy érzelmi átéléssel. Megfigyeltem, hogy nálam ez már függőség meg eleve ilyen túlgondoló, analitikus alkat is vagyok, szóval frankó. Neked is biztos rohadt fárasztó így...meg elég veszélyesen téveszmés irányba tol.
Ugyanezt csinálom, gesztusok nélkül. Nagy érzelmi átéléssel. Megfigyeltem, hogy nálam ez már függőség meg eleve ilyen túlgondoló, analitikus alkat is vagyok, szóval frankó. Neked is biztos rohadt fárasztó így...meg elég veszélyesen téveszmés irányba tol.
Idézet tőle: dobókocka ekkor: 2020.06.24., 06:15Érdekes, hogy miből gondoltad.:) Nő vagyok. 45 éves. Egy 9 éves kislány anyukája. Ja, a "dobókocka" nem valami nőies nick 😉
Érdekes, hogy miből gondoltad.:) Nő vagyok. 45 éves. Egy 9 éves kislány anyukája. Ja, a "dobókocka" nem valami nőies nick 😉
Idézet tőle: Kleó ekkor: 2020.06.23., 22:09#dobókocka szabad megkérdezni, h milyen nemű vagy? Meggyőződésem volt, h ffi, de egyre jobban elbizonytalanodom...
#dobókocka szabad megkérdezni, h milyen nemű vagy? Meggyőződésem volt, h ffi, de egyre jobban elbizonytalanodom...
Idézet tőle: Kleó ekkor: 2020.06.23., 22:03Mesélgetek magamban vkinek, v vitatkozon vkivel... De neki csak a "gondolatait" találom ki mint ellenérvet. Ott kezdődik a gáz, amikor gesztikulálok is hozzá, vagy olykor "kihallatszik". Lányom mondta: nehéz olyankor 'valakivel' vitatkozni, ha már magában órák óta vitatkozik velem... Ez pontos megfogalmazás volt.
Mesélgetek magamban vkinek, v vitatkozon vkivel... De neki csak a "gondolatait" találom ki mint ellenérvet. Ott kezdődik a gáz, amikor gesztikulálok is hozzá, vagy olykor "kihallatszik". Lányom mondta: nehéz olyankor 'valakivel' vitatkozni, ha már magában órák óta vitatkozik velem... Ez pontos megfogalmazás volt.
Idézet tőle: dobókocka ekkor: 2020.06.23., 18:19Igen, én is sztorizok, ez már ilyen pre-pszichotikus dolog...képzeld, 8 évvel ezelőtt egy hasonló, de sokkal rosszabb állapotból az Anafranil rántott ki. Hiába nyomtak tele antipszichotikummal, semmi. Az Anafranil 11. napján mintha mindent elvágtak volna, az összes pszichotikus tünet eltűnt a szorongással, pánikkal, fél-stuporral együtt. Pár évig egész jó volt.
Igen, én is sztorizok, ez már ilyen pre-pszichotikus dolog...képzeld, 8 évvel ezelőtt egy hasonló, de sokkal rosszabb állapotból az Anafranil rántott ki. Hiába nyomtak tele antipszichotikummal, semmi. Az Anafranil 11. napján mintha mindent elvágtak volna, az összes pszichotikus tünet eltűnt a szorongással, pánikkal, fél-stuporral együtt. Pár évig egész jó volt.
Idézet tőle: Roxana Roxy ekkor: 2020.06.23., 18:14Mi is a sztorizás, Klejó? Amikor mesélgetsz magadnak? Vagy amikor sztorikat találsz ki?
Én jó állapotomban is mesélgettem magamnak (hangosan). 🙂
Most a gondolatrohanás új. Nem tudok vele mást kezdeni, mint türelmesen várni, hogy múljon kicsit ill. jegyzetelni.
Mi is a sztorizás, Klejó? Amikor mesélgetsz magadnak? Vagy amikor sztorikat találsz ki?
Én jó állapotomban is mesélgettem magamnak (hangosan). 🙂
Most a gondolatrohanás új. Nem tudok vele mást kezdeni, mint türelmesen várni, hogy múljon kicsit ill. jegyzetelni.
