Brintellix (vortioxetine)

A Brintellix (más országokban Trintellix) egy új típusú antidepresszáns, amely elvileg energizáló hatású. Hatásmechanizmusa valószínűleg szerotonerg (tehát a szerotonin-rendszerre hat), ezért más szerotoninra ható szerekkel együtt szedni veszélyes lehet (ún. szerotonin-szindrómát idézhet elő, amely egyes esetekben halálos).

Mellékhatásai hasonlóak más NSRI szerekhez, de gyakran jár erős hányingerrel és gázképződéssel, illetve hasmenéssel vagy székrekedéssel.

Jellemző, hogy élénk és furcsa álmokat okoz. Egyeseknél ez álmatlansághoz is vezet, másoknál azonban a vortioxetin javítja az alvásminőséget. A szexuális funkcióra gyakorolt hatása változó, férfiak gyakran panaszkodnak orgazmusképtelenségre.

A kutatások szerint a szorongás szintjét nem csökkenti jelentősen, specifikusan a depressziós tüneteken javít, ezeken viszont elég gyorsan. 

A páciensek beszámolóit áttekintve, leggyakoribb pozitív hatása, hogy energizál, jobb motivációt teremt: szívesebben kelsz ki az ágyból. Sokaknál javított a szuiciditáson és az általános hangulati szinten.

Gyakori negatív következménye egy enyhébb vagy erősebb mánia, a figyelem szóródása, növekvő ingerültség vagy érzelmi labilitás.

Tipikus adagolása 5mg-mal kezdve 10, 15 vagy (maximum) 20 mg. Kétféle kiszerelésben kapható (5 mg és 10 mg).

Alább angol nyelvű páciensek tapasztalatait olvashatjátok. Magyarországon (ellentétben egyes országokkal) TB támogatással kapható. Köszönet Parrotnak a fordításért!

http://www.drugs.com/comments/vortioxetine/brintellix-for-depression.html

Vélemények Brintellix nevű gyógyszerről:

Depressziós embereké (beleértve mániás depressziósokét is):

 • 2 hónapja 10 mg-ot szedek.  18 éves súlyos depressziós, szorongásos, ADHD-s, PTSD-s vagyok, és öngyilkossági gondolataim is vannak.  50mg Vyvanse-vel együtt szedem. Már abban a hónapban is egyből nagyon sokat segített ezen a gyógyszerek kombinációja, mikor elkezdtem szedni. Többé már nem mindennaposak a pánikrohamaim,  nem sírok folyton, nem érzem reménytelennek a sorsom és elszigetelődésemet. Nem vagyok már örökké lehangolt, és többé-kevésbé úgy érzem, hogy ismét önmagam vagyok. Az egyetlen gond, hogy naponta hányok, erős émelygést érzek, és egyes napokon többet kell pihennem. Néha igazán megrémít a hányás.
   
 • Kétszer is kipróbáltam. A doktor azt mondta, hogy egy hónap kell ahhoz, hogy teljesen kifejtse hatását.  A negyedik napon a hangulatom megváltozott. Nagyon könnyen elsírtam magam, és bezárkóztam. Abbahagytam a szedését. Visszatért a ’’normális pezsgő’’ énem. Nem mondtam el a doktornak, hogy abbahagytam a szedését, vagy hogy megváltozott a hangulatom tőle. 90%-os kedvezménnyel beszerezhető. Pár hónappal később ismét megpróbálkoztam vele. A negyedik vagy ötödik napon nagyon ingerlékennyé váltam és könnyen feldühödtem, és mindig dühös voltam. Ismételten abbahagytam szedését, és megkérem a doktort, hogy hagyja abba a felírását, és hogy SOHA nem fogom szedni sem ezt, sem bármi hasonlót!
 • 6 hónapig szedtem. 10 mg-gal kezdtem. Mint mindenki más, nekem is bevált, leszámítva az émelygést. Az alvásom minősége is nagyban javult. Egy hónap után már nem volt elég, így 20 mg-ra emeltem az adagot, de nagyon fáradékonnyá tett, így visszatértem a 10 mg-ra. Eme nevetségesen drága gyógyszer  5 hónapnyi szedése után megváltoztam,  és nem előnyömre. Gyakran feldühödtem, a sírás határán álltam, egy robbanékony és kiszámíthatatlan személyiséggel. Mindennek tetejébe folyton nagyon fáradt voltam. a személyiségemben bekövetkezett változások a munkámba kerültek, és sok embert megbántottam, akik szeretnek. Az elhagyása alatt nagy fájdalom gyötört és sírás környékezett…..
   
 • Egy hónapja szedem, és az orvos fele adagot írt fel, és 100 mg Pristiq-kel szedem. Lecsökkentette a nehéz napok számát 5-ről 3-ra, így nekem használ. Nincs semmilyen mellékhatása számomra.
   
 • 2 napja szedek 5 mg-ot, és még soha nem éreztem azt, hogy ennyire fáj a testem. Egész nap hánytam, minden kijött. Olyan gyenge vagyok, hogy alig bírom a karomban tartani a fiam. Felkutattam ezt a fórumot, hogy rájöjjek, hogy mi lehet a baj, és hogy a gyógyszer okozza-e. Egyértelműen az okozza, és úgy érzem, hogy elárult az orvosom.
   
