Búra Tanácsadás – 2018. július 10., kedd

Tanácsadói Válaszok 2018. – Szőllősi Tibor válaszol
Összesített kérdések-válaszok a pszichológia területén, 2018. július 10., kedd
A kérdéseiteket itt tehetitek fel: Szőllősi Tibor pszichológushoz intézett kérdések gyűjtőhelye

 

 


2018. július 10., kedd
 


 

 

 

 

Kleó kérdése:

Kedves Tibor!

Szeretném megkérdezni, hogy mit akar kifejezni az „egyéb” szó a diagnózisokban. Olvastam már „kevert és egyéb személyiségzavar”-t, „egyéb skizofréniá”-t, „egyéb meghatározott szorongás”-t. Mihez képest egyéb?

Előre is köszönöm.

 

Szőllősi Tibor válasza Kleó kérdésére:

 

Egyéb skizofrénia DSM V:

Az egyéb meghatározott skizofrénia spektrum és más pszichotikus zavar kategóriát olyan helyzetekben alkalmazzuk, amikor a klinikus úgy dönt, hogy megadja a konkrét okot amely miatt a klinikai kép esetén nem teljesülnek egyetlen skizofrénia spektrum és más pszichotikus zavar kritériumai sem. Ez esetben „egyéb meghatározott szkizofrénia spektrum és más pszichotikus zavar” kerül rögzítésre, amit a konkrét ok követ

Olyan klinikai kép esetén alkalmazható, mely során a skizofrénia spektrumra és egyéb pszichotikus zavarra jellemző,

  1. klinikailag jelentős szenvedést
  2. vagy a társas, munkahelyi és más fontos területek tevékenységének zavarát okozó tünetek vannak túlnyomó többségében, azonban nem teljesülnek a skizofrénia spektrum és más pszichotikus zavarok csoportba tartozó egyetlen zavar kritériumai sem.

Egyéb személyiségzavar DSM V:

Megadja a klinikus a konkrét okot, amiért egy klinikai megnyilvánulás esetében nem teljesülnek egy konkrét személyiségzavar kritériumai. Olyan klinikai megnyilvánulásokra vonatkozik, amelyben valamely személyiségzavarra jellemző és (ezzel együtt)

  1. klinikailag jelentős szenvedést
  2. vagy a társas-szociális
  3. vagy más fontos területek működésének károsodását okozó tünetek dominálnak, azonban melyek esetében nem teljesülnek egyetlen zavar kritériumai sem a személyiségzavarok diagnosztikus csoportban.

Egyéb – más ok, konkrétan megnevezhető ok az, ami az adott „viselkedést” van. De a „viselkedés” egy konkrét személyiségzavar, skizofrénia spektrum, más pszichotikus zavar meglétére jellemző.

Pl.: Úgy viselkedik, mint ha személyiségzavaros lenne – ezt látják mások, de alaposan megvizsgálva, a viselkedés mögött konkrét ok áll a háttérben. Ennek az oknak a megszűnésével, a klinikai kép nem teljesül önmagában. Nem lenne megadható önmagában.

 Itt visszakérdeznék: Mihez képest szorong? Mitől szorong?  Mi az oka annak, hogy szorong?

A kevert, teljesen mást jelent.

 

 


 

Nagy Hajnalka kérdése:

Üdvözlöm!Azt szeretném megkérdezni Öntől,hogy mi váltja ki a pánikrohamaimat?Mert sajnos még alvás közben is elkap,és az valami borzasztó.Nem tart sokáig ,de nagyon kellemetlen.Napközben ha elkap,nem tudok hirtelen beszélni,nagyon rossz lesz a közérzetem,rögtön el lell menni wc-re, mert hasmenésem lesz.nem tudok rájönni a kiváltó okra,mert mindig más élethelyzetben jön elő.Van erre valami gyógyszer is esetleg?

Köszönöm előre is.Üdv:Hajni.

 

Szőllősi Tibor válasza Nagy Hajnalka kérdésére:

 

 

Amennyiben Ön diagnosztizált pánik beteg, kérem, vegye fel a kapcsolatot a kezelő orvosával! Amennyiben nem, mindenképpen kérjen kivizsgálást, keressen fel szakembert!  A tünetek sok területet befolyásolnak már – társas-szociális kapcsolatok, munkahely.

Oka több minden lehet pl.: szervi probléma – belső testi ok, lelki élet változása – belső pszichés ok, stressz – külső esemény stb.

Amennyiben, úgy értelmezzük, hogy a tünetek fokozódása mit jelent. Érdemes figyelembe venni azt, hogy mindez miről akar tájékoztatni.

 

 


 

Fera kérdése:

Kedves Tibor!

40 éves voltam, amikor a borderline személyiségzavart diagnosztizálta nálam egy pszichiáter szakorvos. (együtt éltünk majdnem 5 évig) Jelenleg 44 éves vagyok.

Vissza gondolva eddigi életemre,  illik rám az összes bordi tünet, amely a szakirodalmakban megfogalmazódott.

Esetenként szedtem benzodiazepin tartalmú szorongás csökkntőket, amelyeket egykori háziorvosom írt fel. Voltak olyan időszakok az életemben, amikor szinte könyörögtem az orvosnak, hogy utaljon be a pszichiátriára, de a doki elintézte annyival, hogy hisztis vagyok. 

Családom is nehezen tolerálta a kitöréseimet, viszont senki nem próbált meg segíteni.

Napjainkban elég nehéz élethelyzetben vagyok és ismét jönnek a tünetek…Sad

Hogy lehet az, hogy 44 évesen még nem gyógyultam meg, amikor több évig tudtam leplezni a betegségemet?

Üdvözlettel: Fera

 

Szőllősi Tibor válasza Fera kérdésére:

 

Itt egy nem egészen jól kezelt, vagy nem kezelt, személyiségzavarról lehet szó. De! Biztos, hogy személyiségzavar?

Amit gyakran elfelejtenek, külső változásra, akár pozitív, akár negatív – stressz, valahogyan reagál (válaszol) a lélek. Többnyire tünetek fokozódásával.

Szakembert érdemes lenne megkeresnie: pszichiátert – a tünetek fokozódása miatt, pszichológust – a személyiségzavar tisztázása miatt.

Jelenleg, a hogyan tovább tisztázása, és a stabil egyensúlyi állapot visszaállítása a cél. A gyógyszeres kezelést, terápiát csak ezek után állítanám be. Mi a háttere jelenlegi problémának – erre keresném meg a választ elsősorban.  

 

 


 

Anonymous kérdése:

 

Miért változtat egy ember nevet, akár napokon belül is?

 

 

Szőllősi Tibor válasza Anonymous kérdésére:

 

 

Miért tette meg ezt? Mi volt az egyéni története? Milyen ok áll a háttérben? Mi késztette erre a hirtelen cselekedetre? Ezeket a kérdéseket tisztáznám elsőnek.

Egy másik válasz, mert megteheti.

 


 

Szerző:

Belépett: 1 év

Gácsi Krisztián

Blog kommentek: 647Blog bejegyzések: 80Regisztráció: 12-10-2010

Írj megjegyzést