Segítség – csoportok

Csoportokhoz tartozó segítség.

 

A Csoportok menü nyitóoldalán érhetitek el az összes csoportot (kivéve, ha titkosak).A csoportok listája linkekből áll. Ha kinyitod a linket, látod, hogy mi a csoport célja, és hogyan lehet jelentkezni.

Csoportot bárki indíthat az Új… csoport menü segítségével. Ezután hírt is megjelentethet róla a címoldalon, az Új… hír segítségével (de csak akkor kerül a csoporthírek közé, ha a csoport oldaláról küldöd be!) Egy hír lehet teljesen nyilvános, de korlátozhatod a csoporttagokra is.

 

A csoportleírásban adjátok meg, hogy mi a csoport célja, és rendeljetek hozzá kulcsszavakat. Így tudja a rendszer kiajánlani azoknak, akik a profilukhoz hasonló kulcsszavakat rendeltek hozzá.

A csoport lehett nyitott,meghívásos, admin által engedélyezett tagfelvételes és teljesen titkos. A csoportlétrehozója egyenként is meghívhat Búralakókat, akik elfogadhatják a meghívást. Egycsoporton belül több admin is lehet — az első csoportadmin adhat admin jogokatbárkinek.

Egy csoporton belüli fórum hozzáadásához be kell  lépnetek a csoportba. Ha itt az Új.. menüből hozzáadtok egy fórumot, az automatikusan a csoporthoz lesz rendelve. Eldönthetitek, hogy nyilvános legyen, vagy csak a csoporttagok által látható.

A csoportokhoz házi feladatok is tartoznak. Házi feladatot a csoportadminok hozhatnak létre. Amikor egy házi feladatot csinálsz, a normál szövegszerkesztő ablak jelenik meg, de hozzá tudsz rendelni határidőt is. Érdemes táblázatos házifeladatot csinálni – így le lehet majd okézni, ha sikerült venni az akadályt, és be lehet írni azt is, hogy miért nem sikerült, ha nem sikerült.

A házi feladatokat mindenki látja a csoportban.

Fontos, hogy minél több Búralakó kipróbáljon egy-egy csoportot, amiről úgy érzi, segíthet neki. Ezért tisztelettel kérlek titeket, keressetek magatoknak való csoportot, vagy hozzatok létre egyet. A csoportok filozófiája:A Búra csoportok célja az, hogy mozgósítsa a felhasználókat, hogy dolgozzanak valamilyen problémájukon, egy strukturált környezetben, a többi csoporttag támogatásával. A hozzávetőleges minta az AA. A problémák, amiken dolgozhatnak, nem diagnózisok vagy általános személyiségproblémák — ahhoz szakember kell. Kicsi dolgokra gondolok, ahol a CBT és a sorstársi peer közösség segít.

Például:

szociális fóbia alesetei: a. nem tartom a kapcsolatot a barátaimmal. b. nem merek elmenni idegen helyre,vagy találkozni idegen emberekkel, c. nem bírom ki, ha sok ember van körülöttem (stb) – pánik alesetei: a. tömegközlekedés, b. stresszes helyzet (stb)- munkahelyi problémák: a. munkakeresés, b. munkahely megtartása, c. munkatársakkal való kapcsolat, b. főnökkel való kapcsolat – egyes BPD tünetek: a. vagdosás, b. veszekedés pártkapcsolatban, c. dühroham, d. hirtelen elkeseredés, szuicid gondolatok – egyes major D tünetek: a. alvászavar, b. negatív gondolatok, önvád, c. negatív gondolatok: csak a negatív visszajelzést veszem észre, d. szuicid gondolatok, e. izolálódás (kb mint szociális fóbiánál), f. időkezelési problémák, szétesés, g. háztartás, stb: azaz érzés, hogy képtelen vagy megküzdeni a feladattal. A betűvel jelzett problémák azok, amikkel kapcsolatban csoportot lehetne csinálni — ezek elég kis, jól megragadható problémának tűnnek. A lényeg persze az, hogy elég motivált legyen a csoport, úgyhogy a fentiek csak példák. Ha konkrétan nem zavar senkit a fentiek közül semmi, akkor nyilván nem lesz ilyen csoport.

A csoportot valaki létrehozza (technikailag) és lehet hozzá csatlakozni (ennek több módja van). A csoporttagok tudnak egymással kommunikálni úgy, hogy mások nem látják ezt a kommunikációt.A csoport úgy működne, hogy mindenki kitűz feladatokat (határidővel). Ezek egyéni feladatok, a csoportvezető adhatja (technikailag), de a csoport tagjai és az érintett közösen alakítják ki, mi volna egy adekvát feladat.A feladat teljesítésével kapcsolatos élményeiről a csoporttag beszámol a többieknek, akik adhatnak visszajelzéseket, bátorítást, stb. Minden csoportot egy csoportadmin hoz létre (bárki létrehozhatja, és ő lesz az admin). Egy csoportnak több adminja is lehet (az első admin ad admin jogokat másnak is).A csoportokhoz tartoznak kulcsszavak (pl BDP, vagdosás, pánik stb — amiről szól). Ezeket a csoport létrehozója adja meg (de később is lehet szerkeszteni)

Amikor egy felhasználó belép a Búrára, a rendszer a bal felső sarokban mutatja, hogy milyen csoportnak tagja, és ajánl neki csoportokat, amelyek (kulcsszó alapon) érdekesek lehetnek számára.

A csoport minden tagja kap értesítést, ha valami történik a csoportban. Amikor belép a Búrára, azonnal látja a saját csoportjait, és látja azt is, hogy milyen új tartalmak vannak.

A legújabb csoportok neve megjelenik a friss tartalmak listájában (jobb hasáb). Mindig lehet látni, ki az admin. (Kivéve persze, ha az egész csoport titkos, tehát abszolút semmi nem látszik belőle.)

A címlapon van egy doboz a csoporthíreknek. Ide bármilyen csoportadmin beküldhet hírt — kikerül a címlapra. Egyszerre jelenleg 5 hír látszik.

A csoportok fül alatt ezen túl megtalálható minden csoport, leírással, és kereshető is kulcsszavak szerint. Tehát ha valaki lemaradt a csoport indulásakor, és később találja meg, simán kérheti a felvételét.

A csoporthoz tartoznak fórumok, valamint házi feladatok. A házi feladat, ahogy fentebb írtam, egy-egy csoporttaghoz van rendelve. Tulajdonképpen egy határidőnapló, amit a csoporton belül mindenki lát. A csoporttagok hozzá tudnak szólni.

Vélemény, hozzászólás?