Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Depresszió

Epp ez az, hogy random valtakoznak ezek a tunetek es allapotok. Egesz csalad ezen agyal es figyeljuk, de nem tudjuk mihez kotni. :(((

A korhazban szerintem azert van jobban, mert nincs inger, felelosseg, elvaras. Ha visszacseppen az eletbe, ugy erzi gyenge hozza es arra panaszkodik, hogy gyenge a szive es erzekeny. Viszont fura az, hogy amikor a korhazban van, akkor meg alig varja, hogy hazaengedjek, az egyik kimenon legyalogolt haza a korhaztol 18 km-t , hogy hazaerjen babafurdetesre. Nem volt nala penz jegyre, igy ezzel lepett meg. Szoval tok fura.

Akatíziáról itt írnak:

http://www.drnagyszilvia.hu/publikaciok/skizo/skizo8.html

Máshol úgy írják le, hogy nyugodt egy helyben maradásra való képtelenség.

Én feküdni is nehezen tudtam, egy helyben ülni is. 

Buszon 3-4 megállónyit tudtam ugyanabban a székben ülni, utána fel kellett állnom v máshova átülni. Gyszercsere oldotta meg.

 

 

Kedves Dopamin!

Koszonom, hogy megosztottad velem mindezt. Nagyon sokat segit nekem, konnyebb megertenem ot.
Valoban, o ezt mindenkepp gyaszkent elte/eli meg, o valojaban nem akarta elhagyni az otthonat, az edesanyja viselkedese es a szuleivel valo osszeferhetetlenseg miatt "menekultunk" el.

A mondat ismételgetése szerintem tünet, az is hogy nincs ott vagyis csak fizikailag.

Tudod vmihez kötni, hogy azt hogy mikor jön őszintén az érzelem és mikor kényszerből? Reggel v este? Valami máshoz? Depressziónál sokan reggel rosszabbul, este jobban vannak.

Ha ez a mozgásszervi nyugtalanság akatízia, az tuti hogy mellékhatás. Akatíziát a betegség nem okoz. Sok gyszernél gyakori mellékhatás.

Viszont, ami mas, mint a korhazban: Gyogyszerszedes. Ott reggel 7-kor adtak reggeli elott 1,5-2 oraval, itthon nem tud 7-kor kelni,igy 9 korul veszi be reggeli utan. Most jut eszembe...

Én szégyenlem elmondani otthon, csak az átrián a többiekkel merek őszinte lenni. A másik hogy tudom mi a bajom, de nem tudom kimondani.És pillanatok alatt elfelejtek mindent pl eltörtem a kazam két hétig eszembe se jutott elfeledtem hülyén meredtem a dokira mikor rákérdezett.

a változás gyász, ha valamit abbahagysz amit rendszeresen csináltál az is gyászreakciót hozhat. Az öngyilkosságot sokan szégyelik ezért elviccelődnek vele.

Igen, kezdetben en is abban remenykedtem, hogy mellekhatas. De akkor miert van az, hogy valamikor oszinten tud viselkedni, maskor olyan, mintha kenyszerbol. Nem emeltek a gyogyszeren, az ongyis probalkozas elott is volt, akkor ugye a haloperidolt szette ripedon helyett. Mar tudom mikor van rosszabbul: Akatizia, alig eszik, fekdune legszivesebben, beszelgetes soran meg ismetli a mondatokat, amit a partner mond.

Az is lehet, hogy mellékhatás miatt erőltetett az érzelemkinyilvánítás, a pszichotikus betegség tünete is lehet az elsivárosodott érzelem ill a depresszió miatt is előfordulhat olyan, hogy nem tudja mèlyen megélni a pozitív érzéseket.

Akatízia:

A kh-ban a vége fele emeltek a gyszerein v változtattak rajta? Ez magyarázatot adna arra, hogy miért csak itthon erősödött fel.

Biztos van hajlam, az edesanyja szerintem kenyszerbeteg, es hiszterikus szemelyisezavara van. De a csalad a szonyeg ala sopri es legyintenek, hogy csak rossz termeszete van.