 • Mániás depresszióra írta fel orvosom előző év júniusban, és 5 mg-gal kezdtünk, és jelenleg 10-et szedek. A kevés gyógyszer közül ez az egyik, amit szedhetek depresszióra a torkom dagadása miatt. 10 éve szedek már Wellbutrin-t, és ezzel együtt csodásan működik. Évek óta nem éreztem magam ilyen jól.
   
 • Mániás depresszióra: Borzasztó volt, mikor elhagytam a Seroxat-ot, és elkezdtem ezt szedni. 2 hete sírok, alvásom borzalmas, és rengeteg rossz álom gyötör.
   
 • Végre találtam valamit, ami működik, és  úgy érzem, hogy ismét önmagam vagyok! Első hónapban ingyen jutottam hozzá (tesztalany volt). Következő hónapban 120 dollárért kapnám csak meg, szó sem lehet róla, mivel nem kerül ennyibe a szer előállítása! Megint vissza a szenvedésteli napokhoz…..Köszönöm az egy hónapot, amikor jól érezhettem magam, és azt is, hogy utána ilyen drágává tettétek! Igazán rendesek vagytok!
 • Depresszióm rosszabbodott, 16 fontot (7,5 kg-t ) szedtem fel, és nagyon megemelkedett a májenzim-szintem.  Csínján ezzel az orvossággal.
   
 • Szörnyű mellkasi fájdalmat okozott,  valamint izomfájdalmat.  Orvosom azt mondta, hogy azonnal hagyjam abba szedését.  Valóban, egy nappal elhagyása után ezen állapotok elmúltak, és nem is tértek vissza. 
   
 • Az egyetlen módja, hogy enyhítsük az émelygést, ha mogyoró, - vagy mandulavajban vesszük be. Rakjuk bele, segít. A kezdetben tapasztalható émelygés megszűnik pár héten belül. Ugyanígy járjunk el az adag emelésekor.
   
 • Számos gyógyszert kipróbáltam már az elmúlt 20 évben. Eddig ez a legjobb. Nincsenek többé furcsa érzések a fejemben,  nincsenek rángatózó izmok vagy köd. Mindössze egy kis kellemetlen érzés a gyomorban, mely megoldódott azáltal, hogy két részletben veszem be a 10 mg-ot: reggel és délután. Az életminőségem kiugróan javult, és nagyon hálás vagyok ezért.

Gyakorikérdések.hu:  Brintellix vélemények


1.Én kb. hat napja szedem a Brintellixet depressziós és szorongásos állapotokra, de már most azt kell írjam, hogy nekem nagyon bevált!
Előtte Escitilt szedtem kb. fél évig, ami bár valamelyest csökkentette szorongást bennem, meg úgy elvoltam vele nagyjából, de mellette volt egy csomó mellékhatása is nálam (pl. szexuális diszfunkciók, nehezen pisiltem, volt egyszer egy enyhébb görcsrohamom is tőle pl.), melyek idővel enyhültek, de részben megmaradtak, ezért tértünk át a pszichiáteremmel a Bintellixre, ami állítólag most a legkorszerűbb antidepi.
Nem akartam elhinni, de már az első napon is sokkal jobban éreztem magam. Lehet, hogy placebo, de ez az Escitilnél nem volt, annak a hatására azért kellett várnom. Nagyon energikusnak éreztem magam, illetve olyan euforikus érzés is volt bennem tőle. Ráadásul semmi, de tényleg semmi mellékhatást nem tapasztaltam még, max. enyhe szédülés, zsibbadó érzés, de nagyon kicsit és kevés ideig. Nagyon jól érzem magam tőle. Mintha kitágult volna a világ, meg sokkal "fényesebb", világosabb lenne minden! Vagy valami ilyesmi. Laughing out loud Már az Escitilnél is volt ilyen érzésem, de itt hatványozottan és határozottabban igaz, hogy olyan "normálisabbnak" érzem magam, mióta szedem. Tök jó, nekem tetszik. Smile
Eddig csak pozitívumokat tudok róla mondani, de még csak rövid ideje szedem. A neten egy csomó angol nyelvű oldalon lehet találni infókat róla, én ezekről is tájékozódtam, néhol nagyon pozitívak, néhol elég vegyesek a tapasztalatok róla eddig a felhasználók körében, ha jól láttam. De hát ez ilyen, nem mindenkinek jó egyfajta gyógyszer

2.Én 10 mg-osat szedek. Az első pár napban én is elég euforikusan éreztem magam, de ez idővel enyhült, lecsengett, gondolom ahogy a szervezetem hozzászokott/hozzászokik a gyógyszerhez. Viszont az sem mindegy, hogy milyen ez a halluciánáció, illetve mennyi ideid áll fenn. Mivel még tudsz gépelni, jelenleg talán olyan nagy a gond. Smile De ha úgy érzed, hogy nagyon furcsa, nagyon zavaró kezd lenni ez az állapot, és egy-két-három nap után sem múlik el, szerintem mindenképpen beszélj az orvosoddal, vagy nagyon nagy gáz esetén hívj vagy hívass mentőt, menj kórházba. De remélem, hogy ilyesmire nem lesz szükség. Smile

