Bipoláris zavar 3.5
Idézet tőle: Guest ekkor: 2017.02.09., 14:48Idézet tőle: AvanaValószínűleg az orvosnak ez tök mindegy, szeded-e vagy sem, annyira irreleváns, 25 vagy 12 vagy 50 mg Ketilept-e. Legalábbis ha orvos lennék, ilyesmit ráhagynék.
A 25 mg-ot pedig kettéharapod vagy körömolló.
Nem, nem mindegy neki. Váltig állítja, hogy kellene. De ha a 25 mg is sok, akkor felezzem. Mivel azonban lesz új AD (illetve ezt már szedtem), ezért nem erőltette a 12,5 mg ketileptet. Majd eljön az ideje (vagy nem, ha rajtam múlik).
Idézet tőle: AvanaValószínűleg az orvosnak ez tök mindegy, szeded-e vagy sem, annyira irreleváns, 25 vagy 12 vagy 50 mg Ketilept-e. Legalábbis ha orvos lennék, ilyesmit ráhagynék.
Nem, nem mindegy neki. Váltig állítja, hogy kellene. De ha a 25 mg is sok, akkor felezzem. Mivel azonban lesz új AD (illetve ezt már szedtem), ezért nem erőltette a 12,5 mg ketileptet. Majd eljön az ideje (vagy nem, ha rajtam múlik).
Idézet tőle: Avana ekkor: 2017.02.09., 14:01Valószínűleg az orvosnak ez tök mindegy, szeded-e vagy sem, annyira irreleváns, 25 vagy 12 vagy 50 mg Ketilept-e. Legalábbis ha orvos lennék, ilyesmit ráhagynék.
Valószínűleg az orvosnak ez tök mindegy, szeded-e vagy sem, annyira irreleváns, 25 vagy 12 vagy 50 mg Ketilept-e. Legalábbis ha orvos lennék, ilyesmit ráhagynék.
Idézet tőle: Guest ekkor: 2017.02.09., 06:57Na, kiderült, hogy nem elég lítiumot szedek, haha. (Múltkor nem volt jó a nyomtató, tényleg nem tudtam rendesen elolvasni, hogy mennyit kell szednem és mikor). Szóval 750 mg naponta, reggel 500 mg, délben 250 mg. Remeron a szokásos 7,5 mg naponta, új gyógyszerként cipralex 5 mg*, xanax maradt. Ketilept-tel kapcsolatban némi vita, miért nem szedem akkor a 25 mg-osnak a felét. Egyelőre megegyeztünk abban, hogy majd később visszatérünk rá.
*mindkét AD szubdózis
Na, kiderült, hogy nem elég lítiumot szedek, haha. (Múltkor nem volt jó a nyomtató, tényleg nem tudtam rendesen elolvasni, hogy mennyit kell szednem és mikor). Szóval 750 mg naponta, reggel 500 mg, délben 250 mg. Remeron a szokásos 7,5 mg naponta, új gyógyszerként cipralex 5 mg*, xanax maradt. Ketilept-tel kapcsolatban némi vita, miért nem szedem akkor a 25 mg-osnak a felét. Egyelőre megegyeztünk abban, hogy majd később visszatérünk rá.
*mindkét AD szubdózis
Idézet tőle: Guest ekkor: 2017.01.21., 09:08Hipománia.
Hipománia.
Idézet tőle: Guest ekkor: 2017.01.07., 19:17Idézet tőle: RedSzia
A személyiség a betegség követkéztében nem változik. Az érzések intenzitása erősödik fel ezért viselkedik másképpen mint normál elmeállapotban.
A gondolatok a mánia miatt vannak. Ilyenkor nagyon sok ötlete van az embernek és minden szépnek és jónak tűnik, már ami a saját fejéből jön ki. Úgy érezzük hogy mindenre képesek vagyunk. Ezért gondolja hogy elköltözik jó messzire és akkor majd minden jó lesz. Én 9-szer költöztem el a szüleimtől, de mindig vissza kellett jönnöm mert muszáj hogy felügyelet alatt legyek.
Mániás szakaszban nagyon nehezen tűrjük ha valaki ellent mond nekünk. Ezért mondja azt hogy utál benneteket mert úgy érzi hogy irányítani akarjátok. Ha agresszívek vagytok vele vagy ordítoztok azzal nagyon sokat rontotok a helyzeten.
Az én anyám mindig ordított velem mikor pörögtem. Nem szabad! Muszáj nyugodtnak lenned! Ne hagyd hogy átragadjon rád az a felfokozott tudatállapot amiben ő van! Ha kell színészkedj és játszd el hogy nyugodt vagy! Az ő érdekében nagyon fontos és most már ilyennek kell lenned vele! Ezzel tudsz segíteni neki.
Nagyon fontos hogy tudd hogy ő egy különleges ember! Vincent Van Gogh, Isaac Newton, Ludwig Van Beethoven... Csak néhányan akik ebben a betegségben "szenvedtek". Szóval mindig gondolj rá úgy hogy a lányod különleges, egy született zseni és ez a betegség egy áldás és nagyon sok múlik rajtatok az egész családon hogy az ő élete milyen irányba terelődik. Nagyon fontos hogy ne ijedjetek meg és ne essetek kétségbe. Lehet normális élete a lányodnak! Én például könyvelő vagyok és kurva gyorsan számolok fejben és háromszor olyan gyorsan tudok dolgozni mint egy átlagember. A kisujjamból kirázom az egészet. Meg se kottyan.
Fontos hogy támogasd őt! A bipoláris zavarral élők nagyon kreatívak és sokkal jobban vág az eszük mint a normális embereknek. Ha fest, ha rajzol, ha ír, ha zenél stb. bármilyen műveszet érdekli támogasd benne!!! Nagyon fontos hogy kiélje a kreativitását, nagyon sokat tud segíteni. Egy mániás depressziósnak szüksége van erre!
Kérdezted hogy felfogja-e azt amit tesz: IGEN. És nagyon erős lelkiismeretfurdalása lesz miatta mikor véget ér a mániája. Ezért nagyon fontos részetekről a megbocsátás. Ne érezze azt hogy mindent szabad neki, de azt se hogy utána mindenki haragszik rá, mert abba bele lehet őrülni és akár öngyilkosságot is kiválthat a hangulatok keveredésekor. Sajnos mindenki magára fogja hagyni. A barátai nagy része (kivéve a legjobbakat) elhagyja majd és a párkapcsolatokban is nehézségei lesznek. Ezért nagyon fontos hogy a család mellette álljon és képes legyen megbocsátani is.
Mint mondtam a személyisége nem változik (feltéve ha helyes a diagnózis és tényleg mániás depressziós). Ő ugyanaz az ember aki eddig is volt csak az érzései erősödtek fel. Nyilván a betegséget valamennyire ismered úgyhogy nem részletezem hogy ilyenkor mi zajlik bennünk.
A bipoláris zavar egyfajta bioritmus betegség is. Nagyon fontos hogy rendszert vigyen az életébe. Például nagy szüksége van a rendszeres alvásra. Mindig ugyanakkor feküdjön le, ugyanakkor kelljen fel. Alvás nélkül vagy rendszertelen alvással felpörög és elindul a hullámvasúton. Fontos hogy napi 8 órát tudjon aludni. Ha kell akkor nyugtatóval de muszáj! Fontos a rendszeres étkezés. És arra is vigyázni kell hogy ne túl sokat. Szintén kibillentheti az egyensúlyából. Gondolj csak rá hogy ha nem eszel például akkor feszült leszel. Na nálunk ez fokozottan hat. Mozogjon, mert tele van energiával mániásan és le kell vezetnie!
Próbáljátok kímélni a stressztől is. Például ne idegeskedjetek feleslegesen mert az rá is átragad. Minden apró kis dolog képes kizökkenteni őt az egyensúlyából. Mindent sokkal intenzívebben él meg mint ti. Fokozottan. A stressz amit te érzel az nála 10-szeres erősségű és ez minden érzésre igaz. Például apró dolgoknak is nagyon tudunk örülni, olyansmiknek amit ti észre sem vesztek. Például ha esik a hó vagy bármi. De ugyanígy a legapróbb dolog is képes lehangolni. Hát ez a betegségünk és ő is ezeket érzi.
A mai világban a gyógyszeres kezelés elkerülhetetlen hiszen annyi inger ér bennünket ami kizökkenthet hogy gyógyszer nélkül nagyon nehéz kordában tartani magunkat. Fontos hogy szedje, de azért ne legyetek "börtönőrök" felette mert az pont az ellenkezőjét váltja majd ki. Sajnos nálunk akiknél erős a mánia gyakori hogy nem szedjük a gyógyszereinket, hiszen ilyenkor mi nagyon jól érezzük magunkat és úgy gondoljuk hogy nincs rá szükségünk.
