Búra Tanácsadás – 2018. július 3., kedd

Tanácsadói Válaszok 2018. – Szőllősi Tibor válaszol
Összesített kérdések-válaszok a pszichológia területén, 2018. július 3., kedd
A kérdéseiteket itt tehetitek fel: 
Szőllősi Tibor pszichológushoz intézett kérdések gyűjtőhelye

 

 


2018. július 3., kedd


 

murray head kérdése:
 

Honnan lehet tudni, hogy valaki bipol vagy borderline szem.zavara (továbbiakban bordi) van, esetleg mindkettő?
Azt olvastam (valaki azt írta nekem), hogy e kettő kiváltó oka teljesen más. És mik a kiváltó okok?
2010. óta van bordi diagom, 2016. óta bipol2.
Bordi tesztet még soha nem csináltam.
Bipol tesztet 2017. nyarán, ott nem bizonyultam annak. (Pont határértéken voltam.)

 

Szőllősi Tibor válasza  murray head kérdésére:

 

A kettőt szétbontanám kicsit. Borderline személyiségzavarra és bipoláris zavarra. Míg az egyik alapvetően személyiségzavar, a másik hangulati zavar. A személyiségzavarhoz társulhat hangulati zavar is. Felfogás kérdése, hogy ki miként definiálja, mihez köti az ember működésének a leírását. Külön-külön is megadható – mindkettő önmagában is létező diagnosztikus „elem”. Abban az esetben, amennyiben a hangulati zavar, a személyiségzavar eléri a diagnosztikus kritériumot, megadják. Kérdés,mi a vezető kórkép? 

A személyiségzavarokról érdemes lenne többet tudni. A bipol, amennyiben jól értelmezem bipoláris zavar: létezik bipoláris I, bipoláris II zavar. 

Miért adják meg? Egyrészt van a személyiségzavar, ami tartósan írja le többek között a kliens – páciens, átfogó működésmódját – hangulati életének jellemzőit, szociális kapcsolódási formáját „miként kezeli a környezetét, kapcsolatait”, a sajátos életszemléletének, viszonyulásának alapjait, módjait. Röviden valahogy leírják mitől „furcsa, eltérő, más” az illető ember. Ez tartósan jellemzi. Ő ilyen.

Ehhez társul/hat egy hangulati zavar, mely a viselkedésben is megjelenik szintén, ami lehet mániás-, depresszív(minor, major)-, kevert-, hipomániás epizódokkal leírt. A bipoláris (BP) zavarok az BP I – legalább egy mániás epizód teljesül, ehhez jön hozzá a depresszív és a többi – lásd fentebb. BP II – Itt a hipomán és a depresszív epizódok váltakoznak. Csak egyszerű mániás-, kevert epizód nincs. Ez már egy másfajta működésmód. Ami társul a személyiségzavarhoz jelen esetben.

Amit tudni kell, a személyiségzavar – mint leírtam, a személyiséget írja le – ez adott, ez van, ő ilyen.

A hangulati zavar, kialakul. Hát ez is megtörtént kategória. Elkezdődött még ez is! Külön kezelendő mindkettő.

Az esetében egy meglévő személyiségzavar társul egy hangulati zavarral. 

Kérdés a gyógyszeres kezelésen kívül részesül-e terápiás megsegítésben? Vajon miként tud megküzdeni a hangulati zavarával, ami gyógyszeres terápia mellett, pszichológiai megsegítést is szükségessé tesz. Önmagában mennyire képes kezelni ezt a terhet?

 


 

heimweh. kérdése:
 

ez engem is módfelett érdekelne [azaz a borderline és a bipoláris különbsége], mert világos választ eddig nem kaptam arra, hogy ha már egyszer oly fontos a kettőt szétválasztani, miképp teszik ezt meg azok akiknek ez volna a dolguk? létezik egyáltalán a kettő elkülönítésére bevett „módszer”? én eddig úgy tapasztaltam, hogy szakembere válogatja, hogyan viszonyul a kérdéshez…

 

Szőllősi Tibor válasza heimweh. kérdésére:

 