3.Én azt olvastam egy tanulmányban, hogy a Brintellix érdemi terápiás hatása a szedés kezdetétől számítva kb. a második héttől fokozatosan kezd kialakulni, majd egyre növekszik. Az első két hétben ingadozhat - nálam ingadozik is - az egyén állapota tőle, mert még "nem állt be" a gyógyszer, vagy valami ilyesmi. Laughing out loud Úgyhogy szerintem légy türelmes. Én azt gondolom, hogy akkor lenne érdemes emelni az adagon, ha mondjuk egy vagy max. két hónap után sem érződik semmiféle javulás. Illetve az adag kiválasztása függ egyéb, egyéni tényezőktől is, pl. idős kor, vagy valamilyen betegség, ezt nyilván az orvos dönti el, illetve olvashatod a betegtájékoztatóban is. Ha ilyen jellegű kérdésed van, nyilván elsősorban az orvosoddal érdemes konzultálnod. A Frontin az egy jó szorongásoldó/nyugtató gyógyszer, csak én úgy tudom, hogy kialakíthat függőséget, ezért nem szokták ajánlani hosszútávú alkalmazásra, de ez is egyéni mérlegelés kérdése. Az orvos ebben sokkal kompetensebb, mint én pl. Smile

4.Én ma szedem 14 napja, eddig semmi hatasát nem észleltem, mellékhatása szinte semmi, legnagyobb pozitívum a szexualis vágy megléte, ha még hatna is, maga a csoda lenne, bár eddig már minden SSRI készítményt, illetve a Wellbutrint, no meg a Valdoxant is próbáltam már a depressziómra az antidepresszíánsok köráből, de eggyik sem hatott Rám, bizakodom..Smile

5.Én 5. napja szedem és már reggelente úgy kelek fel mintha újra normális lennék. Bár az első naptól kijött a viszketés mellékhatás ami elég kellemetlen, de a hangulatomon egyértelműen javított bár ez még nem állandó. Én 10mg-mosat kaptam. Szerintem jó csak mellékhatása ne lenne.

6.Nekem a legrosszabb mellékhatása a hányinger és étvágytalanság. De pár napja evés közben veszem be. És mintha jobb lenne.


Offline
Csatlakozott: 2020 júl 31

Az is lehet, hogy hányós-fosós vírusod van! 


Offline
Csatlakozott: 2020 feb 25

Huhh, hát brutál hasmarsot okozott nekem a Brinti. Drnőnek írtam, még nem válaszolt. És ez még csak az 5 mg. Semmi rosszat nem ettem, sehol nem voltam, senki nem jött, derült égből az egész Sad((


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Szívesen.

Ja, a gyomrot kicsit izélgeti, protonpumpa-blokkoló jó mellé. 10 mg már normál adag.


Offline
Csatlakozott: 2020 feb 25

Szia! Köszi szépen, hogy írtál. A Brintellix mellett Rivotrilt szedek, nem igazán vagyok vele elégedett (nagyon kómás leszek tőle), de sok mindent kipróbáltunk, még talán ez volt a legtűrhetőbb. A Loranxil jó lett volna, azonban mivel sokszor hiánycikk, és nincs helyettesítője, nem erőltetem. Igazából annyira megkövült dolgok ezek, a szorongás, a fóbiák, nem is tudom, valaha ki tudok-e belőle törni. Változó intenzitású, vannak jobb-rosszabb napok, a Brintellixnél tegnap és ma éreztem a pozitívumot, picit örülni tudtam, hogy jééé, felébredtem, indul a nap. Gondolom, a mostani 5 mg még semmi, de halvány remény, hogy vmi hatását érzem. Mellékhatása eddig csak émelygés, kis szédülés, ez tolerálható. Bízom benne, hogy lesz kedvem és bátorságom kimenni a házból...


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Szia! Én évek óta szedem, energetizál, így áttételesen hat az agorára is. Hogy önmagában mennyire oldja a szorongást, nem tudom (mert szorongásoldót is szedek), de mintha hatna rá.


Offline
Csatlakozott: 2020 feb 25

Sziasztok! Brintellixet kezdtem szedni. Kicsit fura a dolog, mert nekem főleg pánikom, agorafóbiám van, az Escitil nem vált be. Dokinő Brintellixet írt fel, azt mondta, jól oldja a szorongást. 5 mg-ot szedek jelenleg, majd emelünk. Szerintetek tényleg hatásos lesz az agorára is?  Mert most ez a legdurvább. Én nem akartam okoskodni, csak 1 évig kísérleteztünk, duloxetin, majd eszcitalopram. Kezdtem türelmetlen lenni. Köszi, ha vki válaszol.


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Köszönjük az infót!


