Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Depresszió

A reggeli/délelőtti passzivitás a depresszió jele is lehet. Sokan reggel rosszabbul vannak, napközben vagy este lesznek jobban. Nekem is nehéz reggel tenni-venni, este vagyok energikusabb. Kivéve ha nappal dolgozok mert akkor estére elfáradok.

A kortizolról csak annyit tudok, h stressz hatására is lehet magas a szintje, ami az éjszakai alvást nehezíti.

Sztem érdemes lenne reggel vérnyomast mérni. Ha csak reggel van rosszul, akkor kellene megnézni. 

AP-vel ha ébredéskor kipattantam az ágyból, leesett a vérnyomásom, elment a kép. Barátnőm (olanzapinnal) reggel ájult el. Hetekig nem szedte a gyszert, utána este 10 mg-ot bevett és reggel minden előzmény nélkül az utcán ájult el. Arra tért magához, hogy a mentő megérkezett.

Sziasztok!

Ahogy korabban irtam, a ferjem jol van, mar tobb mint egy honapja, de reggel nem tud felkelni (nem alszik, csak forgolidik az agyban), kb 11 tajban tud kikaszalodni az agybol. A nap kovetkezo reszeben jol van, jol erzi magat, tevekeny, segitokesz, mindenben partner. 

Olvastam egy olyat, hogy a magas kortizol szint okozhat ilyen tuneteket, ami melle tarsulhat szedules is, ami szinten jelen van a ferjemnel, de csak delelott. Errol tudtok vmit? 

Koszi

Idézet tőle: Agobri

Köszi szépen! : )

Igen, erős bűntudata volt, apósom teljesen kiakadt, mikor eljött, azt mondta, hogy nem látogatja meg majd és, hogy nem gondolta volna, hogy pont ő lesz az, aki a családi gazdaságot és földeket elhagyja majd, éreztetve vele, hogy hatalmasat csalódott benne. A férjem nagyon szereti az apját, az ő szavára mindig is adott, el tudom képzelni mekkora fájdalmat okozhatott ezzel neki az apja. A pszichózis során is a téveszméi mind a bűntudattal voltak kapcsolatosak, hogy ő felel az egész világ sorsáért stb. Ill. írt egy levelet a pszichózis során az apjának, hogy ne haragudjon rá, de most a gyermeke az első, ezt úgy írta meg, mintha abban a pillanatban született volna meg a fiúnk, pedig akkor már 3 hetes volt. Szerintem ez sokot mond... 

 

Akkor most ezt a rossz érzést, amit egy ilyen fontos személy támogatásának az elvesztése okoz, és amit te elképzelsz, hatványozd meg, akkor talán megérted, mit érezhet. 

Ezért kérdeztem. A téveszméi tartalmából bűntudatra gyanakodtam. 

Köszi szépen! : )

Igen, erős bűntudata volt, apósom teljesen kiakadt, mikor eljött, azt mondta, hogy nem látogatja meg majd és, hogy nem gondolta volna, hogy pont ő lesz az, aki a családi gazdaságot és földeket elhagyja majd, éreztetve vele, hogy hatalmasat csalódott benne. A férjem nagyon szereti az apját, az ő szavára mindig is adott, el tudom képzelni mekkora fájdalmat okozhatott ezzel neki az apja. A pszichózis során is a téveszméi mind a bűntudattal voltak kapcsolatosak, hogy ő felel az egész világ sorsáért stb. Ill. írt egy levelet a pszichózis során az apjának, hogy ne haragudjon rá, de most a gyermeke az első, ezt úgy írta meg, mintha abban a pillanatban született volna meg a fiúnk, pedig akkor már 3 hetes volt. Szerintem ez sokot mond... 

 

Teljesen érthető, hogy ez a nagy változás az életében megviselte. Valszeg adott egy biztonságérzetet az, hogy ott vmilyen általa jól ismert szabályok, elvárosok szerint élt. Ez akkor is lehet könnyebb, ha merev vagy kevés teret enged neki. Jól tudom, hogy a családja nem örült, h elköltözött? Ha így van, az is lehet, hogy a bűntudat őrölte fel.