Olyan, mint, aki elgondolkozik olyankor, kozben az erzelem kinyilvanitasai eroltettettek, mintha nem szivbol jonne neki.

Ez az akatizia pedig szinten akkor erosodik fel benne, amikor itthon van.

Raadasul szerintem kicsit el van varazsolva, szerintem nem tudatosult benne mi tortent vele. Az ongyilkossagi kiserletet is felvalrol veszi es mosolyog rajta, hogy milyen hulyeseget csinalt. Az nem tudatosult benne, hogy en kb sokkott kaptam, gyerek mellett hivogattam a mentot es az orvosait, arrol nem beszelve, hogy a csoppseg tuti erezte a stresszt. A terapiakon sincs ott, nekem sem tudja elmondani, konkretizalni mire gondol. Pl. Mondja nekem, hogy a betegsegen gyakran gondolkozik, rakerdezek, hogy milyen tekintetben gondolsz ra, mondj peldat, erre o nem tud mondani semmit. Nem ertem, vagy haluzik es nem meri elmondani vagy emlekezetkiesese van?

Ez valóban egy komoly teher lehetett, bár önmagában nem elèg ahhoz, hogy betegséget váltson ki. Ahhoz vmi genetikai hajlam is kell.

Igen, nem kellett attol felnie, hogy kirugjak. 

Lehet a felelosseg miatt lesz rosszabbul, itt a gyerek, feleseg, a sajat szulei es nagyszulei. A pszichologusok azt mondjak a szulei nevelese miatt nem valt belole felnott ferfi, igy apa szerep neki nagy teher. Illetve korabban , mig Erdelyben eltunk minden hetvegen jart a nagyszuleihez es az apjahoz, ahol segitett a gazdasagban, o ott egy tampiller volt. Olyan fura ez, o tipikus csaladcentrikus ember volt, mindenki irant felelosseget vallalt, megbizhato volt. Most teljesen labilis, szinte menekulne. Biztos az atkoltozes jelentett neki mar eleve egy stresszhelyzetet, erre jon a gyerek es az, hogy a szulei nem tudtak egeszen a betegsegeig elfogadni neki, hogy "elhagyta" oket.

Több embert is ismerek, akinek gyszertől sem szűnt meg minden tünete. Sokaknál a téveszme ès a haluk is megmaradtak, de kevesebb.

Igen. Akatízia a neve. Sehogy sem jó, ha ültam, állni akartam, ha feküdtem, ülni. Nem tudtam egy helyben meglenni. Ez gyszer mellékhatás. 

Abilifynál és Ripedonnál tapasztaltam ilyet. Olanzapinnál és a Seroquelnél nem. 

(A nem vagy nem annyira szedálós AP-knél szokott ilyen lenni)

Hogy érted azt, hogy ilyenkor nincs köztetek? Zavartnak tünik? Vagy nem tud figyelni, koncentrálni?

 

Értem, így a munka sem tűnt túl nagy tehernek (lelkileg).

Azon csodálkozok, h a kh-ban ill kimenőn jól volt, azóta viszont nem (ill. máshogy).

Volt mar olyan valakinek, hogy ugy erezte izgatott, nem tud egy helyben ulni, de ez az izhatottsag csak testileg volt erezheto, lelkiekben nem erezett zaklatottsagot? A ferjem korhazi bentlete soran nem jelentkezett ez, most igen, itthon, meg korabban is tunet volt.

Aki atesett pszichozison, az akkori teveszmek es haluk kisertettek még utana? A ferjem arra panaszkodik, hogy sokszor eszebejut, hogy mi tortent vele, meg a betegsege, ilyenkor latom rajta azt mintha nem lenne koztunk.

Termeszetesen, tudom, hogy a psziches betegsegek kialakulasa nem feltetlenul a rossz korulmenyekhez kotheto, viszont ugy gondolom, hogy a gyogyulast segitheti, hogy ha biztonsagos, jo korulmenyek vannak, hiszen amiatt sem kell stresszelni. 

A munka valoban korai volt. Amugy ott is olyan feladatot kapott, amit szeretett volna csinalni, akkor johetett, mehetett, amikor akart (csaladi vallalkozasban dolgozott). 

