Búra Tanácsadás – 2018. szeptember, második hét

Tanácsadói Válaszok 2018. – Szőllősi Tibor válaszol
Összesített kérdések-válaszok a pszichológia területén, 2018. augusztus 14., kedd
A kérdéseiteket itt tehetitek fel: Szőllősi Tibor pszichológushoz intézett kérdések gyűjtőhelye


2018. szeptember, második hét


 

bibor93 kérdése:

 

Tisztelt Szőllősi Tibor!

Bipoláris zavarosnak és borderlinenak vagyok béllyegezve: 3x volt mániás fázisom, szerintem volt pár hipomániás fázisom is (azokkal nem mentem orvoshoz, csak így visszanézve önmagam állapítom meg ezt), voltak depresszióim is, nem írok le mindent részletesen, mert elég hosszú utat bejártam, több kórház, több rehab, stb… A lényeg, hogy a legutóbbi mániás fázisom 1,5 éve történt, és azóta szedek állandó jelleggel depakine chromo-t (reggel-este 500 mg), és reggel egy negyed abilifyt (előtte a gyógyszer mindig csak tűzoltás volt, nem szedtem rendszeresen).

Járok már 1 éve pszichiáterhez, aki pszichológus is egyben, 3 hetente vannak a terápiák. Csak azt veszem észre, hogy sokszor mintha csak beszélgetni mennék be, meg gyógyszert feliratni, és mintha nem „dolgoznánk”. Mondjuk most volt 2 hónap szabadság miatti szünet, de újult erővel szeretnék most valami önismereti-életvezetési munkába belelátni, tudna javasolni ilyet? És akkor felvetem a pszichológus-pszichiáteremnek, hogy abba az irányba menjünk. Gondolok pl. kognitív sématerápiára, amiről csak olvastam, de jól hangzik, de igazság szerint tanácstalan vagyok, hogy merre tovább. Egyszer kérdeztem erről a pszichológusomat, hogy nem kezdünk e bele valami konkrét tanulásba, és visszakérdezett, hogy milyenre gondoltam…

A másik kérdésem az lenne, hogy egy bipolárisnál, ha sikerült beállítani a gyógyszereket, kb fél év után a mellékhatások is elmúltak, akkor mennyire esély van arra, hogy „sose jön elő” a mánia? Vagy ketyegő bomba vagyok ami váratlanul fel fog robbanni? Sad… Ezzel a kérdéssel is foglalkozunk elég sokat a terápián, de valamiért még nem sikerült ezzel a félelmemmel megküzdeni. Jelenleg úgy látom, hogy ha járok rendszeresen pszichiáterhez, akkor az segít az állapot-fenntartásban.

Köszönöm előre is válaszát!

 

Szőllősi Tibor válasza bibor93 kérdésére:

 

Tisztelt bibor93!

A leírtak alapján, valószínűsíthető, hogy állapot-fenntartó terápiát folytatnak jelenleg. A mániás felhang lehet erős – ez csak tipp. A terápia lényeges vonása a folyamatos építkezés – szintet lép, megszilárdít, stabilizál. Kérdés, vajon ebben a hármas metódusban hol tart Ön? Képes-e stabilan működni a jelenlegi, a közösen kialakított szinten? A magasabb szintű önismeret beemelésének vajon elérkezett-e az ideje? Lehetséges-e a szintet lépés?

Ez attól is függ, hogy a gyógyszeres terápia mellett mennyire tudták stabilizálni az állapotát. Amennyiben az önálló, stabil működése nagyon gyenge még, erősen szüksége lehet a pszichiátere és az Ön közötti kapcsolat nyújtotta előnyökre. Az önállósodás, a stabilitás, mind a félelmekkel való szembenézés alapjait szolgálja. Amint érzelmileg megterhelődik az ember,legtöbbször egy korábban működő, számára stabil, kiszámítható állapotára esik vissza. Vajon ebben az állapotában hogy működött? Esetleg ki kell alakítani egy magasabb szintű működésmódot még?

 

 


 

 

 

Szerző:

Belépett: 1 év

Gácsi Krisztián

Blog kommentek: 647Blog bejegyzések: 80Regisztráció: 12-10-2010

Írj megjegyzést