Offline
Csatlakozott: 2021 feb 18
Sziasztok! Az idejét sem tudnám megmondani pontosan, hogy hány éve diagnosztizálták nálam a pánikbetegséget, epizodikus rohamokkal. Néhány éve már, hogy napi 1, 10 mg-os Brintellixet szedek rá, és napi 3 mg Rivotrilt. (reggel 2 mg, este 1 mg). Több, mint másfél éve, hogy szorongásos rohamaim visszatértek, melyet csak a Rivotril fokozatos, hosszan elnyújtott leépítésével tudtam enyhíteni. Jelenleg ott tartok, hogy az esti 1mg-ot már teljesen el tudtam hagyni. Mozgássérült vagyok születésem óta, ami elsősorban a járásomat nehezíti, de különösen akkor erősödött fel hirtelen a járásbizonytalanság és az azzal együtt járó szédülés, amikor a Rivotrilt már évek óta szedtem a Brintellix-el együtt. Van egy nagyon kedves gyógyszerész ismerősöm, aki amikor megemlítettem neki, hogy a Rivotril járásbizonytalanságot és szédülést okoz, helyeselte azt a felvetésemet, hogy hagyjam el, de felhívta a figyelmemet, hogy ez csak nagyon fokozatosan, mindig 1-1 negyed szem elhagyásával történjen, és tartson minden csökkentett adag szedése minimum 3 hétig, de inkább egy hónapig, csak utána csökkentsem tovább. Óvatosságból a Rivotril reggeli adagját, csak március 1-jén kezdem csökkenteni, akkortól csak 3/4 tablettát fogok bevenni, és minden hónap elején csökkentem újabb negyed szemmel. Ezt csak azért írom le, mert az ilyen típusú gyógyszereket csak így lehet mellékhatások nélkül csökkenteni! Senkinek nem javaslom a hirtelen elhagyást!!! A Brintellix nálam nem okozott émelygést akkor, ha éhgyomorra vettem be, de ügyeltem arra, hogy utána 20percen belül mindig megreggelizzek! Ezt már régen tapasztalom, tehát a bevétele előtt fontos mielőbb kellő mennyiséget reggelizni, és nem csak úgy bekapni valamit, mert akkor lesz émelygés, hányinger. Nekem is volt! Örülök, ha valakinek tudtam segíteni. Gyógyszerész barátom szavait vegyétek nagyon komolyan. Jó szakember, sokáig egy város főgyógyszerésze volt, de ma is aktív, pedig már nyugdíjas!

Offline
Csatlakozott: 2020 nov 18

Sztem sem a Frontint kellene emelgetni. Excitilnek ritkán van tartósan mellékhatása. Talán egy próbát megérne. Lamolepből hatalmas adag a 600 mg, nem is értem, hogyan adhatott ennyit, ekkora kezdő adaggal. 

Sertralinnal nem híztam. Depresszióra és szorongásra is jó volt. Nem szedált. Nem volt mellékhatása.

Nekem nem engedik az antidepit most mert könnyen kerülök bipol kevert fázisba, napsütéses hónapokban enyhén hipománba. 


Offline
Csatlakozott: 2015 már 27

Szia!

Az utóbbi időben,a tb-s doki agomelatint és xanax-ot írt,változó mennyiségben. Pár hónapja felírt Escitil nevű antidepit,de nem mertem szedni a sok mellékhatás miatt. Bár számomra csupán 2 az ami megrémít,mivel még nem vagyok túl a menopauzán és nem szedek fogamzásgátlót sem,és szerintem családi örökségként,azokon a napokon 2 napom rázós.  A súlyommal is problémáim vannak, többek közt a pm. alulműködés miatt,de az kezelve van,viszont sajnis édességgel próbálom enyhíteni a szörnyű beldő feszültséget. Persze iszok gyógyteát is,de nemigazán hatnak.

Szóval eddig szedtem:

Lamolep(3×200mg,sajnos allergiát okozott,pedig egyszeri 200mg-al ellettem volna), Convulex( 2 havi szedés után abba kellett hagyni hajhullás miatr. Ketilept-túl nagy volt a kezdő dózis 2 napra ki vont a forgalomból,1 tabletta után ment a patikába a gyűjtőbe.

Elmentem magánorvoshoz ő írta nekem a Brintellixet és a Rivotrilt. Totál őszinte voltam,elmondtam mitől félek,miért nem veszem be a gyógyszerek egy részét stb. Azt mondta B. Eegy modern antidepi és nem okoz vérzékenyseget. A lényeg a Rivotril szintén a patika gyűjtőjében kötött ki,2 álmatlan nap után,semmi hatást nem éreztem,emelni nem mertem.

A dokival messengeren tartom a kapcdolatot,mikor írtam,hogy szinte kapkodom a szorongásoldót mint a cukorkát,azt válaszoltam,emeljem nyugodtan. Ez fura,mert nem ezt kellene egy orvosnak írnia.

Mikor megírtam neki,hogy sajnos igencsak bezavart azokba a napokba Brintellix,annyi volt a válasz,hogy előfordul az elején.

Becsapottnak érzem nagam. Nem jöttem el a tb.-s dokitól,így frontint szedek jelenleg.

Nem tudom visszamenjek e a magánfokihoz,vagy hagyjam,lesz ami lesz alapon.


Offline
Csatlakozott: 2020 nov 18

Lilla1331 írta:

Sziasztok!

Már egy ideje nem jártam itt. Azóta likvidáltam a Brintellixet a mellékhatása miatt,emiatt őszintén szólva becsapottnak is érzem magam. A Rivotril mint kiderült nálam nem válik be,hatása a nullával egyenlő. Annyit vettem be belőle mint a xanax-ból szoktam,vagyis fél mg-al  kevesebbett,azt hittem sok lesz,hát ébren töltött zaklatott éjszakák lett belőle,így vittem a patikába a leselejtezett tabletták közé. Azóta frontint szedek,mikor mennyit,bár kezd beállni az adag,elmúltak a pánikrohamok,amit nem tudom hogy a Brintellix okozott e vagy sem. A lényeg, előtte amit annak hittem,szerintem nem az volt.

Nem mentem vissza a magándokihoz,becsapva érzem magam.☹

Talán mostanra ürült ki totál az antidepi,mert vissztaestem a kezdeti állapotba. Állandó belső feszültség,amitől nem tudok megszabadulni. Sírnék,de a gyerekek miatt tartom magam. 

A mi szörbyű,hogy úgy hordom magamnál a frontinos üveget,mint más a tic-tac-ot.

Van ebből menekvés????

