Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Bipoláris zavar 3.5

Idézet tőle: babarczyeszter

Szia Sarah!

Most kezdtél éjszakai műszakozni is? A megborulás és az éjszakai műszak összefügg szerinted?

Az AD-któl nem mind hízunk, a Scippa például nem hízlal. A Lamolep se hízlal, sőt, engem az olanzapin se hízlal különösebben. 

Tudom, hogy a hízás nagy para, de azért érdemes kísérletezni. 

Szia Eszter!

Igen, szeptemberben kezdtem és kb a hónap közepétől lett rosszabb. Ezért gondolom, hogy összefügghet, meg a terap/áter is azt mondta, hogy ilyen problémákkal nem ajánlott. Az is közrejátszik, hogy a szabadnapok nagy része hétköznapra esik és nem bírom az egyedüllétet

Azért is írta az előző doki a Scippát és ez az új is azt mondta, hogy nem hízlal (viszont az előző a Lamolepre is ezt mondta, az új meg hogy az hízlal...) Csak súlyilag gyógyult anorexiásként igen nagy para, szerintem belebolondulnék +5 kg-ba is. 

Szia Sarah!

Most kezdtél éjszakai műszakozni is? A megborulás és az éjszakai műszak összefügg szerinted?

Az AD-któl nem mind hízunk, a Scippa például nem hízlal. A Lamolep se hízlal, sőt, engem az olanzapin se hízlal különösebben. 

Tudom, hogy a hízás nagy para, de azért érdemes kísérletezni. 

Idézet tőle: rhiannon-roxána2.0

Szerintem a műszak rossz lehet. Csak először nem akartam írni. Mert most mit tudsz csinálni? 

A gyógyszereket érdemes lenne próbálgatni (másik hangulatstabi, minimális mennyiségű ketilept). Antidepit szedtél már? 

Mennyi nyugatót szedsz, rivo vagy xanax, rendszeresen vagy random?

Hát még várni 1-2 hónapot, hátha megszokom. Ha nem, akor cégen belül átkérni magam máshova (ha megy), de azt kimagyarázni nem tudom, hogy lehet... Mivel most kezdtem ebben a munkakörben augusztusban, szeptembertől műszakban. Orvosi javaslat kitől jönne? Max áter ír háziorvosnak, aki ír vmi papírt, hogy nem javallott és üzemorvos, hogy erre nem alkalmas?

Antidepit nem szedtem, Scippát írt az előző doki, de ki se váltottam a receptet, mert hogy az AD-től biztos hízni fogok. És én már a Lamolepnél is ezt láttam (kiderült akkor, hogy alaptalanul, de most megint azt látom). 

Rivot szedek, a Frontint nem bírtam. 0,5 mg-st kaptam, nem szedem rendszeresen (tehát nem reggel-este x mg), hanem amikor kell. Amikor napközben kell, akkor 2, ha elalváshoz, akkor általában 4, ha nagyon nem bírom, akkor marék és nem számolom.

Idézet tőle: sarah08

Sziasztok!

Van tapasztalatotok bipol 2-re és/vagy borderre kapott AP-vel (konkrétan aripriprazollal)? Az új doki le akarja váltani a Lamolepet erre, viszont ahogy utánaolvastam, én nem szeretném. Egyrészt a mellékhatások, másrészt amiatt, hogy állítólag üressé teheti az embert és a hipomán szakaszokat is rendesen elnyomja. Ezzel csak az a gond, hogy a border miatt így is épp elég nagy az üresség, illetve hogy nálam a hipomán szakaszok nem igazán zavaróak. 

Eddig elvoltam a Lamoleppel, az elején tényleg segített a depressziós fázisokban és a hangulatingadozásokban is, de amikor először emeltük 200-ra az adagot, párom már mondta, hogy ez lehet hogy sok lesz, mert túlpörgetett. Aztán kezdtem megszokni és pont jó volt (már amikor szedtem és ennyit szedtem). Most ugyanúgy 200-at szedek, de kb 1 hónapja mintha nem is hatna, szinte folyton a depressziós és a kevert váltakozik. Nyugtatót akkor szedek, amikor muszáj, nem rendszeresen.

Én 5 mg olanzapint kapok bipol2-re. Valóban kicsit üresít, tompít minden érzést, nem csak a rosszat.

Köszi a válaszod. Így biztos hogy nemet mondok a gyógyszerváltásra.