Fentebb leírtam a különbséget – murray head kérdésére. Szétválasztani ebben az esetben nehéz. A diagnosztikus kritériumok adnak támpontot. Van aki nagyon ragaszkodik ezekhez a mankókhoz, van aki a tapasztalatára is nagyon támaszkodik. Ez egy szakma, amit tanulni, folyamatosan fejleszteni kell. Benne van az emberi hibázás lehetősége. Olykor a maga az illető sem tudja pontosan elmondani, hogy mi is van vele, mik történtek az életében, miként élte meg mindezt, és mit tett. Egy „kórkép” lefolyásában benne van a tövényszerűen bekövetkező társulások. Ez lehet állapotrosszabbodás is, de egy környezeti megterhelésre adott reakció is. Míg az előbbi tartósan megmarad, az utóbbi elmúlik. Természetesen a hangulati zavar kezelésével ez javul. Megszűnhet ez a terhelés, vagy kezelhetővé válik. Na itt már nem is olyan egyszerű ez a történet. Kezd bonyolódni. Mindenképpen az egyéntől függ. Gyógyszerrel állapot javulás, állapot romlás mindenképpen elérhető. A kielégítő felépülésen túli állapot terápiával érhető el –  külső segítség, támasz.

A szakembere válogatja. A kérdésre, a válasz igen jól látja. A fentiek alapján ki miként ítéli meg az adott helyzetet, mit tud tenni. Remélem a segíteni elv vezérelt minden szakembert, akivel találkozott. Egy másik fontos elv a szakembernél, hogy amennyiben nem tud a javulásban segíteni, az a minimum, hogy nem rosszabbodik az álapota a hozzá fodulónak. Mindenben benne van az emberi faktor!

 


 

Csak kérdése:
 

Pszichotikus tünetek esetén hogyan lehet eldönteni, hogy az border v skizó tünet?

 

Szőllősi Tibor válasza  Csak kérdésére:

 

Pszichotikus tünet csak önmagában nem támpont. Egy diagnosztikai szempont a sok közül. Több minden másnak is teljesülnie kell. Olvasson utána a pszichotikus tünetnek. Mivel jelentkezik együtt, mihez társul. 

 


 

PhilC kérdése:

Én egyszerre kaptam borderline és nárcisztikus diagnózist. Te mint szakember nem látsz ebben esetleg ellentmondást? Lehetségesnek tartod a kettő együttes jelenlétét? Az én lógusom válasza az erre irányuló kérdésemre az volt, hogy „fiatal” vagyok még (28 éves), ilyen korban még jelen lehetnek ilyen kevert állapotok. Te erről mit gondolsz?

 

Szőllősi Tibor válasza  PhilC kérdésére:

 

Egyetértek a pszichológusoddal. 

 


 

Csak kérdése:

Nem tudtam elérni az áterem, így hirtelen álltam le a nyugtatóval. Elfogyott. Napi 1-3 mg-ot szedtem.
Szédülök és úgy érzem kiugrik a szívem a helyéről.  […] Lehet bármi komoly bajom a hirtelen elhagyásból?

 

Szőllősi Tibor válasza  Csak kérdésére:

 

A nyugatót mennyi ideje szeded? Hozzászokás kialakult-e már? Hirtelen elhagyásnál természetes, hogy fellépnek elvonási tünetek. Lásd mellékelt tájékoztató!


 

murray head kérdése:
Az agyat vizsgáló eljárások mást mutatnak bipol és bordi pácienseknél?

 

Szőllősi Tibor válasza  murray head kérdésére:

 

Mutathatnak mást, és hasonlót is. Melyik agyterületek vannak ingerület alatt. 


 

Csak kérdése:
Skizó és a skizoaffektív zavar között mi a főbb különbség?

 

Szőllősi Tibor válasza  Csak kérdésére:

 

Skizó alatt mit értesz? Szkizoaffektív zavar, a szkizofrénia és a depresszió, mánia, esetleg kevert tünetei egy időben észlelhetőek, A szkizofrénia társul hangulati zavarral DE! egymástól külön külön is elfordulhatnak a tünetek. Ilyenkor külön-külön kell megadni. A lényeg, hogy van-e időbeli egybeesés. 

 


 

Csak kérdése:

A skizofrénia szakmai protokolljában azt olvastam, hogy a skizofrének 10-15%-nak csak egyetlen pszichotikus epizódja (shub) van. Találkozott olyan esettel, akinek leállítható volt a gyszer és nem lett újabb epizódja? (legfeljebb minimális mennyiségben maradt fenn tünete, de komolyabb visszaesése nem volt).

