Búra Tanácsadás – 2019 – Június

Tanácsadói Válaszok 2019. – Szőllősi Tibor válaszol

Összesített kérdések-válaszok a pszichológia területén, 2019. Június

A kérdéseiteket itt tehetitek fel: Szőllősi Tibor pszichológushoz intézett kérdések gyűjtőhelye

 


 

Smallville kérdése:

 

Üdvözlettem.

Szóval 10 éve vagyok depressziós, és depresszió előtt 6 hónappal jött ki rajtam folyamatos szorongás. 2009 Januárjába jött a depresszió kb mióta lelki beteg vagyok azota pokol az életem. 
Érdeklődni szeretnék az normális hogy a múltban élek? úgy a depresszió előtti időszakot értem. 26 vagyok de szokszor a múltra gondolok,  az animéket amiket 10-15 éves koromba néztem mai napig vissza nézzem nosztalgiából.  Oyan mint ha mióta megjelent volna a lelki betegségem nálam azóta megálltam volna a fejlődésbe. 

Szóval 10 éve vagyok boldogtalan, van hogy folytom sírhatnám van és egyáltalán nem bírom a változásokat. Megjártam nem rég egy külföldi munkát de 1 hétig bírtam és a terveim nem úgy alakultak ahogy én elgondoltam. Mi volna a megoldás hogy végre újra a jelenbe éljek ? Sajnos már semmi se tesz boldoggá, számítógép, sport nincs semmi amitől újra azt érzem hogy újra élek. 
 

Még úgy 2009 környékén szedtem prozacot de mikor elkezdtem javulni megilyedtem, mert fura érzés volt újra egézségesnek lenni és leálltam a gyógyszer szedéssel. 

 

Szőllősi Tibor válasza Smallville kérdésére:

 

Tisztelt Smallville!

Igen, ez normális, a Depresszió egyik jellegzetessége. A tünetek megjelenése, megfelel a depresszió körképének.

Amiket tapasztalt magán, életén, az egy közepestől mélyebb szint. Amit elsőnek elvesz a depresszió, az a tartós örömérzés. Ami helyébe lép az a boldogtalanság, majd az érdektelenség – nem élvez semmilyen tevékenységet, ezt követi a kiüresedés. A folyamat a depresszió súlyosbodásának folyamatát írja le. A leírtak alapján ez a súlyosbodási folyamatot olvasom ki. A szenvedés, a „lélek” küzdelme, hogy a folyamatot megállítsa. Ezek a megtapasztalások az Ön jelenlegi állapotában normálisak. Segélykiáltás a környezete felé.

A gyógyszer szedésének elhagyása, sajnos súlyos hiba volt az Ön részéről! Amit tapasztalt, az a javulás megélése volt. Azt is tapasztalom, hogy nagyon sokan, csak a gyógyszerekre támaszkodva szeretnék megoldani a problémájukat. Sokan azt hiszik, hogy mindazt, amivel találkoznak – jelen esetben depresszió, képesek megoldani, hisz eddig mindent megoldottak, így vagy úgy! Képtelenek amikor ezen gondolattól vezérelve küzdenek, elhinni, hogy nekik ez nem fog menni. A lelki megbetegedések egyik sajátossága, hogy az egót felnagyítja. Képes vagy rá! Egyedül is menni fog! Miközben folyamatosan eltávolít a környezettől. Érzékenyebbé válnak, könnyen sértődővé válik az ember. Bizalmatlanná válik a környezete felé. Egyszerűen nem bízik benne. Sajnos erről a folyamatról senki nem beszél, sehol nem tanítják jelenleg. Azt, hogy hibázik az természetessé válik, a sikereit, a pozitívumokat nem látja.

Ekkor lenne szükség külső szakszerű segítség igénybevételére! Az Ön állapotában mindez elmaradt. A szakszerű segítség, elmaradása lehetetlenné teszi a normális életbe való visszatérését.

 

Ami jó hír, hogy nagyon jól kidolgozott terápiák vannak. Igen, lehetne újra boldog, amennyiben igénybe venne egy konkrétan a depresszió megküzdésére irányuló terápiát – pszichológus. Amit kiegészítene egy gyógyszeres terápiával – pszichiáter. Vagy fordítva.