Nagyon drukkolok, hogy ez egy egyszeri pszichózis legyen és idővel a gyszert is elhagyhassa!!! 🙂

Pontosan! Ez itt a kérdés, hogy egyszeri, hétköznapi nyelven csak egy "idegösszeroppanása" volt, vagy egy komolyabb pszichés betegség kezdete. A kórházi orvosai, pszichológusai (mivel 3x volt kórházban hetekig, így többen kezelték) azt mondják, hogy szerintük átmeneti és jó esélye van arra, hogy teljesen felépül és többett nem jön vissza neki. A pszichológusa belső feszültségekről beszélt, hogy azok generálják a hangulatingaodzásait. Az tuti, hogy személyiségzavar lépett elő az áttelepülés hatására, a réi jól bevállt, szabályszerű, merev élete egyszerre felborult: új ország, új munkahely, új szerep (apa), plusz a szüleitől távolkerült. Ő amúgy is egy begyöpösödött közegből jött, kőkemény szabályokkal, ugye Erdélyben sokkal konzervatívabbak az emberek, az elfojtás, a megfelelési kényszer sokkal erősebb, mint nálunk. A másik jellemző erdélyi mentalitás, olyan, mint régen a paraszti társadalomban, , hogy amit a szülő mond az szent és sérthetetlen, a gyereknek kutya kötelessége a szüleinek megfelelni még felnőttként is, hát, ilyen világban nőtt fel a férjem, a mostani nagy szabadsággal, amit Magyarországon érez, egyszerűen nem tud mit kezdeni és ugye nincs itt anyu és apu, hogy megmondják mit csináljon. De félre ne értsetek, tisztelem azt a világot is, annak is meg vannak a szépségei, de sajnos vannak ilyen vetületei is, amik az egyén fejlődésére károsak, legalábbis a 21. században. 

Ezek szerint volt vmilyen pszichózisa (ami a gyszerektől elmúlt) és jelenleg depressziós.

Sztem itt az a kérdés, hogy a pszichózist mi okozta. (ill hogy ez egy egyszeri dolog vagy krónikus betegség okozza)

Azt mondta a korhazi orvosa, hogy ilyenkor mindenfele gyogyszert adnak biztonsag kedveert. Pl. lehet a litium szuksegtelen, azt biztonsag kedveert adtak az elejen maniara. Azota nem mertek megvonni.

A pszichozisakor kapta ezeket a gyogyszereket, akkor minden tunete volt, ami egy pszichozis soran lehetseges. Utana elmultak a pszichotikus tunetek a gyogyszerek hatasara gondolom, kijott a korhazbol es nem sokkal utana jottek ezek a hangulatingadozasai. Pszichozis elott semmilyen psziches problemaja nem volt. 

Nekem fura, hogy többféle antipszichotikumot + lítiumot kap. Az antidepit is csak később kapta.

Sima depressziónál nem ez a szokásos kezelési protokoll, de minden eset más. Ha az orvosa azt mondja, hogy ez csak depresszió (és kizár minden egyéb pszichotikus tünettel járó betegséget), akkor biztos úgy van. Ők kezelik, ismerik a tüneteit. 

Sima depresszió vagy depresszió pszichotikus tünetekkel a diag?

Örülök, h jobban van!!! 🙂

 

Ui.: Ja, és 2 mg Ripedonnal engedték ki a kórházból, akatízia miatt a reggeli 1 mg-ot elhagyta 1,5 hete. Egyenlőre semmi rosszabbodás nincs, sőt, akatízia szinte nincs is. Az orvosa nem örült az önálló gyógyszercsökkentésnek, de azt mondta, hogy ha nincs semmi, akkor maradjon csak az este 1 mg. 

A Brintellixet megnövelték viszont 15 mg-ra.

Sziasztok!