A másik kérdésem, hogy tényleg nem ajánlott hangulatzavarral váltott műszakozni? A doki mondta, de most már én is érzem, hogy az egy dolog, hogy fizikailag kicsit megvisel, de lehet, hogy ez a sok depressziós és kevert fázis is emiatt van. Nem akarom belemagyarázni, de az tény, hogy ez előtt sokkal ritkábbak voltak és a váltások is, szinte teljesen "életképes" voltam gyógyszerrel. Vagy ha kapnék mellé AD-t, akkor jobb lenne? Nyugtató is alig használ normális adagban.

Szerintem a műszak rossz lehet. Csak először nem akartam írni. Mert most mit tudsz csinálni? 

A gyógyszereket érdemes lenne próbálgatni (másik hangulatstabi, minimális mennyiségű ketilept). Antidepit szedtél már? 

Mennyi nyugatót szedsz, rivo vagy xanax, rendszeresen vagy random?

Sziasztok!

Van tapasztalatotok bipol 2-re és/vagy borderre kapott AP-vel (konkrétan aripriprazollal)? Az új doki le akarja váltani a Lamolepet erre, viszont ahogy utánaolvastam, én nem szeretném. Egyrészt a mellékhatások, másrészt amiatt, hogy állítólag üressé teheti az embert és a hipomán szakaszokat is rendesen elnyomja. Ezzel csak az a gond, hogy a border miatt így is épp elég nagy az üresség, illetve hogy nálam a hipomán szakaszok nem igazán zavaróak. 

Eddig elvoltam a Lamoleppel, az elején tényleg segített a depressziós fázisokban és a hangulatingadozásokban is, de amikor először emeltük 200-ra az adagot, párom már mondta, hogy ez lehet hogy sok lesz, mert túlpörgetett. Aztán kezdtem megszokni és pont jó volt (már amikor szedtem és ennyit szedtem). Most ugyanúgy 200-at szedek, de kb 1 hónapja mintha nem is hatna, szinte folyton a depressziós és a kevert váltakozik. Nyugtatót akkor szedek, amikor muszáj, nem rendszeresen.

Én 5 mg olanzapint kapok bipol2-re. Valóban kicsit üresít, tompít minden érzést, nem csak a rosszat.

Köszi a válaszod. Így biztos hogy nemet mondok a gyógyszerváltásra.

A másik kérdésem, hogy tényleg nem ajánlott hangulatzavarral váltott műszakozni? A doki mondta, de most már én is érzem, hogy az egy dolog, hogy fizikailag kicsit megvisel, de lehet, hogy ez a sok depressziós és kevert fázis is emiatt van. Nem akarom belemagyarázni, de az tény, hogy ez előtt sokkal ritkábbak voltak és a váltások is, szinte teljesen "életképes" voltam gyógyszerrel. Vagy ha kapnék mellé AD-t, akkor jobb lenne? Nyugtató is alig használ normális adagban.

Sziasztok!

Sziasztok!

Idézet tőle: Mahagóni

Mirjam,azért én hozzáteszem Neked,hogy én amióta ezt leírták,én titkolom,soha nem erről,hanem a szorongásomról beszélek. Pedig 18 évesen leírták már.

Bipol aff.zavar,bipol aff. zavar,mindenhová ez van,de több helyre is "személyiségzavar",de van írva impulzuskontroll-zavar is,de odabiggyesztették az "agorafóbia",és "nem meghatározott fóbiás szorongás" megnevezést is.

Szóval régóta ilyenek vannak a papírjaimon.

Köszi a válaszod.

Szívesen! Az affektív-vel nem tuddok mit kezdeni, bár van egy ilyen topik is (affektív zavarok.... valami). De a bipol2 elég jól meghatározható, szóval depressziós és hipomán fázisok váltják egymást. Van kevert fázis is, ezt hagyjuk, bonyolult, bár B. Eszter már próbálta elmagyarázni nekem. A személyiségzavart osztogatják, mint a cukrot. Az agorafóbia itt a búrán eddig soha nem volt "népszerű", most van hosszú évek óta először, hogy többen is írtak a topikba.

Nem kell titkolni, szerintem egy jó dokinak úgyis a tüneteidről kell beszélni, a diagot majd felállítja ő. De nagyon fontos, hogy nem kell kétségbe esni a diagtól és nem kell szégyelni. Legalábbis itt biztos nem.

Mirjam,azért én hozzáteszem Neked,hogy én amióta ezt leírták,én titkolom,soha nem erről,hanem a szorongásomról beszélek. Pedig 18 évesen leírták már.

Bipol aff.zavar,bipol aff. zavar,mindenhová ez van,de több helyre is "személyiségzavar",de van írva impulzuskontroll-zavar is,de odabiggyesztették az "agorafóbia",és "nem meghatározott fóbiás szorongás" megnevezést is.

Szóval régóta ilyenek vannak a papírjaimon.