Igazából neki magától kell rájönnie arra hogy ez az állapot, ez a csodálatos érzés ami ilyenkor bennünk van nem valóságos. Ezt te nem tudod elmagyarázni neki és ne is próbáld. Majd rájön magától. Az is egyéntől függő hogy a környezeti ingerek hogyan hatnak rá. Azt is majd ő megtapasztalja és kialakítja a saját rendszerét.
Tehát ami segít:
- rengeteg szeretet
- pozitív szemlélet a részetekről hogy átragadjon rá is
- nyugodtság
- támogatás hogy kiélhesse a kreativitását és/vagy a mozgásigényét
- megbocsátás, hogy ő is képes legyen megbocsátani magának
- rendszert kell vinni az életébe
- gyógyszeres kezelés (legalább addig amíg stabil nem lesz, az kb. 5-10 év, utána majd ő maga eldönti mi legyen)
Red. Te most szedsz gyógyszert? Jobban vagy?
Idézet tőle: RedSzia
A személyiség a betegség követkéztében nem változik. Az érzések intenzitása erősödik fel ezért viselkedik másképpen mint normál elmeállapotban.
A gondolatok a mánia miatt vannak. Ilyenkor nagyon sok ötlete van az embernek és minden szépnek és jónak tűnik, már ami a saját fejéből jön ki. Úgy érezzük hogy mindenre képesek vagyunk. Ezért gondolja hogy elköltözik jó messzire és akkor majd minden jó lesz. Én 9-szer költöztem el a szüleimtől, de mindig vissza kellett jönnöm mert muszáj hogy felügyelet alatt legyek.
Mániás szakaszban nagyon nehezen tűrjük ha valaki ellent mond nekünk. Ezért mondja azt hogy utál benneteket mert úgy érzi hogy irányítani akarjátok. Ha agresszívek vagytok vele vagy ordítoztok azzal nagyon sokat rontotok a helyzeten.
Az én anyám mindig ordított velem mikor pörögtem. Nem szabad! Muszáj nyugodtnak lenned! Ne hagyd hogy átragadjon rád az a felfokozott tudatállapot amiben ő van! Ha kell színészkedj és játszd el hogy nyugodt vagy! Az ő érdekében nagyon fontos és most már ilyennek kell lenned vele! Ezzel tudsz segíteni neki.
Nagyon fontos hogy tudd hogy ő egy különleges ember! Vincent Van Gogh, Isaac Newton, Ludwig Van Beethoven... Csak néhányan akik ebben a betegségben "szenvedtek". Szóval mindig gondolj rá úgy hogy a lányod különleges, egy született zseni és ez a betegség egy áldás és nagyon sok múlik rajtatok az egész családon hogy az ő élete milyen irányba terelődik. Nagyon fontos hogy ne ijedjetek meg és ne essetek kétségbe. Lehet normális élete a lányodnak! Én például könyvelő vagyok és kurva gyorsan számolok fejben és háromszor olyan gyorsan tudok dolgozni mint egy átlagember. A kisujjamból kirázom az egészet. Meg se kottyan.
Fontos hogy támogasd őt! A bipoláris zavarral élők nagyon kreatívak és sokkal jobban vág az eszük mint a normális embereknek. Ha fest, ha rajzol, ha ír, ha zenél stb. bármilyen műveszet érdekli támogasd benne!!! Nagyon fontos hogy kiélje a kreativitását, nagyon sokat tud segíteni. Egy mániás depressziósnak szüksége van erre!
Kérdezted hogy felfogja-e azt amit tesz: IGEN. És nagyon erős lelkiismeretfurdalása lesz miatta mikor véget ér a mániája. Ezért nagyon fontos részetekről a megbocsátás. Ne érezze azt hogy mindent szabad neki, de azt se hogy utána mindenki haragszik rá, mert abba bele lehet őrülni és akár öngyilkosságot is kiválthat a hangulatok keveredésekor. Sajnos mindenki magára fogja hagyni. A barátai nagy része (kivéve a legjobbakat) elhagyja majd és a párkapcsolatokban is nehézségei lesznek. Ezért nagyon fontos hogy a család mellette álljon és képes legyen megbocsátani is.
Mint mondtam a személyisége nem változik (feltéve ha helyes a diagnózis és tényleg mániás depressziós). Ő ugyanaz az ember aki eddig is volt csak az érzései erősödtek fel. Nyilván a betegséget valamennyire ismered úgyhogy nem részletezem hogy ilyenkor mi zajlik bennünk.
A bipoláris zavar egyfajta bioritmus betegség is. Nagyon fontos hogy rendszert vigyen az életébe. Például nagy szüksége van a rendszeres alvásra. Mindig ugyanakkor feküdjön le, ugyanakkor kelljen fel. Alvás nélkül vagy rendszertelen alvással felpörög és elindul a hullámvasúton. Fontos hogy napi 8 órát tudjon aludni. Ha kell akkor nyugtatóval de muszáj! Fontos a rendszeres étkezés. És arra is vigyázni kell hogy ne túl sokat. Szintén kibillentheti az egyensúlyából. Gondolj csak rá hogy ha nem eszel például akkor feszült leszel. Na nálunk ez fokozottan hat. Mozogjon, mert tele van energiával mániásan és le kell vezetnie!
Próbáljátok kímélni a stressztől is. Például ne idegeskedjetek feleslegesen mert az rá is átragad. Minden apró kis dolog képes kizökkenteni őt az egyensúlyából. Mindent sokkal intenzívebben él meg mint ti. Fokozottan. A stressz amit te érzel az nála 10-szeres erősségű és ez minden érzésre igaz. Például apró dolgoknak is nagyon tudunk örülni, olyansmiknek amit ti észre sem vesztek. Például ha esik a hó vagy bármi. De ugyanígy a legapróbb dolog is képes lehangolni. Hát ez a betegségünk és ő is ezeket érzi.
A mai világban a gyógyszeres kezelés elkerülhetetlen hiszen annyi inger ér bennünket ami kizökkenthet hogy gyógyszer nélkül nagyon nehéz kordában tartani magunkat. Fontos hogy szedje, de azért ne legyetek "börtönőrök" felette mert az pont az ellenkezőjét váltja majd ki. Sajnos nálunk akiknél erős a mánia gyakori hogy nem szedjük a gyógyszereinket, hiszen ilyenkor mi nagyon jól érezzük magunkat és úgy gondoljuk hogy nincs rá szükségünk.
Igazából neki magától kell rájönnie arra hogy ez az állapot, ez a csodálatos érzés ami ilyenkor bennünk van nem valóságos. Ezt te nem tudod elmagyarázni neki és ne is próbáld. Majd rájön magától. Az is egyéntől függő hogy a környezeti ingerek hogyan hatnak rá. Azt is majd ő megtapasztalja és kialakítja a saját rendszerét.
Tehát ami segít:
- rengeteg szeretet
- nyugodtság
- gyógyszeres kezelés (legalább addig amíg stabil nem lesz, az kb. 5-10 év, utána majd ő maga eldönti mi legyen)
Red. Te most szedsz gyógyszert? Jobban vagy?
Idézet tőle: Red ekkor: 2016.12.28., 15:55Bármikor nyugodtan kérdezhettek. Akár majd ő is. Itt mindenki igyekszik segíteni.
Próbáltam pozitív dolgokat írni, de azért arra fel kell készülni, hogy rettentően nehéz lesz.
Jobbulást kívánunk a lányodnak!
Bármikor nyugodtan kérdezhettek. Akár majd ő is. Itt mindenki igyekszik segíteni.
Próbáltam pozitív dolgokat írni, de azért arra fel kell készülni, hogy rettentően nehéz lesz.
Jobbulást kívánunk a lányodnak!
Idézet tőle: csalad ekkor: 2016.12.28., 13:21Köszönöm a válaszaitokat, sokat segítettetek! Úgy látom kicsit jobban van, bár még mindig hosszú út van addig, hogy olyan legyen mint volt, de nyugodtabb vagyok, mint néhány nappal ezelőtt. Igyekszem megfogadni a tanácsaitokat, és minél nagyobb türelemmel és szeretettel fordulni felé!
Köszönöm a válaszaitokat, sokat segítettetek! Úgy látom kicsit jobban van, bár még mindig hosszú út van addig, hogy olyan legyen mint volt, de nyugodtabb vagyok, mint néhány nappal ezelőtt. Igyekszem megfogadni a tanácsaitokat, és minél nagyobb türelemmel és szeretettel fordulni felé!
