Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Skizofrénia 3.5

Talán mert a fájdalom erősebb volt...

De bőbeszédűek vagytok 🙁

"Ha adja, miért veszi el?"

.

.

.

Van, amit lehetetlen "besorolni". Nekem minden egyes záróm, ambuláns lapom stb. kifejezetten kizárja a pszichotikusságot. Nincs halum, vízió csak víziószerű álmom, mégis: még tízéves sem voltam az első élményemkor, ami utólag nézve pszichotikus. Hasonló élményről hallottam kb. 30 éve a Klinikán: szemromlásról panaszkodó betegnek mondták, hogy "fókuszálási hiba". Most hagyjuk, hogy tulajdonképpen ugye az agy "lát", a szem csak felfogja az ingereket; meg h ezosan mit is jelent a szem romlása (rövidlátás). Tény, hogy hasonló az élményem, mint az illetőnek a Klinikán, és pszichotikumok hatása alatt is előjön; és a mélydepi alatt is volt ilyenem (azt meg a majdnem kiszáradással magyarázták). Szóval szerintem mégiscsak pszichotikus, amikor úgy "eltávolodik" minden; ismert hely és mégis "bolyongok", nehezen tájékozódom és rosszabbul látok jóval, mint egyébként. (Már tanácsoltak szemüvegpucolást meg anno kontaktlencse-áztatást tök komolyan – hát ezek épp nem segítenek...)

Bocs, kicsit hosszú lettem. 

Kiscsillag! Én úgy hallottam, hogy "csak" depressziónál is lehetnek haluk, meg ott van a depresszió pszichotikus tünetekkel BNO is.

Örülök, h végre érthető, amit közölni akarok, kösz.

"Én évek óta azért nem vagyok diagnosztizálva (pontosabban senki nem állítja határozottan, hogy ez vagy az a diagom) mert nem sorolható be egyértelműen egyik vagy másik kategóriába."

Nálam ugyanez a helyzet, persze van közös a tieddel és van teljesen más is.
A BNO totál "költségorientált", az meg nem szakmai kérdés.

Ja! És az igazságügyi elmeorvos szakértő leírta, h kvázi semmi más bajom nincs, mint a pia. A kerületi ideggondozó -átere fel volt háborodva, h "az egyéb betegségeimet figyelmen kívül hagyja", még szakvéleményt is írt, de tojtak rá. Vmi jogi csűrcsavarral meg nem büntettek, de költséget róttak ki; végül is állítom, az egész hercehurca nekik többe került. Ezt is azért írtam le, hogy lásd/lássátok: sokszor pénzkérdésről van szó, aztán akkor hogy legyen betegségtudatod, meg kinek-minek higgyél.

"Őrült beszéd, őrült beszéd: de van benne rendszer."

(Shakespeare: Hamlet; II. felvonás 2. szín; Polonius)

Ja, végül is így lettem bipoláris, h lehessen hangulatkiegyenlítőt felírni. Csakhogy ezek adminisztratív/financiális kérdések, végül is nem döntik el az egészséges-beteg kérdést. (És akkor még nem beszéltünk a betegségtudatról, meg az azzal való vissza!-élésről.)

@Kiscsillag: látod, annyira sem "értenek hozzá" a neurotipikusok, h pl. a legértelmesebben író sem tudja, h a személyiségzavar is betegség. Sőt! Az alkoholizmus is. (Ha tudná, hány alkesz buszsofőrt ismerek csupán én, hát gyalog menne Rákosborzasztóról Newbudára.)

...a régi iskolákat,
a tanári tébolydákat,
az összes tévhitet,
mit belénk verni mert
százezer vén bolond,
kit tönkretett a gond,
kiknek most megbocsátani kell,
érteni apánk-anyánkat,
jól bezárt tébolydákat,...

– Cseh Tamás sokat tudott...

