Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Bipoláris zavar 3.5

Udv... jelenleg csak Feketekomenymag olaj kapszulat, vitaminokat, Tryptophan, Gaba-t. Utobbi kettot csak a jobb alvasert.

Szia! Szerintem se ne drogozzál se ne alkoholizáljál. A gyógyszerek nem mindig jelentenek megoldást vagy ha igen az is átmeneti. Jelenleg szedsz valamit?

Udvozlok mindenkit..

Elkezdenem mondanivalomat, 32 eves ferfi korabban diagnosztikalt bipolaris zavarral es major depressziotol szenvedek evtizedek ota. Kognitiv funkciom nagyon szegenyesek, nem vagyok tisztaba az onkeppel, hovatartozassal. Szorongas kronikus stresszel karoltve ha feszelyeztetve erzem magam.  Egyre inkabb ugy nezett ki hogy a Borderline szemilysegzavarra utalnak a jelek. Nehezen vagy egyaltalan nem tudok beilleszkedni uj kornyezetbe, ezert az eddig eletem soran nem volt sikeres munkam sem, tobbnyire alkalmi vagy rosszul fizeto allasokat valasztottam csak. Jelenleg sincs allasom.
Csaladi hatter: Alkoholista Apa, idejekeson ferjhez ment Edesanya.  Elhanyagolt gyerekkor es folyamatos lelki problemak.
Gyerekkorban tobbszor is jarattak pszichologushoz; a csendes, visszahuzodo magatartasom miatt.
Serdulokorban meg nehezebb volt a helyzetem: Edesanyam nem tudta kezelni a helyzetet, es mindent a hibaztatasommal haritott.
Ekkor mar rendszeresen jartam a korzeti pszichiaterhez, amelyet gyogyszeres kezelessel probalt megoldani tobb kevesebb sikerrel.
Gyogyszerek garmadajat probaltam, de a normal adagolas utan mindig ugy ereztem, hogy visszakerulok a kezdeti allapotba. A folyamatosan emelt adag mellett elojott mellekhatasok miatt pedig abbahagytam szedesuket.
Egy par az altalam szedettekbol:  
Xanax, Duciltia, Convulex, Escitil, Parnassan, Ventadepress, Wellbutrin
Az utobbi par evben sem javult allapotom, nem latom a jovot magam elott semmilyen teren, tobbszor volt ongyilkossagi gondolatom is az elmult idoszakba. A koronavirus jarvany hozta helyzet tovabb emelte a kilatastalansagot. Tobbszor probaltam magamtol megoldani, termeszetes etrendkiegeszitokkel, meditalassal, de sosem tudtam elengedni a problemakat. Igy allok most kilatastalanul 2021-ben, zavartan, mentalisan serulten, leulepedve.  Szerintetek hogy lehetne ezt a poklot kikerulni es vegul negyed evszaszad utan boldogan elni? Engedjem el a problemakat, szarjak le mindent es mindenkit? Drogozzak vagy alkoholizaljak?

A legjobb diagom a krumplis bab: érzelmi-hangulati labilitás. Szóval: mittomén.

Péterfyben 10 perc alatt: BPD. Kistarcsán 5 év alatt: mégis inkább bab, mint krumplis. Balassában: egyértelműen bab! Tb-átereknél egy kicsi ebből is, abból is. Iügyi elmeorvos szakértő: csak alkesz.

Haha és haha. Ma voltam az áternél és minden zárómat alaposan megnézte, majd közölte (később), hogy "hát ugye maga vagy bipoláris vagy valamilyen szem.zavara van". Úh. ennyit a diagnózisokról. (Valamilyen szem.zavar. Na persze. És ha elmegyek egy étterembe ebédelni, akkor kihoznak egy levest és azt mondják, hogy "ez vagy bableves vagy vmi meg nem határozott krumplis leves".)

Írtam valaha. Lehet keresztallergia, nekem pont a Tegretoltól voltak dekoltázsban fasza hólyagos viszkető pöttyök, sokáig nem is merték a lamot megpróbálni. Oszt mégis bevált.

Sztem egy próbát megér...

A nem bírja alatt mit értesz? Allergiát? Nekem Tegretolnál nem volt. Lamolepnél 250 mg-nál jöttek a pöttyök, 150 mg-ra csökkentve elmúlt.

Köszi, Csillag!

De az a baj, hogy itten valakik még régebben megtanácskozták, hogy aki nem bírja a tegretolt, az a lamolepet sem és fordítva. Vagy képzelődöm?

Idézet tőle: R-roxy

Egyre jobban pörgök. Hétfőn megyek áterhez, de tudja a jó ég, hogy mit akar majd változtatni a gyógyszereimen. Most lítiumot szedek (500 mg-ot, bár 750 mg-ot kellene szednem), wellbutrint (150 mg-ot). Escitalopramot (20 mg) elhagytam saját szakállra pár hete. 