Idézet tőle: babarczyeszter ekkor: 2016.12.27., 12:28Kedves csalad!
Nagyon nehéz lehet ezt megélni, és szuper, hogy mellette álltok!
A mániás időszakban lévő gondolatok egy része túlzás, abból fakad, hogy a lányod agyában lévő folyamatok miatt ő hirtelen mindenhatónak érzi magát, aki bármire képes. Ezek a gondolatok nem maradnak meg (bár visszatérhetnek, ha nincs gyógyszeren). A veszély az, hogy egy-két hónapig így érzi -- addig veszélyes dolgokba is foghat --, aztán hirtelen összeesik, és teljesen depressziós lesz.
Rednél nincs hitelesebb képviselője ennek a betegségnek (kösz, Red!), de én is bipoláris vagyok (II. változat). A család valóban nagyon sokat tud segíteni, de azért én nem mondanék le a barátokról sem. Ha régiek megijednek, lesznek újak.
Ha ez a hirtelen ingadozás nála Bipoláris I. diagnózishoz vezet, és az is marad, akkor a mániás rész a veszélyesebb, és az, hogy nem akarja elfogadni, hogy valami baja van. Ha bipoláris II. (mint én pl.), akkor a depressziós rész a veszélyesebbb, bár én is csináltam néhány hülyeséget mániás állapotomban őszintén szólva...
De egyik sem jelenti, hogy ne élhetne boldog, jó életet, amiben sok kreativitás van, és sok szeretet.
Aki fiatal és mániás, nagyon nehezen fogadja el, hogy ez valami abnormális dolog, hiszen a világ tetején érzi magát, tele van energiával, ötletekkel, úgy érzi, bármire képes. Ahhoz, hogy ne keseredjen meg a viszonyotok, jó, ha ezt empátiával fogadjátok, tehát örültök neki, vele együtt, és ezzel párhuzamosan javasoljátok, hogy meg kéne nézni, mitől is lett hirtelen ez az energiabomba. El lehet magyarázni neki, hogy egy kicsit olyan ez, mint az energiamegmaradás elve: ha most kisül ennyi energia, akkor az ovostudomány szerint évekig súlyosan depresszióssá válhat.
Sok szerencsét, drukkolunk, és kérlek, jelezz majd vissza. Ha kérdései vannak, szerintem az itteni bipol tábor készéggel rendelkezésére áll.
Eszter
Kedves csalad!
Nagyon nehéz lehet ezt megélni, és szuper, hogy mellette álltok!
A mániás időszakban lévő gondolatok egy része túlzás, abból fakad, hogy a lányod agyában lévő folyamatok miatt ő hirtelen mindenhatónak érzi magát, aki bármire képes. Ezek a gondolatok nem maradnak meg (bár visszatérhetnek, ha nincs gyógyszeren). A veszély az, hogy egy-két hónapig így érzi -- addig veszélyes dolgokba is foghat --, aztán hirtelen összeesik, és teljesen depressziós lesz.
Rednél nincs hitelesebb képviselője ennek a betegségnek (kösz, Red!), de én is bipoláris vagyok (II. változat). A család valóban nagyon sokat tud segíteni, de azért én nem mondanék le a barátokról sem. Ha régiek megijednek, lesznek újak.
Ha ez a hirtelen ingadozás nála Bipoláris I. diagnózishoz vezet, és az is marad, akkor a mániás rész a veszélyesebb, és az, hogy nem akarja elfogadni, hogy valami baja van. Ha bipoláris II. (mint én pl.), akkor a depressziós rész a veszélyesebbb, bár én is csináltam néhány hülyeséget mániás állapotomban őszintén szólva...
De egyik sem jelenti, hogy ne élhetne boldog, jó életet, amiben sok kreativitás van, és sok szeretet.
Aki fiatal és mániás, nagyon nehezen fogadja el, hogy ez valami abnormális dolog, hiszen a világ tetején érzi magát, tele van energiával, ötletekkel, úgy érzi, bármire képes. Ahhoz, hogy ne keseredjen meg a viszonyotok, jó, ha ezt empátiával fogadjátok, tehát örültök neki, vele együtt, és ezzel párhuzamosan javasoljátok, hogy meg kéne nézni, mitől is lett hirtelen ez az energiabomba. El lehet magyarázni neki, hogy egy kicsit olyan ez, mint az energiamegmaradás elve: ha most kisül ennyi energia, akkor az ovostudomány szerint évekig súlyosan depresszióssá válhat.
Sok szerencsét, drukkolunk, és kérlek, jelezz majd vissza. Ha kérdései vannak, szerintem az itteni bipol tábor készéggel rendelkezésére áll.
Eszter
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.12.26., 16:50Miért szeretne elköltözni? Dühe vezérli? Kalandvágy? Szeretne függetlenebb lenni?
Miért szeretne elköltözni? Dühe vezérli? Kalandvágy? Szeretne függetlenebb lenni?
Idézet tőle: Red ekkor: 2016.12.26., 16:25Szia
Tehát ami segít:
- rengeteg szeretet
- nyugodtság
Szia
Tehát ami segít:
- rengeteg szeretet
- nyugodtság
Idézet tőle: csalad ekkor: 2016.12.26., 16:16Még egy nagyon fontos kérdés!
Az a gondolata, amit most mániás állapotában a fejébe vett, hogy ő elköltözik az ország másik végébe (betegsége előtt imádta a lakóhelyét) ez a gondolat megmarad benne? Vagy majd belátja, hogy értelmetlen amit kitalált (itt lakása, megélhetése van, ott semmi nem lenne)? Kell majd attól tartanunk, hogy fogja magát megint, és összepakol egy bőröndöt és eltűnik? Vagy a javulással várhatóan már nem gondol ilyesmire?
Még egy nagyon fontos kérdés!
Az a gondolata, amit most mániás állapotában a fejébe vett, hogy ő elköltözik az ország másik végébe (betegsége előtt imádta a lakóhelyét) ez a gondolat megmarad benne? Vagy majd belátja, hogy értelmetlen amit kitalált (itt lakása, megélhetése van, ott semmi nem lenne)? Kell majd attól tartanunk, hogy fogja magát megint, és összepakol egy bőröndöt és eltűnik? Vagy a javulással várhatóan már nem gondol ilyesmire?
Idézet tőle: csalad ekkor: 2016.12.26., 15:56Kedves Kiscsillag!
Köszönöm a válaszodat!
A családdal nagyon jó kapcsolatot ápolt, de nem volt betegségtudata (egy nyári depressziós időszak után az ez első mániás szakasza), szerencsére be akarta bizonyítani, hogy semmi baja, így tudtuk kórházba vinni.
Igen, sajnos tett vállalhatatlan dolgokat, de mi tisztában vagyunk azzal, hogy nem az ő hibája, nem tehet róla, a betegsége következménye volt minden amit csinált. Ettől még történtek visszafordíthatatlan dolgok sajnos, amivel majd neki is meg kell bírkóznia.
Jelenleg ott tartunk, hogy beletörődött, hogy a kórházban kell lennie és elfogadja a kezelést.
Nagyon bízok abban, hogy jobban lesz,és itthon is szedi majd a gyógyszereit, amiket sikerül úgy beállítani, hogy normális életet tudjon élni.
Kedves Kiscsillag!
Köszönöm a válaszodat!
A családdal nagyon jó kapcsolatot ápolt, de nem volt betegségtudata (egy nyári depressziós időszak után az ez első mániás szakasza), szerencsére be akarta bizonyítani, hogy semmi baja, így tudtuk kórházba vinni.
Igen, sajnos tett vállalhatatlan dolgokat, de mi tisztában vagyunk azzal, hogy nem az ő hibája, nem tehet róla, a betegsége következménye volt minden amit csinált. Ettől még történtek visszafordíthatatlan dolgok sajnos, amivel majd neki is meg kell bírkóznia.
Jelenleg ott tartunk, hogy beletörődött, hogy a kórházban kell lennie és elfogadja a kezelést.
Nagyon bízok abban, hogy jobban lesz,és itthon is szedi majd a gyógyszereit, amiket sikerül úgy beállítani, hogy normális életet tudjon élni.
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.12.26., 13:30Kedves család!
Szerintem sok múlik azon, hogy milyen a személyisége és milyen volt a kapcsolata a családjával az akut szakasz előtt. Valaki nehezebben látja be, dolgozza fel, hogy beteg és gyógyszert kell szednie. Mások rugalmasabban reagálnak.
Következmények alatt mit értesz? A mánia következtében olyan dolgot tett, ami nehezen vállalható?
