Túlhallás

Na jól van gyorsan lepötyögök pár gondolatot.

Valaki segíthetne hogy mi is lehet ez?

 

Túlhallok zajokat,olyan hangokat ami más embernek nem kellemetlen vagy egyáltalán nem is hallhatja. 

 

Pl múlthéten a pár házzal odébb lévő nyestriasztótól szószerint majdnem összefostam magamat.

Neten néztem ezek után, videókat és megnéztem az ultrahangos vadriasztókat,hát bár ne néztem volna meg,majd megőrűltem a zajtól,annyira idegesítő volt,triplán hallottam,

Metrózni sem birok mindig rendesen a zenét max hangerőn hallva is triplán hallottam a metró zaját.

Akkor az indukciós tűzhely is zavart régen(exemnél volt ilyen,és mivel ex na értitek.)

Valamikor nem is tudok rendesen se aludni mindenre felébredek.

Amíg Monoron laktam a szüleimnél a konyhából a zajokat álmomban duplán hallottam a suttogást úgy mintha a fülem mellett beszéltek volna hangosan.

Gyerekkorom óta vannak ilyenek,bár a túl hallásos dolgokban nem vagyok teljesen biztos,az viszont fix hogy mindig is ilyen jól hallottam..

S most görcsölök,mert itt Keszin sütögetés van,elbújnék egy asztal alá,csak hogy ne kelljen kimennem,vagy gépeznék és lesnék nagyokat…(gépezés? 😀 hát amúgy régebben volt rá példa hogy annyira elmerültem  a játékba hgy elfelejtettem enni és inni  is)

Nem tudom mik lehetnek ezek,a pszichológusomnak panaszkodtam ezekről,és ő aztmondta hogy ez lehet hogy neurológiai dolog,de akkor vajon mi lehet?

Mert ha nem neurológiai akkor a neurotikus stressz okozhat ilyet?Esetleg gyógyszer mellékhatása lehet?Vagy csak kattant vagyok?Ja átragad más embernek a hangulata rám,túl sok ember között kiakadok,lefáradok nem bírok sokáig meglenni közöttük,csendes vagyok(kivéve ha iszok akkor feloldódok és jár a pofám,no)De úgy fecsegni sohase tudtam rendesen(időjárás,stb dolgokról).Mindig megpróbáltam,de valahogy sohasem ment,és azért érdekelne hogy ezek a problémák minden Borderline-t érinthetnek e vagy pedig itt valami más gond lehet? Kérlek valaki aki ezt olvassa bánom is én hogy ki,az valamit jelezzen vissza ><mert rettenetesen érdekel..

Valaki bárki,:D Szakember,Borderline

A szereplés hát az se szokott menni hogy emberek előtt valami monológot elmondok vagy előadást,mert akkor lehajtom a fejemet és nem bírom a szemkontaktust tartani velük. A másik nem rég voltam interjún(állásinterjún)ahol érdekes visszajelzést kaptam,és azon pörög az agyam. Utánoztam a többieket,és ugyanazt mondtam el mint a többiek(csoportfeladatnál)ill.hogy nem figyeltem az emberekre akik körülöttem voltak. Ez is érdekes mivel én figyeltem 1000%-ban ott voltam csak lehet hogy az volt a probléma hoyg csendes voltam túl csendes,igazándiból ez is mindig gond volt velem,hogy sohase szerepeltem nyílvánosan,és a másik mindig a leghülyébb helyzetekben kezdek el nevetni(mondjuk visszatartom mert tudomhogy nem normális)pl amikor valaki elesik,stb… Tudom hogy túlzott önvizsgálat ez,de ez egy olyan oldal ahol lehet segítséget kérni nem? 😀

 

Szóval bátran írjátok le főleg Borderline emberkék hogy ti is szenvedtek e ilyenekkel vagy ehhez hasonló dolgokkal,és ha igen hogy élitek túl ezeket,és ha nem akkor na nem tudom mi lesz valszeg az orvosomat is felhívom ő hátha többet tud mondani erről nekem.. 

 

Puszi mindenkinek 🙂

 

 

 

Szerző:

Belépett: 7 év

Csanita91

Blog kommentek: 15Blog bejegyzések: 2Regisztráció: 25-06-2015

4 gondolat erről: “Túlhallás”

 1. szia!