 

Főként Kiscsillagnak szól az üzenetem. : ) Megnéztem a férjem zárójelentését és azt írja diagnak, hogy depresszió. Most viszonylag jól van, olyan tekintetben stabil, hogy a reggelt, ill. a kora délelőtött leszámítva jól érzi magát, tevékeny, az érzelmei is visszajöttek valamennyire és majdnem olyan, mint régen. 

29-én megy a Thalassába, alig várom. Remélem csökkentik majd az olanzapinját, mert a férjem azt mondja, hogy szellemileg visszamaradottnak érzi magát, nem tud koncentrálni normálisan, elfelejt sok mindent, pl. beszélgetésből sok kiesik neki és nem tudja visszamondani. Az orvosa azt mondja, hogy ez gyógyszermellékhatás. 

Vajon megnyugodhatunk, hogy nem skizoférnia, vagy affektív, bipolár stb? A pszichiátere szerint depressziós tünetei vannak, szerinte kizárhatók ezek, ill. ezt erősítik a kórházi diagok is.

Leállítani azért volt érdemes mert a betegség tünete (amire nem volt igazán hatásos) sokkal kevésbé zavart és akadályozott a munkavégzèsben és minden másban, mint a gyszer.

Antidepik nem hatottak, de nem volt ennyire zavaró a mellékhatása. Így ezeket nem volt olyan sürgős leállítani.

A lítium valóban màniára való gyszer, illetve a suicid késztetéseket is csökkentheti depressziónál. A mániás tünetekre az antipszichotikum is jó, így azt lehet el lehet hagyni. 

Az olanzapin kiütős, sok alvást igényel az ember 20 mg-vel. Ha szed mellé akatíziát (egy helyben ülési kèptelenség) okozó gyszert, annak a mellékhatását csökkentheti.

800 mg Seroquel (ez a max adag) + 2 mg Ripedon (kis adag) mellett nem volt akatíziám. A Seroquel szedálós, elnyomta az akatíziát.

Risperdal Consta (ugyanaz a hatóanyaga mint a Ripedonnak) önmagában akatíziát okozott. Sok nyugtatóval lehetett valamennyire elnyomni. 

Érdemes a legkisebb, de még hatásos adag gyszert megkeresni ill azt, aminek s mellékhatását tudja tolerálni. 

Seroquel, Olanzapin és a Leponex szedált.

Abilify és a Ripedon akatíziát okozott.

Ha a leválási nehézséget leküzdi illetve apasági szerepében meg tud erősödni, az a depressziós tünetet csökkentheti. Ez spontán is enyhülhet ill antidepresszánstól. Szerencsére az antidepiknek nincs annyi zavaró mellékhatása, jó esetben semmilyen mellékhatást nem okoz. 

Tesztekről is kérdeztél. Nàlam abból sem lettek okosabbak. Nem utalt pszichózisra még a téveszmés, halus időszakban sem.

Koszi a tapasztalatod! Ugyanezt tapasztalja a ferjem, a Haloperidoltol zombi volt, mimikanelkuli, a Ripedontol nem tud egy helyben ulni, azt mondja, hogy ez az oruletbe kergeti, plusz remeges. Remelem a Thalassaban csokkentik a gyogyszereit, nem vagyok orvos,de szerintem a litiumut siman elhagyhatna, sosem volt manias. Szerintem 20 mg Parnassan is sok. 

Nem szedálóssal még jobban kínlódtam. Abilify-al 20 percnél többet kihívás volt egy helyben ülni és fulladtam (ziháltam). Tetőtől talpig remegtem. A fulladás miatt csak nagyon rövid mondatokat tudtam elmondani. Így irodai munkát bem lehet végezni, hisz ott kommunikálni is kell munkatársakkal, telefonon stb. Ülni sem tudtam volna egy helyben.

Risperdal constával enyhébb akatíziam volt, de ez is zavaró. Légszomj nem volt, sajnos remegést ez is okozot.

A szedálós és a nem szádálós gyszerrel is az volt a gond, h elég volt rám nézni és látszott h valami nem kerek, így normális mhelyet (szellemi) nagyon nehéz találni.