Fontos (és segíthet), ha a család belátja, hogy a mánias szakaszban tanúsított problémás viselkedés nem az ő hibája. Ez nem rossz tulajdonság, hanem betegség, ami neki is és másnak is szenvedést okoz.
Gyakori eset, hogy az akut szakasz (főként, akinél ez az első) alatt a mániásnak nincs betegségbelátása ,nem érti, hogy miért kell neki gyszer, miért van kórházban. Gyszerrel elérhető a tünetmentesség, ezzel együtt többnyire magától rájön a beteg, hogy szüksége volt orvosi segítségre.
Kedves család!
Szerintem sok múlik azon, hogy milyen a személyisége és milyen volt a kapcsolata a családjával az akut szakasz előtt. Valaki nehezebben látja be, dolgozza fel, hogy beteg és gyógyszert kell szednie. Mások rugalmasabban reagálnak.
Következmények alatt mit értesz? A mánia következtében olyan dolgot tett, ami nehezen vállalható?
Fontos (és segíthet), ha a család belátja, hogy a mánias szakaszban tanúsított problémás viselkedés nem az ő hibája. Ez nem rossz tulajdonság, hanem betegség, ami neki is és másnak is szenvedést okoz.
Gyakori eset, hogy az akut szakasz (főként, akinél ez az első) alatt a mániásnak nincs betegségbelátása ,nem érti, hogy miért kell neki gyszer, miért van kórházban. Gyszerrel elérhető a tünetmentesség, ezzel együtt többnyire magától rájön a beteg, hogy szüksége volt orvosi segítségre.
Idézet tőle: csalad ekkor: 2016.12.26., 12:57Kedves Mindenki! Kiderült, hogy a lányom bipoláris zavarban szenved. Jelenleg a mániás szakaszban van. Több kérdésem is lenne abban a reményben,hogy tudtok válaszolni. Az első és legfontosabb kérdésem, hogy lesz-e még olyan a személyisége, mint volt? Mennyi marad meg azokból a gondolatokból, amik most gyökeret vertek az elméjében? (pl. hogy elköltözik az ország másik végére, utálja a szüleit, a testvérét mert orvoshoz vitték stb.) Felfogja-e valaha, mit tett ebben az időszakban, és hogy fogja tudni elviselni a következményeket? Bármilyen válasznak nagyon örülnék! Egy aggódó édesanya!
Kedves Mindenki! Kiderült, hogy a lányom bipoláris zavarban szenved. Jelenleg a mániás szakaszban van. Több kérdésem is lenne abban a reményben,hogy tudtok válaszolni. Az első és legfontosabb kérdésem, hogy lesz-e még olyan a személyisége, mint volt? Mennyi marad meg azokból a gondolatokból, amik most gyökeret vertek az elméjében? (pl. hogy elköltözik az ország másik végére, utálja a szüleit, a testvérét mert orvoshoz vitték stb.) Felfogja-e valaha, mit tett ebben az időszakban, és hogy fogja tudni elviselni a következményeket? Bármilyen válasznak nagyon örülnék! Egy aggódó édesanya!
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.12.20., 06:19Idézet tőle: GébépéÉn az utóbbi időben jól alszom, 6-8 órát naponta. akkor sem ébredek fel, ha kellemetlen az álom, szépen végigálmodom, mint a katonatiszt. Olyan reggel 6-7 körül ébredek. Hálistennek, a munkám olyan, hogy kötetlen a munkaidő, ez megnyugtat.
Mindenkinek azt tanácslom, akinek pszichiátriai problémája van, hogy kötetlen munkaidős állást keressen, mert ha rosszul vagy, nem kell még azzal is törődnöd, hogy ,jaj ,nem tudok bemenni a munkahelyre. Amióta ez a munkahely megvan, jól alszok.Én még nem találkoztam senkivel személyesen a "burások" közül.
Örülök, hogy jól alszol, az nagyon fontos!
Vannak atipikus foglalkoztatási formák,
- részmunkaidő (2-4-6 óra)
- rugalmas munkaidő (amikor van egy törzsidő, a többit magadnak osztod be)
- job-sharing (amire nincs magyar szó és azt jelenti, hogy egy adott munkakört két ember tölt be, felváltva... pl. az egyik van délelőtt, a másik délután, vagy ezt rendszer valami szerint váltogatják) --- ez - tudtommal - nincs mo.-on.
Na most az a nagy helyzet, hogy kábé nincs (vagy alig van) részmunkaidő, meg a többi felsorolt atipikus fogl. forma, pedig nagyon kéne.
Szóval az ötlet jó, a megvalósítása - szinte - lehetetlen. Sajnos.
Idézet tőle: GébépéÉn az utóbbi időben jól alszom, 6-8 órát naponta. akkor sem ébredek fel, ha kellemetlen az álom, szépen végigálmodom, mint a katonatiszt. Olyan reggel 6-7 körül ébredek. Hálistennek, a munkám olyan, hogy kötetlen a munkaidő, ez megnyugtat.
Mindenkinek azt tanácslom, akinek pszichiátriai problémája van, hogy kötetlen munkaidős állást keressen, mert ha rosszul vagy, nem kell még azzal is törődnöd, hogy ,jaj ,nem tudok bemenni a munkahelyre. Amióta ez a munkahely megvan, jól alszok.Én még nem találkoztam senkivel személyesen a "burások" közül.
Örülök, hogy jól alszol, az nagyon fontos!
Vannak atipikus foglalkoztatási formák,
- részmunkaidő (2-4-6 óra)
- rugalmas munkaidő (amikor van egy törzsidő, a többit magadnak osztod be)
- job-sharing (amire nincs magyar szó és azt jelenti, hogy egy adott munkakört két ember tölt be, felváltva... pl. az egyik van délelőtt, a másik délután, vagy ezt rendszer valami szerint váltogatják) --- ez - tudtommal - nincs mo.-on.
Na most az a nagy helyzet, hogy kábé nincs (vagy alig van) részmunkaidő, meg a többi felsorolt atipikus fogl. forma, pedig nagyon kéne.
Szóval az ötlet jó, a megvalósítása - szinte - lehetetlen. Sajnos.
Idézet tőle: Gébépé ekkor: 2016.12.15., 09:07Én az utóbbi időben jól alszom, 6-8 órát naponta. akkor sem ébredek fel, ha kellemetlen az álom, szépen végigálmodom, mint a katonatiszt. Olyan reggel 6-7 körül ébredek. Hálistennek, a munkám olyan, hogy kötetlen a munkaidő, ez megnyugtat.
Én az utóbbi időben jól alszom, 6-8 órát naponta. akkor sem ébredek fel, ha kellemetlen az álom, szépen végigálmodom, mint a katonatiszt. Olyan reggel 6-7 körül ébredek. Hálistennek, a munkám olyan, hogy kötetlen a munkaidő, ez megnyugtat.
Mindenkinek azt tanácslom, akinek pszichiátriai problémája van, hogy kötetlen munkaidős állást keressen, mert ha rosszul vagy, nem kell még azzal is törődnöd, hogy ,jaj ,nem tudok bemenni a munkahelyre. Amióta ez a munkahely megvan, jól alszok.
Én még nem találkoztam senkivel személyesen a "burások" közül.
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.12.15., 04:37Idézet tőle: AvanaA keveset alszom, de kipihent vagyok dolgot mint tünetet viszont felvenném a listámba..:D Egyébként ezt ha jól értem, tapasztaltad magadon?
Igen. A hipománkodás idején viszonylag kevés alvással kipihentem ébredtem (ébredek). Viszont a depi idején ugyanennyi alvás katasztrófa volt, fáradt és elnyűtt és megviselt voltam egész nap és sehogy nem tudtam többet aludni.
Idézet tőle: AvanaA keveset alszom, de kipihent vagyok dolgot mint tünetet viszont felvenném a listámba..:D Egyébként ezt ha jól értem, tapasztaltad magadon?
Igen. A hipománkodás idején viszonylag kevés alvással kipihentem ébredtem (ébredek). Viszont a depi idején ugyanennyi alvás katasztrófa volt, fáradt és elnyűtt és megviselt voltam egész nap és sehogy nem tudtam többet aludni.
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.12.15., 04:36Idézet tőle: RedIdézet tőle: Málna2.0Bipol beteget személyesen nem ismerek.
Na majd egyszer engem. OK?
Mondjuk akikkel innen eddig találkoztam, egyikük sem akart látni soha többé. Még beszélni sem hajlandóak velem azóta... A több hónapos levelezést, chatelést, napi több órányi telefonálást kidobták a kukába velem együtt.
