szokejutka@gmail.com

Te is egyedül sírsz?

 

Sokkal könnyebb annak a nőnek, aki kertes házban lakik. Feltéve persze, ha nem felejti nyitva a fürdőszoba ablakát…. Ellenben a papírfalú panelházban élő asszonynak körültekintően kell megválasztania az időpontot. Már amikor jól kibőgheti magát. Erre szerintem a legalkalmasabb a korai zuhanyzás, nem könnyű ugyanis elkülöníteni a vízcsobogást a könnypataktól, a tusoló csapkodását a visszafojtott zokogás görcsös rohamának hangjától… Én egy éve befelé sírok. Azóta vagyok a ksz (értsd kerekesszék) rabságában. Ha jól számolok, 16 éve, mióta SM-beteg vagyok, csak az utóbbi négy évben gyengültem el eddig a pontig. Azóta nem tudok lemenni a lifttelen negyedikről és nem voltam a levegőn, csak ha orvoshoz vittek, visznek. Havonta egyszer irigylek mindenkit, aki ott sétál, ahol én is járkáltam és akár korzózhatnék most is, közvetlen közelről hallanám a fülemülét, ha…

Jobb napokon, ha a gondozónők elmentek, majd pedig mikor az ebédhordó pasas becsapta maga mögött az ajtót, akkor pityergek kicsit.

A gyerekeim előtt? Kemény anyához szoktak, meg miért terheljem őket a kesergésemmel? Anyám? Amikor a szememben megcsillan a könny, vagy elcsuklik a hangom, rámpirít: nem sírunk! Nyilván én és persze ő. A férjem? Ha rákezdem, indul a letoló hang: el ne kezdj rinyálni nekem! Értik, ugye? Neki…

 

Mitévő lehetnék hát? Akkor könnyezek, amikor módom van rá. És akkor is gyorsan. Mert a mai ember mindent siettet. A születést (programozzuk, mikorra essék), az esküvőt (jaj, már ott tolong a következő násznép!) a halált (hamvasszuk el, szórjuk szét, a temetés ideje mindenkinek smakkoljon és igyekezzünk, mert ránk jön a másik feketéllő sereg), és közben az élet? Vagy az annak nevezett őrület? Óh, arról már ne is beszéljünk!

Mindig mindenütt ott lenni, mindenbe beleszólni, befolyást gyakorolni, csak le ne, ki ne maradjak, muszáj elmenni, hátha lesz valami fontos… Pedig nincs. Csak az emocionális teherbírásunk határait feszegetjük. A végsőkig. Mellőzöttségi szorongásnak hívják azt a szegycsont mögött keletkező sürgető érzést, mely belehajszol minket a gyorsan élésbe. Pedig hasznosan és lassan kellene élni… Igen, lassan. Én már tudom. Kemény az ár.

Azt szokták mondani, élj úgy mindennap, mintha ez lenne az utolsó. Ha tudnám, fiam, lányom, szerelmem, hogy ezek az utolsó percek, hogy járhatok, hogy láthatlak, azt mondanám neked, „szeretlek”, és nem tenném hozzá ostobán, hogy „hiszen tudod”. Lehet, hogy ma látod utoljára azokat, akiket szeretsz. Ezért ne várj tovább, tedd meg ma, mert ha sosem jön el a holnap, sajnálni fogod azt a napot, amikor nem jutott időd egy mosolyra, egy ölelésre, egy csókra, és amikor túlságosan elfoglalt voltál ahhoz, hogy teljesíts egy utolsó kérést. Akár odafutva. Óh, futás! Már megint…

A legjobb bőgni egy jót. De nem közönség előtt. Ez a darab keveseket vonz. Hogy is van? Aki nevet, azzal együtt nevet a világ, aki sír, az egyedül sír.

Tegnap a havi ellenőrzésen voltam, fanyar őszi illat fájdította a szívemet. Ráadásul sírós volt az ég, tele véraláfutással.

 

Szerző:

Belépett: 13 év

fifi

Blog kommentek: 0Blog bejegyzések: 1Regisztráció: 2011. 06. 29.

4 gondolat erről: “szokejutka@gmail.com”

  1. Mindent megtennek azert , hogy egy sm -ben szenvedo betegen segitsek , de tudom nem tudok senkin . Nagyon bator es eros no vagy . Sokszor uvoltenek az emberekre es mondanam nezzek meg , hogy eltek es kuzdottok . Egyre tobb fiatalt sujt ez a betegseg . Az orvosok csak tuneti kezelest tudnak adni ha jol tudom. En sem vagyok egy egesz ember ezert tudom , hogy neha hagyom a fenebe az elet filozofiajat mert csak a perc van ,a ma van, a most van es remelem a holnapot . Nem akarom elhinni , hogy az a perc az utolso perc ……nem akarom elhinni , ezert Isten nem is hagy meghalni , bar neha nagyon szeretnek.Jo lenne teged megismerni , jo lenne veled neha beszelgetni.

     

  2. Emlekszem a  korhazban a mellttem levo agyban fekudt egy fiatal no meg nem volt negyven .  Termeszetre hasonlitottunk egymasra  , vagyis a reggeli tisztalkodas utan a smink a ruzs az soha nem maradt el . Kiderult , hogy Sm-je van es ket gyereke akit egyedul nevel mivel a ferjetol elvalt . Allandoan tantorgott es kettos latasa volt . Megmutatta a koponyai Mri felveteteleket tisztan latszottak azok a foltok melyek az Sm kovetkezmenyei. Nagyon finom fasirtot hozott magaval , o keszitette ,ettuk is este teli szajjal mert a korhazba rosz volt a kaja vagyis ehetetlen .Nagyon kis aranyos arca volt ahogy igy visszaemlekszem ra csak a haja nagyon kihullt , allitolag a gyogyszerektol , de o megtudta ugy csinalni a frizurajat , hogy nem is vevodott eszre  csak nekem mutatta meg a fejet es azt lattam , hogy egyes reszeken teljesen kihullt a haj . Annyi magabiztosaggal es remennyel beszelt  sajat allapotarol , mindig azt mondta , hogy az orvostudomany rohamosan fejlodik es biztos valami gyogyszer meghozza neki is a vegleges gyogyulast . Szeretettel gondolok ra . Valahol meg kellene keresnem a telefonszamat , azt hiszem meg orvost is ajanlottam neki de azota nem jelentkezett.

Írj megjegyzést