 

 

Idézet tőle: Agobri

Miert? Milyen nellekhatastol nem tudtal dolgozni? A ferjem tompasagra es koncentracio nehezsegrol szamol be, es memoriazavarrol. 🙁 Szellemi munkat vegeztel/vegzel? 

Egyiket sem bírtam volna. Pontosabban gyszerrel max heti 20 órát. 5x4 vagy 2-3 x 8 órát.

Itthon főállásban szellemi, később másodállásban fizikait végeztem. 40 + kb 15-30 óra/hét.

Külföldön csak fizikai munkám volt. 

A szellemit bírom jobban. Fizikai munka depressziósan, enerváltan gerinc gondokkal (hátfájás + sarok gyulladással mindig kínlódok fizikainál) nekem nagyon nehéz + krónikus májgyulladás tünete is a fáradékonyság.

A fő gond az volt, hogy 40 órás munka + utazásnyi időt nem tudtam ébren tölteni és gyszerrel energiám sem volt. Az irodai munkák itthon nappalosak. Reggel 5-6 os keléshez este 6-kor már kellett volna feküdnöm.

Külföldön hol éjjel, hol nappal kellett mennem, de csak heti 1-4 napot. Általában heti 2-3 nap volt. Ezt is nagyon nagyon nehezen birtam mert sok volt a 10-12 óra munka + 3,5 óra utazás. Mivel hol ejjel, hol nappalra hívtak, a reggeli és az éjjeli gyszerem ugyanannyi volt. Emiatt az estivel aludtam egy nagyot, a reggeli gyszer után még 2-5 órát. Kiveve ha dolgoztam. Ha egymást követő napokra hívtak, nem volt idő kialudni magam. Szabadnapon már kellett a 12-16 óra egyhuzamban.

A gyszertől szedált, lassú voltam és fizikailag is fáradékonyabb, izmaim merevebbek. A gyszer húzott a depresszióba. Csökkentesnél a depresszió spontan oldódott.

Külföldön sok helyen 6×8 óras (azaz heti 6 napos) vagy 5×10, vagy 12 órás munkak voltak + sok utazás/gyaloglas. Ez gyszerrel lehetetlen volt. 

Szelleminél szó szerint elaludtam volna ülve. Thalassában is elaludtam csoportokon, buszon, villamoson.

Még nem. Hetfon megyunk haza, majd megirom, de szerintem megint pszichotikus depresszio lesz. A korhazi pszichologussal beszeltem, szerinte csak a feszultsegek miatt van hangulatingadozasa, szerinte nem bipolar, skizo stb. zavarok, de nyilvan ahhoz tobb ido kell, hogy ilyesmit diagnosztizaljanak. Amugy a teszt amit a korhazban megcsinaltak vele az elejen az mennyire biztos? Ott nem jott ki semmi. 

Amugy a ferjemen eszrevettem , hogy kb mintha menekulne a gyerektol, pl nem akart hazajonni, maradt volna meg az apjanal es a nagyszuleinel falun. Meg olyanokat mond, hogy nem keszult fel az apasagra. A pszichologusok es pszichiaterek is ezt mondjak, hogy a gyerek szuletese reven szembesult azzal, hogy o meg nem nott fel, es nem tud levallni a szuleitol, a gyerekkori helyszintol, emiatt szemelyisegeben zavar keletkezett, erre rajon a koltozes, uj elet, uj munka. Mondjuk mindig furcsalltam, hogy hogy tud ennyire kotodni, o ha tehette volna allandoan a nagyszuleinel lett volna falun, kamaszkori elnenyek is kimatadtak, mert mig mas fiatal kereste onmagat, addig o dolgozott a csaladi gazdasagban es tipikus jofiu volt. 

Miert? Milyen nellekhatastol nem tudtal dolgozni? A ferjem tompasagra es koncentracio nehezsegrol szamol be, es memoriazavarrol. 🙁 Szellemi munkat vegeztel/vegzel? 

Kiderült, h mit diagoltak a kh-ban a férjednek?

A lentebb linkelt fórumról idézek. Pár sort írnak itt az antipszichotikumokról.