Pedig nem csináltam semmit. Bámultam magam elé és próbáltam a sok milliárd gondolat közül néhányat megragadni és értelmes dolgokat mondani.
Értelmes válaszokat nem kaptam. Na majd tőled...
Oké. 🙂 Ez nagyon ígéretesen hangzik. 🙂 De nem lehet rosszabb, mint egy félresikerült netes randi. Nagyokat hallgatni meg én is tudok. 🙂 Válaszokat meg tudom, hogy nem tőlem vársz.
Idézet tőle: RedIdézet tőle: Málna2.0Bipol beteget személyesen nem ismerek.
Mondjuk akikkel innen eddig találkoztam, egyikük sem akart látni soha többé. Még beszélni sem hajlandóak velem azóta... A több hónapos levelezést, chatelést, napi több órányi telefonálást kidobták a kukába velem együtt.
Pedig nem csináltam semmit. Bámultam magam elé és próbáltam a sok milliárd gondolat közül néhányat megragadni és értelmes dolgokat mondani.
Oké. 🙂 Ez nagyon ígéretesen hangzik. 🙂 De nem lehet rosszabb, mint egy félresikerült netes randi. Nagyokat hallgatni meg én is tudok. 🙂 Válaszokat meg tudom, hogy nem tőlem vársz.
Idézet tőle: Red ekkor: 2016.12.14., 18:26Idézet tőle: Málna2.0Bipol beteget személyesen nem ismerek.
Idézet tőle: Málna2.0Bipol beteget személyesen nem ismerek.
Idézet tőle: Red ekkor: 2016.12.14., 18:13Szia Parrot!
Ebben igazad van, mert tényleg nem látjuk át a másik betegségét, még mi sem. Annyi hogy talán toleránsabbak vagyunk egymással mintha egyikünk normális lenne. Átérezni a másik baját viszont csak az tudja aki hasonlókat él át vagy élt át korábban.
Sajnos...
Néhány esetben viszont a tolerancia és egymás elfogadása is hiányzik közöttünk ami azért elszomorító tud lenni.
Szia Parrot!
Ebben igazad van, mert tényleg nem látjuk át a másik betegségét, még mi sem. Annyi hogy talán toleránsabbak vagyunk egymással mintha egyikünk normális lenne. Átérezni a másik baját viszont csak az tudja aki hasonlókat él át vagy élt át korábban.
Sajnos...
Néhány esetben viszont a tolerancia és egymás elfogadása is hiányzik közöttünk ami azért elszomorító tud lenni.
Idézet tőle: Avana ekkor: 2016.12.14., 09:13Igen, én is kicsit ilyen nesze semmi, fogd meg jól-nak éreztem, részben olyan "tünetekkel", amik kb nem zavarnak senkit(de engem se).
--
A keveset alszom, de kipihent vagyok dolgot mint tünetet viszont felvenném a listámba..:D Egyébként ezt ha jól értem, tapasztaltad magadon?
Igen, én is kicsit ilyen nesze semmi, fogd meg jól-nak éreztem, részben olyan "tünetekkel", amik kb nem zavarnak senkit(de engem se).
--
A keveset alszom, de kipihent vagyok dolgot mint tünetet viszont felvenném a listámba..:D Egyébként ezt ha jól értem, tapasztaltad magadon?
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.12.14., 05:07Idézet tőle: AvanaNekem pár hete volt egy-egy rosszabb napom, mikor "kiderült", hoggy elvileg akad skizotyp személyiségkomponensem is, ez is a keveredés része (de tök véletlen került szóba terápián!!), hát nem repdestem az örömtől, mindenféle tünetem előjött, a szokottnál is hülyébben éreztem magam, majdnem elq..ta egyik induló szociális tevékenységem, volt is jó nagy örihari terápián...
Szval igen, igazad van, nem mindig segítség a kategória. (van, mikor viszont megkönnyebbülés. :))
Ezek bonyolult dolgok. Az MMPI teszt például vacak, mert olyanokat kérdez, hogy (csak írok valamit, nem emlékszem rá, bár kétszer is megcsináltam) "szokott-e ön indokolatlanul jókedvű lenni?", "előfordul-e önnel, hogy kevés alvás után frissnek érzi magát?", satöbbi. Na most a bipol NEM jár feltétlenül jókedvvel. Nekem a hipomán állapot előtt készült mindkét teszt, tehát (addig) nem volt olyan, hogy keveset aludtam és mégis elég volt.
A diag szerintem akkor segít, ha a) aha élményed van (mint nekem az agorafóbiánál) b) abszolút nincs aha élményed, de végiggondolva, egyre jobban megérted, hogy tényleg van abban valami, amit a doki mond (vagy amit a búrán olvasol 🙂 ). Hozzátenném, hogy ehhez EGYÉRTELMŰ kategóriák kellenek (hangulatzavar: depi, szorongás, súlyosabb kórképek: skizo, bipol). Az ilyen "nesze semmi, fogd meg jól" kategóriák inkább csak zavart keltenek.
Idézet tőle: AvanaNekem pár hete volt egy-egy rosszabb napom, mikor "kiderült", hoggy elvileg akad skizotyp személyiségkomponensem is, ez is a keveredés része (de tök véletlen került szóba terápián!!), hát nem repdestem az örömtől, mindenféle tünetem előjött, a szokottnál is hülyébben éreztem magam, majdnem elq..ta egyik induló szociális tevékenységem, volt is jó nagy örihari terápián...
Szval igen, igazad van, nem mindig segítség a kategória. (van, mikor viszont megkönnyebbülés. :))
Ezek bonyolult dolgok. Az MMPI teszt például vacak, mert olyanokat kérdez, hogy (csak írok valamit, nem emlékszem rá, bár kétszer is megcsináltam) "szokott-e ön indokolatlanul jókedvű lenni?", "előfordul-e önnel, hogy kevés alvás után frissnek érzi magát?", satöbbi. Na most a bipol NEM jár feltétlenül jókedvvel. Nekem a hipomán állapot előtt készült mindkét teszt, tehát (addig) nem volt olyan, hogy keveset aludtam és mégis elég volt.
A diag szerintem akkor segít, ha a) aha élményed van (mint nekem az agorafóbiánál) b) abszolút nincs aha élményed, de végiggondolva, egyre jobban megérted, hogy tényleg van abban valami, amit a doki mond (vagy amit a búrán olvasol 🙂 ). Hozzátenném, hogy ehhez EGYÉRTELMŰ kategóriák kellenek (hangulatzavar: depi, szorongás, súlyosabb kórképek: skizo, bipol). Az ilyen "nesze semmi, fogd meg jól" kategóriák inkább csak zavart keltenek.
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.12.14., 04:58Idézet tőle: parrotEzt csak azért írtam le,mert tipikus példa,mennyire nem látjuk át egymás betegségét,ha nem abban szenvedünk.Egy depressziósra könnyen mondhatja egy pl.skizo,hja,majd te rendbejössz,ne rinyálj.Egy border pedig balhézik mas szemében,ennyi.Vagdossa magát,ejnye,nincs jobb dolga.s jönnek a tanácsok,hogyan lehetne más úton fájdalmat okozni,ami nem látszik.Én a kényszeres dolgaimra adott tanácsoktól futok ki a világból.Szóval a bipolárisok küzdelmét igazán egy masik bipol.értheti meg leginkább.Vagyunk itt sokféle kórképpel,de mindenkinek a sajat poklát kell megjárni,s egyik sem leányálom.
Az az igazság, hogy volt depressziós partnerem és tényleg nem értettem meg, pedig én meg mióta szorongok (amit meg ő nem értett meg). Volt egy border barátnőm, tényleg úgy történt, hogy 2 év után "szakított" velem. Addig meg minden nap telefon, email, cset, személyes találkozás (a legutolsó azért persze nem minden nap). Őt sem értettem. A skizo beteg, ha jól gyógyszerelik, van betegségtudata, akkor egészen jól tud lenni. Bipol beteget személyesen nem ismerek.
Idézet tőle: parrotEzt csak azért írtam le,mert tipikus példa,mennyire nem látjuk át egymás betegségét,ha nem abban szenvedünk.Egy depressziósra könnyen mondhatja egy pl.skizo,hja,majd te rendbejössz,ne rinyálj.Egy border pedig balhézik mas szemében,ennyi.Vagdossa magát,ejnye,nincs jobb dolga.s jönnek a tanácsok,hogyan lehetne más úton fájdalmat okozni,ami nem látszik.Én a kényszeres dolgaimra adott tanácsoktól futok ki a világból.Szóval a bipolárisok küzdelmét igazán egy masik bipol.értheti meg leginkább.Vagyunk itt sokféle kórképpel,de mindenkinek a sajat poklát kell megjárni,s egyik sem leányálom.
