Brintellix (vortioxetine)

A Brintellix (más országokban Trintellix) egy új típusú antidepresszáns, amely elvileg energizáló hatású. Hatásmechanizmusa valószínűleg szerotonerg (tehát a szerotonin-rendszerre hat), ezért más szerotoninra ható szerekkel együtt szedni veszélyes lehet (ún. szerotonin-szindrómát idézhet elő, amely egyes esetekben halálos).

Mellékhatásai hasonlóak más NSRI szerekhez, de gyakran jár erős hányingerrel és gázképződéssel, illetve hasmenéssel vagy székrekedéssel.

Jellemző, hogy élénk és furcsa álmokat okoz. Egyeseknél ez álmatlansághoz is vezet, másoknál azonban a vortioxetin javítja az alvásminőséget. A szexuális funkcióra gyakorolt hatása változó, férfiak gyakran panaszkodnak orgazmusképtelenségre.

A kutatások szerint a szorongás szintjét nem csökkenti jelentősen, specifikusan a depressziós tüneteken javít, ezeken viszont elég gyorsan. 

A páciensek beszámolóit áttekintve, leggyakoribb pozitív hatása, hogy energizál, jobb motivációt teremt: szívesebben kelsz ki az ágyból. Sokaknál javított a szuiciditáson és az általános hangulati szinten.

Gyakori negatív következménye egy enyhébb vagy erősebb mánia, a figyelem szóródása, növekvő ingerültség vagy érzelmi labilitás.

Tipikus adagolása 5mg-mal kezdve 10, 15 vagy (maximum) 20 mg. Kétféle kiszerelésben kapható (5 mg és 10 mg).

Alább angol nyelvű páciensek tapasztalatait olvashatjátok. Magyarországon (ellentétben egyes országokkal) TB támogatással kapható. Köszönet Parrotnak a fordításért!

http://www.drugs.com/comments/vortioxetine/brintellix-for-depression.html

Vélemények Brintellix nevű gyógyszerről:

Depressziós embereké (beleértve mániás depressziósokét is):

 • 2 hónapja 10 mg-ot szedek.  18 éves súlyos depressziós, szorongásos, ADHD-s, PTSD-s vagyok, és öngyilkossági gondolataim is vannak.  50mg Vyvanse-vel együtt szedem. Már abban a hónapban is egyből nagyon sokat segített ezen a gyógyszerek kombinációja, mikor elkezdtem szedni. Többé már nem mindennaposak a pánikrohamaim,  nem sírok folyton, nem érzem reménytelennek a sorsom és elszigetelődésemet. Nem vagyok már örökké lehangolt, és többé-kevésbé úgy érzem, hogy ismét önmagam vagyok. Az egyetlen gond, hogy naponta hányok, erős émelygést érzek, és egyes napokon többet kell pihennem. Néha igazán megrémít a hányás.
   
 • Kétszer is kipróbáltam. A doktor azt mondta, hogy egy hónap kell ahhoz, hogy teljesen kifejtse hatását.  A negyedik napon a hangulatom megváltozott. Nagyon könnyen elsírtam magam, és bezárkóztam. Abbahagytam a szedését. Visszatért a ’’normális pezsgő’’ énem. Nem mondtam el a doktornak, hogy abbahagytam a szedését, vagy hogy megváltozott a hangulatom tőle. 90%-os kedvezménnyel beszerezhető. Pár hónappal később ismét megpróbálkoztam vele. A negyedik vagy ötödik napon nagyon ingerlékennyé váltam és könnyen feldühödtem, és mindig dühös voltam. Ismételten abbahagytam szedését, és megkérem a doktort, hogy hagyja abba a felírását, és hogy SOHA nem fogom szedni sem ezt, sem bármi hasonlót!
 • 6 hónapig szedtem. 10 mg-gal kezdtem. Mint mindenki más, nekem is bevált, leszámítva az émelygést. Az alvásom minősége is nagyban javult. Egy hónap után már nem volt elég, így 20 mg-ra emeltem az adagot, de nagyon fáradékonnyá tett, így visszatértem a 10 mg-ra. Eme nevetségesen drága gyógyszer  5 hónapnyi szedése után megváltoztam,  és nem előnyömre. Gyakran feldühödtem, a sírás határán álltam, egy robbanékony és kiszámíthatatlan személyiséggel. Mindennek tetejébe folyton nagyon fáradt voltam. a személyiségemben bekövetkezett változások a munkámba kerültek, és sok embert megbántottam, akik szeretnek. Az elhagyása alatt nagy fájdalom gyötört és sírás környékezett…..
   