Az is lehet, hogy még korai volt a visszatérése a munkához, terhelő neki ha ugyanazt az életet kell élnie (vagy ezt várják tőle), mint korábban.

Közben szedi a sok szedáló gyszert. Ha egy makk egèszséges ember szedné ezeket, az is lelassulna, tompulna, többet aludna, csökkenne a terhelhetősege stb. 

Sajnos nem csak a rossz körülmenyek között élők lehetnek betegek, ez inkább sztem súlyosbító tényező.

smiley

Nem tudom a diagot, a ferjem nem nezte meg a zarojelentest... Ez is fura... En most a nagymamamnal vagyok, a zarojelentes otthon van. A gyogyulas alatt ertem, a tunetmentesseget, majd a fokozatos gyogyszerelhagyast (ami tudom evekbe telhet). A legrosszabb, hogy az eletkorulmenyeink teljesen jok, jo csaladi hatter, nincsenek anyagi gondjaink (egyenlore... ha sokaig nem dolgozik meg, akkor lesznek), a babank kis csoda. Miert nem tud boldog lenni??? :((( Persze a ferjem rengeteg negativ berogzultseget kapott otthonrol, ami eddig ugy tunt nincs hatassal ra, ugy nez ki most bukott ki, ill. tipikus jofiunak neveltek, kamaszkora sem volt, csak anyunak-apunak megfeleni... 

Miert nem javul az allapota, ha szereto csalad es biztonsag veszi korul??? Onbizalma miert nincs, ha lehetne bzszke magara, mernok, gazdalkodashoz is ert es ezermester es korabban mindenki hamar megkedvelte pozitiv kisugarzasa miatt. Mi tortent??? :((

Bocsi a rinyaert!

Örülök, h írtál a fejleményekről. 🙂

Milyen diagnózist kapott?

Gyógyulás alatt mit értesz? Gyszerrel tünetmentes állapotot?

Thalassába később megy?

Sziasztok!

Gondoltam leirom mi a helyzet. A ferjem 3 hetig volt korhazban, abbol 2-3 napig volt depis, utana olyanna valt, mint regen, orultunk is, hogy de szuper, hogy stabilizalodott. Gyogyszert is csereltek nala, jelenleg: Olanzapin, Ripedon, Liticarb, Brintellix. Kimenokon is tok rendben volt. Hazajovetel: totyorog, ismetli megint amit mondunk, olyan, mint kicsit, mint egy gyerek, picit izgatott is, es az latszik rajta, hogy nagyon meg akar felelni nekunk, de latszik, hogy nem teljesen termeszetesen jon neki. Most lehet fordulopont lesz, mert hazautazott egy hetre a szuleihez Erdelybe (gocpont...). Nagyon kivancsi leszek, hogy jon haza. Baromi nehez atelni, neki persze nehezebb biztos, de a bizonytalansag a gyogyulasat illetoen neha felemeszt. :(((

https://archivum.ujszo.com/cimkek/szalon/2008/03/01/jo-tanacsok-kezdo-depressziosoknak

Találtam egy cikket a depresszióról. (hasznos tanácsok)

A Búrát is javasolják. 🙂

https://www.google.hu/amp/s/www.hazipatika.com/psziche/depresszio/cikkek/kezeles/tippek_depresszio_ellen/20070621120127/amp

Az nagyon jó, ha a nagyid ott van! És h megtalálod a boldogságot a kicsi fiadban. Ez segíteni fog, a férjednek is! Jobban lesz, hidd el, ezek a betegségek így "működnek". Lehet, h soha többé nem lesz ilyen epizódja. De ha mégis, fogjátok tudni kezelni.

Idézet tőle: Agobri

Na igen... Habár most talán hozzázokott olyannyira a szervezete az antipszichotikumhoz, hogy most nem annyira szedált, mint korábban. 

Hetek, hónapok alatt a szedáció enyhülhet és AP-ból is van olyan, amit vki jobban bír es van, amit kevésbé. Az is egyéni, h kinek mi hat jobban.

Szerintem ez jó jel! Arra utal, hogy azért igyekszik kikeveredni, felülkerekedni ezen! Az első pszichotikus időszak szinte mindenkit megvisel (traumatizál). 

