Búra Tanácsadás – 2019 – Nyár

Tanácsadói Válaszok 2019. – Szőllősi Tibor válaszol

Összesített kérdések-válaszok a pszichológia területén, 2019. Nyár

A kérdéseiteket itt tehetitek fel: Szőllősi Tibor pszichológushoz intézett kérdések gyűjtőhelye

 


 

 

 

Linzer kérdése:

 

 

 

Tisztelt Tibor!

Van egy mániám, egy osztrák focista (aki a képemen is van és Linzer gyereknek nevezem a születési helye miatt), tavaly március óta a mániám és mostanra már nagyon elfajult. Már ott tartok, hogy ha már meglátom, hogy van róla kép, már elkap az idegroham és ami eddig még nem volt, az az, hogy már a régi dolgaimat, amiket eddig szerettem, illetve a kötelességeimet is elhanyagolom, ha lenne teljes állásom, tuti az lenne, hogy be se mennék, főleg, ha korán kéne kelni, mert ez miatt éjjel 1-nél korábban nem tudok ágyba se kerülni és már 6-7-kor felébredek, mert tele vele az agyam és ha már félálomban vagyok reggel, akkor már nyúlok is a telefonért hogy megnézzem, miket puncsolt (az instagrammos lájkolásait hivom puncsolásoknak, nem ok nélkül). Ha meglátom a nevét leirva és nincs hozzá kép, már akkor is idegrohamot kapok. Időnként orditozok itthon, szétrúgok mindent, ami az utamba kerül, de csak puha tárgyakat merek. És ahogy telik az idő, egyre rosszabb. Múlt hónapban azt gondoltam, ennél rosszabb már nem lehet, hát de, inkább választanám azt, mert most százszor rosszabb.

Mit lehetne tenni? Nem akarok gyógyszereket szedni. Nagyon elkerülhetetlen lenne? Ha nem, akkor elég lenne egy nyugtató, vagy antipszichotikum kell? Ha az utóbbit kéne szednem akkor lemondhatok megint az iskoláról mint két évvel ezelőtt, amit 100x megbántam, mert az közel sem volt olyan kemény, hát elég hülye voltam, mindent megtennék h azt a helyzetet visszatudjam hozni, ha ezt lecserélhetném, mert annyival jobb volt ennél. Akkor még álmomban sem gondoltam volna h ez lesz valaha. Lehet ennél rosszabb lesz? Kétségbe vagyok esve, egész nap ez van a fejemben és akadályoz minden másban, főleg este van nagyobb gyomorgörcs.

 

 

 

 

Szőllősi Tibor válasza Linzer kérdésére:

 

 

 

Tisztelt Linzer!

 

 

Amit a levele alapján megtudtam, az az, hogy két évvel ezelőtt feltételezhetően volt valamilyen hangulatzavara, amire antipszichotikumot kapott. Nem írja, hogy járt volna ebben az időben pszichológushoz. A jelenlegi instabilitásának helyreállítását „gyógyszerrel” szeretné megoldani. Egyre jobban szorong, kezd kimerülni.

Elképzelhetőnek tartom, hogy mindenképpen azt gondolja, hogy egyedül mindenképpen meg tudja oldani egy kis segítség igénybevételével – gyógyszerrel – a jelenlegi problémáját.

Amit leír: a mániája – Linzer, a rajongása, a dühkitörései – bár ezen dühkitörések közben vigyáz magára, nehogy megsérüljön komolyabbanhogy kezdetben elviselhető volt a szenvedése, majd egyre jobban elveszíti a kontrollt Önmaga felett. Jelenleg nincs teljes állása sem, a napirendje – valószínűsítem – kusza.

Ezek alapján megerősíteném, hogy romlik, súlyosbodik az állapota. Ezt jól látja. Egyre jobban kimerül, egyre kevesebb energiája van.

Amit javasolnék az egy klinikai irányultságú kolléga felkeresése.

Azt csak feltételezem, hogy egyre jobban kezd beszűkülni is. Mindenképpen jó lenne egy objektív visszajelzés, hogy mindez mit is jelent az Ön esetében.

A leírtak hátterében – viselkedése mögött – állhat hangulatzavar, és/valamilyen személyiséget érintő probléma is.

Amennyiben további kérdése van, kérem írjon!

 

Tisztelettel!

 

Ajánlás:

Könyv

Rados Virág: Bipoláris: Egy mániás depressziós nő regénye

Adam Grant – Sharyl Sandberg: B terv – Hogyan küzdjünk meg a válsághelyzetekkel és találjunk örömöt az életben?