 • Egy hónapja szedem, és az orvos fele adagot írt fel, és 100 mg Pristiq-kel szedem. Lecsökkentette a nehéz napok számát 5-ről 3-ra, így nekem használ. Nincs semmilyen mellékhatása számomra.
   
 • 2 napja szedek 5 mg-ot, és még soha nem éreztem azt, hogy ennyire fáj a testem. Egész nap hánytam, minden kijött. Olyan gyenge vagyok, hogy alig bírom a karomban tartani a fiam. Felkutattam ezt a fórumot, hogy rájöjjek, hogy mi lehet a baj, és hogy a gyógyszer okozza-e. Egyértelműen az okozza, és úgy érzem, hogy elárult az orvosom.
   
 • Mániás depresszióra írta fel orvosom előző év júniusban, és 5 mg-gal kezdtünk, és jelenleg 10-et szedek. A kevés gyógyszer közül ez az egyik, amit szedhetek depresszióra a torkom dagadása miatt. 10 éve szedek már Wellbutrin-t, és ezzel együtt csodásan működik. Évek óta nem éreztem magam ilyen jól.
   
 • Mániás depresszióra: Borzasztó volt, mikor elhagytam a Seroxat-ot, és elkezdtem ezt szedni. 2 hete sírok, alvásom borzalmas, és rengeteg rossz álom gyötör.
   
 • Végre találtam valamit, ami működik, és  úgy érzem, hogy ismét önmagam vagyok! Első hónapban ingyen jutottam hozzá (tesztalany volt). Következő hónapban 120 dollárért kapnám csak meg, szó sem lehet róla, mivel nem kerül ennyibe a szer előállítása! Megint vissza a szenvedésteli napokhoz…..Köszönöm az egy hónapot, amikor jól érezhettem magam, és azt is, hogy utána ilyen drágává tettétek! Igazán rendesek vagytok!
 • Depresszióm rosszabbodott, 16 fontot (7,5 kg-t ) szedtem fel, és nagyon megemelkedett a májenzim-szintem.  Csínján ezzel az orvossággal.
   
 • Szörnyű mellkasi fájdalmat okozott,  valamint izomfájdalmat.  Orvosom azt mondta, hogy azonnal hagyjam abba szedését.  Valóban, egy nappal elhagyása után ezen állapotok elmúltak, és nem is tértek vissza. 
   
 • Az egyetlen módja, hogy enyhítsük az émelygést, ha mogyoró, - vagy mandulavajban vesszük be. Rakjuk bele, segít. A kezdetben tapasztalható émelygés megszűnik pár héten belül. Ugyanígy járjunk el az adag emelésekor.
   
 • Számos gyógyszert kipróbáltam már az elmúlt 20 évben. Eddig ez a legjobb. Nincsenek többé furcsa érzések a fejemben,  nincsenek rángatózó izmok vagy köd. Mindössze egy kis kellemetlen érzés a gyomorban, mely megoldódott azáltal, hogy két részletben veszem be a 10 mg-ot: reggel és délután. Az életminőségem kiugróan javult, és nagyon hálás vagyok ezért.

Gyakorikérdések.hu:  Brintellix vélemények


1.Én kb. hat napja szedem a Brintellixet depressziós és szorongásos állapotokra, de már most azt kell írjam, hogy nekem nagyon bevált!
Előtte Escitilt szedtem kb. fél évig, ami bár valamelyest csökkentette szorongást bennem, meg úgy elvoltam vele nagyjából, de mellette volt egy csomó mellékhatása is nálam (pl. szexuális diszfunkciók, nehezen pisiltem, volt egyszer egy enyhébb görcsrohamom is tőle pl.), melyek idővel enyhültek, de részben megmaradtak, ezért tértünk át a pszichiáteremmel a Bintellixre, ami állítólag most a legkorszerűbb antidepi.
Nem akartam elhinni, de már az első napon is sokkal jobban éreztem magam. Lehet, hogy placebo, de ez az Escitilnél nem volt, annak a hatására azért kellett várnom. Nagyon energikusnak éreztem magam, illetve olyan euforikus érzés is volt bennem tőle. Ráadásul semmi, de tényleg semmi mellékhatást nem tapasztaltam még, max. enyhe szédülés, zsibbadó érzés, de nagyon kicsit és kevés ideig. Nagyon jól érzem magam tőle. Mintha kitágult volna a világ, meg sokkal "fényesebb", világosabb lenne minden! Vagy valami ilyesmi. Laughing out loud Már az Escitilnél is volt ilyen érzésem, de itt hatványozottan és határozottabban igaz, hogy olyan "normálisabbnak" érzem magam, mióta szedem. Tök jó, nekem tetszik. Smile
Eddig csak pozitívumokat tudok róla mondani, de még csak rövid ideje szedem. A neten egy csomó angol nyelvű oldalon lehet találni infókat róla, én ezekről is tájékozódtam, néhol nagyon pozitívak, néhol elég vegyesek a tapasztalatok róla eddig a felhasználók körében, ha jól láttam. De hát ez ilyen, nem mindenkinek jó egyfajta gyógyszer