Az az igazság, hogy volt depressziós partnerem és tényleg nem értettem meg, pedig én meg mióta szorongok (amit meg ő nem értett meg). Volt egy border barátnőm, tényleg úgy történt, hogy 2 év után "szakított" velem. Addig meg minden nap telefon, email, cset, személyes találkozás (a legutolsó azért persze nem minden nap). Őt sem értettem. A skizo beteg, ha jól gyógyszerelik, van betegségtudata, akkor egészen jól tud lenni. Bipol beteget személyesen nem ismerek.
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.12.14., 04:52Idézet tőle: parrotÉrdekes,valakit megnyugtat,ha megkapja a diagot.Ami nem mindig helytálló,de ezt hagyjuk.Mas bepánikol,most mi lesz.Gondolom,ami eddig is volt.Anno ,azt szerettem volna,hogy bipol legyek,mert nekik van fenti,pörgős időszakuk.Nekem inkább depi,vagy kevésbé,vagy nagyon.Nem is emlékszem,mikor voltam ,,elfogadhatóan,,jól.Vannak jó,örömteli pillanataim,tény.Aztán visszazuhanok.Erre nincs igazan orvosság,talán az,hogy ateista vagyok,ront a helyzeten.Barátnőm bipol,eléggé kordában van tartva gyógyszerrel,ami nála a lítium.Boldog,éli az életét.Van,hogy pörög,hypomán,de ilyenkor élvezetes különösen a társasága.Sokszor kérem,hogy aludjon nálunk,a család is örül,hozza a humort,az életkedvet.S mindig vannak tervei.Ez amúgy nem tudom,hogy a bipol.-nak köszönhető-e.De legalább boldog...
Nálam a hipomán állapot semmiféle eufóriás érzéssel, élménnyel nem járt. Mindössze annyi történt, hogy keveset aludtam (és ez nem volt olyan, mint mikor a depi miatt aludtam keveset) és igen hevesen ügyet intéztem (értsd, inkább agresszíven, mint asszertíven 🙂 ).
Az ateizmus tényleg nem annyira "nyerő". Én egy ideig azt hittem, hogy az vagyok, de asszem nem vagyok az. Inkább agnosztikusnak mondanám magam.
Idézet tőle: parrotÉrdekes,valakit megnyugtat,ha megkapja a diagot.Ami nem mindig helytálló,de ezt hagyjuk.Mas bepánikol,most mi lesz.Gondolom,ami eddig is volt.Anno ,azt szerettem volna,hogy bipol legyek,mert nekik van fenti,pörgős időszakuk.Nekem inkább depi,vagy kevésbé,vagy nagyon.Nem is emlékszem,mikor voltam ,,elfogadhatóan,,jól.Vannak jó,örömteli pillanataim,tény.Aztán visszazuhanok.Erre nincs igazan orvosság,talán az,hogy ateista vagyok,ront a helyzeten.Barátnőm bipol,eléggé kordában van tartva gyógyszerrel,ami nála a lítium.Boldog,éli az életét.Van,hogy pörög,hypomán,de ilyenkor élvezetes különösen a társasága.Sokszor kérem,hogy aludjon nálunk,a család is örül,hozza a humort,az életkedvet.S mindig vannak tervei.Ez amúgy nem tudom,hogy a bipol.-nak köszönhető-e.De legalább boldog...
Nálam a hipomán állapot semmiféle eufóriás érzéssel, élménnyel nem járt. Mindössze annyi történt, hogy keveset aludtam (és ez nem volt olyan, mint mikor a depi miatt aludtam keveset) és igen hevesen ügyet intéztem (értsd, inkább agresszíven, mint asszertíven 🙂 ).
Az ateizmus tényleg nem annyira "nyerő". Én egy ideig azt hittem, hogy az vagyok, de asszem nem vagyok az. Inkább agnosztikusnak mondanám magam.
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.12.14., 04:49Idézet tőle: holdfényMit kaptál Málna? És milyen diagot?
Kitartást kívánok szeretettel.
Nem kell nyíltba leírnod....
Köszönöm, aranyos vagy. Tegnap volt a mélypont, most már kezdem integrálni a dolgot. Előszörre nem sikerült.
Idézet tőle: holdfényMit kaptál Málna? És milyen diagot?
Kitartást kívánok szeretettel.
Nem kell nyíltba leírnod....
Köszönöm, aranyos vagy. Tegnap volt a mélypont, most már kezdem integrálni a dolgot. Előszörre nem sikerült.
Idézet tőle: Avana ekkor: 2016.12.13., 21:06Nekem pár hete volt egy-egy rosszabb napom, mikor "kiderült", hoggy elvileg akad skizotyp személyiségkomponensem is, ez is a keveredés része(de tök véletlen került szóba terápián!!), hát nem repdestem az örömtől, mindenféle tünetem előjött, a szokottnál is hülyébben éreztem magam, majdnem elq..ta egyik induló szociális tevékenységem, volt is jó nagy örihari terápián...
Nekem pár hete volt egy-egy rosszabb napom, mikor "kiderült", hoggy elvileg akad skizotyp személyiségkomponensem is, ez is a keveredés része(de tök véletlen került szóba terápián!!), hát nem repdestem az örömtől, mindenféle tünetem előjött, a szokottnál is hülyébben éreztem magam, majdnem elq..ta egyik induló szociális tevékenységem, volt is jó nagy örihari terápián...
Idézet tőle: parrot ekkor: 2016.12.13., 20:41Ezt csak azért írtam le,mert tipikus példa,mennyire nem látjuk át egymás betegségét,ha nem abban szenvedünk.Egy depressziósra könnyen mondhatja egy pl.skizo,hja,majd te rendbejössz,ne rinyálj.Egy border pedig balhézik mas szemében,ennyi.Vagdossa magát,ejnye,nincs jobb dolga.s jönnek a tanácsok,hogyan lehetne más úton fájdalmat okozni,ami nem látszik.Én a kényszeres dolgaimra adott tanácsoktól futok ki a világból.Szóval a bipolárisok küzdelmét igazán egy masik bipol.értheti meg leginkább.Vagyunk itt sokféle kórképpel,de mindenkinek a sajat poklát kell megjárni,s egyik sem leányálom.
Ezt csak azért írtam le,mert tipikus példa,mennyire nem látjuk át egymás betegségét,ha nem abban szenvedünk.Egy depressziósra könnyen mondhatja egy pl.skizo,hja,majd te rendbejössz,ne rinyálj.Egy border pedig balhézik mas szemében,ennyi.Vagdossa magát,ejnye,nincs jobb dolga.s jönnek a tanácsok,hogyan lehetne más úton fájdalmat okozni,ami nem látszik.Én a kényszeres dolgaimra adott tanácsoktól futok ki a világból.Szóval a bipolárisok küzdelmét igazán egy masik bipol.értheti meg leginkább.Vagyunk itt sokféle kórképpel,de mindenkinek a sajat poklát kell megjárni,s egyik sem leányálom.
Idézet tőle: parrot ekkor: 2016.12.13., 20:06Érdekes,valakit megnyugtat,ha megkapja a diagot.Ami nem mindig helytálló,de ezt hagyjuk.Mas bepánikol,most mi lesz.Gondolom,ami eddig is volt.Anno ,azt szerettem volna,hogy bipol legyek,mert nekik van fenti,pörgős időszakuk.Nekem inkább depi,vagy kevésbé,vagy nagyon.Nem is emlékszem,mikor voltam ,,elfogadhatóan,,jól.Vannak jó,örömteli pillanataim,tény.Aztán visszazuhanok.Erre nincs igazan orvosság,talán az,hogy ateista vagyok,ront a helyzeten.Barátnőm bipol,eléggé kordában van tartva gyógyszerrel,ami nála a lítium.Boldog,éli az életét.Van,hogy pörög,hypomán,de ilyenkor élvezetes különösen a társasága.Sokszor kérem,hogy aludjon nálunk,a család is örül,hozza a humort,az életkedvet.S mindig vannak tervei.Ez amúgy nem tudom,hogy a bipol.-nak köszönhető-e.De legalább boldog...
