Túlélni egy depressziós rohamot

Milyen ötletek vannak arra az alkalomra, amikor a depressziós roham olyan erős, hogy mozdíthatatlanná tesz, miközben elképesztő feszültséget okoz, öngyülöletet generál, és a totális reménytelenségbe taszít ?

(A sorrend felcserélhető, kivéve az utolsót)

 

 • sport

 • szex

 • alkotás

 • rendrakás

 • lista írása a teendőkről

 • nyelvtanulás (olvasás franciául)

 • legalább egy nyomasztó feladat elvégzése

 • játék a gyerekekkel

 • telefonhívás barátoknak, programszervezés, buli

 • marihuana (vagy alkohol, az mondjuk legális)

 • írás

 • önkéntes munka rászorulók megsegítésére

 • imádkozás

 • illatos, forró fürdő (hajmosás, egyéb testábolás, szépítkezés)

 • az orvos szerint leginkább az antidepresszáns jó, ha nem elég felemeljük az adagot, ha továbbra sem jó gyógyszert váltunk, addig meg befekszünk kórházba

 • ugrás a nyolcadik emeleti erkélyről

 

 

Melyikkel kezdjem ? Nyilván az utolsó a leghatékonyabb, olyan értelemben, hogy biztosan feloldja a problémát egy életre, illetve ráterheli a fájdalmat a hozzátartozókra. Önzőség, de megnyugtató a tudat, hogy ez is ott van, mint végső megoldás. De mondjuk ha ezzel kezdem, akkor a többi megoldásnak már esélye sincs hatékonynak lenni. Viszont a többinél meg ott a veszély, hogy csak ideiglenes lesz az enyhülés. És minden egyes kudarc után még mélyebb a fájdalom, az öngyűlölet, a reménytelenség érzés. « Ez sem jött be ». Azért vegyük őket sorba :

 

sport :

Kéne, de nem teszem, egy ideig csináltam, aztán nem, mindig olyan eröltetettnek tünt, és végletekig csodálom vagy irigylem (hangulattól függően) azokat, akiknek működik, akik lefogytak, akik csinosak, akik a testüket nem ellenségnek tekintik, vagy csak kibékültek vele, akik nem zabálnak folyton kényszeresen, mint én. De most nem megy a sport, mert fáj a bokám, meg nincs rá időm, meg mihez is kezdjek, hullahopp ? Nincs elég hely, ha odajön a kicsi, félek hogy fejbecsapom. Hasizom ? Azt unom. BoxÍ ? Az hangos. Futás ? Egyedül ? De most fáradt vagyok, aludni akarok. Illetve aludni nem tudok, mert feszült vagyok, meg « dolgom van », csak fekszem az ágyban.

 

szex :

Ez nehéz ügy, nem csak rajtam múlik, egyedül nem tudom, mert nincs lehetőségem egyedül maradni (hétvége van, itt vannak a gyerekek), partnerrel nem jó, már régóta, nem akarom mindenért őt hibáztatni, de mindent magamra sem vehetek folyton. Most az új gyógyszerrel ezt biztos romlott. Egyedül pedig szomorú, felhívja a figyelmemet arra, hogy ez egy olyan dolog, amivel mindig gondom volt, a magányba taszít.

 

alkotás :

Mit alkossak ? Hónapok óta nem festek, rajzolok, a holmaim szanaszét, nem is tudom, honnan szedjem elő a rajzpapírokat, és hol álljak neki, úgy hogy a gyerekek ne zavarjanak, ne akarjanak belemászni, megkostólni a festéket, stb. Az írás is alkotás, de arra is nehezen szánom rá magam. A félbehagyott papírmasé szobor is vár, meg a képregény a titkos témáról, amit úgysem tudok megmutatni senkinek. És a tudományos mandala. De mind ezek értelmetlen dolgok, nincs tehetségem, nem tudom magam megmutatni, úgysem érdekel senkit. És ez időpocsékolás, pótcselekvés, ahelyett, hogy pénzt keresnék. Pedig valaha művészet-terapeuta akartam lenni, kezdhetném magammal a terápiázást.

 

rendrakás :

Reménytelen, maga alá temet minden, azt sem tudom hol kezdjem, és mire valamennyire elkészülök, a gyerekek úgyis megint szétszednek mindent. A káosz elsősorban a fejemben van, és az vetül ki a külvilágomra.

