A Búráról

Szervusztok, kedves Látogatók és Búralakók!

A BÚRA lelki zavarokkal, problémákkal küzdő sorstársak, valamint hozzátartozóik közösségi segítő oldala. A Búra nem kínál terápiát vagy diagnosztikát — feltétlenül forduljatok szakemberhez, ha szükség van erre. A Búra team ebben tud nektek segíteni.

A honlapot a közösség tartja életben, a közösség a szíve-lelke. Az admin feladatokat Babarczy Eszter látja el, aki  2000-ben, sorstársként, megalapította az első Búrát. A közösség azóta töretlenül működik, és örömmel látjuk, hogy aki meggyógyult és már nem érzi szükségét, hogy itt öntse ki a szívét, még most is gyakran a közösség tagjának érzi magát. A Búra, tapasztalataink szerint, fontos periódus, fontos segítő hely lehet az életetekben, de ne feledjétek, hogy nem helyettesítheti az életeteket. Gyertek, ha vigaszra, tanácsra, információra van szükségeket, vagy szeretnétek egy csoportban dolgozni egy-egy probléma megoldásán. De ne váljatok függővé — gondoljatok arra, hogy az IRL (való életbeli) kapcsolataitok fontosak, és nem biztos, hogy jó néven veszik, ha mindig itt töltitek az időtöket.

A legfontosabb feladatunknak azt látjuk, hogy segítsünk egymásnak, miközben a szakmai információkat is igyekszünk napra készen tartani. Fontos az is, hogy aki a Búrára látogat, azon túl, hogy sorstársakat talál, és válaszokat kap a kérdéseire, érezze, hogy érdemes küzdenie, „dolgoznia magán”, mert mindannyian felelősek vagyunk az életünkért, és minden problémánk ellenére meg kell próbálnunk a lehető legboldogabbá, legélhetőbbé tenni ezt az életet.

A Búra önkéntesen munkáján alapszik, akik mind sorstársak. Azért csináljuk, mert hiszünk benne, hogy nekünk is jó!

Hogyan segíthetsz? Ha jelen vagy és nyitott vagy! Ha betartod az erőszakmentes kommunikáció elveit, figyelsz arra, aki éppen rosszabbul van, megpróbálod elmondani, mit is érzel, és segíteni a másiknak, hogy elmondja, mit érez, már segítettél!

A Búra időről időre szakemberi tanácsadást is nyújt, 2010-2011-ben dr. Ratkóczi Éva segítette a munkákat. A fóruma jelenleg is olvasható

Alapvető moderálási elvek

1. a netikett szabályai érvényesek. A nagyon durva, destruktív, másokra ártalmas hozzászólásokat kimoderáljuk, aki a rombolás szándékával érkezik, kitiltjuk a rendszerből. A közösségnek módja van a saját belső szabályait módosítani, és minden csoport adminisztrátora saját szabályokat fogalmazhat meg a csoportja számára. Ezeket az adminisztrátorok — ha ellenkeznek a személyes adatok védelmével, más alapjoggal, vagy a Btk-val — felülbírálhatják.

2. különleges figyelmet kell fordítanotok a személyes adataitok védelmére. Soha senkivel ne osszátok meg valós adataitokat! Amit egy fórumban vagy blogban leírtok, mindenki számára látható lesz. A hozzászólásaitokat törölhetitek, de tudnotok kell, hogy esetlegesen keresők (pl a Google) egy ideig archiválják őket.

3. bárki szabadon regisztrálhat, amíg a fenti szabályokat elfogadja. A fenti szabályok megszegése, vagy a Búra alapvető céljának veszélyeztetése, ideiglenes vagy végleges letiltással jár. Ugyancsak tiltjuk azokat a felhasználókat, akik nem valós, hanem spammelésre használt email címmel lépnek be (olyan szolgáltatás használatával, ahol egyszerre több száz, egyszeri használatra szánt email címet lehet létrehozni). 

4. a Búra, a küldetéséből eredően, tartalmazhat bántó, erőteljes kifejezéseket, szexuális problémákkal kapcsolatos bejegyzéseket, laikus számára ijesztő tartalmakat. Ha nem érzitek magatokat készen arra, hogy az ilyen bejegyzéseket a helyükön tudjátok kezelni, azt javasoljuk, ne regisztráljatok.