Később az is lehet, hogy sokkal kevesebb gyszerrel is jól lesz, de jobb előbb stabilizálni gyszerrel mert a pszichotikus tünetekkel nehéz együttélni.

A depresszió is javulhat spontán (általában 6-8 hónap alatt), de gyszerrel ez felgyorsítható.

Szerencsére az antidepiknek többnyire keveseb a mellékhatása, mint az antipszichotikumnak. Könnyebb találni egy hatékony és mellékhatásmentes gyszert.

Arra kell nagyon vigyázni, hogy az antidepi ne tolja át mániába, a lítum és az AP ne nyomja le depresszióba. 

Na igen... Habár most talán hozzázokott olyannyira a szervezete az antipszichotikumhoz, hogy most nem annyira szedált, mint korábban. 

A baba mindig itt van velem :D. Amúgy nekem ő a terápiám, mert akármilyen szar passzban vagyok a férjem állapota miatt, ő mindig megnevetett (a kisfiam a nap nagyrészében mosolyog és nevet, nagyon jókedélyű kisfickó). A nagymamám állandóan itt van velem most, a szüleim hévégén. Amúgy szakemberekkel is tartom a kapcsolatot telefonon, akikkel megbeszélem a férjem állapotát. És persze itt vagytok ti :), akik válaszoltok a kérdéseimre. 

A diagnózisban nem tudok állást foglalni. 

A bipoláris depresszió is járhat pszichotikus tünetekkel. A mániás és a súlyosan depressziós szakaszban is lehet pszichotikus tünet.

A skizoaffektív zavarnál a pszichotikus tünetek és a hangulatzavar tünetei is fennállnak és pszichotikus tünet akkor is lehetseges, amikor épp nem mániás és súlyos depressziója sincs. 

Van akinek jól hat a gyszer, kevés is elég és van akinek kevésbé hat és bazi nagy adag mellett sem tünetmentes. Azt gondolom te is látod, hogy erősen szedáló és egyéb mellékhatást okozó gyszerekkel még a tünetmentes állapotban sem könnyű. Hogy legyen pörgős és életvidám az, aki fáradékony, aluszékony, belassult a gyszertől vagy épp merevek az izmai, nincs rendes mimikája stb?

Köszönöm Kiscsillag! Te mindig megnyugtatsz :). Igen, amikor jobban van, akkor valóban önmaga, mikor jön a depi, akkor foglalkoztatja a pszichózison átélt dolgok és egyszerűen nem tud felülkerekedni rajtuk. És valóban, ha jobban is van, akkor sem kicsattanó a kedve, hanem normál, de azért még kissé mélabús, de elvégzi a teendőit, foglalkozik a kisfiával. 

Agobri! Nekem is az jutott eszembe, mint E.-nek, hogy van-e segítséged? Írtad, h a nagymama. (anyukád/anyósod?) De jó lenne, ha valaki ott lenne veled, családtag vagy barátnő, v bárki közeli, nemcsak, h segítsen, hanem h legyen veled egy kompetens ember is. 

Köszi! Érdekes, amit írsz. Én most "ismerkedek" ezekkel a pszichés állapotokkal, betegségekkel. A férjem épp ilyen tünetekkel van kórházban, neki pszichózisa volt 5 hónapja a gyermekünk születése után nem sokkal. A májusi tesztben nem jött ki a bipoláris zavar, ezek a tünetek kb. 1-2 hónapja jöttek neki elő. Amúgy meg lítiumot, olanzapint és haloperidolt szed, próbálkoztak 4 hétig Brintellix-el, de azt most nem kapja. Hihetetlen számomra, hogy ennyi gyógyszer mellett ennyire markánsak a tünetei... Pedig azt mondta az orvosa, hogy a bipoláris depresszió nagyon jól kezelhető gyógyszerekkel. Amúgy a tünetei még a skizoaffektív zavarra is hajaznak, mert mikor depis eszébe jutnak a pszichózis alatt gondolt és átélt téveszmék, halucinációk. 

Depressziónál olyan is lehetséges, hogy fokozatosan oszlik fel. Még szarul van, de van egy-egy jobb nap vagy napszak.