"Az összes tévhitet, mit belénk verni mert. Százezer vén bolond, kit tönkre tett a gond, Kiknek most megbocsátani kell." (Cseh Tamás)

Szóval nem kell dg./kezelés, taníthat vki, akit sosem nyilvánítottak betegnek. Aztán van, aki magától a tanári pályától lesz beteg.
A súlyos, ámde soha nem kezelt elitiskolai tanár szüleim: kollégáik szerint apám maximalista, apám szerint anyám autokrata. Szerintük az a gyerek nem normális, akivel ők nem bírtak. (Én mint 24 órás iskolás saját gyermek, más téma.) Amúgy mindkét szülőm súlyosan ocd-s stb., nekem már egyértelmű. És mégis számos sikeres ember került ki a "kezük közül", de tuti, h volt, akit tönkretettek. (Kezeletlenül.) Volt alkesz tanárom, és ugyan ma már nem számít betegségnek, de leszbi is... (Spec. nekem ők épp nem okoztak kárt, DE – ott van a de.)

Jó a téma, amit hoztál, Gabenka! Miért jobb egy kezeletlen, fel nem ismert pszichés beteg tanár? 

Amúgy volt egy kollégám, aki eredetileg gyógypedagógus, és epilepsziás. És taníthatott, többször is a hivatásában dolgozott – tudtommal egész sikeresen.

Meg aztán az a pszí, aki átélt hasonlót, jobban tud kezelni egy adott nyavalyát. Akkor egy kezelt pl. neurotikus tanár esetleg felismerhet vmely tanítványán olyan jeleket, amelyeket egy egészséges(nek mondott) nem: és a gyermeket idejében szakemberhez viszik. (Ezt a gondolatomat pl. "elvihetitek" a 'gyakorikérdésekre... ragozhatjátok is. 😀 )

nekem szimpatikus ovisista, tolerálom is egy határig (nekem a kedvenc munkatársam is valami hasonlóban nyomja, élőben), csak volt, hogy nem vette észre magát. most meg túlságosan is észrevette, és nem ír semmit. különben meg nem kellene, hogy ez a topik róla szóljon. majd ír, ha akar, de hogy így is körülötte forog a világ (hogy nem ír), az már nonszensz. majd ha több türelmem lesz, talán teszek mégegy próbát a honlapjával.

Megnéztem ovisista profilját, azon még végigrágtam magam, ok, de a honlapjáról már sikítva menekültem.

Nekem nem ártott semmit. 

Én nem örülök neki, hogy eltűnt ovisista.... kicsit feldobta a búrát.... :'(

Na mind1..... igaz, nekem kb minden mindegy tényleg, csak mondjuk pont a jó embereket, meg érdekes embereket kell "elüldözni".... Hát furák az emberek...... jó, én sem vagyok egy szent......... amúgy tök rossz, hogy elnyomják a skizofréniámat az injekcióval, nekem sokkal színesebb volt az életem míg tüneteim voltak - minden nap egy kaland volt, most meg szürke és fekete és egyhangú :/

Igaziból nem vagyok jól, és bosszút akarok állni, azokon akik mindig beszóltak, hogy miért posztolok negatív dolgokat.... és? Ha én negatívat akarok posztolni, akkor azt posztolok.... kinek mi köze hozzá? Mármint ez nem nektek szól hanem azoknak, akik állandóan beszóltak, hogy szedjem össze magam meg legyek pozitív.... hát b***ák meg....... mi van akkor, ha én nem akarok és nem is tudok pozitív lenni...? Van ilyen is, hát fogadják el... :/// Dehát mind1... nem érdekel semmi, jelenleg el akarok tűnni én is....

... de nem vagy agent provocateur!

Nekem is szokásom a szavak szándékos átváltoztatása, átértelmezése. smiley

Én értem ovisistát, igaz írásban sok a cikornya és a töltelékszó, de van benne logikai fonal, így ha figyelmesen olvassuk, érthető. sok a metafora, az tény:)

amúgy élőben nem így fogalmaz, ott simán érthető. tapasztalat 😉

És emberek, tolerancia!! ne csak magatok, mások felé is. Ha aztmondjátok beszéljünk a skizofréniáról, mindenféle oldaláról, akkor neki pláne helye van a skizo fórumokon. Ne legyünk álszentek, ne csak a jobb dolgok látszanak, ez is a skizo.

I feel bad. 

Értelek :)))

a 269-est nem neked címeztem spec. én... 