 

lista írása :

Ez valamennyire segít, hogy legalább átlássam a teendőimet, de nem állok neki, mert a füzet, amibe a listát akarom írni, az elintézendő papírhalom alatt van. Röhej. (Mármint az indok.)

 

nyelvtanulás :

Hmm, ez nem csak művelődési értelemben lenne jó, de az egész karrierépítésemet meglökhetné, ha legalább keresnék álláshirdetéseket, és megpróbálnék motivációs levelet írni rájuk, de még ahhoz sincs önbizalmam, hogy rákeressek neten a lehetőségekre. 9 éve vagyok itt, már nincs mire hivatkoznom. Elbasztam. Ezt is.

 

legalább egy nyomasztó feladat elvégzése :

De melyikkel kezdjem ? Ez is egy dilemma, a dolog a döntésképtelenségnél megáll.

 

játék a gyerekekkel :

Most éppen ebédet kéne nekik csinálnom, meg kiszednem a kicsit a kakából, megint egyedül vagyok velük, és anyai mivoltomban szégyent vallok. Pedig akartam velük só-liszt gyurmát csinálni, mert érdeklődtek iránta pár napja.

 

telefonhívás barátoknak :

Vannak még barátaim ? Nem unnak még ? Annyi programot lemondtam, számítanak még rám ? Van erőm elmenni valahova normális kinézettel ? Azaz megmosott hajjal, normális ruhában. Van normális ruhám ? Mikor vegyek ? Ha a párom nem tud hazaérni időben, nem tudok elmenni, mert a gyerekekkel kell lennem. És másnap reggel nagyon fáradt leszek. Pedig akár egy kiállítást is megnézhetnék. Vagy moziban egy komolytalan, de látványos filmet. Pl. Han Solo sztorija.

 

marihuana :

Mit mondjak ? Az alkoholizmus hozzáférhetőbb. Csak tűzoltás, nem ? Vagy bio antidepresszáns ?

 

írás :

Most épp írok, bár nincs időm írni, mást kéne csinálnom. Folyton be van szabályozva az életem, mint családanya, mint dolgozó (munkakereső) állandó megfelelési kényszer ez.

 

önkéntes munka :

Nem rossz ötlet, de merre induljak el ? Kellek én valahova ? Van erőm valahova elmenni ? Másokkal foglalkozni ? És megint csak a pénzkeresés marad ki. Miből lesz nekem önállóságom ? Nyugdíjam ? 41 éves vagyok és még gyakorlatilag útkereső kezdő. Ez nagyon nyomasztó.

 

imádkozás :

Furcsa ez. Nem megy. Nem közeledek Isten felé, pedig próbálkozom. Időnként. Nem találtam még olyan közösséget, akikkel teljesen azonos lehetek. Félazonossággal meg hipokritának érezném magam. Legyek egyedül megint ? Alapítsak vallást ? Vagy kussoljak, mert így nem hallom meg Istent ? De az agyam egy folyamatos pörgés. És van olyan vallási lét körülöttem, ami idegesít. Ezt az érzést is utálom, szégyellem, menekülnék előle, de hova ?

 

illatos, forró fürdő :

Jó ötlet, ha van rá időm. Venni kell fürdőgolyót. Utána pedig be kell krémeznem a bőrömet, mert túl száraz lesz. De ez sok idő, lusta vagyok hozzá. És ha a gyerekek itthon vannak, ők is be akarnak mászni a kádba.

 

antidepresszáns :

Most szedek egy újat, ez már az ötödik hat év alatt, nem jó, rosszul vagyok tőle, abba fogom hagyni. De félek ezt megbeszélni a pszichiáterrel, azt fogja gondolni, hogy hisztizek, vagy rábeszél egy másikra. Utálom, hogy gyógyszert kell szednem, kudarcnak érzem.

 

ugrás :

Nincs mit mondanom. Nem fogom megtenni. Boldogtalanságra vagyok ítélve. Vagy van még remény ? Az ugrás után már nem lenne. És itt vannak a gyerekeim.

Szerző:

offline 3 év

Jolán

Blog kommentek: 1116Blog bejegyzések: 29Regisztráció: 2016. 01. 28.