2.Én 10 mg-osat szedek. Az első pár napban én is elég euforikusan éreztem magam, de ez idővel enyhült, lecsengett, gondolom ahogy a szervezetem hozzászokott/hozzászokik a gyógyszerhez. Viszont az sem mindegy, hogy milyen ez a halluciánáció, illetve mennyi ideid áll fenn. Mivel még tudsz gépelni, jelenleg talán olyan nagy a gond. Smile De ha úgy érzed, hogy nagyon furcsa, nagyon zavaró kezd lenni ez az állapot, és egy-két-három nap után sem múlik el, szerintem mindenképpen beszélj az orvosoddal, vagy nagyon nagy gáz esetén hívj vagy hívass mentőt, menj kórházba. De remélem, hogy ilyesmire nem lesz szükség. Smile

3.Én azt olvastam egy tanulmányban, hogy a Brintellix érdemi terápiás hatása a szedés kezdetétől számítva kb. a második héttől fokozatosan kezd kialakulni, majd egyre növekszik. Az első két hétben ingadozhat - nálam ingadozik is - az egyén állapota tőle, mert még "nem állt be" a gyógyszer, vagy valami ilyesmi. Laughing out loud Úgyhogy szerintem légy türelmes. Én azt gondolom, hogy akkor lenne érdemes emelni az adagon, ha mondjuk egy vagy max. két hónap után sem érződik semmiféle javulás. Illetve az adag kiválasztása függ egyéb, egyéni tényezőktől is, pl. idős kor, vagy valamilyen betegség, ezt nyilván az orvos dönti el, illetve olvashatod a betegtájékoztatóban is. Ha ilyen jellegű kérdésed van, nyilván elsősorban az orvosoddal érdemes konzultálnod. A Frontin az egy jó szorongásoldó/nyugtató gyógyszer, csak én úgy tudom, hogy kialakíthat függőséget, ezért nem szokták ajánlani hosszútávú alkalmazásra, de ez is egyéni mérlegelés kérdése. Az orvos ebben sokkal kompetensebb, mint én pl. Smile

4.Én ma szedem 14 napja, eddig semmi hatasát nem észleltem, mellékhatása szinte semmi, legnagyobb pozitívum a szexualis vágy megléte, ha még hatna is, maga a csoda lenne, bár eddig már minden SSRI készítményt, illetve a Wellbutrint, no meg a Valdoxant is próbáltam már a depressziómra az antidepresszíánsok köráből, de eggyik sem hatott Rám, bizakodom..Smile

5.Én 5. napja szedem és már reggelente úgy kelek fel mintha újra normális lennék. Bár az első naptól kijött a viszketés mellékhatás ami elég kellemetlen, de a hangulatomon egyértelműen javított bár ez még nem állandó. Én 10mg-mosat kaptam. Szerintem jó csak mellékhatása ne lenne.

6.Nekem a legrosszabb mellékhatása a hányinger és étvágytalanság. De pár napja evés közben veszem be. És mintha jobb lenne.

perovics képe
Offline
Csatlakozott: 2017 már 9

Sziasztok!

Most hagyom abba a brintellix-et, beszámolok a tapasztalataimról. 