 

Van menekvés. Jó antidepivel, terápiával. 

Eddig miket szedtél? Mirtazapin jól old szorongást kis adagban is. 


Offline
Csatlakozott: 2015 már 27

Sziasztok!

Már egy ideje nem jártam itt. Azóta likvidáltam a Brintellixet a mellékhatása miatt,emiatt őszintén szólva becsapottnak is érzem magam. A Rivotril mint kiderült nálam nem válik be,hatása a nullával egyenlő. Annyit vettem be belőle mint a xanax-ból szoktam,vagyis fél mg-al  kevesebbett,azt hittem sok lesz,hát ébren töltött zaklatott éjszakák lett belőle,így vittem a patikába a leselejtezett tabletták közé. Azóta frontint szedek,mikor mennyit,bár kezd beállni az adag,elmúltak a pánikrohamok,amit nem tudom hogy a Brintellix okozott e vagy sem. A lényeg, előtte amit annak hittem,szerintem nem az volt.

Nem mentem vissza a magándokihoz,becsapva érzem magam.☹

Talán mostanra ürült ki totál az antidepi,mert vissztaestem a kezdeti állapotba. Állandó belső feszültség,amitől nem tudok megszabadulni. Sírnék,de a gyerekek miatt tartom magam. 

A mi szörbyű,hogy úgy hordom magamnál a frontinos üveget,mint más a tic-tac-ot.

Van ebből menekvés????

 


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Szia!

Ne félj tőle, ott a haverom, neki a Frontin a jó, a Rivotril nem...


Offline
Csatlakozott: 2015 már 27

Sziasztok!

Hát én abbahagytam a Brintellix szedését. Nagyon nem vllt be. Egyrészt durván bezavart azokba a napokba, most meg rettegek hogy ugyanaz lesz,és nem merem szerem szedni. Közben megőrülök körbe kerültem bele. Nincs az az adag nyugtató ami lenyugtatna. Bár ez így nem pontosan nem igaz, mert nem biztos van,de azt nem merem meglépni. Még Frontint szedek,ha ideges vagyok 1mg, ez kb napjában 3-4 alkalom,de sajnos hatása egyenlő a 0-val. Nagyon gondolkozom,hogy kiváltom a Rivotrilt,bár attól is félek, de hátha lenyugtat,nem úgymint a Frontin meg a Xanax(ami nem kapható)


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Mondtam, h jó lesz az! Wink Csak az adagot kell "belőni". Igen a Xani SR-ből max. 2x1 a reális adag, de ha alváshoz jó, egyelőre maradj az esti 2-nél.

Örülök, hogy jobban vagy!


Offline
Csatlakozott: 2015 már 27

Sziasztok!

Hát szerdától 10mg-ot szedek reggelente a Brintellixből. Nagyon fura, és igazat kell adjak a dokinak,(mert hogy én is átálltam arra,hogy nyugtató csak kell és ahogy felírják), szóval a doki szerint a xanax nem hagyta hatni az antidepit meg hát 5mg kevés. És szerda óta nyugodt,normális napjaim vannak,persze van,hogy mérges leszek stb. de tudom kezelni. Nem az első gondolatom a nyugtató, hanem magamban felteszem a kérdést, hogy ha beveszem jobb lesz? És hát mivel nem érzem a hatást,így rögtön a nem a válasz. Szóval mielőtt elkezdtem volna a Brintellixet, 2×2mg Xanax sr-t szedtem,ami mint kiderült brutál mennyiség. Aztán mikor 5mg-al elkezdtem a Brintellixet lement az adag nappal 1mg este 2mg xanax. Most,hogy 10mg van a B.-ből, és csak pár nap telt el,de csak este 2mg xanax. Remélem azt is sikerül szép lassan lejjebb vinni. De én már annak nagyon örülök,hogy nem stresszelem magam egész nap valami butaságon,nyugodtabb vagyok. Ez nekem egy totál új érzéssmiley


Offline
Csatlakozott: 2015 már 27

Kedves Kleó!

Köszönöm, hogy mindig írsz valami megnyugtatót számomra smiley

Megpróbálok kitartani,mert nagyon szeretnék végre jobban  lenni. Viszont eszembe jutott,hogy a nagyobb feszültséget esetleg a gyógyszer mellett a nehéz napok előtti szokásos hiszti növelte? Vajon ez mennyire zavar be a hatásba? 

Nálam amúgy rekordnak számít,hogy antidepit ennyi napig és úgy szedem ahogy felírják. Talán a betegtájékoztatón feltüntetett kevés mellékhatás miatt van. Bár mondta a doki,hogy ne olvassam el,de hát egy rossz szokásról nem tudok lemondani egyik pillanatról a másikra.

 


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

crying

Csak egy ideig... Jobb lesz.


Offline
Csatlakozott: 2015 már 27

Köszönöm a tanácsot!

Tegnap 10mg-ot vettem már csak be. Ma már nem is vettem be. Már ott tartok több nyugtató van bennem mint étel. Pedig ilyen már nagyon nagyon régen nem volt. És tudom semmi értelme, de menekülés számomra. Már úgyérzem a családból csak a kisfiam szeret,miatta van csak értelme az életnek.Az antidepik így kínoznak?? Az elején jó volt, de most még rosszabb mint mikor elkezdtem.crying


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Vedd vissza 10 mg-ra, aztán mejd "valld be" a dokinak. Úgy tűnik, neked ennyi sok.