Érdekes,valakit megnyugtat,ha megkapja a diagot.Ami nem mindig helytálló,de ezt hagyjuk.Mas bepánikol,most mi lesz.Gondolom,ami eddig is volt.Anno ,azt szerettem volna,hogy bipol legyek,mert nekik van fenti,pörgős időszakuk.Nekem inkább depi,vagy kevésbé,vagy nagyon.Nem is emlékszem,mikor voltam ,,elfogadhatóan,,jól.Vannak jó,örömteli pillanataim,tény.Aztán visszazuhanok.Erre nincs igazan orvosság,talán az,hogy ateista vagyok,ront a helyzeten.Barátnőm bipol,eléggé kordában van tartva gyógyszerrel,ami nála a lítium.Boldog,éli az életét.Van,hogy pörög,hypomán,de ilyenkor élvezetes különösen a társasága.Sokszor kérem,hogy aludjon nálunk,a család is örül,hozza a humort,az életkedvet.S mindig vannak tervei.Ez amúgy nem tudom,hogy a bipol.-nak köszönhető-e.De legalább boldog...
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.12.13., 19:27Idézet tőle: parrotGondolom a bipol 2.Ezt írtad lentebb.Na,új gyógyszer?
Igen, a bipol 2-t kaptam meg ismét (nyáron már megkaptam).
Ja, hangulatstabilizáló (nem írom még meg, hogy mi, de úgyis kitalálod 🙂 ).
Idézet tőle: parrotGondolom a bipol 2.Ezt írtad lentebb.Na,új gyógyszer?
Igen, a bipol 2-t kaptam meg ismét (nyáron már megkaptam).
Ja, hangulatstabilizáló (nem írom még meg, hogy mi, de úgyis kitalálod 🙂 ).
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.12.13., 18:07Kaptam egy új gyógyszert és csökkentette a doki az antidepit. És mégis földhöz vágott a diag. Na de majd feltápászkodom.
Kaptam egy új gyógyszert és csökkentette a doki az antidepit. És mégis földhöz vágott a diag. Na de majd feltápászkodom.
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.12.08., 17:51Na, voltam egy új áternél (nem számolom, hányadiknál 🙂 ) (egyébként negyedik) és azt mondta, hogy a szakmai protkoll szerint igen, bipol 2 vagyok, mivel antidepitől felpörögtem.
Nem vágott földhöz a diag, mivel már megkaptam nyáron. Sztoikus nyugalom. (A cél.)
Na, voltam egy új áternél (nem számolom, hányadiknál 🙂 ) (egyébként negyedik) és azt mondta, hogy a szakmai protkoll szerint igen, bipol 2 vagyok, mivel antidepitől felpörögtem.
Nem vágott földhöz a diag, mivel már megkaptam nyáron. Sztoikus nyugalom. (A cél.)
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.10.23., 17:59Íme, itt a bipol 2 topik.
Íme, itt a bipol 2 topik.
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.08.22., 08:10Szerintem mindegy hogy félünk vagy megijedünk. A végeredmény számít.
Szerintem mindegy hogy félünk vagy megijedünk. A végeredmény számít.
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.08.22., 08:06Már semmi. 🙂
Már semmi. 🙂
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.08.22., 08:06http://pszichoblog.blog.hu/2013/06/01/kozmondasaink_pszichologiaja_miert_felunk_megijedni
Jó kis írás.
"Úgy tűnik tehát, hogy azért lehet jobb félni, mint megijedni, mert a félelemben legalább van valami kiszámíthatóság, és megvan az aktív cselekvés lehetősége, ami a szorongás vagy a hirtelen rémület esetében hiányzik."
http://pszichoblog.blog.hu/2013/06/01/kozmondasaink_pszichologiaja_miert_felunk_megijedni
Jó kis írás.
"Úgy tűnik tehát, hogy azért lehet jobb félni, mint megijedni, mert a félelemben legalább van valami kiszámíthatóság, és megvan az aktív cselekvés lehetősége, ami a szorongás vagy a hirtelen rémület esetében hiányzik."
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.08.22., 07:58Mi ez a pontocska?
Mi ez a pontocska?
Idézet tőle: Red ekkor: 2016.08.20., 19:51Idézet tőle: rhiannon-roxánama olvasgattam és jól megrémültem
Nem csodálom...
Azt mondják jobb félni, mint megijedni. Ezt azok mondják, akik még nem féltek. Félni rosszabb...
Idézet tőle: rhiannon-roxánama olvasgattam és jól megrémültem
Nem csodálom...
Azt mondják jobb félni, mint megijedni. Ezt azok mondják, akik még nem féltek. Félni rosszabb...
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.08.20., 19:31Szia Eszter!
Hát ez az! Fogalmam sincs, hogy bipol 2 vagyok-e és ez idegesít.
Eddig egyszer voltam felpörögve (2015. dec.) és egyszer depressziós (2016. tavaszától kábé mostanáig).
Honnan tudjam, hogy jó-e a diag ill. ma olvasgattam és jól megrémültem, mert a bipol 2 sem habostorta.
http://www.healthcentral.com/bipolar/c/687619/151603/bipolar-bipolar/
Szia Eszter!
Hát ez az! Fogalmam sincs, hogy bipol 2 vagyok-e és ez idegesít.
Eddig egyszer voltam felpörögve (2015. dec.) és egyszer depressziós (2016. tavaszától kábé mostanáig).
Honnan tudjam, hogy jó-e a diag ill. ma olvasgattam és jól megrémültem, mert a bipol 2 sem habostorta.
http://www.healthcentral.com/bipolar/c/687619/151603/bipolar-bipolar/
Idézet tőle: babarczyeszter ekkor: 2016.08.20., 15:13Szia RR! Én biztosan bipoláris vagyok, de most például nem szedek olyan szert, ami kifejezetten a hangulatingadozás kiiktatását célozná, mert mostanra megtanultam kezelni magát az ingadozást, felismerem a jeleit és meg tudom oldani, hogy ne csináljak hülyeséget "fenti" állapotban. A lenti állapotot viszont muszáj gyógyszerrel kompenzálnom.
Tehát ha bipol vagy is, a lényeg az, hogy mik azok a tünetek, amik feltétlenül gyógyszeres kezelést igényelnek, és mi az, amit más módon is tudsz kezelni.
Szia RR! Én biztosan bipoláris vagyok, de most például nem szedek olyan szert, ami kifejezetten a hangulatingadozás kiiktatását célozná, mert mostanra megtanultam kezelni magát az ingadozást, felismerem a jeleit és meg tudom oldani, hogy ne csináljak hülyeséget "fenti" állapotban. A lenti állapotot viszont muszáj gyógyszerrel kompenzálnom.
Tehát ha bipol vagy is, a lényeg az, hogy mik azok a tünetek, amik feltétlenül gyógyszeres kezelést igényelnek, és mi az, amit más módon is tudsz kezelni.
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.08.05., 13:31A diag felállítása nagyon nehéz lehet. Az én dokim azt mondta, hogy ő csak feltételezi, hogy bipol 2 van nekem.
Valahol fontos a helyes diag, másfelől (asszem Eszter írt erről pár mondatot), hogy a diagok csak címkék, skatulyák és arra kell törekedni, hogy a lehető legjobban megértsük, hogy mi a probléma, "mi fáj" és persze hogyan tudunk rajta segíteni.
A kínai és indiai orvosok például biztos totál barbárnak tartanak minket. Ők sokkal szelídebb, óvatosabb gyógymódokat használnak. Az is igaz, hogy besorolják az embert a saját világlátásuk szerinti valamelyik típusba.
A diag felállítása nagyon nehéz lehet. Az én dokim azt mondta, hogy ő csak feltételezi, hogy bipol 2 van nekem.
Valahol fontos a helyes diag, másfelől (asszem Eszter írt erről pár mondatot), hogy a diagok csak címkék, skatulyák és arra kell törekedni, hogy a lehető legjobban megértsük, hogy mi a probléma, "mi fáj" és persze hogyan tudunk rajta segíteni.
A kínai és indiai orvosok például biztos totál barbárnak tartanak minket. Ők sokkal szelídebb, óvatosabb gyógymódokat használnak. Az is igaz, hogy besorolják az embert a saját világlátásuk szerinti valamelyik típusba.
Idézet tőle: Avana ekkor: 2016.08.05., 13:17Jó lenne, ha a dokik kérdezgetés során rendesen körbejárnának egy-egy területet. Pl. ott a vásárlási láz. Nem mindegy szerintem, hogy pl. ez a nagy tervezgetés, álmok folyománya vagy inkább a lelki üresség-elhanyagoltság csökkentését szolgálja(mert a megszerzett tárgy felvidít), esetleg pótcselekvés, halogatási forma, impulzuskontroll zavar...
ha háttér nélkül nézünk valamit, simán a tényekre koncentrálva, megtévesztő is lehet és más-más diagnózisokat eredményezhet.