Idézet tőle: Kleó ekkor: 2020.06.23., 15:09Hm, gondolatrohanás... elég tipikus tünet, én még sztorizok is magamban, állítólag az már pszichotikus.
Van egy jó hírem: igen, a lamolep sokat segít rajta!
Hm, gondolatrohanás... elég tipikus tünet, én még sztorizok is magamban, állítólag az már pszichotikus.
Van egy jó hírem: igen, a lamolep sokat segít rajta!
Idézet tőle: dobókocka ekkor: 2020.06.23., 12:59Szerintetek a Lamolet a gondolat-pörgéssel tud kezdeni valamit? Állandó a narratíva a fejemben, őrjítő, hogy mindig tekeregnek a gondolataim, értelmetlen rágódás, kérődzés meg ilyen párbeszédek, délutánra rosszabbodik. Olyan, mintha befelé lennék mániás. Nem csap át cselekvésbe, csak ilyen kényszergondolkodásba, teljesen kikészít. Abszolút nem vagyok a jelenben. Robotikusan csinálok dolgokat, de abszolút máshol járok. Este meg aztán pláne, ahogy leteszem a fejem, még jobban felerősödik.
Szerintetek a Lamolet a gondolat-pörgéssel tud kezdeni valamit? Állandó a narratíva a fejemben, őrjítő, hogy mindig tekeregnek a gondolataim, értelmetlen rágódás, kérődzés meg ilyen párbeszédek, délutánra rosszabbodik. Olyan, mintha befelé lennék mániás. Nem csap át cselekvésbe, csak ilyen kényszergondolkodásba, teljesen kikészít. Abszolút nem vagyok a jelenben. Robotikusan csinálok dolgokat, de abszolút máshol járok. Este meg aztán pláne, ahogy leteszem a fejem, még jobban felerősödik.
Idézet tőle: Roxana Roxy ekkor: 2020.06.22., 15:16Jaj istenem, nagyon pörgök!! Rexikét lehetne még lefelezni 10-ről 5-re, vagy depakine-t emelni 900-ról tovább (de akkor tényleg házhoz kötött leszek és nem az agorafóbia miatt 🙂 ). Mindjárt hívom átert, de nem veszi fel, nagyon nehéz utolérni.
Jaj istenem, nagyon pörgök!! Rexikét lehetne még lefelezni 10-ről 5-re, vagy depakine-t emelni 900-ról tovább (de akkor tényleg házhoz kötött leszek és nem az agorafóbia miatt 🙂 ). Mindjárt hívom átert, de nem veszi fel, nagyon nehéz utolérni.
Idézet tőle: Kleó ekkor: 2020.06.21., 06:17Jó kis Andaxin... leszokáshoz azóta sincs jobb. És gyszerészeti szem.-ból teljesen indokolatlan volt a betiltása. Az üzleti szem. volt a tényleges oka. 🙁
Jó kis Andaxin... leszokáshoz azóta sincs jobb. És gyszerészeti szem.-ból teljesen indokolatlan volt a betiltása. Az üzleti szem. volt a tényleges oka. 🙁
Idézet tőle: Törölt felhasználó ekkor: 2020.06.21., 04:23up
up
Idézet tőle: Roxana Roxy ekkor: 2020.06.13., 22:13up
up
Idézet tőle: Roxana Roxy ekkor: 2020.06.09., 13:25Nekem konkrétan semmi nem csinyált. Szedtem kétszer, egyszer egy pár hétig (?), magánáter adta, szerinte jópofa volt, fő cél a leszokás volt. Aztán kaptam a Kútvölgyiben is, pár napig. Utána jött a rivo+leponex kombó, amiről kegyed kegyeskedett megírni, hogy most azt használják leszokáshoz.
Nekem konkrétan semmi nem csinyált. Szedtem kétszer, egyszer egy pár hétig (?), magánáter adta, szerinte jópofa volt, fő cél a leszokás volt. Aztán kaptam a Kútvölgyiben is, pár napig. Utána jött a rivo+leponex kombó, amiről kegyed kegyeskedett megírni, hogy most azt használják leszokáshoz.