Offline
Csatlakozott: 2015 már 27

Sziasztok!

Ma 2 hete hogy szedem a Brintellixet,immáron 3 napja 1,5-et. De mintha egyszre rosszabbul lennék,sírás, pánik,félelem stb. Ez normális az első szakaszban? Kezdek totál kifordulni önmagamból. És még ráadásul annyi minden probléma összejött, amivel nem tudok és erőm sincs foglalkozni. A meló sem megy úgy ahogy kellene,el vagyok keseredvecrying


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Elfér az ott is!


Offline
Csatlakozott: 2015 már 27

Ne haragudj , azért írtam ide is,mert rájöttem nem odavaló a kérdésem. Törölni még nem tudtam. 


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Szia! Válaszoltam neked a gyszer topicban!


Offline
Csatlakozott: 2015 már 27

Sziasztok!

Szeptember 24.-e óta szedem  Brintellix antidepit,az első 3 nap 5mg utána 10 mg. Még az elején volt egy kis melléhatás,de aztán elmúlt. És egyre nyugodtabb lettem. Mellette próbálom leépíteni a 2*2mg xanax-ot is.Egészen szombatig ment is a dolog, délután ha úgy éreztem bevettem 1mg frontint(xanax hiánycikk),de tegnap pánikoltam apróságok miatt,mint pl. poloska.Ami a szúnyoghálón kívűl van de szinte beteges félek tőlük, már beszerztem minden létező dolgot ellenük, de ha egyet is meglátok bepánikólok,és fújom az ablakpárkányra redőnyre szúnyoghálóraa sprayt,ami elvileg elüldözi vagy kinyuvvassza őket.Mióta saját lakás vettünk,tó küzelébe a környék tele fákkal meg minden,azóta küzdök ezzekkel,meg a többi vacaksággal mint a moly a lépcsőházban, nehogy bejöjjön mert az életbe nem szabadulok meg tőle, de mégis bejut 1-1 és mindent amit veszek, és jó táptalaj lenne,lefagyasztok előszőr,majd dobozba be a szekrénybe. Semmi nincs doboz nélkül. Mániákusan rettegek tőlük.

Írtam a dokimnak,hogy nagyon nem jó a helyzet,és egy olyan tünet jött elő ami már nagyon régen nem volt. Ha jönnel a negatyv dolgok, szinte automatikusan a frontin felé nyúlnék, amit nem akarok,hiszen leszokni szeretnék róla. Erre annyt írt emeljem meg 5 mg-al a napi adag Brintellixet.Nem sok az egy kicsit? Még 2 hete sincs,hogy szedem. Persze bízom a dokiban,csak fucsa.


Offline
Csatlakozott: 2015 már 27

Sziasztok!

Tapasztalt valaki a tabletta szedés elején, 4. napon járok, szóval mikor beveszem rá kb.1 órára úgy érzem majd kiugrik a szívem a helyéről. Vérnyomásom normális volt 118/71/74. A 2. naptól érzem. Olyan mint mikor annó a xanaxról kellett leszoknom. De akkor tudtam,hogy a hiányát jelzi. 3 napig felet,ma egészet vettem be. Egyedül tegnap éreztem magam jól,ma mindenkivel morogtam,veszekedtem,ideges voltam és nagyon feszült. Pedig még a xanaxot is szedem. Normális ez?

Holnap megírom a dokinak ,kíváncsi vagyok mit válaszol.


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Szívesen.

Teljesen igazad van, ettől mindenki kicsit így-úgy bekattant.

De, ha nagyon durva a viszketés, 1-1 szem antihisztamin segít. De óvatosan, mert a xanax mellé nem ajánlják.


Offline
Csatlakozott: 2015 már 27

Köszönöm a tanácsot kedves Kleó!

Remélem segít kijönnöm ebből a szörnyűségből. Én arra tippelek,hogy ez a vírus móta felütötte fejét,szép lassan alakult ki. Az állandó félelem amit márciustól kb 2-3 hónapig napi szinten ránk zúdítottak,utána a suli kezdés 2 gyerekkel stb. De nem is kell soroljam.szerintem több ember életébe beleszólt a folyamatos félelemkeltés. Csak mindenki másképp dolgozza fel. Remélem most már jobb lesz,még ha vakaróznom kell is. De bízom benne,hogy tényleg nem okoz elviselhetetlen viszketést.Amúgy allergia gyógyszer nem csökkenti? Csak egy buta kérdés,hátha..

Sose voltam igazán jól,de a mostani állapot számomra is elkeserítő, és rémisztő.


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Kicsit feldob, és energetizál. Sajnos gyakori, h a gyomrot bacctatja, nem árt mellé vmi gyomorvédő/savcsökkentő. Meg időszakosan vakaróztat, de kibírható. Amióta szedem, nem estem mélydepibe. (Mondjuk én bipol vagyok, és mást is kell szednem mellé.)

A 2x2 mg xanax tényleg túl sok... Jó, hogy dokit váltottál!


Offline
Csatlakozott: 2015 már 27

Sziasztok!

Ma kezdtem el szedni a Brintellixet egyenlőre 3napig 5mg utána 10mg.