Most ez csak egy példa volt arra, hogy ha ezt rendesen végigboncolja az orvos, ki lehet lyukadni személyiségzavarnál, ADHD-nál, bipoláris zavarnál...
Jó lenne, ha a dokik kérdezgetés során rendesen körbejárnának egy-egy területet. Pl. ott a vásárlási láz. Nem mindegy szerintem, hogy pl. ez a nagy tervezgetés, álmok folyománya vagy inkább a lelki üresség-elhanyagoltság csökkentését szolgálja(mert a megszerzett tárgy felvidít), esetleg pótcselekvés, halogatási forma, impulzuskontroll zavar...
ha háttér nélkül nézünk valamit, simán a tényekre koncentrálva, megtévesztő is lehet és más-más diagnózisokat eredményezhet.
Most ez csak egy példa volt arra, hogy ha ezt rendesen végigboncolja az orvos, ki lehet lyukadni személyiségzavarnál, ADHD-nál, bipoláris zavarnál...
Idézet tőle: Avana ekkor: 2016.08.05., 13:09Olvastam egy interjút valahol Linehannal, a border terápia nagyasszonyával. Úgy emlékszem, a gyógyuláshoz(vagy a terápiás módszere kialakításához?) hozzájárult egyik templomi transzcendens élménye.
Olvastam egy interjút valahol Linehannal, a border terápia nagyasszonyával. Úgy emlékszem, a gyógyuláshoz(vagy a terápiás módszere kialakításához?) hozzájárult egyik templomi transzcendens élménye.
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.08.05., 13:00Legközebb azért megkérdezem a dokit. Kíváncsi vagyok, mit mond.
Legközebb azért megkérdezem a dokit. Kíváncsi vagyok, mit mond.
Idézet tőle: babarczyeszter ekkor: 2016.08.05., 12:52Ez egy nagyon jó kérdés. Én sem tudom. De a "tisztán" depressziós időszakaimban (gyógyszer előtt) voltak olyan alkalmak, különösen, ha ittam, hogy agresszív lettem (ami főleg abban állt, hogy mindenáron ragaszkodtam a véleményemhez és nem voltam túl kedves a vitapartnerhez).
Ezen túl pedig voltak "transzcendens" eufória-érzéseim néha.
Ezért gondolom, hogy a hajlam ott volt.
Ez egy nagyon jó kérdés. Én sem tudom. De a "tisztán" depressziós időszakaimban (gyógyszer előtt) voltak olyan alkalmak, különösen, ha ittam, hogy agresszív lettem (ami főleg abban állt, hogy mindenáron ragaszkodtam a véleményemhez és nem voltam túl kedves a vitapartnerhez).
Ezen túl pedig voltak "transzcendens" eufória-érzéseim néha.
Ezért gondolom, hogy a hajlam ott volt.
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.08.05., 12:48Szia Eszter!
Érdekeseket írsz. Próbálom lebeszélni magam erről a diagról, de nem nagyon megy. Egyre jobban elfogadom, hogy valószínűleg tényleg hipománkodtam. Van bennem egy nagy adag düh (agresszió), de ez ritkán jön elő. Akkor viszont hurrikánként. Ami érdekes benne, hogy meg lehet fékezni, ha a másik fél a legminimálisabb hajlandóságot mutatja arra, hogy kicsit enyhítsen a helyzeten. Pölö telefonos ügyfélszolgálatoknál ez kiderült. Ha a másik vitatkozik, akkor tombolok, ha visszakozik, akkor békülékeny leszek. (Szegény telefonos ügyfélszolgálatosok...)
Tudod mit nem értek? Ha te vagy én nem szedtük volna be azt az antidepit, ami előhozta a hipomániát, akkor ........... soha nem is jött volna elő?
Szia Eszter!
Érdekeseket írsz. Próbálom lebeszélni magam erről a diagról, de nem nagyon megy. Egyre jobban elfogadom, hogy valószínűleg tényleg hipománkodtam. Van bennem egy nagy adag düh (agresszió), de ez ritkán jön elő. Akkor viszont hurrikánként. Ami érdekes benne, hogy meg lehet fékezni, ha a másik fél a legminimálisabb hajlandóságot mutatja arra, hogy kicsit enyhítsen a helyzeten. Pölö telefonos ügyfélszolgálatoknál ez kiderült. Ha a másik vitatkozik, akkor tombolok, ha visszakozik, akkor békülékeny leszek. (Szegény telefonos ügyfélszolgálatosok...)
Tudod mit nem értek? Ha te vagy én nem szedtük volna be azt az antidepit, ami előhozta a hipomániát, akkor ........... soha nem is jött volna elő?
Idézet tőle: babarczyeszter ekkor: 2016.08.05., 12:36szia rhiannon-roxána -- ha a szokottnál határozottabb (asszertívebb, mondhatjuk, agresszívebb) voltál, az is tipikus hipománia. Persze nagyon hasznos tud lenni. Ugyanakkor nagyon káros is tud lenni.
Amikor a mánia ingerültséggel párosul, ez az ún. kevert epizód, én ilyenkor követtem el szinte minden öngyilkossági kísérletem. (Súlyos depresszióban nem lett volna hozzá elég energiám.)
szia rhiannon-roxána -- ha a szokottnál határozottabb (asszertívebb, mondhatjuk, agresszívebb) voltál, az is tipikus hipománia. Persze nagyon hasznos tud lenni. Ugyanakkor nagyon káros is tud lenni.
Amikor a mánia ingerültséggel párosul, ez az ún. kevert epizód, én ilyenkor követtem el szinte minden öngyilkossági kísérletem. (Súlyos depresszióban nem lett volna hozzá elég energiám.)
Idézet tőle: Guest ekkor: 2016.08.04., 09:28Nekem semmi eufóriás, örömteli nem volt a pörgésben. Egyszerűen csak sokkal vehemensebben, kitartóbban, bulldog-szerűbben csináltam a dolgaim. Összeakaszkodtam a közös képviselővel, követeltem, hogy adja oda az szmsz-t meg az alapító okiratot, meg hasonó marhaságok. Hát és ugye betegszabin voltam hetekig, ami után már nem mentem vissza dolgozni. De ez egy kicsit amúgy is benne volt a pakliban.
Nekem semmi eufóriás, örömteli nem volt a pörgésben. Egyszerűen csak sokkal vehemensebben, kitartóbban, bulldog-szerűbben csináltam a dolgaim. Összeakaszkodtam a közös képviselővel, követeltem, hogy adja oda az szmsz-t meg az alapító okiratot, meg hasonó marhaságok. Hát és ugye betegszabin voltam hetekig, ami után már nem mentem vissza dolgozni. De ez egy kicsit amúgy is benne volt a pakliban.
Idézet tőle: babarczyeszter ekkor: 2016.08.03., 18:09A helyzet az, hogy nálam is a gyógyszer váltotta ki először a hipomán pörgést, és így van bipoláris diagnózisom (az azt megelőző major depresszió volt). Ez egy létező jelenség. Viszont miután kiváltotta, 27 éves koromban, soha többet nem múlt el. Igaz, hogy mindvégig szedtem gyógyszereket, és nem úgy néz ki, mintha valaha teljesen abbahagyhatnám.
Visszatekintve viszont látom, hogy mindig voltak kis eufóriás szakaszok a hosszú depressziós szakaszok mellett (amit le is írtam abban a rövid szövegben).
Annyiban csalóka a hipománia, hogy valóban nagyon kevéssé különbözik egy jó, hatékony, boldog hangulattól. De sajnos különbözik. Én sok hülyeséget csináltam -- például felvettem egy gigantikus devizahitelt --, amit feltehetőleg nem tettem volna a normál énemmel, ha van nekem olyan (ezt őszintén nem tudom).
A helyzet az, hogy nálam is a gyógyszer váltotta ki először a hipomán pörgést, és így van bipoláris diagnózisom (az azt megelőző major depresszió volt). Ez egy létező jelenség. Viszont miután kiváltotta, 27 éves koromban, soha többet nem múlt el. Igaz, hogy mindvégig szedtem gyógyszereket, és nem úgy néz ki, mintha valaha teljesen abbahagyhatnám.
Visszatekintve viszont látom, hogy mindig voltak kis eufóriás szakaszok a hosszú depressziós szakaszok mellett (amit le is írtam abban a rövid szövegben).
Annyiban csalóka a hipománia, hogy valóban nagyon kevéssé különbözik egy jó, hatékony, boldog hangulattól. De sajnos különbözik. Én sok hülyeséget csináltam -- például felvettem egy gigantikus devizahitelt --, amit feltehetőleg nem tettem volna a normál énemmel, ha van nekem olyan (ezt őszintén nem tudom).