Bocsánatot kérek, utólag jöttem rá, hogy valószínűleg nem nekem lett címezve.

kellene egy jó belgyógyász azért... háziorvos?

soha, soha, soha, soha (A. E.)

és mikor szoktok le hogy ti legyetek az összes jézus?

Köszi a törődést mindkettőtöknek, nagyon kedvesek vagytok 🙂 <3

A tanulás elég nehezen megy, viszont már "csak" önmagam képezném, mivel elvégeztem a sulijaimat, csak most "ugye" az sem megy annyira, a betegségem miatt :'( Mármint ezt mind egyértelműen írom, csak megszokásból teszem idézőjelek közé... 🙂

Csak jó lenne, ha nem lennék ilyen rosszul, de mindegy, ez van... crying

bászod alázattal: lehet egyszerű Reflux (ami még 30 éve besorolódott a "vegetatív disztónia" alá, mint pl. az IBS is...); szóval szorongástól lehetnek ilyen, ha jól értelmezem, kissé migrénes rosszulléteid

A tanulást hogy bírod? :O

Kedves Kleó, nem, orvosnak még nem szóltam erről, és nem dohányzom, de a családban van erős dohányos, aki jelenleg máshol lakik. A szervi baj nagyon valószínű lehet, csak eddig még senki nem vette komolyan a panaszaimat, ha mondom, hogy rosszul vagyok, nem értenek meg, vagy kb úgy vették, hogy mondtam valamit és annyi... már nagyon régóta nem érzem jól magam, és rosszul vagyok, de hát ez van... igaziból félek az orvostól, illetve attól, hogy valami fájdalmas(abb) dolog fog velem történni ott.

Kedves Emma, hányni nem szoktam, már nem vagyok Bulímiás (szerencsére), ez "csak" sima hányinger... de nagyon rossz érzés. Nem is teljesen hányinger ez az egész, hanem kifejezetten rossz közérzet, ami hányingerfélével keveredik. De nem vagyok annyira rosszul, hogy ne tudjam elviselni, de azért mégis nagyon rosszul vagyok... igaziból már tizenéve ebben vagyok benne, ebben a borzasztó rossz közérzetben, de eddig még senki nem vette komolyan, vagy nem tudják mi ez, vagy nem tudom... de igaziból nem tudom, hogy "jó" lenne e ha kiderülne mi a bajom, mert akkor lehet, hogy valami halálos dolog történne velem :'((( Nyugtatót nem szedek jelenleg.

Előre is bocsánat a kérdésért: orvosnak mondtad ezt? – mert lehet szervi betegségnek nevezett dolog a háttérben. És még egy: cigizel-e?

Semmi baj nincsen, hiszen csak megkérdeztél erről engem 🙂 Nem szükséges bocsánatot kérned, de azért köszi, hogy mégis megtetted 🙂

Másik dolog "csak úgy": Még mindig iszonyúan rosszul érzem magam, borzasztó a közérzeti állapotom :'( Nem tudom ez mitől lehet, lehet hogy azért, mert sokszor a Napba néztem, vagy a "gyógyszerektől" vagy nem tudom mitől, de borzasztóan érzem magam, gyenge vagyok és az idő nagyrészében hánynom kell :'((( Gondolom, hogy terhes nem lehetek, max "lelkileg", na de ez a hányinger nagyon kínoz engem.... már legalább 1 éve vagy mégtöbb ideje... és az idő nagyrészében az ágyban "kell" feküdnöm a rosszulléttől és gyengeségtől... ezt nagyon nehezen viselem :'(

Kedves Emma, ezt nem címeztem "senkinek", csak a Skizofrénia topikba írtam, mert nem tudom, hogy melyik a "megfelelő" topik ezt leírnom. Régebben volt a "H." nevű topikom, általában oda írtam az ilyen érzéseimet, bár valószínűleg ez nem is fórumba való, hanem egy blogba kellett volna írnom - ezért elnézést, csak valahogy mégis nekem hiányzik, hogy másokkal osszam ezt meg, és hogy valaki elolvassa. :'(