Elmentem egy viszonylag elfogadható magándokihoz,miután a Tb.-s orvosommal nem jutottam előrébb. Ő csak a xanaxot és az agomelatint erőltette. A xanax-ból már 2*2mg-ot szedek és mellé 50 mg agomelatin. Na az új doki brutál mennyiségnek tartotta a xanaxot, az agomelatint meg feleslegesnek,mert nincsenek alvászavaraim. Tény 2 mg xanax-tól úgy alszom mint egy kisbaba éjjelsmiley           Szép lassan leépíti a xanaxot, aminek örülök. És nagyon pozitív számomra,hogy külön felhívta a figyelmemet,hogy faceookon fenn van,és vegyem fel a messengerre.És írjak neki bármi gond lenne a gyógyszerrel kapcsolatban. Azt mondta ő minden páciensével chatel. Ez új számomra,mert általában az orvosok csak akkor elérhetőek ha időpontra megyek hozzájuk.

Nagyon bízom benne hogy segít ez a gyógyszer.

A diagom: Rekurrens depresszió,súlyos depressziós epizód , pánikzavar-szorongás

Fura, a másik dokinak is ugyanazt mondtam el 1 hónapja, vagyis akkor még nem voltam ennyire rosszul,de a tünetek megvoltak. Na de mindegy.

Van esetleg valaki aki hasonló diaggal szedi a tablettát? Használ?

Ahogy néztem mellékhatás nem olyan hosszú a papírján mint más gyógyszernél. Hát kíváncsi vagyok....


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Gyógyulást!

Igen, ha bipol a diagod, fog kelleni hang.stabi, de azokkal is "kísérletezni" kell... Legyen szerencséd, hogy "bejöjjön" az első! Wink


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 29

Sziasztok!

Korábban írtam a Brintellix-szel való tapasztalataimról, gondoltam, megírom azt is, hogy mi lett velem.

A Brintellix-et 10 nap után abba kellett hagynom, mert elviselhetetlenek voltak a mellékhatások. Ugyanez történt 4 nap után az utána következő próbálkozással, ami a Scippa volt. Attól ájultam. Ezután a dokim Prozac-ot írt fel, mert 20 évvel ezelőtt működött és hátha megint. Nem működött, ráadásul elviselhetetlen farkaséhséget váltott ki (20 évvel ezelőtt is amúgy). Ezen a ponton már olyan szarul voltam alapban meg a megpróbált gyógyszerek mellékhatásaitól, hogy felvettek a kórházba gyógyszerbeállításra. A következő a Duloxetin volt, amit még nem szedtem azelőtt és ez a 10. napon csinált valamit. Most szedem 15 napja, hazajöttem és a kórház előtti állapothoz képest sokkal jobban vagyok, de a bipoláris 2 miatti lefelé ingadozást így is érzem, igaz nem olyan erősen, de a düh pl. most nincs. Szóval ezzel el lehet lenni valameddig, de valsz. szükségem lesz hangulatstabilizátorra is, de még meg kell várni az antidepi 6 hetes hatását.

Terápiában amúgy egyetértettek a DBT-vel, várólista van és stabilizálódnom kell még, de ez az irány. Addig is a DBT megalkotójának, Marsha Linehan-nak a memoárját olvasom, sokat segít annak a története, hogyan találta ki és építette fel ezt a módszert és máris van néhány technika, amit tudok magamon alkalmazni.

 

Jobbulást, felépülést kívánok mindenkinek!

 


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 29

Hát ja, várni kell. Pár napot még. De biztató, hogy "csak" ennyi a mellékhatás, úgyhogy kitartás! Smile


Offline
Csatlakozott: 2020 máj 24

Hát igen, tudom, hogy várni kell,  -nem vagyok kezdő - csak nehezen viselem.

Bezzeg az Anafranil, pár nap után hatott és Terminátorként ébredtem.


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 29

Én más mellékhatás miatt nem tudtam szedni, de a hányinger és a hasmenés a 10. nap körül teljesen elmúlt.


Offline
Csatlakozott: 2020 máj 24

Köszi, várok, várom!


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

3-4 hét kell a hatás kialakulásához, de ha addigra sem hat, 6 7, és kuka...

Sajnos az émelygés-gyomorpanaszok elég gyakori tőle, sokan panaszkodnak is rá emiatt.


Offline
Csatlakozott: 2020 máj 24

Na igen, az ANAFRANIL! ! !  Legszebb korszakom volt, de sajnos elmúlt.

Azóta is azt az állapotot keresem.

Most a Brintellixet próbálom. 6 napig 5mg, azóta, 6 napja 10 mg. 5mg-nál szinte semmi, 10-nél komoly émelygés,

étvágytalanság, rossz közérzet, levertség, stb. Tehát mellékhatás már van elég szépen, bízom benne, hogy ha mellékhatás van, akkor idővel (hamarosan) megjön a hatás is, mert így nem jó.

Valaki?


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Ja, oks. Mint barinőm a kémiához. Mondok: hát benzolgyűrű, karbongyök. Aszongya, ja T. (a későbbi férje) is ilyeneket mondott... Mondok: rajzolj egy 6 szöget, közepébe kört, az egyik csücskéhez húzol egy kis vonalat, és odaírod, h COOH. Aszongya: Látod, Illlus, így kell nekem a kémiát magyarázni! Laughing out loud


Offline
Csatlakozott: 2017 dec 13

Kleó írta:

Azok tesók. Ua 6óanyag más-más vegyületben, tök érthető.

1. Kleónak mindig igaza van.

2. Ha mégsem lenne igaza, automatikusan életbe lép az 1. pont.

Most értem. Miért nem butítottad így le múltkor is??

1. és 2. pont. Igen.