A mèly depresszióból én ilyen hullámozva keveredtem ki. Sokáig szinte fel sem keltem, majd volt heti 1-2 nap, amikor már tudtam tenni-venni. De ilyenkor sem voltam teljesen jól, csak kevésbé szarul. Aztán egyre több ilyen nap jobb nap volt. 

Az is lehet, hogy amikor a pszichotikus tünetek fellángolnak, az nagyon megviseli és ilyenkor teljesen befordul. Amikor épp nincs ilyen tünet, magára talál.

Sok mindrn befolyásolhatja a hangulatot (pihenés, pozitív v negatív események, változások). 

A bipoláris depressziónál van, akinek gyorsan változik a hangulata (rapid)

De többnyire hetekig, hónapokig depressziós vagy hetekig, hónapokig mániás. (Gyszerrel ez befolyásolható, rövidíthető vagy enyhíthető) Kevert szakaszban egyszerre fordulnak elő a depressziós és a mániás tünetek. 

Depressziónál előfordulhat, h valaki este van jobban/élénkebb vagy épp fordítva. 

Idézet tőle: Agobri

Sziasztok! Érdekelne, hogy valakinek volt-e olyan depressziója, amikor pár napig depressziós, csak feküdni tudott, érzelemmentes volt, majd majd ezt felváltotta pár napig egy normál, nem depresszív állapot (nem fennhangolt)? Illetve, van-e olyan, akinek este javul az állapota és jobb kedve lesz? Ha igen, akkor ezek miként lettek diagnosztizálva? Köszönöm

Mond utánam, bipoláris.
3 fajtája van. I.es, II.es, és a ciklotimia.
Na a ciklotimia a legundorítóbb, ott egy napon belül is ingadozik a hangulatod, már már hasonlít a borderline-ra.
Este alapból javul szinte mindenkinek a hangulata, mert lecsökkennek a "motiváló, serkentő" neurotrtanszmitterek termelődése(pl. dopamin, szerotonin), és átveszi a főszerepet a "drakula hormon", a melatonin, amely az elalvásért felelős. Ez amolyan nyugtató hatással van az emberre.

Sziasztok! Érdekelne, hogy valakinek volt-e olyan depressziója, amikor pár napig depressziós, csak feküdni tudott, érzelemmentes volt, majd majd ezt felváltotta pár napig egy normál, nem depresszív állapot (nem fennhangolt)? Illetve, van-e olyan, akinek este javul az állapota és jobb kedve lesz? Ha igen, akkor ezek miként lettek diagnosztizálva? Köszönöm

 

Köszönöm az együttérzést és a bíztatást murray!

Idézet tőle: murray head

Idézet tőle: Panda63

Ma hajnalban nagy tervekkel ébredtem. Elmosogatok, kiviszem a szemetet, elmegyek dohányért. Ebből lett: írtam mindhárom exemnek, döglöttem, dohányoztam és kávéztam. Talán a szemetet még kiviszem

Kitartás. Hátha jobb lesz ősszel, teliholdkor, frontkor, esőben, szélben, valahogy, valamikor, valamiért.

Idézet tőle: Panda63

Ma hajnalban nagy tervekkel ébredtem. Elmosogatok, kiviszem a szemetet, elmegyek dohányért. Ebből lett: írtam mindhárom exemnek, döglöttem, dohányoztam és kávéztam. Talán a szemetet még kiviszem

Kitartás. Hátha jobb lesz ősszel, teliholdkor, frontkor, esőben, szélben, valahogy, valamikor, valamiért.

Ma hajnalban nagy tervekkel ébredtem. Elmosogatok, kiviszem a szemetet, elmegyek dohányért. Ebből lett: írtam mindhárom exemnek, döglöttem, dohányoztam és kávéztam. Talán a szemetet még kiviszem

 

Idézet tőle: Kleó

És megegyezik a klinikai orvosok meg a gondozós véleménye a sajátommal: kevert fázisban vagyok... aggasztó, mert mit tudni, merre indul el, ez nem valami stagnáló állapot.