Köszi a válaszod.

szia Mirjam!

Én is szedtem lítiumot. Nem tudom hogy segített-e,mert akkoriban még egy gyógyszert szedtem, és a Li-t végül elhagytam.

Aludni...néha úgy kelek fel,mintha végig álmodtam volna az egész éjszakát,és akkor rohadt fáradtnak érzem magam,fáj a fejem is.

Olykor meg egy gondolattól, belül izgatottá válok,és nem tudok elaludni. Több órás éjjeli szenvedés,nyűglődés után végül beveszem a nyugtatót....

Régebben mindig úgy aludtam el,hogy gondolkodtam,ez altatott el. Ma már nem.

Állítólag a bipol II. esetében nincs depresszív szakasz,vagy valami ilyesmit olvastam,de lehet,hogy már keverem is.

Neked szokott lenni depresszió,saját érzeted szerint?

Szia!

A bipol2-ben is van depressziós fázis.  Mániás fázis nincs, az csak a bipol1-ben van.

Nekem a lítium sokat segített, igaz, először 2 hónap szedés után abbahagytam (ez nyáron volt), most nem áll szándékomban leállni vele. Csak többet kéne innom (vizet, nem alkoholt 🙂 ).

Sajnálom, hogy nem alszol jól. Ha TÉNYLEG bipol vagy, a hangulatstabilizáló (lítium vagy más) nagyon fontos.

szia Mirjam!

Én is szedtem lítiumot. Nem tudom hogy segített-e,mert akkoriban még egy gyógyszert szedtem, és a Li-t végül elhagytam.

Aludni...néha úgy kelek fel,mintha végig álmodtam volna az egész éjszakát,és akkor rohadt fáradtnak érzem magam,fáj a fejem is.

Olykor meg egy gondolattól, belül izgatottá válok,és nem tudok elaludni. Több órás éjjeli szenvedés,nyűglődés után végül beveszem a nyugtatót....

Régebben mindig úgy aludtam el,hogy gondolkodtam,ez altatott el. Ma már nem.

Állítólag a bipol II. esetében nincs depresszív szakasz,vagy valami ilyesmit olvastam,de lehet,hogy már keverem is.

Neked szokott lenni depresszió,saját érzeted szerint?

Ahogy írod,én is ellenséges,ijesztő közeget észlelek,és ezt én tárgyiasítom is.

Én pontosan tudom hogyan kell viselkedni emberek között,tudok sok mindent ,a legtöbb dolog belül zajlik,mert természetesen "elfojtom".

Én az ijesztő,ellenségesnek vélt környezetre ugyanígy reagálok,azért nincsenek hosszútávú kapcsolataim,ha pedig vannak,nem érzelmi alapúak.(egyet kivéve)

Én a hypomániát nem teszem nagyító alá. Miért is? Általában segít. Talán a hypománia nélkül nem lennék egyetemista,sőt,lehet hogy le lennék százalékolva,mivel félek a környezettől?

Vagy ez a természetem része? Látod ezek a kérdések aggasztanak,nem tudok rájuk választ adni.

Egyébként a párkapcsolataim tökéletes tükör bizonyos értelemben: Lesznek,mert vonzalom van,majd érzik rajtam az agressziót,egyebet,és lezárnak. Hát nagyjából ennyi.

Nagyon nehezen tanulok.(mármint az életben)Egy hibát 100x is el tudok követni,pedig lemérték,hogy nem vagyok hülye,

És te tudsz rendesen aludni?

Nálam a hipománia eddig két, egymást követő télen jelentkezett. Nekem semmi pozitív nem kapcsolódik hozzá, idegesség, ingerültség, agresszió, "intézkedhetnék", kötekedés, satöbbi - ilyesmikben nyilvánul meg. Az első télen keveset tudtam aludni, de nem is zavart. Most a második télen szerencsére többet tudtam aludni, ezt a lítiumnak (hangulatst.) tudom be.

Te tudsz aludni?

EGyébként maga a 'mánia' az,ami kórházat igényel,állítólag.

Nekem azt mondta egyszer egy pszichiáter,hogy a legtöbb művész "hypomán állapotban" alkotott. Mondjuk a horribilis  ellenérték után nem is mentem hozzá vissza,Dr. Freud-hoz.(teljesen úgy nézett ki) 😀

Igazad van a hipomániával kapcsolatban. Én is örülök neki, hogy megadatott számomra ez minden előnyével, hátrányával. Egyetemre járok, dolgozok, olyan az agyam mint a szivacs.

Ahogy írod,én is ellenséges,ijesztő közeget észlelek,és ezt én tárgyiasítom is.