"Az biztosnak tartható, hogy az antipszichotikumok "statisztikailag" hatékonyak a pszichotikus zavarok esetében. Persze nem mindenkinél, ill. nem mindenkinél egyformán. És az is kérdés persze, hogy ennek MI AZ ÁRA? Hogy minden betegnél megéri ez az ár? Az orvosok rendszerint úgy gondolják, hogy igen. A betegek meg sokszor úgy, hogy nem. Ez egyéni döntést igényelhet, ahol a végső döntést a beteg hozhatja meg, jó esetben egy tárgyalási folyamat eredményeként."

Nálam is ezzel az ÁR-ral volt gond. Minimális hatásért fizettem nagy árat (gyakorlatilag a munkaképességem).

http://lefnet.hu/index.php?_NOMOCMS%5Bentityname%5D=comments&_NOMOCMS%5Bwherestr%5D=forumid%20like%20%2718.%%27

Itt olvashatsz az AD-k (antidepresszáns) hatásosságról, hatástalanságról ill placebó hatásról.

Sokan szedünk v szedtünk antidepresszánst, aminek csak minimális hatása van vagy semennyi. 

Több kutatás igazolja, hogy súlyos depressziónál hatékonyabb, középsúlyos vagy enyhe depressziónál nem túl hatásos. Keresek egy linket, ahol a gyszerek hatásosságáról orvosok beszélgetnek (fórumon)

Én sem tudom, hogy egyesdknek miért hat jól, másnak miért nem. 

Szerencsére a depresszió is gyakran epizódikus. Elmúlhat vagy enyhülhet, de nem jó erre várni súlyos v középsúlyos depressziónál, érdemes gyszerrel próbálkozni. 

Idézet tőle: Agobri

Koszi! Mi a remisszio? Ujra jelentkezo pszichotikus allapot?

Nem ertem, az antidepi miert hat vkinel, vkinel meg egyaltalan nem?

Akut szakaszban fellángolnak a tünetek. Remisszióban megszűnnek v csökkennek. Van akinél csak részleges a remisszió, javul az állapota, de nem lesz tünetmentes. 

A pszichotikus betegségek shubokban szoktak zajlani (akut szakasz es remisszió váltja egymást), de eltérő lefolyás is lehetseges.

Nekem az AP (antipszichotikum) sem hatott jól. Kb 4-5 hónapig tartó szedés után múlt el a téveszme, szerintem emlékhaluk sem voltak a szedése közben. Hanghallasra (akusztikus hallucináció) viszont nem hatott, nem múlt el, nem csökkent, ugyanúgy egész nap hallottam. Kb 1 éve szedtem már az AP-t mikor a hanghallás kezdett kevesebb lenni. Ugyanazt a gyszert kaptam, de akkor már picit csökkentettek rajta. Spontán javulás történt.

Remisszió: "a betegségnek az a fázisa, amikor a páciens tünetei részlegesen vagy teljesen elmúlnak".

Koszi! Mi a remisszio? Ujra jelentkezo pszichotikus allapot?

Nem ertem, az antidepi miert hat vkinel, vkinel meg egyaltalan nem?

A felkelést és az aktivitást egy szintig lehet erőltetni, de volt olyan időszak, ill. állapotom ahol ez irreális célkitűzés lett volna.

Az ismételgetés depressziónál nem jellemző. Sztem ez inkább pszichózishoz köthető, remisszióban sem tartom kizártnak. Más pszichotikus betegnél láttam ilyet. De az is el lehet, h ez kényszeres tünet. Ezt orvosától kellene megkérdezni ill mondani neki, ha nem tudja. 

Az hogy a múltban történt dolgokon gondolkodik, azon rágódik sztem arra utal, hogy ezt még nem dolgozta fel. Az első pszichotikus epizódban átélt tünetek ill később a betegség felismerése, betegségbelátás kialakulása traumatizálja a beteget. 

Az is lehet, h a depresszió miatt szakad el ezektől a gondolatoktól nehezen, vagy a depressziót súlyosbítja a feldolgozatlan élmény. 

Sziasztok!