Fáj, hogy ok nélkül kell szenvednünk Reménykével... :'( Annyira fáj, hogy az emberekben egy csepp belátás sincs, hogy ez így nem jó ahogy vannak a dolgok. Nem jó - mégha nincsenek is érzéseik, mert nekem sincsenek, - az, hogy bántanak másokat, és nem akarnak segíteni. Soha soha nem bántanék Senkit, még az ellenségeimet sem, mert tudom mit jelent SZENVEDNI :'(((( Fáj ez a Szeretetnélküliség, és a Szeretet nem feltétlenül "megélt érzés", hanem mindinkább egy belső "igény" a JÓRA.

engem akkor mániás dühkitörések miatt próbáltak kezelni
lehet ennek az énemnek a behatása...de valahogy nagyon nem volt szimpatikus nekem se.
de nem ítélkezem ..mindenbizonnyal szegény nem szándékosan paraskizoid.
de az ilyen emberek a környezetüknek olykor sokkal nagyobb problémát jelentenek
mint saját maguknak 🙂

üdv mindenki

régebbről volt szerencsém hozzá élőben az egyik intézetben.
hát
tudtommal komoly paranoid skizofréniával küzd..vagy nem küzd
ezt szerintem ő sem tudja eldönteni.
mindenesetre ahogy itt azt már említették súlyos téveszmék hallucinációk egyéb behatások érik..teljesen másképp látja a világot...és teljesen másképp is beszél benne ...vagy hozzá.
szerintem itt nem is akarta megbántani senki ..de ne akarjátok megérteni 
mert egész egyszerűen lehetetlen. élőben és irott formában is egyaránt.  

Ez nem jelenti azt, hogy nem vagyok elfogadó, megértő, toleráns mással v. ne lenne empátia képességem.

akkor úgy mondom, neked címeztem legkevésbé....

tudod, akinek nem inge nem veszi magára 🙂 

nekem csak az nem tetszik mikor jó páran lerohannak valakit semmiségekért.

amúgy meg nem értem miért kell itt megosztani más tartalmakat, hogy itt milyen, vagy ott milyen... ez olyan minden áron bizonyítani... sztem el kéne valakit fogadni amilyen, vagy ha tobbább is lehet menni egy-egy hozzászólásán, figyelmen kívül hagyni, ahogy másokét is...számtalan példa volt már erre... hmmm.

van mindig egy ici-pici csalódás bennem, ha a búrára gondolok, itt nem sok sorstári megértés van...itt a furikat vagy elkerülik ,  vagy szétcincálják. persze lehet én vok furi...

hmm ez itt a bura, nem az index. ha nagyon off akkor úgy is zárolják, nem értem miért kell ezért bactatni....ha akarja valaki elolvassa és megpróbálja érteni, ha nem akkor nem. tudod itt nem nagyon lehet offolni. sztem.

az a baj, hogy zavaró, és ha belelendül, nem lehet lelőni se. ld index fórum skizofrénia topik. azt ott keményen szétoffolta pl.

nem értem mi köze hozzá bárkinek is h ki hogyan fejezi ki magát? szerintetek titeket mindenki ért? 😀 és ha szóban másképp, mi változik?

a skizofréniánál vannak furcsa, extrém esetek, nekem is van egy munkatársam, alig lehet érteni, amiket zagyvál, mert semmi értelme sincs. és hiába szedi rá a leponexet.

Egyszer én is összevesztem ovisistával az akkori törzshelyén, a várószoba.hu-n. Felhánytorgattam neki, hogy minden skizó fórumot összeszemetel a hülyeségével. Váltottunk 1-2 keresetlen szót, a vége az lett, hogy megfogadtam: nem szólok többet hozzá. Most az lenne a tanácsom, hogy írjon blogot, ott terápiázza magát.

Ez még abban az időben volt, amikor égető szükségét éreztem, hogy jelen legyek az ilyen fóromokon/topikokban; ma már nincs így. Rájöttem, hogy ez nem oldja meg a problémámat. Viszont még mindig úgy gondolom, beszélni kell(enne) a témáról. Bár egyre inkább rájövök, hogy az emberek javarészt érdektelenek a dologgal kapcsolatban.