A rendszerben csinálhattok:

képes profilt; kötelező használni a kulcsszavakat, hogy könnyebben egymásra találjanak, akiknek hasonló problémájuk van. A rendszer teljesen anoním, a levélcímeteket csak arra használjuk, hogy jelszóértesítést küldjünk, illetve a csoportvezetők a rendszeren keresztül mindenkivel kapcsolatba tudjanak lépni. Az anonimitásotokra vigyázzatok, amikor a profiladataitokat megadjátok — ne adjatok saját nevet, munkahelyet, stb. (a Segítőkre ez persze nem vonatkozik).

csoportot, ahol meghatározzátok, ki lehet tag, ki lehet admin, fórumot csinálhattok a csoportnak, és üzenetet küldhettek mindenkinek. Egy csoport lehet zárt (az admin hív meg embereket, illetve bírálja el a csatlakozási kérelmeket), lehet teljesen titkos (egyáltalán nem látszik a csoportok között) és lehet nyitott, ahová bárki csatlakozhat.

A regisztrációkor mindeni automatikusan tagja lesz az „Általános csoportnak” — ez pusztán arra szolgál, hogy tudjak veletek kommunikálni.(Ezt látni fogjátok a „csoportjaim” blokkban.)

– az „információ” fül alatt találátok a szakmai anyagokat, betegségleírásokat, gyóyszerekkel kapcsolatos információkat, a terápiák összefoglaló ismertetéseit, és hozzájuk kapcsolódó érdekes híreket.

Ezeket az anyagokat is kommentálhatjátok, sőt, örülünk, ha kommentáljátok, hiszen a cél az, hogy a sorstársak tapasztalatai is megjelenjennek egy hivatalos szakmai szöveg mellett.

DE tartsátok tiszteletben, hogy a Búrán sorstársak, sorstársi segítők vagyunk, nem az a cél, hogy a pszichiátriai szakma konszenzusos megállapításait felülírjuk — az a fontos, hogy kiegészítsük őket a saját tapasztalatainkkal. Talán ez segíthet a legtöbbet azoknak a látogatóknak, akik információt keresnek.

blogot; a blogbejegyéseket a menüfülön keresztül találjátok meg, de oldalt a „friss” tartalomban is megjelenik. A blogokban lehet keresni is. A blog egyéni sztori, bármit tehettek bele, képet, szavazást, linket, ami csak hozzáférhető a szerkesztő ablakban. Azért a copyrightra figyeljetek.

– a „segítők” fül alatt intézményeket, lelki segély szolgálatokat gyűjtünk. – a „fórumok” fül arra való, hogy követhessétek, hol folyik éppen beszélgetés, a legfrissebbek és a legaktívabbak szerint rendezve.

Tehát például ha egy gyógyszeres lapon valaki kérdez valamit, látni fogjátok, és válaszolhattok.

Minden oldalon látni fogjátok, hogy ki van bejelentkezve és mindenkinek tudtok privát üzenetet küldeni.Láthatjátok azt is, kik a legfrissebben regisztrált látogatók vagy Búralakók. Ahogy eddig is, kérem a régi Búralakókat, hogy segítsenek az újaknak eligazodni, a kérdéseikre válaszolni.

A Búra filozófiája az, hogy nemcsak panaszkodni szeretnénk, hanem szeretnénk megoldani a problémáinkat, amennyire erőnkből telik.  Ezért a csoportokat önsegítő csoportként képzeltük el és alkottuk meg. Persze másféle csoportot is lehet csinálni, de fontosnak tartjuk, hogy a nyafogás  ne uralkodjék el rajtunk, ne váljunk még öndestruktívabbá a Búra használatával.

Itt szeretném megköszönni azoknak a tagoknak a heroikus erőfeszítéseit, akik rengeteg hasznos anyagot összeszedtek. 

Babarczy Eszter

5 gondolat erről: “A Búráról”

  1. Hogy van a könyveknél ez a 9 db-os határ? Összesen 9 darab lap lehet a könyvben? Vagy pl. a fő szülő oldalnak csak 9 gyermeklapja lehet és azokon belül is 9-9? Miért van ilyen megkötés? És miért van akkor 30 pontos súlyozás?

    És pl. a gyógyszereknél akkor miért látszik több tucatnyi?

Vélemény, hozzászólás?