Abba vagyok jomagam is mar egy jo ideje "papiros" szerint. Egy jo ideig meg maradhatunk is benne, mielott elindul. Ater nem aggodik (ezen) ugy lattam tegnap. Nalam volt ez mar stagnalo- mar a kevert fazis-, najo egy darabig. 

Jaj, az igazán nem differált. Na igen, az volt a dolog lényege, a fett, izé, bold kiemelés.

Elírtam, de gondolom azért érthető. 

A vastag betűs résszel teljesen egyetértek.

"Olyan dokit is ismerek a kh-ba dolgozott sokáig, utána ment gondozóba." – ilyet én is... nem volt benne sehol sem "köszönet". Szóval embere válogatja. Ez a mostani gondozós áterem ma ugye kellett adjon szakvéleményt a felülvizsgálati bizottsághoz, és elsőként! leírta, hogy túlérzékeny vagyok. (Persze latinusul.) Ahhoz képest, amennyit benn vagyok nála, nagyon-nagyon jól lát dolgokat. Jobban, mint a "félmagán", 5 éven át kezelő áternő... Igaz, őnála a tőle "átvevő" kollégája is jobban átlátott rajtam: ő mondta a "kudarckeresőt".

Szóval mindenhol találni jót és rosszat is, meg egyéni is, kinek mi a megfelelő. De keresni muszáj!

És megegyezik a klinikai orvosok meg a gondozós véleménye a sajátommal: kevert fázisban vagyok... aggasztó, mert mit tudni, merre indul el, ez nem valami stagnáló állapot.

Szerintem kh-s dokik sokkal tapasztaltabbak a súlyosabb állapotok kezelésében, hisz a rendelős dokik ilyen esetben beutalót adnak és utána a stabilizált/jobb állapotú beteg kerül hozzájuk vissza. Kh-s dokihoz viszont nemigen megy valaki enyhébb tünetekkel. Egy lámpalázas vagy nyomott hangulatú, rosszul alvó beteget sokszor házidoki kezel v a ter. illetékes gondozó. Egy csak kh-s orvos nem sok ilyen esetet lát.

DE:

Sok orvos kh-ban és ambuláns rendelésen is dolgozik, pár napot itt, párat ott. Olyan dokit is ismerek a kh-ba dolgozott sokáig, utána ment gondozóba. Más dokik gondozóban és magánban is fogadnak beteget. Így nehéz különbséget tenni közöttük mert soknak vegyes tapasztalata van.

Szerintem itt is, ott is vannak jobb és rosszabb dokik, ráérősebbek és leterheltebbek, lazábbak es szigorúbbak.

Elégedetlenség esetén érdemes váltani, Bp-en van választék.

 

 

Folyt:

Itt (magánba) csak a pszichotikus tüneteim átbeszélésére (szorongásba es a többi tünetbe bele se mentünk) 1 óra jutott. A terap előtte beszélt az áterrel és első alkalommal VÉGIG jelen volt. 

Ter illetékeshez jártam sokáig gondozóba. Ott első alkalommal jutott rám 40 perc, gyszer írásra/módosításra min 5, max 15 perc. (de annak egy része is azzal ment, hogy az adminisztrációval bajlódott).

Az elején (azaz kb 7 éve) én is nagyon problémás voltam, leginkább túlszedtem mikor Anyu kiborított. (akkoriban Anyu agresszív volt). Emiatt egy idő után napi 2 perces gyszerosztásra rendelt be, majd a Thalassa Házat javasolta. A doki normális volt, de ott idő tényleg nincs a betegre. Később máshova jártam, ami szintén ingyenes volt.

Most is problémás vagyok, de közel sem annyira. Illetve most sokkal jobban vagyok, tevèkeny. Abban az időszakban fel sem keltem az ágyból. Csak wc-re és fürdeni jártam. Az orvosig eljutni is kihívás volt.

Nekem a terápia miatt jobb, hogy már ott van az orvosom is. Jobban áramlik az infó egy helyen, azonos az álláspontjuk. Az szar volt mikor a terap és áter ugyanarról másképp vélekedett ill nem volt közöttük kommunikáció. (nem ugyanoda jartam orvoshoz és terápiára)

A mostani (magán) orvosom távol áll a mézes-mázastól, a fejleszedős/kritikus jelző jobban illik rá. A terapom lazább.

