Száll a kakukk fészkére

” A terem egyik falánál ülnek a Hevenyek, akikhez még mindenféle reményt fűznek az orvosok – csülköznek az asztalon, meg kártyatrükköket próbálnak, hogy levesz ennyit meg ennyit a csomagból, aztán hozzátesz ennyit meg ennyit, s a végén a kezébe marad a megbeszélt kártya. Billy Bibbit cigarettát próbál sodrani, Martini körbejár, és mindenféléket kiszúr a székek-asztalok alatt. A Hevenyek sokat mozognak. Vicceket mesélnek egymásnak, és a markukba röhögnek – soha senki hangosan el nem nevetné magát, mert rögtön itt volna az egész vezérkar noteszokkal, kérdésekkel –, meg aztán leveleket írnak elrágott kis ceruzavégekkel.
És fújják be egymást. Néha valamelyiknek kicsusszanik a száján egy olyasmi, amit inkább megtartott volna magának, erre az egyik kollégája föláll mellőle, ásít egyet, odabattyog a nővérek figyelőablakához, ahol a nagy osztálynaplót tartják, és beírja, amit megtudott – a Főnéni szerint ez a gyógykezelés hasznát szolgálja, de én már tudom, hogy az osztálynaplóba csak gyűlik-gyűlik a rovása az embernek, és aztán egy szép nap fogják s viszik át a Főépületbe, és rekondicionálják, vagyis adnak a formájának.
Az a szivar, amelyik a másikat beírta az osztálynaplóba, az a névsorban csillagot kap a neve mellé, és másnap tovább alhatik.
A Hevenyekkel szemben a terem túlsó falánál az Üzem kimustrált termékei kornyadoznak egy rakáson. Az Idültek.
Nem a kórházra várnak, hogy majd helyrepofozzák őket, ezek csak egyszerűen ki vannak vonva a forgalomból, hogy ne kószáljanak az utcán, ne költsék rossz hírét az Üzemnek. Az Idültek innét ki nem mennek már, azt a vezérkar is megmondja. Az Idülteket szétosztályozták Gyalogokra, mint én is vagyok, hogyha adnak neki enni, hát eljár-kel, meg Kerekesekre meg Tengőkre. Az Idültek, vagyis mink, leginkább reménytelenül meghibásodott vagy javíthatatlan hibával készült gépek vagyunk, vagy mondjuk olyan gépek, amik évekig szaladtak a hibájukkal, és már az összeütközésekbe mentek tönkre, és ócskavasak voltak, mire fölszedték őket, és behozták ide az Üzembe.
Viszont van egypár olyan Idült is köztünk, akiket a vezérkar fuserált el az évek során, akik Hevenynek jöttünk be, aztán át lettünk csoportosítva. Ellis is Hevenynek jött, aztán sokat találtak neki adni a sokkból abban az agyszikkasztó szobában, amit a feketék maguk közt Rezgetőnek hínak. Most ott áll a falnak szögezve, ugyanúgy, ugyanazon-formán, ahogy akkor az asztalról levették, kifeszült karral, horpadt marokkal, ugyanegyazon rémült arccal. Azonmód van odaszögezve a falhoz, mint a kitömött vadászzsákmány. Mikor jön az evés ideje vagy a lefekvés ideje, akkor kihúzzák a szögeket, és lódítják odább, meg még olyankor is, amikor fel kell törölni a tócsát, ami gyűlt alatta. Volt egy hely, ahol azelőtt állt, ott már a húgy keresztülette magát a padlón, elkorhasztotta a födémgerendát, és csurgott le az alattunk levőknek a nyakába, ebből aztán a leltárfelvételnél nagy zűrök lettek.
Ruckly is egy ilyen Idült, amelyik Hevenynek jött, csak őtet megint másképp találták megdemulálni. Rosszul kapcsolták be neki a fejébe a berendezést. Itt először nagy ramazúrikat csinált benn, rugdosta a feketéket, és a lábukba harapott a gyakorló nővérkéknek, úgyhogy elvitték megrezgetni. Fölszíjazták arra az asztalra, hogy megdemulálják az agyát. Akkor láttuk utoljára embernek, mielőtt a Rezgetőnek az ajtaja rácsukódott volna – még akkor egyet ránk kacsintott, és megfenyegette a feketéket, mikor leszíjazták: „Ezért még számolunk, füstöskéim!”