Nekem bevált, én alkohol leállás utáni depresszió ellen szedtem, használt, már több, mint egy éve nem ittam, és ezalatt nem volt olyan súlyos depressziós epizód, ami ivásba vitt volna. Korábban ez nem sikerült, és ebben biztos van szerepe a brintellix-nek.
Nagyon utánaolvastam, tapasztalatokat, szakcikkeket. Az a lényeg, hogy sokaknak nagyon bejön, mások meg bitang rosszul viselik, mindenféle bajuk lesz tőle, főleg émelygés, hányinger, de minden más fura dolog is (viszketés stb.). Nem lehet előre tudni, hogy ki hogy reagál rá, ki kell próbálni. Van akit kimondottan energetizál, van akit szedál. Engem inkább szedált. 
Nekem minimális mellékhatásaim voltak. Nem vette el a szexuális vágyat, azt viszont észrevettem, hogy nehezebben élvezek el, és az elélvezés kellemetlen, szinte fájdalmas érzés. Összességében ezzel nem volt bajom, mert a szex élvezetes maradt, és tovább is tartott, amit a partnerem is díjazott:). 
Úgy gondolom, hogy egy kis izommerevséget is okoz, mintha enyhe izomlázam lenne. Eleinte úgy gondoltam, hogy a sok edzés miatt van ez, és mert a korom miatt már lassabb a regeneráció. De egyszer kihagytam sérülés miatt 3 hetet, és akkor sem múlt el az izommerevség, és azóta a brintellix-re gyanakszom. Most majd kiderül. 
Összességében én jól jártam vele. 
Üdv: Perovics

crazy
crazy képe

szia perovics!

igen,onnan ismerlek,csak nem akartam kiírni...ott csak olvasó vagyok,sajnos nincs mit hozzáfűznöm jelenleg...

perovics képe
Offline
Csatlakozott: 2017 már 9

Mindenképpen kiadós kajával, lehetőleg zsírtalmú étel után érdemes bevenni. Nekem nagyon erős gyomrom van, soha nem szokott gondom lenni vele. A brintellix sem okozott semi gondot, amig kajával vettem be. De kb. az 5. napon reggel úszni mentem, és előtte nem szoktam reggelizni. Így csak egy sima joghurttal vettem be a 10mg-ot. Már a buszon az uszoda felé émelygést éreztem, úgyhogy ki is hagytam az úszást. Estére elmúlt. Azóta mindig rendes kajával veszem be, ha kimarad a reggeli, akkor inkább az ebéddel. Így azóta nem volt gondom az émelygéssel.

perovics képe
Offline
Csatlakozott: 2017 már 9

Szia crazy!
Csak az index forumon vagyok még fent, onnan ismerhetsz. 
Olvastam itt az oldalon a történeteket, kemény dolgok vannak. Az én esetem annyiban más, hogy itt sokan lelki betegséggel születtek, vagy nagyon kemény gyerekkoruk volt, én meg nagyjából ok voltam, az alkohol okozta a problémáimat. Persze nem ilyen egyszerű, mert biztos van rá hajlamom, illetve a függőség olyan, hogy csak akkor jön rá az ember, amikor már kialakult. Ennek ellenére dönthettem volna sokkal korábban úgy, hogy nem iszom. A döntés valahol a kezemben volt, nem úgy, mint a súlyos borderline, bipolár, szorongó stb embereknek, akik úgy születtek.
Egyébként jobban vagyok, már van erőm elmenni futni, de azért még messze vagyok az igazitól. 
Lekerestem pár cikket a pubmed-en a brintellixről. A gyógyszerhatékonyságvizsgálatokban a javulás az első héttől a negyedik hétig átlagosan kb. egyenletes, utána is folytatódik a javulás, de már lassabban. A javulás 70%-a az első 4 hétben van. Én 10 napnál tartok, ha átlagosan reagálok a szerre, akkor a javulás nagy része még előttem van. 

Tudja valaki esetleg, hogy a dózis függ-e a testmérettől? Én laikusként úgy gondolnám, hogy nem mindegy, hogy egy 50kg-os lány, vagy mint én, egy 100 kilós nagydarab férfi szedi be ugyanazt a gyógyszert. Kerestem erre, de nem találtam semmi konkrétumot. A dokimat elfelejtettem megkérdezni, illetve persze ő mondta a 10mg-ot, de ez a általános dózis. Legalábbis a magyar gyógyszerleírásban, mert az USA leírásban 10mg a kezdő dózis, és utána 15 vagy 20 jön. De ott sem írnak semmit testsúllyal való összefüggésről. 
Üdv: Perovics

crazy
crazy képe

szia perovics!