 

Szőllősi Tibor válasza  Csak kérdésére:

 

Ez egy protokol, ami tapasztalatokon alapszik. Elképzelhető, de nem nagyon valószínű, hogy gyógyszer elhagyás lehetséges. Valamivel ki kell váltani a gyógyszeres megsegítést. MEG kell előzni az újabb sub kialakulását. Skrizofénia esetén sub kialakulása után romlás következik be a „személyiség színvonalában”- leépül egy kisebb mértékben. Következő sub, újabb leépülés. Függ milyen az eredeti személyiség állapta, az egészségi állapot. Mennyre terhelhető meg a „rendszer egészében”, milyen mértékben képes helyreállni. Egy stabilan működő, jól felépített személyiség esetében a kisebb sub tünet nélkül átvészelhető, mivel van tartalék a rendszerben. Szintén fontos tényező, az egészségi állapot, a környezeti megterhelés. 

 


 

 

Csak kérdése:

Terápiával lehet valamit kezdeni azzal, ha valaki szégyenlős? 7 évig tartó párkapcsolatomban (már nem vagyunk együtt) is nagyon zavart, ha a párom meztelenül v félmeztelenül lát. Orgazmus előtt 5 mp-el szűnik meg az érzés és utána újra kezdődik.
Minden kapcsolatomban és egyéb helyzetben (pl orvosi vizsgálat, barátnő) is jellemző, hogy nagyon szégyenlős vagyok.
Egyetlen kivétel az volt, amikor valaki készített rólam egy képet (meztelen) és felrakta netre. Nagyon be voltam állva (gyógyszert adagoltam túl és más is volt bennem), így csak kicsit zavart a fotózás. Az arcom ki volt takarva, nevem nem szerepelt, így FURA, de nem zavart, hogy bárki làthatja. Ekkor már józan voltam és úgy sem zavart, csak dühös voltam arra, aki a megkérdezésem nélkül felrakta netre.

 

Szőllősi Tibor válasza  Csak kérdésére:

 

Terápiával igen lehet segíteni a problémán. A többi bizonytalanság már más kérdés.

 


 

Znation kérdése:

Beleszerettem a női pszichológusomba.Nem most volt.Nem tudtam kezelni a helyzetet.Később irogattam neki email-eket is, rá több hónapra.De ő sem tudta kezelni a helyzetet,de még ez akkor volt,amikor beleszerettem, a kórházban.Szerintem húzta az agyamat direkt.És egyszer megpróbáltam rákérdezni,hogy foglalt-e, de inkább úgy kérdeztem meg,hogy van-e gyereke? És erre kinevetett.Most akkor emberek vagyunk,vagy kísérleti állatok egy kórházban,ha az őszinte érzelmekről nem szabad beszélni? […] Egyébként nem az volt, hogy tudatosan húzta az agyamat,csak a végén azzal a mosollyal, azzal a titokzatos mosollyal ez a pszichológus csaj, szóval ahogy kinevetett a kérdésem után, az engem tönkretett.Én tudom mi a protokol,meg ilyenek.Megbeszéltük utána,bár nem ebben a formában.

 

Szőllősi Tibor válasza  Znation kérdésére:

 

Ez a jelenség az indulatáttétel lehetett. Ezzel külön foglalkozunk a terápia folyamán, és szupervízióban egyaránt. Meg van a terápiás formája ennek a kérdésnek. Természetes jelenség. Az a döntő, hogy tartós maradt-e az érzés, vagy csak bizgerálja a mi történt volna ha?  Utóbbi vágyakozás is lehet csupán. Tiszta szerelem csak kölcsönösen alakulhat ki. A kiváltott düh, az indulatáttétel vagy a kiszolgáltatottság érzése miatt is lehet. A fennaradt érzésekkel  jó lenne foglalkozni. Talán egy szakember? Pár alkalom szokott lenni. Sajnálom a történteket.

 


 

 

 

Szerző:

Belépett: 5 év

vedani

Blog kommentek: 0Blog bejegyzések: 1Regisztráció: 19-06-2015

Írj megjegyzést