Net

https://bura.hu/tesztek

http://www.nok.baptist.hu/wp-content/uploads/2010/04/Hauck-Paul-Melyponton-Hogyan-Masszunk-Ki-a-Depressziobol.pdf

https://ifightdepression.com/hu/start

 

 

 

 

 


 

 

 

Méá kérdése:

 

 

Kedves Szőllősi Tibor!

 

 

A segítségét szeretném kérni. 23 éves nő vagyok. Édesapán skizofrén, gyógyszert szed rá. Olyan problémám van, ami nagyon zavar, és szégyellek, és nem szeretnék elmenni vele pszichológushoz. Félálomban, elalvás után nem sokkal, olyan éppen elszenderedett állapotban „felriadok” és látok dolgokat. Sokszor kígyót látok – abban a pillanatban nem tudom, hogy hallucináció, de pár perc múlva „felébredek” és nincs ott semmi, ilyenkor már tudom, hogy csak képzeltem a dolgot, de nagyon ijesztő, van hogy felsikítok, vagy kiszaladok a szobából (ez mostanában ritkább, max felugrok ijedtemben villanyt kapcsolni) – de van hogy más állatot, pl. kutyát. Sokszor a napi eseményekre gondolok, hogy kihozzák belőlem. Arra gondolok, hogy lehet ha látom a tévében, azért jön elő „félálomban” este. Például Megnéztem a párommal a Csernobil c. sorozatot, és a 3. rész nagyon megrendített. A lényege, hogy itt mutatták be, ahogy meg kellett ölni az emberek által hátrahagyott sugárfertőzött házi állatokat, kutyákat. Aznap este kiskutyákat láttam az ágyon. Tizenéves korom óta tapasztalom ezeket, de eddig nem jelentkezett ennyire sűrűn. Amikor felébredek egy- egy ilyenből, van hogy nagyon rémült vagyok, és hevesen ver  a szívem, de olyan is van, hogy „gyorsan túlteszem magam rajta” és alszok tovább. Stresszes a munkám, sajnos a családi hátterem is szorongással tölt el. Nagyon félek, nem tudom, hogy mit tegyek. 

Kérem szíves segíségét!

Üdvözlettel:

Méá

 

 

 

Szőllősi Tibor válasza Méá kérdésére:

 

 

 

 

Kedves Méá!

 

 

 

 

Köszönöm, hogy megosztotta a problémáját. A terhelt családi háttér, a fokozott külső megterhelés mind fokozzák a bizonytalanságát, gyakoribbá teszik a „felriadásait”. Amiket lát – állatok, még önmagában nem, hangsúlyozom, nem tekinthető még betegségnek. Artifical Skizo is tapasztalja magán – „Nekem is pont ilyen felriadós – hallucinálós tüneteim vannak többek között, de szerintem ez még önmagában nem pszichés betegség.”. Az már egy más kérdés, ha a nap folyamán folyamatosan jelen vannak a hallucinációk.

A párja a maga módján próbálja kezelni mindazt, amivel szembesült. Mindettől, még viselkedésével fokozza a szorongását. Kérem beszéljen vele minderről. Kérje tőle, hogy hagyja abba ezt a viselkedését!

Azok a tények, hogy édesapja skizofrén, hogy tizenéves kora óta tapasztalja mindezt, még messze nem jelentik önmagukban, hogy esetleg Ön is skizofrén lenne. Ezekben a helyzetekben a régmúlt rossz tapasztalatai ismét előbújnak, újra hatalmukba kerítik a védtelen embert. A „dolgok” látása félálomban a legtöbbször normális, melyek összefüggenek a napi túlterheléssel. Esetleg a túlzott aggódása következtében elképzelhető, hogy pánik is jelentkezik, ami szintén fokozza a fokozott éberségét, félelmét.

Amit javasolnék, hogy egy tanácsadásért keressen meg egy kollégát. Ma már egyre többen rendelnek online is. Amennyiben tovább fokozódik a felriadása, erősödik a szorongása, javasolnám, hogy keressen meg egy pszichiátert is a problémájával.

 

Az alvásról ajánlok egy érdekes könyvet. A skizofréniáról összeszedtem néhány érdekes dolgot, mely segíthet a „kétségei kizárásában”.

Amennyiben továbbra is kétségek, bizonytalanság gyötri, az online terápia, tanácsadás egy alternatív megoldás lehet.

 

Ajánlás:

Könyv

Arianna Huffington – Az alvás forradalma – Változtasd meg az életet akár egyetlen éjszaka alatt

Film

Till Attila – Pánik (2008)

Net

https://bura.hu/tesztek

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/lelek/6182/skizofrenia

https://www.videoklinika.hu/video/czeizel_skizofren_szerelem_sejtbank

https://www.webbeteg.hu/cikkek/stressz/12585/az-ejszaki-felriadas-a-stressz-jele-is-lehet

https://www.ridikul.hu/2017/09/21/9-furcsa-dolog-ami-alvas-kozben-tortenhet-velunk/#

 

 

 

 

 


 

 

 

Lengyel Katalin kérdése:

 

 

Tisztelt Szőllősi Tibor!