Pszichozis utani pszichotikus depresszioban elofordult mar valakinel, hogy a pszichozis soran atelt teveszmek es halucinaciok gyotrik, illetve azon filozott, hogy mi tortent vele es miert pont vele? A ferjem, most arrol szamol be, hogy allandoan eszebe jutnak ezek, nem tud szabadulni ezektol a gondolatoktol, tudja, hogy azok irrealis dolgok voltak, de gyotrik mai napig (6 honap telt el azota). Akinek volt ilyen, hogyan tudta ezt orvosolni? Ki lehet zarni valahogy ezeket? 

Masik kerdesem, hogy depresszios v milyen betegseg tunete a beszelgetopartner mondatanak az ismetlese beszelgetes kozben?

Depresszioban elofordulo tunet az, hogy a multban tortent rossz dolgok jutnak csak eszebe a betegnek? A ferjem masik baja, hogy reggel nem tud felkelni, kb 11-ig fekszik es ezek a negativ emlekek es a betegsegenek a rossz emlekei gyotrik. Delutan jobb kedve van es tevekenykedik. Brintellixet szedi, de az orvosa azt mondta a telefonban, hogy lecsereli neki, mert 2 honapja szedi es tovabbra is depresszios tunetei vannak. 

Ezeken a dolgokon onakaratbol tul lephet a beteg? En persze konnyen mondom neki, hogy zarja ki ezeket a gondolatokat, ha jonnek, de nem megy neki, csak delutan. Irnatok tapasztalatot, hogy milyen erzes ez a betegnek? Akaratero ilyenkor jatszhat, vagy a betegseg blokkolja? 

Koszonom! 

Miből gondolpd, h neked van igazad és érdemes rá várni, reménykedni? Miből gondolod, h mindenki más tèved? Szerinted miért mondják, hogy jobb lenne, ha tovább lépnél?

Miért nem próbálsz meg egy jó lógushoz elnenni? Meddig vársz, ha nem vagy jól és a gyszer önmagában nem elég? Érdemes várni? 

Nem tudom, mi a megoldás olyan helyzetben, amikor nincs az emberrel A Társa. Te érzed legbelül, hogy összetartoztok, de az egész világ nem hisz bennetek. Lassan már te is elhiszed, talán, igazuk van, de ebbe bele sem mersz gondolni. Mert az a világ vége számodra. Én is egyedül érzem magamat, bár nem mondanám magányosnak magam jelenleg. Érzem, hogy szeret, de ez mindenki számára baj és rossz... mert Ő túl jó, illetve lassan, már "elérem a szintjét", sőt "le is hagyom", de azért mégsem. Tudod, amikor már mindenki azzal jön, hogy: "Jobbat érdemelsz". Hát, köszönöm, ez már nem hangzik jól... de lesz*rom. Élek még és minden rosszat megéltem már szinte. Nem akarok ragaszkodni. Amikor azt kívánom, valahogy mindenki lássa meg, hogy "én jobb vagyok önmagamnál". Nem baj, valahogy mindent ki kell bírnom. 

Én szerintem már az égvilágon minden jelzést leadok mindenki felé, hogy szükségem lenne egy kis társaságra stb. Úgyhogy észrevenni éppenséggel észrevehetnék. Csak energiájuk/kedvük nincs hozzá. Mindenkinek megvan a maga baja.

Én is féltem tőle, de ez olyan cucc, amire nem szoksz rá, és annyira kis adag, hogy tényleg csak besegít.

Amire rá lehet szokni (nyugtató, altató) olyat nem is kaptam.

Ismerem ezt az elszigeteltség-érzést. Ilyenkor valahogy sokkal lassabban telik az idő, és idegesít hogy miért nem veszi észre senki a nyomorom, és miért nem segít senki (honnan vennék egyébként észre?).

SOTE-ba már nem megyek, csak egy "búcsú" alkalomra. VIKOTE-ba nov. végén megyek csak, ott is először csak egy félórás kezdő interjúra, hogy mi is a nyomorom, és hogyan legyen tovább. Szóval úgy néz ki, hogy dec.-ig nem lesz ilyen jellegű támaszom.