Nem érzik a dolog súlyát, vagy igen, csak nem beszédtéma. Mintha "tabu" lenne még mindig, úgy gondolom, az is marad. Engem túlságosan is elkezdett érdekelni, amikor skizó lettem, ma már kezdem elfelejteni az egészet. Csak annyit érzek, hogy már semmi sem lesz a régi, és ezt igyekszem megfogalmazni egyre lanyhuló érdeklődés mellett.

"There are things that tend to moderate with age. Schizophrenia is somewhat like that." John Nash

remélem, te is skizofrén leszel, és akkor rajtad lehetne kezdeni

Úgy Akartam Reménykétől Egy Gyereket... :'(

én nem fogok blogokat itt olvasgatni, ezt most megjegyzem

az üzemeltető mikor megindult a hely betett néhány blogot aztán annyi, nyitott egy topicot amibe senki sem irt és a végén vana forumnak, csak a helyet foglalja, de még igy is állitja miközbe nem jár ide beszélgetni hogy ő is ugyanolyan sorstárs neki is pont annyira fáj ha nincs itt a placc -

- feltételezem hogy mivel neki nagyon sulyos betegsége van amiból nem tudott megyógyulni hosszú évek után sem , nála ezeket a kijelentéseket a betegségének az elméjére gyakorolt hatásának következtében fellépő pszichés életében megnyilvánuló gondolkodása mondja, nem teljesen a hétköznapi emberi intelligencia- röviden itt egy beteg ember szüleményeitől kell néha védekezni

JA és részvéte az itteniek közül velem semmi nem volt. NEKI egy pillanatig sem fájt más halála, sőt nézhették hogy gyalázzák ezt itt mások, és miközbe én ezért szólok még engem moderálgatnak, aztán meg idejön az ember elég és mesélgeti a moderációját.Mesélgessél BE hogyan haltak meg a körülötted lévők, mi meg majd nevetünk, ha nálad ez a Parancs és a Módi -

nem tudom ki olvassa az üzemeltető irásait, én nagyából elolvasgattam, nem tudok jól angolul sajna, meg már régen is olvastam a blogjait itt, végülis beszélhetnénk róla mert az ő egy kezében öszpontosul itt minden ellenőrzés nélkül

velem nem volt soha udvarias,igy pl. nem tudtam hogy van testvére sokáig, nem szoktam kutatgatni az embereket, nálam az nem divat - Na hát ez a be. kitalált magának egy kurva imázsot amiból él meg nap mint nap, meg hivatkozik néha a családjára a betegsége miatt hogy neki milyen szörnyű volt, meg hazudozik a mediában a betegségekről összevissza. Ennél még a feldmáros-friderikuszos veszekedész is élvezetesebb megnézni.Nekem tetszik a testvére külleme , mert az olyan tipusú nők általában bejönnek, De őt ebben a szörnyű családban, amiben szerintem csak maga be. képes látni hogy ez szörnyű, mert én nem látok benne semmi különöset, Nem Óhajtom az ő diktatórikus kedvéért ugyanúgy kuirvána tartani a testvérét, mert ennek a be.-nek ez a megélhetése ma már.Az hogy meg kinek a gyereke, családtagja lesz mentális beteg nekem szintén ne ez a Be. döntse már el.Egyszerüen a forumon kivűl a tv-ben a nyilatkozataiban belegázól más családok, emberek életébe, amit gusztustalannak tartok.A saját kétszemélyes családja nem azt jelenti hogy másokat a rögeszméi miatt majd tönkrebasz.

Hát nekem most épp ilyen érzéseim vannak.Az meg megint milyen lesz hogy azért lesz itt bárki kitiltva mert beszél róla, miközbe ő itt a vezető és állitja is hogy sorstárs de megkülönböztetést kér, mivelünk meg itt a forumon azt csinálhatnak amit akarnak.

Azt meg közlöm itt az olvasgató ismerősöknek akik idejárrnak és netán kedvelnek, nem nagyon érdekel ha megbukok a suliban(suliba járok most), csak hogy ezzel töltöm az időmet itt, csak mert nem tudom hogyan lesz az iskolám, majd év végén kiderül.

És szeretném ha mi normális emberként tudnánk magunkra gondolni, én nem szeretek más beteg emberekkel és betegségekkel azonosulni.