 

 

A segítségét szeretném kérni! 33 ées lányomnál mostanáan diagnosztizálták a bipiláris zavart. Két éve nagyobb erzelmi megrzódtatás érte , amikor jelentkeztek nála  az első tünetek. Nehéz Vele, mert nem hajlandó beszedni  a gyógyszereket. Lamolepet és parnassiant kell szednie. Az apukája ellenörzi a gyógyszerbevételt , de önállóan él. A munkahelyén jelenleg táppénzen van. Jár terápiára de a gyógyszer nem akarja elfogadni. Velem ellenségesen viselkedik legtöbbször. No de azért írok , mert szeretnék neki segíteni. Hogyan tudok a legtöbbet segíteni és mivel. Ha tud könyveket is ajánlani megköszönném. 

Üdvözlettel. Lengyel Katalin

 

 

 

 

Szőllősi Tibor válasza Lengyel Katalin kérdésére:

 

 

 

 

Tisztelt Lengyel Katalin!

 

 

 

Amivel a legtöbbet tud segíteni a lányának, ha valóban megérti őt, a harcát. Tudom, hogy egy anyának nagyon nehéz szemlélnie gyermeke szenvedését, a tehetetlenség kiútnélküliségében szenvedni. Azt gondolom, hogy önmagában a gyógyszer nem kiút. Amikor szükség van rá, akkor kell, amúgy meg nincs rá szükség. Vajon a lánya miért fél a gyógyszerektől? Fél a függőség kialakulásától? Önre miért reagál így?

Ajánlás:

Könyv

Xavier Amador – Nem vagyok beteg, nincs szükségem segítségre! – Hogyan segítsünk a mentális betegségben szenvedőknek a kezelés elfogadásában?LÉLEKBEN OTTHON KIADÓ, 2008

Szendi Gábor – Depresszióipar

Rados Virág: Bipoláris: Egy mániás depressziós nő regénye

 

Net

https://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/10713/hiedelmek-a-pszichiatriaban

http://lelkiegeszseg.antsz.hu/portal/Tartalmak/Tudastar/Onsegito-lehetosegek/Az-onsegites-szerepe-a-lelki-egeszseg-teruleten

A család bevonásának jelentőségéről néhány cikk

https://www.webbeteg.hu/cikkek/depresszio/12390/depresszio-es-csaladtagok

http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/senki_sem_foglalkozik_a_csalad_traumajaval

https://suicidprevencio.reblog.hu/mentalis-zavarok-es-csalad

A függőségről

http://kimondhato.hu/

 

 

 

 

 

 

 


 

 

rozsaszirom kérdése:

 

 

 

Tisztelt Tibor!

30 éves vagyok, kamaszkoromtól egészen 27 éves koromig kezeltek táplálkozási zavarral, borderlinenal, depresszióval és Posttraumás Stressz Zavarral, szexuális abúzusok miatt. Évekig voltam bent egy terápiás kapcsolatban, majd egyik pillanatról a másikban kiléptem, mivel „elegem” lett. Elegem lett abból, hogy rémálmok gyötörtek a végére, többször lett terápia után pszichózisom, ami okán zárt osztályra kerültem napokra, leszedáltak. Borzasztó élmény volt, sajnos „túltolták” a terápiát, legalábbis így nyilatkozott a terapeuta. Na mindegy, lassan 3 éve kiléptem, azonnal jött egy szerelem is, aki el is vett feleségül. Boldog és harmonikus párkapcsolatban élünk, néha ingadozik a hangulatom, de tudom kezelni, 3 éve nem vágtam meg magam. Egyik napról a másikra hagytam abba a vagdosást, pedig 30x varrták a karom, s 2x nagyműtét során varrtak össze, ugyanis izmomat is szétvagdostam. 

Ami miatt írok, hogy az egyensúlyom most úgy borult meg, hogy nem tudom, eljött-e az ideje a segítség kérésnek. Munkahelyi s albérleti problémák miatt, ami 2 hónapja tart, nagyon erős vagdosási késztetésem van, sokszor vágyom, néha olthatatlanul a véremre s a penge vágására.A férjem tud róla, mindent meg tudok vele beszélni, éjjel is felébreszthetem, ha olyan van. Van, amikor fizikai tüneteiem vannak, szinte sóvárgok. Itt is javasolták, hogy forduljak terapeutához. De nagyon félek. Nem-e esem vissza, pusztán attól, hogy megint „betegség tudatom”lesz, hogy a múltam megint felül kerekedik rajtam s pszichózisom lesz. A régi terapom több száz km-re lakik már tőlem, meg nincs is már meg a bizalom. Sad

Mit tanácsol nekem? 