Antidepi: még mindig nem tudom rávenni magamat arra, hogy gyógyszert vegyek be. Túlságosan félek tőle, hogy hogyan befolyásolja a hétköznapjaimat.

Azt hiszem, egy egyszerű beszélgetés is sokat segítene, de néhanapján annyira elszigeteltnek érzem magamat... már ott tartok, hogy néha kínomban már húszezeréve látott ismerősökre is ráírok, gondolván, hogy ha valakivel, akkor aztán velük lehetne órákig beszélni arról, hogy kivel mi történt az elmúlt időben. De ők is annyit reagálnak csak, hogy "köszi, hogy rám írtál, jól vagyok, puszi". És ennyi.

Igen, az elszigeteltség a legjobb szó talán. Néha úgy érzem, hogy el vagyok vágva mindentől és mindenkitől.

PhilC: lógus!

És egy tipp: nekem háziorvos írta fel az antidepit, lehet neked is felírna valamit.
Én már kezdem jobban érezni magam.

azt hiszem, kezdek megint belecsúszni egy depressziós fázisba...

Zombisodás, mimika csökkenés ellen jó az AP dózist kikísérletezni egy normális áterrel, nekem kórházban 4mg risperdalt adtak, otthon, nyugodtan, stb. 3 mg-ra mentem le.

Koszi szepen! 🙂

A mimika hianya a ferjemnel is megvolt, ez is idovel megszunt, ugyanannyi gyogyszerrel is, de kesobb a csokkentes hatasara meg kifejezobb lett az arca.

Figyelj, szerintem mar az pozitivum, hogy irsz a forumra, ugyanis ehhez is motivacio kell. Legalabb figyelsz magadra es probalsz tanacsot kerni. Sajnos a ferjem eddig sem jutott el, hogy probaljon a betegseget illetoen tajekozodni es egyaltan a kornyezetevel megosztania erzeseit. Szerintem ez mar egy lepes a gyogyulas fele, ha az ember azon van, hogy kapaszkodot keressen, akar egy ilyen forumon keresztul. 

Drukkolok, hogy neked is rendezodjenek a dolgaid es mihamarabb jol erezd magad a borodben. 🙂 

Idézet tőle: Agobri

Crazy! A zombisodas az AP mellekhatasa lehet, a ferjemnel is volt, de idovel, legalabb 3 honap utan a szervezete olyannyira hozzaszokott a gyogyszerhez, hogy fokozatosan csokkent a zombi uzemmod. 

 

szia!

túlléptem vele a 4. hónapot, hát,,,talán mintha kicsit jobb lenne a hangulatom, illetve ami fontos, már látszanak az érzéseim (milyen hülyeség, még a gyerekek is képesek kifejezni a mimikájukkal épp mi zajlik bennük ).. és fura az is, hogy az első 2 hónapban, szerintem, nem volt ilyen gond.. de  azóta ajjaj s nagyon zavaró... így hogy írod neki csökken, kicsit megnyugtattál, ( ez is milyen már, más bajától megnyugodni ) kivárok, küzdök ne csússzon ennél mélyebbre a depim,s ami a legnehezebb , muszáj apró dolgokat csinálnom mert jelenleg a legkisebb dolog is fizikai fájdalommal jár,annyira nincs semmi motiváció.. tényleg súlyos enerváltság a legjobb szó rá...  szóval köszi hogy írtál, kitartás s jobbulás a férjednek!  

 

( ebből a szómenésbúl meg nem a depi tükröződik sztem )

Crazy! A zombisodas az AP mellekhatasa lehet, a ferjemnel is volt, de idovel, legalabb 3 honap utan a szervezete olyannyira hozzaszokott a gyogyszerhez, hogy fokozatosan csokkent a zombi uzemmod. 

Sziasztok!