Két hétre rá hozták vissza, de akkor már kopasz volt, és a képe egy nagy kék-zöld daganat volt, és a két szeme fölött gombforma dugók voltak a fejébe beleszerkesztve. A szemén látni neki, hogy ez az ember kiégett ott fönn a Rezgetőben, mert a szeme, az olyan füstösszürke, mint a kivágott biztosítékdugó. Most egész nap csak egy régi fényképet forgat az összetört arca előtt, morzsolgatja a hideg ujjai közt, és már a kép is olyan szürke a fogdosástól mind a két felén, mint a szeme fénye. Már meg nem lehet mondani, mi akart lenni azon.
A vezérkar a selejtbe számolja Rucklyt, de szerintem talán még jobb, hogy nem tudták megdemulálni rendesen, ahogy akarták volna. Mostanában már nincs hiba. A műszakiak jobban értik, jobban rájár a kezük. Nem is kell dugót ütni az ember fejébe, nem kell lékelni, semmi – a szemüregén át mennek bele a fejébe az embernek. Olykor valamelyiket elviszik demulálás végett, és amilyen harapós vadállatnak ment el, olyan édes-aranyos kezes báránynak jön vissza, csak a szeme körül vannak kék-fekete monoklik, mint aki kocsmai verekedésbe keveredett. Meglehet, haza is eresztik egy-két hónap múltán, és megy, a kalapja mélyen a szemébe húzva, mint afféle fellegekben járó boldog habókosnak. Az ilyenekre rámondják, hogy a gyógykezelésük sikeres volt, pedig csak egy gépembert dobott ki az Üzem, ő meg szerencsétlen jobban járt volna, ha inkább elfuserálták volna, mint Rucklyt, és ülne ott inkább, nyálát csurgatva rá a fényképére. Ruckly mást se nagyon tesz. A törpe fekete néha fölveri, odahajlik hozzája, és megkérdi: „Mondjad csak, Ruckly, mit csinál a te kedves feleséged máma éjjel a városba?” Ruckly fölkapja a fejét. Az emlékezet megmozdul a rosszul összebütykölt szerkezete mélyén – elvörösödik, mintha elkötötték volna az ereit, és fölfúvódik, hogy a hang sípolva tör ki a torkán, a szája sarkában buborékok ütköznek ki, az állkapcája jár, és látszik rajta a nagy igyekezet, hogy mondana valamit. Míg eljut végre, hogy azt a pár szavát kinyögi, már fuldoklik, és a hideg szaladgál a hátán, aki hallgatja – bassz meg feleség! bassz meg feleség! –, és mindjárt el is ájul az erőlködésbe.
Ellis és Ruckly a két legfiatalabbik Idült. A legrégibb Matterson ezredes. Megkövült öreg lovassági tiszt még az első világháborúból, mást se csinál, csak a nővérkék szoknyáját emelgeti a botjával, meg történelmet tanít a bal tenyere barázdáiból, ha van, aki odahallgat. Az osztályon ő a legöregebb, de azért nem ő van itt a legrégebben – a felesége pár éve hozta be, mikor már végleg nem bírt vele.
Én vagyok itt a legrégebbi bútordarab az osztályon – már itt vagyok a második világháború vége óta. Régibb vagyok akármelyiknél. Énnálam csak a Főnéni van itt régebben.
A Hevenyek meg az Idültek nemigen vegyülnek. Megmaradnak a Nappali két felén maguk közt, úgy, ahogy a feketék beosztották őket. A feketék azt mondják, hogy így van rend, és ehhez tartsa magát mindenki. Reggeli után beterelnek minket, végignéznek a két csoporton, és csak biccentenek. „Ez az, urak, így is kell. Maradjanak csak így.”
Az a helyzet, hogy nemigen kell nekik semmit se mondani, mert ha magamat nem számítom, az Idültek nem járkálnak, a Hevenyek meg azt mondják, hogy inkább maradnak a maguk felükön, mert azt mondják, az Idült-félen oroszlánszag van. Én azért tudom, hogy nem a bűz miatt nem mennek ők oda, hanem mert nem szeretik, ha az eszükbe jut, hogy őket is egy szép nap odaoszthatják. A Főnéni is tudja, hogy ettől tartanak, és ki is használja nekik a félelmüket. Ha valamelyik Heveny farhámba talál ülni, szépen megmondja neki meg a többieknek is, hogy viselkedjenek jól, és járjanak a kezére a vezérkarnak, mert az az ő javukat nézi – ha nem, akkor az lesz a vége, hogy ott kötnek ki a túlsó félen. ”

Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére 23-27. oldal

Szerző:

Belépett: 3 év

Red

Blog kommentek: 549Blog bejegyzések: 12Regisztráció: 30-06-2016

1 gondolat erről: “Száll a kakukk fészkére”

Írj megjegyzést

Száll a kakukk fészkére

Tegnap volt a tévében ma felvettem és megnéztem nagyon jó film aki esetleg nem látta, annak csak ajánlani tudom. Bár én csak látogatóban voltam pszichiátrián, de pontosan ugyan olyan, mint a filmben, mindössze gyógyszerek végzik el a lobotómiát.:-)Szóval nagyon jó film szomorú humorral, kiváló színészekkel.

 

Elektrokonvulzív kezelés

Gyanitom, az elektrokonvulzív kezeléssel nem fukarkodnak, bármennyire állítják,hogy nem használják. Általában két szakorvos és a beteg beleegyezése kell hozzá, altatásban végzik. És nem ápolók rángatják oda pácienst, mint a filmben. Csinálták itt már valakinek?

Szerző:

Belépett: 8 év

mark77

Blog kommentek: 1236Blog bejegyzések: 114Regisztráció: 10-08-2010

2 gondolat erről: “Száll a kakukk fészkére”

 1. Vicky Pollard

  jó a film, de meg se közelíti a könyvet. nem azért írom, mert beszólhatnékom van, hanem pár hete láttam én is először, miközben a könyvet 20 éve folyamtosan újra és újra olvasom. lehet h nem fair az összehasonlítás.

  én nem bánnám, ha sokkolnák az agyamat — a mai módszerek állítólag kíméletesebbek, meg minden. csak hát annyira bolond nem vagyok, h foglalkozzanak velem, de annyira egészséges se, hogy normálisan élni tudjak.

  ooh, szent önsajnálat:///

Írj megjegyzést

Száll a kakukk fészkére…

 

„Lelki-beteg-felvonulás”ról álmodozom.

Sétálni azért még csak tudunk, nem? Itt egyeztetünk a búrán, és kész. hánykor, hol, hova mennek a felvonulók. Jó lenne találni egy időpontot, amikor én is otthon vagyok, és veletek mehetnék.

Vagy ha nem, hát akkor én meg itt sétálnék, külföldi honomban, – de lélekben veletek – magányosan, esetleg még két-három emberrel, akikről tudom, hogy hasonló cipőben járnak.

Akár lehetne „terápiás céllal” is sétálni – kimozdulásilag 🙂

Évek múlva esetleg felfejlődhetne az akció odáig, hogy akár a társadalom figyelme is felénk fordulhatna.

Akár a világ több városában is felvonulhatnánk…A facebook-on nem is lenne nehéz megszervezni.

Akár jelszavakat is vihetnénk.

 

Világ lelki sérültjei, egyesüljetek! – írnánk a zászlónkra…

Aztán esetleg még más táblákat is vihetnénk –

– Rosszul lettünk installálva.

– „initmitás.hu” – ra lefagyok!

– A vírusirtó nem segít! legszívesebben kidobnám a kukába az egész  vacakot!

– Az én gépemen csak a you-tube megy – zenés klipek arról, ahogy anyám felváltva rikácsol és ütlegel.

– Nálam már a hardver is használhatatlan.

– Az én szoftverem letiltja a jó filmeket.

– nem használom a gépemet – semmi értelme.

– az én gépem harap.

– Ki az az állat, aki úgy installálta a gépemet, hogy kínai betűket kell használnom magyar ékezetekkel?

 

Nagyon fejlett stádiumban akár eljátszhatnánk az improvewerywhere egyik legjobb mission-jét is – hogy elvegyülünk, mondjuk a Ferihegy 2-ön, én meg itt a kis csapatommal, ahol éldelgélek –  és lefagyunk 5 percre. Akár a táblácskáinkkal együtt.

Frozen Grand Central

akár a világ több repterén is meg lehetne csinálni ugyanabban az időben.

Mondjuk egy adventi első vasárnap.

Nem lenne baj, ha sikerülne felhívnunk magunkra és problémánkra a társadalom figyelmét. És ha a sok műmosoly elől lassan előkerülnének a valódi arcok…

Nemcsak azért mert segítségre szorulunk, hanem azért is ,hogy a megelőzés nagyobb szerepet kapjon, társadalmi szinten, és a veszélyeztett gyerekek hamarabb segítséget kaphassanak.

És hát nem kevésbé azért, mert jó buli.