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Azok tesók. Ua 6óanyag más-más vegyületben, tök érthető.

1. Kleónak mindig igaza van.

2. Ha mégsem lenne igaza, automatikusan életbe lép az 1. pont.


Offline
Csatlakozott: 2017 dec 13

Kleó írta:

Én a Tegretolra lettem allergiás, és sokáig azért nem próbálkoztak a lamoval, mert nagy a keresztallergia veszélye. Aztán a Balassa zárton megrizikózták, és nagyon bejött! A Depakine f.sat, és nem csak engem! Hajhullás a Haloperidoltól, már az első adagtól elkezdődik. Sad

A Br.-től meg "csak úgy" jön a vakarózhatnék, és időnként újra előjön.

Ezen agyaltam, hogy mire lettél algériás. Mert Matiri a lamokára. Én meg asszem túllihegtem mind lítium, mind lamoka algériát, asszem ezek pszichoszomatikusak voltak. De azért jó, hogy nincs lítium. Igazad volt van és lesz Klejó!! Mindig, mindenben! Smile

Ahha, szóval az keresztallergia!! Convulex-depakine tesók/féltesók (el ne magyarázd a különbséget köztük Klejó, mert nem értem!!), lamoka és tegretol meg kereszttesók. 

Mivel én a convulex-et csak nagyon mini adagban szedtem és rövid ideig (2-3 hó), ezért nem észleltem semmilyen mellékhatását. Engem nem fosatott és nem hullott tőle a hajam (vagy nem vékonyodott el-puhult meg-lett lágy). A depakine-ból sok van most és igen, tényleg fosok (lásd fentebb Klejónak van-e igaza vagy Klejónak van-e igaza), a hajam meg olyan, amilyet leírtam elébb. Viszont egyre vékonyabb vagyok, előre az igaz helyes úton! És mielőtt bárki állatvédőket hívna, a normál súlyom felé tendálok a kövérből! És a normálnál megállok!

Plusz pörgök, mint állat. Sad Most mi van? Bipol 3.5 totyik meg sehol. Sad


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Az ingerlékenységen csak a Tiapridallal együtt. A szorongásra kicsit. De a Brintellix-szel együtt nincs mélydepi meg folyamatos szuicid gondolatok, és túlpörgés sem.

Szerk.: nálam a túlpörgés nem vmi kis laza hypománia... Bipol I-es. 


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 29

Neked a Lamolep enyhített az ingerlékenységeden? Szorongáson?


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Légy üdvözölve a terápiarezisztens borderline-ok közt! Wink


Offline
Csatlakozott: 2016 jún 29

14 nap után holnaptól abba kell hagynom a Brintellix-et. Úgy érzem, hogy kevert tüneteim vannak...letargia és pörgés egyszerre és ez egyre csak rosszabbodott. Jobb kedély nulla, negatív gondolat csökkenés nulla, semmilyen pozitív hatását nem érzem. Hétfőn megyek átgyógyszerezésre, mindenből új kell, hát nem tudom, nem vagyok valami bizakodó. De voltak már "csodák", pl. 8 éve csak az Anafranil úgy kirántott egy pre-pszichotikus állapotból, hogy csak néztek. A szedés 11. napjától. Azonnal elhagyhattam minden mást és pár évig működött így egymagában. Viszont közben elmentem 7 év pszichoterápiába, ami úgy kikészített, hogy azóta is extra labilis vagyok és most már határozottan érzem a bipol 2 hullámzást. A terápia nem működött, mert egy millimétert se tudtam változni a személyiségzavar miatt, ugyanaz a szar működés van még mindig. Hát kábé fel vagyok készülve már szinte mindenre, utánam az özönvíz.


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Én a Tegretolra lettem allergiás, és sokáig azért nem próbálkoztak a lamoval, mert nagy a keresztallergia veszélye. Aztán a Balassa zárton megrizikózták, és nagyon bejött! A Depakine f.sat, és nem csak engem! Hajhullás a Haloperidoltól, már az első adagtól elkezdődik. Sad

A Br.-től meg "csak úgy" jön a vakarózhatnék, és időnként újra előjön.


Offline
Csatlakozott: 2017 dec 13

Azért lamokánál említsük meg az allergiás reakciók kialakulásának veszélyét. Ha ilyen van, akkor nem szedhető. Tehát biztonságos, annak, aki bírja. És nagyon nem biztonságos annak, aki nem bírja. 


Offline
Csatlakozott: 2017 dec 13

Klejó már megmondta a tutit, a brintellix túlpörget (ha bipolka vagy) és HS kell. 

A depakine-től nekem nem hullott ki a hajam (és sztem másoknak sem vagy nem ettől), hanem sokkal de sokkal puhább, lágyabb lett, ahogy a bőröm is. Ez tök jó! Csak annyi a gond, hogy a hjam am. is nagyon vékonyszálú, de valószínűleg levágatom. Asszem Lillának is ez volt a gondja a depakine-nal (ti. "hajhullás"). Egy nagyon komoly gond van vele, fogamzóképes nő nem eshet teherbe mellette. És fogamzóképtelen sem. devil

A lamolep meg nekem nem volt jó, hiába tök biztonságos szer (azzal pl. lehet terhesnek lenni ill. szoptatni).


Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Há-há-há... A volt áternőm mondta erre a "kinövésre", h már, aki... 

Én már nem fogom... kicsit enyhült, 59 éves koromra Laughing out loud

Megosztás Viberen