Fontos tudomásul venni, hogy a depresszió súlyosságától függ, a terápia időtartama. Minimum 0,5 – 1 évtől 2,5 évig is eltarthat a felépülés, visszaintegrálódás folyamata. Hangsúlyozom, a depresszióval való megküzdés, mint a legtöbb lelki betegséggel, egyedül szinte lehetetlenség sikeresen megküzdeni. A terápia közben idővel megtanulja felismerni, majd sikeresen kezelni a kialakuló folyamatokat. Ez a tanulás, tapasztalás eredményezi, hogy újra boldog lehessen.

 

Elismerésem a kitartásáért!

 

Ajánlás:

Könyv

Rados Virág: Bipoláris: Egy mániás depressziós nő regénye

Adam Grant – Sharyl Sandberg: B terv – Hogyan küzdjünk meg a válsághelyzetekkel és találjunk örömöt az életben?

Net

http://www.nok.baptist.hu/wp-content/uploads/2010/04/Hauck-Paul-Melyponton-Hogyan-Masszunk-Ki-a-Depressziobol.pdf

https://ifightdepression.com/hu/start

https://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/depresszioipar-letoltes2.php

 


 

Dopamin kérdése:

 

Tiszteletm Tibor,

mióta van tudatom folyamatosan halucinálok , mikor mit gyerek koromban megtanultam hogy azt figyelem a többiek mit szólnak látják e ugyanazt ha nem látták akkor feltehetőleg nem létezik és idővel kijöttem belőlle másra figyelve, mást csinálva. Bevallom most is ezt csinálom iszonyú nehéz de kihúzom magam vannak még olyanok mások figyelése mellet hogy benyomok zenét a fülembe orditva vagy elhagyom azt a területet ahol hallucináltam ezek néha segítenek néha nem sikerül  főleg a hangok zavarnak a látást könnyebben viselem. A pszichiáterem nem hisz ebben szerinte a hallucinálást nem lehet észrevenni pont az van hogy nem észlelik de sok hallucinálóval beszélgettem ők is tudják valamien szinten hogy mikor hallucinálnak. nincs valami ötlete hogyan álljak ellen mi ami segíthet?  

dg skizoaffektív zsavar.

bipoláris zavar,

alvás zavar (nem organikus eredetü)

nem meghatározott személyiség  zavar

válaszát előre is köszönöm.

 

Szőllősi Tibor válasza dopamin kérdésére:

 

Tisztelt dopamin!

Ezek a diagnózisok összességében egy érzelmileg alapvetően túlterhelt, túlérzékeny emberre vallanak. Amiket leír, az mind beleillik a klinikai képbe. Mindenképpen keressen fel egy klinikai szakpszichológust, egy másik pszichiátert egy kontroll diagnózis miatt.

Azt nagyon jó lenne tudni, hogy az érzelmi hullámzásai miként befolyásolják a tüneteket. Annak ellenére, hogy szenved a saját problémáitól, vajon érti-e őket? Volt-e valaki, aki segített megértetni Önmagát, viselkedését Önnel? Azon kívül, hogy többé-kevésbé sikerült alkalmazkodnia sajátosságaihoz, kért-e pszichológustól segítséget, iránymutatást? Amennyiben kap gyógyszereket, a gyógyszeres terápia használ?

Szerintem egy célzott terápia nagyon sokat segítene. Miután kiderül, hogy mi is a problémája – ez több terápiás ülés eredménye is lehet (feltáró terápia), célzottan kell újra felépítenie magát segítséggel.

 

Ajánlás:

Könyv

Barnás Ferenc: Másik halál

Rados Virág: Bipoláris: Egy mániás depressziós nő regénye

Daniel Keyes: Az Ötödik Sally

Net

Kérem írja be a keresőbe: belső hangokat hallok; miért hallok hangokat

Szerző:

Belépett: 1 év

Gácsi Krisztián

Blog kommentek: 647Blog bejegyzések: 80Regisztráció: 12-10-2010

Írj megjegyzést