 

 

 

 

 

Szőllősi Tibor válasza rozsszirom kérdésére:

 

 

 

 

Tisztelt rozsaszirom!

 

 

 

Elég terhelt lehetett az élete, ha ennyi mindent diagnosztizáltak már Önnél. Nem tudom, hogy mennyit tud ezekről a diagnózisokról. A diagnózisok egyfajta leírások. Durva megfeleléssel kódok, melyekkel leírják a pszichés állapotot, állapotokat – lefordítják egy kódrendszer alapján (DSM IV./V. BNO 10). Erről valamikor már írtam – még az elején, mikor bekapcsolódtam az oldalra.

Amit nem tudok, hogy elmondták-e Önnek, hogy pontosan mit is jelentenek ezek a kapott kódok az Ön esetében, állapotában. A külső megterhelő eseményekre, nagy valószínűséggel miként fog reagálni. Mit várhat el, mire számíthat, milyen reakciói lehetnek, melyek az Ön sajátos esetében teljesen normálisak.

Amint a lélek rátanul egy „nyelvre” – sajátos viselkedés, elkezdi használni, s ki is fog fejezni vele szinte mindent. Ezt a viselkedést értelmezni kell – késztetés a vágásra, borderline viselkedés felerősödése, stb. Mit mondhat/fejezhet ki, hogy ismét vágni szeretné magát?

Úgy gondolom a leírtak alapján, hogy kérjen külső segítséget.

Sok minden megváltozott a korábbi lehetőségeihez képest. Egyrészről egy stabil, kiegyensúlyozott párkapcsolatban él, már, 3 éve nem vágja magát.

Valamiért ismét instabillá vált lelkileg, esetleg történhetett valami, ami kimozdította eddigi stabil egyensúlyából. A sok jó – pozitív – dolgok, élet események is ugyanolyan megterhelőek, mint a negatív dolgok, életesemények.

A terápiák sajátossága, hogy „felzavarják kezdetben az állóvizet”, „viharossá teszik az addig nyugodt életet”. Erre számíthat. Mindennek az a célja, hogy egy új stabil állapotot alakítsanak ki közösen a terapeutával. Elképzelhető, hogy gyógyszeres terápiát, megsegítést is igénybe kell venni a folyamat során. Kérem tartson ki! A terápiás folyamat célja, hogy újra stabilan tudjon működni, képes legyen sikeresen felvenni a harcot a mindennapokkal szemben. Mindezt beszélje át a párjával, kérje tőle a segítségét, támogatását. Sikerülni fog!

 

Ajánlás:

 

Könyv

Kneszl Beáta Carmen – Én, a megbélyegzett

Lévay Anikó – Borderline személyiségzavarom van

Rados Virág: Bipoláris: Egy mániás depressziós nő regénye

Film

Till Attila – Pánik (2008)

https://www.mafab.hu/article/mentalis-betegsegeket-bemutato-filmek-5889

 

Net

https://bura.hu KÖNYV NAVIGÁCIÓ (Pszichés betegségek a DSM IV és más szakirodalom szerint)

https://www.origo.hu/itthon/20020109arulkodo.html

https://nlc.hu/egeszseg/20101226/psziches-beteg-a-csaladban/

https://folyoiratok.ofi.hu/uj-pedagogiai-szemle/a-kornyezet-befolyasolo-hatasa-a-szorongas-kialakulasaban-allandosulasaban

http://aszomorupillango.blogspot.com/2014/01/pengeelen-tancolok-avagy-borderline.html

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Réka Discohome kérdése:

 

 

 

Tisztelt Tibor!

Mi a teendő akkor, ha traumám van és érzem, ahogy valaki megver, tűket szúr belém? Ha meglátok egy túszhelyzetet, megijedek, eltakarom a szemem és görcsössé válok. Utána pedig elkezdek sírni. Hogyan dolgozzam fel?

Válaszát előre is köszönöm!

 

 

 

Szőllősi Tibor válasza Réka Discohome kérdésére:

 

 

 

Tisztelt Réka Discohome!

 

 

Mindenképpen forduljon szakemberhez, kérjen segítséget! Ennyi leírásból csak ezt tudom javasolni.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Szerző:

Belépett: 1 év

Gácsi Krisztián

Blog kommentek: 647Blog bejegyzések: 80Regisztráció: 12-10-2010

Írj megjegyzést