TUTI TIPPEK (szoc)fóbiásoknak (5.)

Régebben írtam ezt a kis szöveget, sokféle dolgot olvastam a témában, hátha másnak is tudnak segíteni vagy hasznosnak találja. A lényeg az volt hogy némileg tömören sok segítő infót összeszedjek, amit akár magunknál is tarthatunk ha ránk jön a pánik, és gyorsan átolvasva visszarázódjunk a helyes útra.

 

SzocFóbia – SZTÁR VAGY/ismert ember! AZÉRT NÉZNEK! 🙂

0.ENERGIA (saját ötlet)

Mindenki az energiámat szívja el azzal ha ideges, „fóbiás” vagyok, és görcsölök. Ha nyugalomban vagyok, nem strsszelek, ÉN kapom az energiát!

 

1. A GONDOLKODÁS: Nincs negatív bebeszélés, pozitív gondolkodás, laza hasi légzés. Lazíts és járj kényelmesen. Gondolat/figyelemelterelés: más beszélgetésének hallgatása, táblák, házak nézése, olvasása, számolni, tervezni fejben, vagy éppen nyelv tanulás fejben 🙂 pl angol, és azon gondolkozni.

 

2. SZÓKULCSOK: lazítás, béke, nyugalom,

-gondolni arra aki már nem lehet velünk. (aki fontos volt számunkra de már nem él)

-gondolni egy nyugodt helyszínre, pl: tenger.

-kizárni a külvilágot (üres folyosót elképzelni az utcán, nem pedig arra gondolni ki néz minket)

-az élet egy korlátolt ideig tartó játék, tilos túl komolyan venni! Mindenk meghal egyszer, a szabályokat csak valaki kitalálta, nem szabad ezek miatt megfutamodni.

 

3. FONTOS INFÓK:

Nem vagyok kevesebb, nem vagyok több, egyszerüen ÉN vagyok, és ez nekem elég, ez az ÉN világom!

Hangosabbnak,határozottabnak lenni, a beszéd lehet kabálásnak fog tünni de nem az!

Kedvünket és hangulatunkat csak saját gondolataink javíthatják/ronthatják!

Nem kell mély levegővétel! Csak ront!

Koffein kizárása! Ha a gyógyszer mégis álmosít inkább valami tea.

Relaxáció, agykontroll,zene…

Nem kell túl komolyan venni az életet.

Programot, teendőket találni naponta.

Megajándékozni magunkat:

-akár valami apróság, vagy csak észrevenni hogy süt a nap.

 

4.NEGATÍV GONDOLATOK

Már megint menni kell, helyett:

újabb dolgokat láthatok. Sőt lehet találkozok valakivel aki mindent megváltoztat.

 

Visszakérdezni negatívnál:

Hogyan viselkedem? De ciki stb helyett: – nem is csinálok semmi cikit, úgy viselkedem mint más.

 

5.ÖNHIBÁZTATÁS

Felesleges magunkat hibáztatni, minden ember hibázik. Semmin nem változtat már az aggódás, idegeskedés, csak roszabb lesz.

 

6.GONDOLATOLVASÁS

Amikor mások gondolataira érzéseire következtetünk, anélkül hogy azt tudnánk buzonyitani. Pl: biztosan ezt vagy azt gondolja rólam stb. Miért gondolná azt? Miért gondolom hogy ő azt gondolja? 🙂

 

7.JÖVENDÖLÉS

Amikor meggyőződésünk hogy egy helyzetben ez vagy az fog történni. De miért lenne úgy ahogy elképzeljük? (többnyire a lehető legroszabbat)

 

8.TETSZÉSIGÉNY

Ha túlzásba visszük, úgy érezzük félresikerültek vagyunk, csak a hibáinkat látjuk (belső, külső egyaránt) el kell fogadni magunkat! Nem pedig mások véleményétől függeni. A jó önbizalmat és jó teljesítményt ad, a rossz, elutasítás, megingatja az önbizalmat és teljesítmény romlást okoz, emiatt állandóan ellenőrizzük tetszik e viselkedésünk másoknak, így nem magunkat adjuk!

Egy elutasítás nem vezet még több elutasításhoz, mindenk máshogyan ítél meg bennünket. Ha valakinek nem tetszünk, másnak igen. Nincsen szükségünk bárki tetszésére hogy boldog és tartalmas életet éljünk. Ha valaki azt kívánja hogy tetszése végett lealacsonyítsam magamat, az illető nem érdemes arra hogy időt és fáradtságot pazaroljak rá.

 

Beleegyezni valamibe amit nem is akarunk: az elutasítástól való félelem, a nem tetszés miatt. Emiatt már magunk sem fogjuk tudni mit is kívánunk egy-egy helyzetben. Tudni kell NEM-et mondani, és határozottnak lenni.

 

9.NEGATÍV SZEMÉLYEK

Akadékoskodók stb, ezek az emberek sok energiánkat szívják el. A lehető legkevesebb időt szánni rájuk. Nem figyelni arra amit mondanak, nyugodtnak maradni, hiszen ezzel is idegesítjük őket. Elképzelni egy személyt aki mellettünk áll, ill ő hogyan kezelné azt a helyzetet, pl egy kedves ismerős, védelmezne minket! Majd úgy tenni ahogyan azt Ő tenné. Képzeletbeli sövénnel körbevenni magunkat, így visszapattannak a dolgok amiket mondanak ránk.

 

10.MAGATARTÁSTERÁPIA

Szorongást előidéző helyzete,, helyek, tárgyak kerülése.

Erre a megoldás ha szembesítjük magunkat a szorongáskeltő helyzettel, elképzeljük azt minél élénkebben gyakorolva a félelmetes dolgokkal való szembenézést, így meggyőzhetjük magunkat. Esetleg lépésről lépésre haladva fokozatosan, pl elmenni boltba, de még nem vásárolni, legközelebb csak nézelődni stb. Vagy a mélyvíz, hirtelen belevetjük magunkat a konkrét helyzetbe, ekkor nagy lesz a szorongás, később a gyakorlás miatt ez egyre gyengébb lesz. Jó példa erre: ragtapasz a karunkon, vagy gyorsan letépjük, vagy lassan szőrönként…

………..

+1 / EGYÉB

agykontroll,személyiségfejlesztés, önbizalom, viselkedésterápia, kognitív, autogén, tükörben beszélni magunkkal, figyelni a mozdulatokat, ahogyan beszélünk. Ez nagyon nehéz annak aki nincs megelégedve magával, de érdemes próbálkozni.

Szerző:

Belépett: 9 év

HellStone

Blog kommentek: 285Blog bejegyzések: 18Regisztráció: 10-02-2015

Írj megjegyzést