Én pontosan tudom hogyan kell viselkedni emberek között,tudok sok mindent ,a legtöbb dolog belül zajlik,mert természetesen "elfojtom".

Én az ijesztő,ellenségesnek vélt környezetre ugyanígy reagálok,azért nincsenek hosszútávú kapcsolataim,ha pedig vannak,nem érzelmi alapúak.(egyet kivéve)

Én a hypomániát nem teszem nagyító alá. Miért is? Általában segít. Talán a hypománia nélkül nem lennék egyetemista,sőt,lehet hogy le lennék százalékolva,mivel félek a környezettől?

Vagy ez a természetem része? Látod ezek a kérdések aggasztanak,nem tudok rájuk választ adni.

EGyébként a párkapcsolataim tökéletes tükör bizonyos értelemben: Lesznek,mert vonzalom van,majd érzik rajtam az agressziót,egyebet,és lezárnak. Hát nagyjából ennyi.

Nagyon nehezen tanulok.(mármint az életben)Egy hibát 100x is el tudok követni,pedig lemérték,hogy nem vagyok hülye,

És te tudsz rendesen aludni?

Hát ezaz,a szorongás nem illik a képbe....laikusként én sem értem... Biztos eljön hozzám a 100. pszichiáter,aki végre elmagyarázza,hogy pontosan mi a lényege ennek az egésznek az én esetemben...

Agorafóbia...azt is írták a papíromra,de azaz igazság,hogy én pl nem a nagy terektől félek önmagában,hanem a nagytereken lévő emberektől szorongok. Tehát mindenütt,ahol ember van.

Ez lenne az agorafóbia? Neked is ez van?

Az agorafóbia olyan definiciója, hogy "nagy terektől félelem", egy rendkívül egyszerű definició. Igazság szerint van egy szuper leírás róla, el is volt mentve nekem a kedvencek közé, de kitöröltem, majd megkeresem. Sokkal bonyolultabb és összetettebb, ha gondolod, nézz be az agorafóbia topikba, most egy kicsit fellendült ött az élet (én indítottam... szerény szmájli).

Nekem az agorafóbiám klasszikus: félek minden olyan helytől, ahonnan nem tudok hamar kijutni (lift, alagút, híd, magas épületek, aluljárók, satöbbi, satöbbi). A térérzékelésem is kicsit más, mint a normál embereknek. Ezt eleinte nem hittem (olvatam valahol), de most már azt hiszem, igaz lehet. Nem képződik le normál módon az agyamban a körülöttem levő tér, hanem valamiféle ellenséges, ijesztő közeget észlelek. (Nem mindenhol.)

A szoc.fóbnak is van topikja. Nézz be esetleg oda is.

Hát ezaz,a szorongás nem illik a képbe....laikusként én sem értem... Biztos eljön hozzám a 100. pszichiáter,aki végre elmagyarázza,hogy pontosan mi a lényege ennek az egésznek az én esetemben...

Agorafóbia...azt is írták a papíromra,de azaz igazság,hogy én pl nem a nagy terektől félek önmagában,hanem a nagytereken lévő emberektől szorongok. Tehát mindenütt,ahol ember van.

Ez lenne az agorafóbia? Neked is ez van?

Szia Mirjam.!

Tulajdonképpen már évek óta sínylődök ezen a "valamin".

A diagnózist megkaptam pár éve.

Hónapon belül fogok befeküdni valahová néhány hétre(?),hogy végleg pontot tegyek már az igencsak nagyra nőtt "I" betűre.

Nem a kerületileg/területileg illetékes kórházba.

Nem vagyok kezelve,illetve,a korábbi pszichiáter által felírtakat írja fel a háziorvos.

Teljesen egyénileg adagolom,lehet hogy többet ártok vele,egyébként meg valószínűleg segít valamennyit. (Sajnos nem tudok már viszonyítani,mert több hónapja szedem,mindig bekapom vélt/valós stresszforrás előtt,összevissza szedem gyakorlatilag.)

Én sokáig tagadtam,hogy mániás lennék,pontosabban hypomániás,mert én szubjektíve mindig a szorongást éreztem az életvitelem kivéreztetőjének.

Hypománia... Akkor érzem bajnak,ha megvan ez a szorongás,egyébként hypomániának tudjam be a sikeresen elvégzett nyelvvizsgámat is? Szóval biztos érted mire célzok,vagy gondolok. Vagy hypománia,ha kellően odateszem magam egy cél érdekében? Tehát akkor az ország ~30% hypomán.

Mi a véleményed,kedves Mirjam?

Szia! Köszi a választ. Engem tavaly nyáron diagoltak ezzel (bipol2).