És növeli az énerőt! 🙂

Jó érzés lenne látni, hogy nem vagyunk egyedül a problémánkkal, és hogy érezzük egy picit az erőnket, hogy igenis, képesek vagyunk valamire! – a legfontosabb dologra – önmagunknak lenni, és elhinni, hogy jók vagyunk úgy, ahogy vagyunk! betegen is, megnyomorítva is!

 

Szerintem egyébként a művésztársadalom jelentős része is komoly lelki beegségekkel küzd, és ők lehet, szívesen beszállnának egy komolyabb megmozdulás levezénylésébe is… azt hiszem, igazán motiváltak lennének…

hát, ezek jutottak ma eszembe…

Szerző:

Belépett: 5 év

amarilla

Blog kommentek: 6898Blog bejegyzések: 381Regisztráció: 31-10-2010

5 gondolat erről: “Száll a kakukk fészkére…”

 1. aranyos 🙂 .. de sztem a magyar társadalom nincs erre felkészülve még, h ezt bevállja. Egyelőre ott tartunk, h a végsőkig tagadjuk, h gond van, nem mondjuk ki. Mégha diagnosztizálták is pl a BPD-t azt végülis csak az orvos, pszichológus, terapeuta tudja, de mások ne. Viszont, ha bemész kezeltetni magadat valahová .. akkor kiderül, és szégyent hozol a fejünkre.
  Stigmatizálják azt, akinek pszichés „betegsége” van, sokan áltudománynak tartják a pszichológiát. Amolyan haszontalan úri huncutságnak.
  De én benne vagyok .. mindig is provokatív voltam 🙂

 2. Sztem sem érett rá a magyar társadalom.

  én csak azért fantáziálok ilyenekről,m ert pl. amikor kipattant a katolikus papok gyermekmolesztálási ügye is – azzal is óriási lépést tett a világ abba az irányba, hogy felismerje – a gyerek áldozatokért a felnőtt társadalom, és nem csak az idióta szülők és tanárok a felelősek…

   

  Sztem is maszkkal kéne… – ha meghirdetve v an a dolog…

  de lehet a másik utat is választani.

  Az pedig az lenne, hogy nincs meghirdetve senkinek, csak a résztvevőknek. Belső körnek.

  Nem kell tudnia a médiában senkinek, hogy miért sétál 10 ember mittudomén a Deák téri evangélikus templomtól a Ferenciek teri katolikus templomig. (kezdhető a dolog tényleg, teljesen iciripiciriben… kevés ember kicsi útvonalon…. – és akár még improvizálhatnak is, miért is ne? ha jól esett 10 perc séta, lehet, hogy jól esik még 10…???)

  és itt, ahol külföldön élek, 4 ember az Operától a Nemzeti színházig.

  és még néhány más városban, ahol vannak ismerőseink,

  4-5, 10-15 ember, aki önmaga és a szűk közösség előtt felvállalja, hogy lelki problémája van. és összejönnek, hogy megszorítsák egymás kezét, megöleljék egymást, elmondják egymásnak egy sétával, hogy nagyon magányosak, olykor tehetetlennek érzik magukat, és reménytelennek a helyzetüket.

  tehát úgy értem, hogy lehetne úgy is kezdeni, hogy csak MI tudjuk, hogy miről van szó, mi, a résztvevők….

  akkor az időzítés érdekes lehetne. az, hogy több helyen is párhuzamosan elmenne sétálni néhány ember.

  és aztán megírnánk egymásnak, hogy na, hogy sikerült itt meg ott meg amott.

  Nekem szinte a világon mindenhol vannak ismerőseim. Tudnék nekik szólni.

  akár, mint mondtam, a facebook-on is lehetne indítani egy kezdeményezést. (az nem én leszek viszont…)

  hm?

  aztán figyeljétek csak meg… lehet, hogy megerősödik a dolog – ha jó volt – és lehet, hogy elhal – ha nem volt jó…

  szerintem.

  egyelőre jó itt beszélni és álmodozni róla…

  minél többen tudnak erről az őrültségről, annál jobb, nem?

  aztán meglátjuk, hogy alakul, hogy erősödik – vagy haloványodik a dolog…

  én decemberben az első adventi vasárnapot találtam ki erre, jövőre – de lehet egy nyáribb időponttal is kezdeni, amikor könnyebb kimozdulni, és tetterősebb a népség talán.

  hogy hangzik ez a szimpatizánsoknak itten?

  nekem nagoyn, egyre jobban!!!!!:)

  ja, és újra kéne olvasni a címben szereplő könyvet!!

  sőt, dvd-n is megpróbálom beszerezni a filmet, és megnézni!!!!

Írj megjegyzést