Asszem írok barátnőm amerikai férjének, aki áter, hogy mondja meg, hogy milyen hangulatstabik vannak most Amerikában. Lítium, lamolep, depakine kizárva.

Akkor a Tegretol maradt. Vagy antipszichotikum.

Igen, nagyon!! Köszönöm!

Azt szedted? Ángol nyelvű honlapon egyébként fel sincs tünterve hangulatstabilizálóként.

R-r-R-R-roooooxyyyy !!!

ÖRÜLÜNK?

XD XD XD

Sztem a topi nagyon gyenge, sztem.

A Tegretoltól allergiám vóóót, a lamotól mégse, szóval azért nem ua.

Most nézem. Te írtad, hogy a tegretol rokona a lamolep-nek. Akkor nekem nem jó.

Még nem vót. Te szedtél? 

Chainsmoker szerint a Topiramát jó.

Topiramát (Topamax)

Tegretol?

Egyre jobban pörgök. Hétfőn megyek áterhez, de tudja a jó ég, hogy mit akar majd változtatni a gyógyszereimen. Most lítiumot szedek (500 mg-ot, bár 750 mg-ot kellene szednem), wellbutrint (150 mg-ot). Escitalopramot (20 mg) elhagytam saját szakállra pár hete. 

Asszem írok barátnőm amerikai férjének, aki áter, hogy mondja meg, hogy milyen hangulatstabik vannak most Amerikában. Lítium, lamolep, depakine kizárva.

Idézet tőle: Kiscsillag

Idézet tőle: Kleó

Aztán a valproátokon túl vannak még a karbamazepin hatúanyagúak (tegretol pl.), arra algériás vagyok; és ezekkel kb. ki is merült a hangstabi-kínálat.

Tehát van a lítium, a valproátok, a lamoka meg a karbamazepin hatóanyagúak. Lítium pipa, valproát pipa (azt szedem most), lamoka pipa (bár gyanús, hogy nem szedtem elég ideig), karbamazepin még nem volt. 

Lamolep nekem jó. Lassú a beállitása. 25 mg-al kezdtem és 8 hét alatt jutottam el 200 mg-ig.

A lamoleptől nekem durva mellékhatás jött elő. Persze dokik szerint nem ettől. De fura módon elmúlt, amikor abbahagytam. Hála istennek!!

Szia!
Az egyéb terápia a gyógyszer mellett talán abban segíthet, hogyha érzed, hogy elkezdesz pörögni, akkor ezt tudatosítsd és ne hagyd magad az egekig menni, akkor kisebb lesz a zuhanás. Meg ha depi van, akkor meg tudd magad győzni, hogy el fog múlni. Én ha depis vagyok, akkor is erőltetem azt, ami máskor könnyen megy. Lehet, hogy kell több nyugtató mondjuk hozzá. De ha egyszer belekezd az ember, tapasztalat szerint könnyebben végig is csinálja.
Talán a kognitív ebben segíthet, vagy a séma, amiket én ismerek. Az analitikus nem annyira szerintem, A mindfulness is segíthet a jelenléti érzésben, annak alapján, amit olvastam róla.
Ja, és hozzáteszem, hogy rettenetesen mélyen tudok lenni a depiben, igaz, nem a mániás bipolom van, hanem inkább szekunder, kevert (pia, gyógyszer, nemalvás, nemevés hozza ki). Szóval ha én fent vagyok, akkor mondjuk egy kicsit pörgök általában, gyakran vagyok nullán meg egész lent is.
Ki van írva a gépemen, hogy "el fog múlni", sokszor segít.

Aztán a valproátokon túl vannak még a karbamazepin hatúanyagúak (tegretol pl.), arra algériás vagyok; és ezekkel kb. ki is merült a hangstabi-kínálat.

Tehát van a lítium, a valproátok, a lamoka meg a karbamazepin hatóanyagúak. Lítium pipa, valproát pipa (azt szedem most), lamoka pipa (bár gyanús, hogy nem szedtem elég ideig), karbamazepin még nem volt. 

Lamolep nekem jó. Lassú a beállitása. 25 mg-al kezdtem és 8 hét alatt jutottam el 200 mg-ig.

Idézet tőle: eumate

Szisztok, a bipolárism nneyire góygyszeres probléma, és mennyire lehet pszichoterápiával kezelni?

Másik: ha valakire rábiggyesztik a címkét, akkor azzal nem stigmatizálják? LEhet, jobb lenne ha nem kapott volna semmit elsőre?

Kell rá gyszer. Jó esetben elég az epizódoknál.

Terápiától nem fognak enyhülni a tünetek.

Tiszta nyál volt az arcom és a párnám ébredéskor...

Hát jah... De egyébként idővel jobb lesz és főleg a délutáni (napközbeni) alváskor fordul elő. 

Orvosi javaslatra csak pár napig szedtem. Napközben nem aludtam. 

Nem vót még!

Nekem kis adagban jó volt. 