Szerintem fontos a) a hangulatstabilizáló b) a nem összevissza szedett nyugtató (ha már nyugtatót szedünk) c) feltehetőleg kell még AD (antidepi) is, na ez izgalmas, hogy melyiket, mennyit, satöbbi.

Jó, hogy befekszel valahova, biztos segíteni fog.

A szorongást nem tudom hova tenni a képletben, nekem az agorafóbiával kezdődött a pszichés betegségek sora, aztán jött a szep. szorongás, legvégül a bipol2. Van, aki biztat, hogy ez jó, mert így jobban kezelhető leszek.

Szia Mirjam.!

Tulajdonképpen már évek óta sínylődök ezen a "valamin".

A diagnózist megkaptam pár éve.

Hónapon belül fogok befeküdni valahová néhány hétre(?),hogy végleg pontot tegyek már az igencsak nagyra nőtt "I" betűre.

Nem a kerületileg/területileg illetékes kórházba.

Nem vagyok kezelve,illetve,a korábbi pszichiáter által felírtakat írja fel a háziorvos.

Teljesen egyénileg adagolom,lehet hogy többet ártok vele,egyébként meg valószínűleg segít valamennyit. (Sajnos nem tudok már viszonyítani,mert több hónapja szedem,mindig bekapom vélt/valós stresszforrás előtt,összevissza szedem gyakorlatilag.)

Én sokáig tagadtam,hogy mániás lennék,pontosabban hypomániás,mert én szubjektíve mindig a szorongást éreztem az életvitelem kivéreztetőjének.

Hypománia... Akkor érzem bajnak,ha megvan ez a szorongás,egyébként hypomániának tudjam be a sikeresen elvégzett nyelvvizsgámat is? Szóval biztos érted mire célzok,vagy gondolok. Vagy hypománia,ha kellően odateszem magam egy cél érdekében? Tehát akkor az ország ~30% hypomán.

Mi a véleményed,kedves Mirjam?

sziasztok.

Bipol. affektív zavar II. típusával vagyok felcímkézve.

Környezetem gyakran lát hypománnak.

Viszont rettentően szorongok. Állítólag ez a depresszív fázis velejárója. Viszont más orvosok egy szót nem ejtenek,sem írnak rám vonatkozva,hogy én depressziós lennék bármilyen formában/mértékben.

Néha azt érzem,egy tized teáskanálnyi stressz már nagyon fel tud izgatni,és nehezen tudok lehiggadni,sokszor csak gyógyszerrel. Az izgatottságot belül élem meg,a fejemben érzek tüneteket,de ezeket állítólag a környezetem nem érzékeli.(mármint az izgatottságot).

Szerintem jellemző rám az elfojtás,tekintve és félve a negatív következményektől,.(tudatosan/nem tudatosan,nem tudom)

Viszont állandó szorongásom van,ha munkahelyre megyek,mely szintén nagyon leterhel.

Ez lenne tehát a depressziós szakasz ?

Nyugtatókon élek,középkorú vagyok.

Szia! Mióta van meg a diagod? Nem kapsz más gyógyszert, csak nyugtatót?

sziasztok.

Bipol. affektív zavar II. típusával vagyok felcímkézve.

Környezetem gyakran lát hypománnak.

Viszont rettentően szorongok. Állítólag ez a depresszív fázis velejárója. Viszont más orvosok egy szót nem ejtenek,sem írnak rám vonatkozva,hogy én depressziós lennék bármilyen formában/mértékben.

Néha azt érzem,egy tized teáskanálnyi stressz már nagyon fel tud izgatni,és nehezen tudok lehiggadni,sokszor csak gyógyszerrel. Az izgatottságot belül élem meg,a fejemben érzek tüneteket,de ezeket állítólag a környezetem nem érzékeli.(mármint az izgatottságot).

Szerintem jellemző rám az elfojtás,tekintve és félve a negatív következményektől,.(tudatosan/nem tudatosan,nem tudom)

Viszont állandó szorongásom van,ha munkahelyre megyek,mely szintén nagyon leterhel.

Ez lenne tehát a depressziós szakasz ?

Nyugtatókon élek,középkorú vagyok.

Kedves bipoláris-borderline-ok!

A SOTE Balassa utcai Pszichoterápiás Osztálya (amit mindig ajánlgatunk) indítana egy speciális bipoláris-boderline diagnózisúaknak szóló csoportot, ha érdekel titeket, miután elmeséltem, milyen sok itt a kettős diagnózis. 

A csoport ingyenes lenne, illetve TB-támogatott.

Akit érdekel, írjon nekem!