  én is borderline vagyok, nekem nincs ilyen szuperszonikus hallásom, mint neked, cserébe vannak látászavaraim. voltam mindenféle neurológiai vizsgálaton, a legegyszerűbb reflex-izomtónus jellegűtől a koponya CT-n át egészen az MRI-ig minden volt. semmit nem találtak. végül vettem egy lila üvegű szemüveget, amitől annyiban jobb lett a helyzet, hogy jelentősen kevesebbszer fáj a fejem. szóval fogalmam sincs mitől van, de tulajdonképpen tudok vele élni, tehát annyira nem bánom, mindenesetre nekem jó tudni, hogy nincs baj. 

  ettől függetlenül a te hallásodnak lehet neurológiai háttere, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy köze van a stresszhez. lehetséges, hogy valami olyan jellegű idegi elváltozással rendelkezel, ami ezt okozza. létezik pl. 2004-es kutatás, ami az infra-hangtartomány (20 Hz alatti) érzékelésére vonatkozik.

  ezen kívül, az emberi hallás többnyire 17-20 kHz-ig tart, de az ultraszonikus hallás, amiről beszéltél, egy vitatott kondíció (az ötvenes években fedezték fel először, de azóta sem sikerült megfelelően megmagyarázni), ami lehetővé teszi, hogy akár 120 kHz-ig is képes legyél hangot érzékelni. ezt a belsőfül anatómiai sajátossága okozza, azon belül is, a cochlea nevű rész, ami magyarul csiga. azaz elméletileg, ha neked van ilyened, akkor egy fülvizsgálaton ez ki tud derülni. — mármint, hogy pontosan hány kHz-ig terjed a hallásod. vagy itt van ez: https://www.youtube.com/watch?v=H-iCZElJ8m0. nem megy nagyon magasra, de én pl. 32-17200-ig hallottam. ha te hallod a 20k-t is, akkor gondolom tovább is. 

  rendelkezünk egy csomó olyan tárggyal/használati eszközzel, amik szinte folyamatosan magas frekvencián sípolnak, miután ezt a frekvenciát a legtöbb ember nem hallja, így nem zavaró. ha te valóban hallod, az biztosan borzalmasan idegesítő lehet, viszont nem teljesen értem ezt a duplán meg triplán hallást, amit írsz. most akkor sokszorozódik a hang, mint a kettőslátásnál a kép? vagy kétszeres meg háromszoros hangerőre gondolsz? mert az csak érzékcsalódás lehet, miután a frekvencia nincs összefüggésben a hang hangosságával. az lehet, hogy a te füled nagyon érzékeny, és ennek köszönhetően a nagyon halk hangokat és a magas frekvenciát is határozottan hallod, de ezt is ki lehet mutatni vizsgálattal.

  ha semmilyen objektív mérőeszköz nem támasztja alá a tapasztalatodat, akkor pszichés is lehet..
  remélem ez segített.

   

 2. hello

  én eddig betudtam a rossz szememnek a jó hallásomat 🙂 de azt a hallástesztet meghallgatva nem értettem úgyhogy nagyobb frekvenciával próbálkoztam.
  te hogy hallod a 20k frekvencián túllépő hangokat …csupán érdekel 🙂
  engem leginkább egy leszálló repülő hangjára emlékeztet ami viszont nem halkul vagy hangosodik  hanám stagnál…de egyre gyorsabban cikázik a fejemben jobbról balra a hang míg egyszer csak nem bírom tovább…hallanám tovább is de felrobbanna az agyam szerintem…elviselhetetlen.
  ezúgy 32-34k hz lehet ez a határ 
  mindenesetre átérzem a problémád…hallani egy fél panelházat éjszaka …mindenfelől
  míg más nyugodtan alszik mert nem hall semmit
  a kutya ugatásoktól éjszaka szintén megőrülök mintha a fejemben vonyítanának 
  na és a riasztóó
  van egy szén monoxid jelzőnk…az én szobám előtt volt akkor még.
  mondhatjuk szerencsének hogy megszólalt…én viszont az ablokomon kiugorva rohanásba kezdtem minél messzebb…mert olyan érzéseim lettek h vérzik a fülem…nagyon fáj hasonlók.
  de a látásomon kívül az összes érzékszervemre elmondhatom h nagyon érzékeny..
  még a bőröm is …elég hozzám érni és kiver a vír …nem lesz semmi baja a bőrömnek de én nekem belül a tudatomba mégis fáj. nem tudok rá magyarázatot. .
  Bocsi szerintem nem tudtam segíteni 😀 csak ahogy olvastam a címet meg a soraid , rájöttem h hasonló problémád lehet.Nekem egyenlőre azt mondják hogy pszihésen beképzelem magamnak meg blabla …mint mindent.

   

Írj megjegyzést