A ferjem kijott par hete a korhazbol. Falun tolt a nagyszuleinel 2 hetet piheneskepp, abban bizunk, hatha ott helyre razodik, mert mindig is szeretett ott lenni. Sajnos ott is nehezen kel fel, delelott nincs kedve, majd delutan belejon az ottani gazdasagi munkalatokban es utana rendben van. Este szoktunk beszelni, akkor teljesen normalis, jokedvu. Hetvegen hazajott hozzank, hianyzott neki elmondasa szerint a kisfiunk, de kb. az itt toltott idejet vegig fekudte es aludta, igy kb. egy orat foglalkozott a gyerekkel. Toporog es ismetli a mondataimat. A korhazi pszichologus szerint sok benne feszultseg, emiatt van hangulatingadozasa. Hogy lehet a feszultseget oldani, ha o maga sem tudja mi miatt erez feszultseget? 

Vannak fura dolgai, pl magara vette, hogy alig mosolyog ra a kicsi, meg nala miert nem alszik el ... Extra erzekeny... Oszinten remelem, hogy a Thalassa segit neki. 

 

 

az enervált baszogatógéptől mentsen meg az isten benneteket.... 

értem. itt már sztem vegetálás van de ezt is nevezhetjük módnak..ha agyon kényeztetem,mindent s bármit megadok a kicsinek,elhallgattatom az örjöngő beszólogatós,cseszegető köcsög bandát,s próbálok világ békét teremteni se tűnik el ez a semmi aminek épp nevezni tudom az egészet..depresszió..megkockáztatom súlyos és mély..szabadulnék de hogy?merre? energia nélkül,mert az aztán nincs ..belül meg megy a harc,h ezt így nem akarom,mi az h egy ocsmány mosolyt se tudok kipréselni magamból s folyamatosan fáradt vagyok?? azon az úton vagyok,h már pattogok mindenért s bár még teljesen nem ért ide,a hangját már hallom a pofongépnek a távolból s jajj lesz ha ez az agresszió megint trónra kerül.. az előszele,a szorongás újra vendég 2 napja..én meg felvehetem a bohócsipkát hamarosan.. szóval nem sokra megyek a megfigyeléssel,mert itt ennél sokkal többről van szó...

arról nem beszélve, nem tudom ez a zombisodás a tartós AP szedés miatt van-e (elég sokan tapasztalták tartós szedés mellett), vagy mi a fene..

Koszi szepen, remelem javulni fog a helyzet! 

Értem. Talán szakember tudna erre magyarázatot adni. Totyorgást másodlagos parkinzonizmus is okozhat, szorongás miatt is lehet izgága.

Sztem az első epizód megélése a legnehezebb (családnak, betegnek). Idővel sokat javulhat, a betegséggel való együttéléssel és az apai szereppel való együttélésben is fejlődhet. 

Nem valtoztattak rajta. Ket hete nem volt totyorgas, most van ugyanolyan adagnal. 

Nekem a risperidon is okozott ilyet. Ezért kérdeztem, hogy emeltek-e rajta vagy változtattak a napi elosztáson. 

Abilifynál (reggel 25 mg) bevétel után kb 1 órával már erősödött az akatízia és csak másnap reggelre múlt el.

Risperidont tartós hatású injekcióban kaptam, azzal folyamatosan volt.

Csak azt nem ertem, hogy a totyorgas, akatizia miert nem allando, ha mellekhatas? Csak idoszakosan jon elo neki, gyogyszertol fuggetlen. A mostani gyogyszerekkel is elojott (olanzapin, risperidon, litium).

Főleg a lamotrigin gyógyszereknél.
Amúgy tényleg igaz, hogy reggel a depi, szorongás erősebb, mint mondjuk késő délután, kora este.
Bár erre is van logikus magyarázat.

A betegség tüneteire ez magyarázatot adhat. Még nem bírja el a terhelést, felelősséget. 

Mellékhatások viszont nem szoktak élethelyzettől függeni, az nagyon kémiai. 

Thalassa Házban (ahol nagyon jól éreztem magam) is ugyanolyan erős akatíziám volt mint hétvégén itthon. A szedáció is ugyanolyan mértékű volt. 

Az arcom is bemerevedett ettől a gyszertől.