Köszönöm a visszajelzést! Igyekeztem egy rövid összefoglalót írni a kutatásról és az ezzel kapcsolatban felmerülő problémákról. Ha bármilyen más kérdés felmerül, várom a továbbiakban is! 🙂

[quote=stelmaria]

Kedves csoporttagok! Végzős pszichológus hallgatóként egy kéréssel fordulok Hozzátok! Szakdolgozatomban a borderline személyiségzavar és a bipoláris zavar kapcsolatát vizsgálom és ehhez szeretném a segítségeteket kérni! A vizsgálat egy online önkitöltős kérdőív formájában zajlik, amihez jelenleg még keresek önkéntes borderline diagnózissal rendelkező pácienseket, akik vállalnák, hogy részt vesznek a kutatásban. A kitöltés semmilyen kötelezettséggel nem jár, valamint a vizsgálat lezárultával tudok küldeni egyéni értékelést az eredményekről. A kutatás célja, hogy jobban megértsük a két kórkép között fennálló kapcsolatot és a gyakori együttjárásokat, valamint javíthassuk a terápiás módszereket. Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget 

Nézz át lécci a bipol topikba és olvass vissza, lehet, hogy egy kicsit át kellene szerkeszteni a tesztet.

Kedves csoporttagok! Végzős pszichológus hallgatóként egy kéréssel fordulok Hozzátok! Szakdolgozatomban a borderline személyiségzavar és a bipoláris zavar kapcsolatát vizsgálom és ehhez szeretném a segítségeteket kérni! A vizsgálat egy online önkitöltős kérdőív formájában zajlik, amihez jelenleg még keresek önkéntes borderline diagnózissal rendelkező pácienseket, akik vállalnák, hogy részt vesznek a kutatásban. A kitöltés semmilyen kötelezettséggel nem jár, valamint a vizsgálat lezárultával tudok küldeni egyéni értékelést az eredményekről. A kutatás célja, hogy jobban megértsük a két kórkép között fennálló kapcsolatot és a gyakori együttjárásokat, valamint javíthassuk a terápiás módszereket. Előre is köszönöm mindenkinek a segítség

Most hallottam erre egy szakkifejezést: unipolárisból bipoláris: bipoláris konverzió

Ez valahogy olyan lehet mint a depresszió. Ha egyszer jön egy epizód, már sosem leszel 100%-os érzelmileg, hangulatilag. Valszeg a bipol is ilyen, utána már csak kezelni lehet, nincs teljes remisszió.

Az orvos nyilván csak rávágta, hogy csodálva legyen a szaktudása. Az köztudott, hogy az öngyilkosok több mint 70%-a valamilyen lelki betegségben szenved. És mivel a bipol a mentális betegségek rákja, rávágta, hogy ez volt a nagyinak. Szerintem ezzel az infoval nem kell foglalkozni.

A Depakine-t már akkor évek óta szedtem.

Igen, az nekem még mindig furcsa, hogy "most" (másfél éve) hogy zuhantam 1 hét alatt hipomániából közepes depibe. A lítium meg ott is tart...

Idézet tőle: Kleó

Idézet tőle: mandula

Nálam az antidepi (SNRI: Ventadepress) elvonása váltott ki nagyon erős mániást. Azért vonták el 1 hét alatt, mert kezdtem mániás tüneteket produkálni. Így meg még rosszabb lett, már az utcán beszéltem hangosan, és meg is jegyezték: ez dilis. Szóval nem szabad csak úgy variálni ezekkel a gyszerekkel, de ezt meg az orvosom tudhatta volna. Akkor próbálták a kvetiapint, ami meg engem 0,25-nél máris kiütött.

Kleó, és neked addig nem volt mánia soha? Hangulatstabilizálót gondolom nem kaptál? Ha jól értem, akkor tulképpen a gyógyszer váltotta ki a mániát és az elvonása még súlyosbította.

Jól érted.
És mindeközben szedtem a Depakine Chrono-t, aminek csak kellemetlen mellékhatása volt, mint hasmenés! Semmi hang.stab., mert előzőleg volt mellete major depresszió is.
Addig is voltak mániás jellegű megnyilvánulásaim, de nem diagnosztizálták. Igazából 13 éves koromtól különféle elnevezésekkel a boderline szerepelt, meg azt mondták, hogy "feltűnési viszketegségem" van, aztán sok mindent az alkoholra fogtak, de miután évekig nem ittam, akkor is maradt az állapot. Lehet, hogy addig is volt mánia, de olyan súlyos soha. Annyira, hogy a lányom megkérdezte félig viccesen, hogy milyen anyagot szedsz, Mamzi? Pedig hát szegénykém látott már többféle rossz állapotban.