Sőt! Túl hamar nem szabadna diagnosztizálni, mert nincs meg hozzá a kellő hosszmetszet. Amúgy a border enne "előszobája". Nah, én 52 évesen kaptam meg a bipol diagot...

Köszi. 

De akkor k.rvára nem igaz, hogy a bipol2 nem megy át mániába. Én olyan mániás voltam múlt nyáron, hogy ihaj.

Nekem is egyre durvábban és felismerhetőbben jön elő a kevert epizód. Hipomán is.

Pedig előbb, mint a Li. Én "algériás" vok rá.

Nem vót még!

Tegretol?

Mondom: néhány hónap alatt totál hazavágta a pajzsmirigyem. Jó, volt rá hajlamom, de most már arra a néhány év életemre kell szednem gyszert... És a vesét is kinyírhatja. Szemét, elavult spermium.

Tudom, hogy neked nem volt jó.

Nekem meg a convulex és a lamolep nem volt jó.

Mondom: néhány hónap alatt totál hazavágta a pajzsmirigyem. Jó, volt rá hajlamom, de most már arra a néhány év életemre kell szednem gyszert... És a vesét is kinyírhatja. Szemét, elavult spermium.

Átmegy, hangstabi nélkül. De ez a faxom ősi lítium nem túl ideális...

Nekem nem probléma a lítium egyelőre. Te lítium-tagadó Klejó.

Átmegy, hangstabi nélkül. De ez a faxom ősi lítium nem túl ideális...

Sőt! Túl hamar nem szabadna diagnosztizálni, mert nincs meg hozzá a kellő hosszmetszet. Amúgy a border enne "előszobája". Nah, én 52 évesen kaptam meg a bipol diagot...

Köszi. 

De akkor k.rvára nem igaz, hogy a bipol2 nem megy át mániába. Én olyan mániás voltam múlt nyáron, hogy ihaj.

Hát jah... De egyébként idővel jobb lesz és főleg a délutáni (napközbeni) alváskor fordul elő. 

Hát 100 mg volt a max. (Bár 200-300 mg volt a cél.) Hál' isten már nem szedem. Elég jól toleráltam, de elvették. Nyálcsorgás, székrekedés, ezek voltak a mellékhatások.

Roxy!

Mennyi Leponexet szedsz? Neked van mellékhatása?

Nekem hazavágta a pajzsmirigyemet...

Nyah, megkérdeztem a kh-i terapom és aszonta, hogy bipol vagyok (viszont bordi diagot nem kaptam).

Most ez nem hülyeség, hogy vki 40 felett legyen bipol?

Szia!
Nekem azért adták a Liticarbot, mert hogy a családban van bipol és akkor bennem is lehet, bár letesztelte és aszerint nem vagyok az, csak szekunder (pia, SSRI, nemalvás, nemevés hatásaitól).
Viszont kialakult tőle egy fasza nyelési fóbiám, szóval kész nyeremény volt.
Persze hatása az nem volt más.
Gyorsan (2-3 hónap után kábé) le is lett építve.

Súlyos depire is felírják.

Ügyes, ügyes.

Jah. 🙂

Egy kicsit több, mint fél év leforgása alatt cirka 5 diagot gyűjtöttem be. Igaz, ezeket több helyről.

Bipolnak...

Szóval most nem tudom, hogy azért kaptam-e meg a bipol diagot, mert tényleg az vagyok, vagy csak a gyógyszerek miatt.

Lítiumot kinek írnak?

up

Szerintem is az eddigi legkorrektebb, azok közül, amiket olvastam.

"Habár a magyarországi jogrendszer előírásai szerint a kényszer-gyógykezelés feltétele az ön és vagy közveszélyesség fennállása, azt, hogy egy beteg veszélyessége fennnáll-e, vagy sem illetve azt, hogy a diagnózis mennyiben támasztja alá a páciens veszélyességét a gyakorlatban valójában nem szükséges megindokolni, ahogy azt sem, hogy ez a veszélyesség – fennállása esetén – miben nyilvánul meg. A kényszer-gyógykezeléshez a gyakorlatban valójában nem szükséges az egyén tényleges veszélyességének a fennállása. A kényszer-gyógykezelés elrendeléséhez elég egy pszichiáter, írásban rögzített szakvéleménye, amelyben hivatkozhat elmezavarra, amelyet megindokolhat akárcsak önmagában azzal is, hogy a páciensnek furcsa gondolatai, hiedelmei vannak. De a kényszer-gyógykezelés különféle súlyos okok fennállása esetén is elrendelhető."

Szerintem korrekt a szócikk. Külön jó pont, hogy a pszichiátria története sincs elhallgatva, meg semmi olyasmi, amit az itthoni kedves orvosaink általában titkolni szoktak. A honi "szakembereink" szeretnek a pszichiátriára úgy hivatkozni, mint egy önmagában álló, időtlen, történet nélküli valamire. A pszichiátria erőszakszervezetként kezdte, és az is maradt mind a mai napig.