Hiszek Neked. En biztos belefutottam a rem-ideggondozoba akkor, amivel semmire se mentem, sot.
En nem tudom, de szerintem meg van idejuk. Nem szoktam nezni, hogy mennyi idejuk, de nekem elegnek erzodik. Betegjog az sok minden elvileg, de hat na... Meg mindig azt mondom, hogy meg kell keresni mindenkinek a neki jo atert es azt mondtam meg, hogy lehetseges meg is talalni.
A magant ki se tudnam fizetni szemely szerint, meg ha tenyleg annyival jobb lenne, se. 

Nekem az indeggondozós áterem jobb, mint a kistarcsai "választott" volt... Nem mézes-mázas, pasi, mondjuk a lehetőségek közül én választottam. A kettővel ezelőtti XVI. ker.i gondozós áter is jó volt, akit persze elküldtek nyugdíjba. Az igaz, hogy nincs 50 percük egy betegre.

"A korrekt tájékoztatás betegjog, de sajnos tb-s dokiknak erre sokszor nincs idejük, magánrendelésen ez meg szokott történni." – ennek alapján viszont szinte minden orvos-beteg talit fel lehetne jelenteni...

Idézet tőle: Csak

Panda!

Sztem is érdemes lenne egy másik orvost felkeresni. Lehetőleg olyat, akinek 5-10 percnél több ideje van diagnosztizálni és gyszert írni. Legjobb lenne, ha arra is lenne ideje, hogy elmagyarázza, hogy milyen diagot miért adott, milyen gyszertől mit várhatsz. A korrekt tájékoztatás betegjog, de sajnos tb-s dokiknak erre sokszor nincs idejük, magánrendelésen ez meg szokott történni.

Gyszer mellé jó lenne terápia is járnod, főleg, ha nem hatnak eléggé. Van ahol ingyenesen is elérhető a lógus. (pl 10 alkalmas terápia keretében).

De lehet egy másik doki jobban eltalálná a gyszereket is. 

A risperdal consta nekem (injekcióban) fokozta a szorongást és aludni sem tudtam. Hirtelen kellett nagyot emelni a nyugtatón. Pár hónappal később visszakaptam a másik AP-t, szinte megvonási tünet nélkül csökkentettem a nyugtatót. Kire hogy hat.

Az elso mondat alap. Ezt irtam mar neki 3x azt hiszem. 

"A korrekt tájékoztatás betegjog, de sajnos tb-s dokiknak erre sokszor nincs idejük, magánrendelésen ez meg szokott történni."

Ez nem igaz. Marmint biztosan van ilyen, de nekem csak tb-s dokim volt mindig is. Meg akire en azt mondom, hogy a "rosszabbja" az is tajekoztatott. Attol meg szarul gyogyszerelt, lehet hogy nem ugy tajekoztatott, hogy felfogjam amit mond stb sbt de tajekoztatott rola es gyogyszer kerdesben nem raztak le, pedig tudok nagyon idegesito lenni gyogyszerkerdesben (nemszedem-tulszedem- sajat velemenyem- meggyozodesem es egyeb eszmeim vannak..) De ha szenvedtek is velem, kb 1 orajuk van a tb-seknek erre- 40p tuti- jo ha elotte megjarod a korhazat, ismer az ater es pl oda jarsz vissza ambulansra. Ha mar elvallalnak, visznek. Vagy el se vallalnak, akkor van masik kh- masik ater lehetoseg.
Latjatok, engem is csak elvallat valaki, aki vegul meg jol is gyogyszerel 🙂 

Az ideggondozoba, na oda ne. Ott nincs se ido, se semmi es a banasmodrol ne is beszeljunk. (biztos ebben is van kivetel kerulet- kivetel mindenhol van) de tobbsegeben az az ami hatrabb tesz inkabb.
 

Szerintem egy tb-s korhazas ater tapasztaltabb mint egy magan, jobban gyogyszerel es ingyen van. Mar akinek nem a mezes mazas beszelgetgetos tipus kell (de az menjen logushoz).