11 gondolat erről: “Túlélni egy depressziós rohamot”

 1. szörnyű csapda ez.

  a depresszióra csak akkor van megoldása az embernek, amikor épp nincs benne.

  amikor benne vagy, egyik alternatíva sem tud kellően vonzó lenni.

  sajnos a megfelelő gyógyszer valóban segít abban, hogy azokat a kilátástalan pillanatokat kiiktatja, amikor semmi sem elég jó érv az életben maradás mellett.

  meg kell tanítanunk, treníroznunk kell valahogy az agyunkat a higgadtabb pillanatokban újfajta reflexekre, hogy amikor beüt a ménykű, másfajta automatizmusok induljanak be azt elménk bugyraiban.

  de hát nehéz ez is: amikor épp nem vagy mélyponton, nem szívesen törődsz a depis állapottal, inkább megpróbálod kiélvezni azt a kevés jót, ami épp jutott.

  közhelyes ez is, de a nehéz napokban kell találni apró örömöket: megszagolni egy virágot, elmajszolni egy tábla csokit, elmerülni egy kisgyerek tiszta mosolyában, megölelni valakit csak úgy….

  kipróbáltad már, hogy csak úgy megfeszíted az arcizmaidat, hogy mosolyra álljon a szád? meglepő, de a kényszeredett mosoly is beindít bizonyos folyamatokat a szervezetben, reflexszerűen segíti az endorfin termelődést….

 2. család, gyerekek, a nyomasztó megélhetési kényszer mellett persze még nehezebb minden.

  azt kell tudni felismernie az embernek, hogy néha bizony meg kell állni az állandó napi rohanásban, ki kell venned egy kis „szabadságot”.

  a családod is meg fogja érteni. meg kell érteniük.

  hiszen nekik is érdekük, hogy minél jobb állapotba kerülj.

 3. Szia Szabadesés. Elvileg megértő a családom, gyakorlatilag a párom nem bírja már ezt, ő is fáradt, nagyon kimerült, és ha én nem csinálom, akkor mindent neki kell (a háztartásban). Úgy hogy közben 12 órákat dolgozik, ő a családfentartó.

  Azért is volt jó ezt így leírni, mert visszaolvasva látom, hogy minden megoldásra van valami magyarázkodás, hogy miért nem csinálom, miért nincs értelme. Ez a depresszió súlyosságát mutatja.

 4. hajlamosak vagyunk elodázni a problémát, kifogásokat keresni, hogy most azért nem lehet, most meg ezért…

  az igazság viszont az, hogy a probléma pont attól lesz igazán súlyos, hogy igyekszünk inkább nem tudomást venni róla.

  saját példámból tudom, ha elhiszem, hogy van másik út, ha megtanulok nemet mondani a negatív folyamatokra és igent a pozitív lehetőségekre, akkor nagyon hamar megváltozik az ember lelkiállapota, önbecsülése, önbizalma.

  egész életemben rettegtem változtani és változni, mert azt mantráztam magamnak, ennél még lehetne rosszabb is. pedig nem. az a legrosszabb, ha szenvedünk és boldogtalanok vagyunk.

  minden más olyan döntés, amely sikerélményt és örömöt okoz, jó döntés.

  ha ma boldoggá tudod tenni magad bármilyen módon, bármilyen mértékig, az a holnapodat is megváltoztatja.

 5. Ja, látom, szedsz AD-t. De ha ez nem jó, mégiscsak el kellene mondani az áternek.Nem kudarc szedni, a cukros vagy a magas vérnyomásos is állandó gyszerezésre szorul. Ez ilyen állapot.

  • legalább egy nyomasztó feladat elvégzése – én ezzel kezdeném, persze szubjektív, és persze meg is tudom magyarázni, miért…

 6. Tokeletesen egyetertek ezzel az írással.

  En is ugyanezt erzem. 

  Olyan jo lenne ezt meg azt csinalni, de minden unalmas es borzalmasan faraszto. Az antidepitol alig alszom 8 orat a korabbi 10-11 helyett, igy almos is vagyok, 3 evea gyerekem van, o is beteg, vele is foglalkoznom kell (kellene) de felallni sincs kedvem az agybol. 

Írj megjegyzést