Elég durva lehetett. 🙁 De akkor egy ponton mégis kaptál hangulatstabilizálót, hiszen a valproát az az.

Nekem vadiúj dolgok voltak ezek (a pörgés meg aztán a közepes depi).

Nálam az antidepi (SNRI: Ventadepress) elvonása váltott ki nagyon erős mániást. Azért vonták el 1 hét alatt, mert kezdtem mániás tüneteket produkálni. Így meg még rosszabb lett, már az utcán beszéltem hangosan, és meg is jegyezték: ez dilis. Szóval nem szabad csak úgy variálni ezekkel a gyszerekkel, de ezt meg az orvosom tudhatta volna. Akkor próbálták a kvetiapint, ami meg engem 0,25-nél máris kiütött.

Kleó, és neked addig nem volt mánia soha? Hangulatstabilizálót gondolom nem kaptál? Ha jól értem, akkor tulképpen a gyógyszer váltotta ki a mániát és az elvonása még súlyosbította.

Jól érted.
És mindeközben szedtem a Depakine Chrono-t, aminek csak kellemetlen mellékhatása volt, mint hasmenés! Semmi hang.stab., mert előzőleg volt mellete major depresszió is.
Addig is voltak mániás jellegű megnyilvánulásaim, de nem diagnosztizálták. Igazából 13 éves koromtól különféle elnevezésekkel a boderline szerepelt, meg azt mondták, hogy "feltűnési viszketegségem" van, aztán sok mindent az alkoholra fogtak, de miután évekig nem ittam, akkor is maradt az állapot. Lehet, hogy addig is volt mánia, de olyan súlyos soha. Annyira, hogy a lányom megkérdezte félig viccesen, hogy milyen anyagot szedsz, Mamzi? Pedig hát szegénykém látott már többféle rossz állapotban.

Idézet tőle: Avana

Addig "oké" (vagyis persze nem az..), hogy amíg szeded, kiválthat mániás szakaszt.

..de ha már nem?

Hogy marad meg a hatás?

Ezt én sem értem.

Jaja, akkor javítok, nem, ilyen  formában nálam nem fordult elő, csak motyogás, pl.  séta közben. 😀

Hangosan, prédikálva sose.

És ha nem kaptam volna rexetint, akkor most nem lennék bipol???

Én ezt nem értem.

A doki szerint ez genetikus és a nagyanyám is biztos bipol volt és azért lett öngyi. De honnan tudja?

Szia mandula! Ez egy nagyon lényeges kérdés szerintem, és nem tudjuk 100%-ban a választ.

Én most hajlok arra, hogy én pl. azért és akkor lettem bipol, amikor antidepresszánst kaptam, és addig (vagyis "valójában") borderline voltam.

A hangulatingadozás és a szuiciditás is mindkét betegségre jellemző. Mindkettőnek van örökletes eleme, bár a bipolárisnál magasabb: a borderline zavart kb 40%-ban tulajdonítják genetikai sérülékenységnek, egy labilis, neurotikus temperamentumnak. 

Másfelől, hogy én is keretezzek: tulajdonképpen miért is lényeges? Felfoghatjuk a dolgot úgy is, hogy nincs jelentősége, hogy mi a címke, és hogy a hangulatingadozást talán felerősítette az antidepresszáns, de alapból így születtünk. 

Eszter, köszönöm. Még meg kell barátkoznom ezzel. Nekem nem voltak öngyilkossági késztetéseim (és egyelőre nincsenek is és remélem, nem is lesznek) és hipomániás sem voltam, meg közepes depim sem volt (csak enyhe). Azzal vigasztalom magam, hogy talán valamikor valamilyen formában nyilván előjött volna az érzékenységem.

Egyébként pont ma írt a négy fizetős terap közül az egyik (az első) az eü-i dokumentációra reagálva. Hatalmas meglepetésemre a borderline-t említette, mint diag-ot, pedig nekem soha nem mondta.

Összességében nehéz megérteni és elfogadni (hogy válaszoljak a kérdésedre), marad tehát a kérdőjel, hogy TALÁN nem mentem volna el ebbe az irányba (bipol), ha nem kapok gyógyszert.

Persze, sőt mindenkivel előfordul, de nem szokás "kiselőadást tartani" pl. buszon, és úgy hogy hallja mindenki, ha akarja, ha nem...

Én is szoktam félhangosan beszélni az utcán, ha elfeledkezem magamról, bármiféle lelkiállapotban(depresszióban is!). 🙂

Addig "oké"(vagyis persze nem az..), hogy amíg szeded, kiválthat mániás szakaszt.

..de ha már nem?

Hogy marad meg a hatás?

--

Én ezt egy kissé durvának érzem, hogy az orvos csak úgy kijelenttette, biztos a nagyi is bipol volt, ettől történt ez és az...miért veszi fixre, hogy beteg volt.

Én is hajlok afelé, hogy a gyógyszerekkel antidepresszánsokkal idézzük elő, hogy egyik betegség átmegy a másikba. Amikor a pszichiátrián voltam több beteg arra panaszkodott, hogy indult major depresszióval a pszi karrier x éve, és most bipolárisok, ilyen olyan személyiségzavarral fűszerezve. Szerintem mániás szakaszokat tudnak kiváltani egyes gyógyszerekkel. De ezen mit csodálkozunk? Fogalmunk sincs, hogy milyen neurotranszmitterek működésébe milyen mértékben szólnak ezek bele. És ez egyénenként változik.

A hajlam öröklődik, és környezeti hatások kiválthatják és egyes gyógyszerek a betegséget.

Azért bazira nem mindegy, hogy a hajlam vagy temperamentum vagy maga a betegség öröklődik...

Esélyesen magabiztosnak akar látszani, azért mond ilyeneket.

Én ezt nem értem.

A doki szerint ez genetikus és a nagyanyám is biztos bipol volt és azért lett öngyi. De honnan tudja?

Szia mandula! Ez egy nagyon lényeges kérdés szerintem, és nem tudjuk 100%-ban a választ.

Én most hajlok arra, hogy én pl. azért és akkor lettem bipol, amikor antidepresszánst kaptam, és addig (vagyis "valójában") borderline voltam.

A hangulatingadozás és a szuiciditás is mindkét betegségre jellemző. Mindkettőnek van örökletes eleme, bár a bipolárisnál magasabb: a borderline zavart kb 40%-ban tulajdonítják genetikai sérülékenységnek, egy labilis, neurotikus temperamentumnak. 

Másfelől, hogy én is keretezzek: tulajdonképpen miért is lényeges? Felfoghatjuk a dolgot úgy is, hogy nincs jelentősége, hogy mi a címke, és hogy a hangulatingadozást talán felerősítette az antidepresszáns, de alapból így születtünk. 

Én ezt nem értem.

Hogy kell ezt elképzelni? Ha én soha nem veszem be azt a rohadt rexetint, akkor most nem lennék bipol??

(Na, sikerült keretes szerkezetet, azaz himnuszt írnom. Not bad for a day like this.)

Jó, csak nem ennyivel.... 

talán abban reménykedik, h kicsivel indítasz, majd szépen megnövelitek...

who knows. :S

Sztem se értelmezhető. Számomra a nagy intervallum azt sugallja, hogy ezen belül nincsenek nagy különbségek.

Mindenesetre: ha altatónak szeded, csak és kizárólag, akkor talán ennyi is elég lehet. 

Nem, mint kiderült, nem altatás a lényeg, hanem a bipol-ra is jó. (Na most ha arra jó, akkor hogyhogy ennyi is elég?) Mindegy, én nem fogom erőltetni a részemről...

Sztem se értelmezhető. Számomra a nagy intervallum azt sugallja, hogy ezen belül nincsenek nagy különbségek.

Mindenesetre: ha altatónak szeded, csak és kizárólag, akkor talán ennyi is elég lehet. 

A mennyiségre írtam. vagy nem ő volt, aki intervallumban(igény szerint) adta meg, mennyit szedj be belőle?

De, de, jól emlékszel. Ő mondta, hogy 50 és 200 mg között, érzés szerint (ami kicsit talán merész). Ezt kétszer is így mondta, nyáron is meg  januárban is (nyáron nem szedtem, januárban két hétig).

Ezért fura, hogy miért ilyen engedékeny, hogy 12,5 mg-ot (!!) is elegendőnek tartana. Nem értelmezhető.

Idézet tőle: parrot

Vegyél gyógyszer darabolót a patikában .smiley

Vettem már rég. 🙂 De az én ketileptem filmbevonatú volt (kidobtam ám, doki csak pislogott, kár, hogy nincs ilyenkor valami rejtett kamera nálam), nem lehetett volna felezni. Ezért kérdeztem a ketilept topikban, hogy melyik tabletta olyan, ami esetleg felezhető.

A mennyiségre írtam. vagy nem ő volt, aki intervallumban(igény szerint) adta meg, mennyit szedj be belőle?

Vegyél gyógyszer darabolót a patikában .smiley

Ha valamit nem tudok tök pontosan megcsinálni, akkor megette a fene. Ha nem tudom egész pontosan elfelezni a tablettát, akkor kidobom.