a gyszerhez nem tudok hozzászólni,de "ismerlek" más fórumról,s tudom küzdesz,ami becsülendő Smile s nem kis dolog..nya,csak ennyit akartam idevau Smile

perovics képe
Offline
Csatlakozott: 2017 már 9

Sziasztok!
Új vagyok az oldalon. Korábban nem szedtem semmilyen pszicho gyógyszert.Nem volt komolyabb pszichés bajom, de egy ideig elég sokat piáltam. A piával való leállás depressziót okozott nekem, talán ezért is többször visszaestem. Most elmentem dokihoz, aki antidepresszánst ajánlott, ezt a Brintellixet, mert ennek állítólag nincs szexuális mellékhatása. Nem vagyok a gyógyszerek híve, mindent igyekeztem elolvasni erről a szerről, magyar és angol oldalakon is. Nagyon szórnak a vélemények, sokan rosszul lesznek tőle, soknak meg nagyon bejön. Múlt héten elég szarul éreztem magam, teljes depi, elkezdtem szedni. 2 napig 5mg/nap, aztán 10mg. Reggel szedem kajával. Én semmi mellékhatást sem tapasztaltam. Mintha jobban lennék depi ügyben, de nem kifejezetten. Mindenesetre szedem tovább, a doki szerint idő kell neki, még két hétig szedjem a napi 10mg-ot, ha nem hat, akkor emeljem a dózist. 
Üdv: Perovics

Kleó képe
Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Köszönöm. Tart még a hatás, olyannyira, hogy megint fellépett a mellékhatás (hányás), de még kibírható.

babarczyeszter képe
Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Kleó írta:

Szia Eszter!

Képzeld, 20 mg-ost szedek 12 napja, és a 10. naptól érzek pozitív változást: élénkebb és tevékenyebb lettem, sőt mintha a szorongásom is enyhült volna. Persze a többi gyszer is megy mellette. Igen, a lítium lefogja (talán túlságosan is) a mániát.

Szia Kleó! Örülök! Tart még a hatás? Nagyon jó, ha leírod, hogy alakul, másoknak fontos lehet!

Kleó képe
Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Szia Eszter!

Képzeld, 20 mg-ost szedek 12 napja, és a 10. naptól érzek pozitív változást: élénkebb és tevékenyebb lettem, sőt mintha a szorongásom is enyhült volna. Persze a többi gyszer is megy mellette. Igen, a lítium lefogja (talán túlságosan is) a mániát.

Lost50 képe
Offline
Csatlakozott: 2016 nov 24

Kedves Eszter, mostmár teljesen összezavarodtam. Engem is a Brintellix-re akartak átállítani, de nem mertem elkezdeni ... a laírtak után meg végképp nem merem .... marad  aTrittico, csak megfizethetetlen. Sad

 

babarczyeszter képe
Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Szia Lilo! Én nem tapasztaltam hízást és nem ez az elsődleges mellékhatása -- nagyon gyakran okoz viszont hányingert. Eltérő tapasztalataink vannak ezzel a gyógyszerrel; nekem mániát/hipomániát okozott, de aki nem bipoláris, annak ettől kevésbé kell tartania. 

 

Lilo képe
Offline
Csatlakozott: 2017 feb 7

Sziasztok!:)én még új vagyok itt..korábban Zoloftot szedtem 10kgot meg is híztam.8 hónapra sikerült megszabadulnom a gyógyszertől elvileg szerotonin szindróma gyanú miatt minden mellékhatás nélkül letettem.négy hónapig szuperül is voltam de utána kezdtem egyre rosszabbul éreznem magamat  most pedig visszatért a régi szorongás.

Brintellixet kaptam.egyelőre négy napja szedem.

Amit tapasztalok hogy kicsit felerősítette a szorongásos tüneteket.

nekem az orvosom azt mondta hogy ha vigyázok nem fog hízást okozni!Van valakinek ezzel tapasztalata??elég rosszakat olvastam a magyar fórumokon..egyértelmű hízást..ami az orvosom szerint ennek a gyógyszernek a mellékhatás listáján nagyon hàtul van.

most sikerült lefogynom 10 kg-ot amióta nem szedtem a Zoloftot újra embernek érteztem magam.nem szeretnék megint bálna lenni tud vlki vlmi pozitívat mondani????

 

köszi!

 

Kleó képe
Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Valószínűleg így "van kitalálva" orvosilag. A lítium nem sok, hn tabletta egy nap összesen. Csak tompaságot okoz. Aztán 15 mg Arisppa (Abilify), ez érzésem szerint jót tesz. Meg még leszoktatóban Olanzapin, 7,5 mg. 
Nekem elsősorban pörögni nem szabad, de ez a nyomottság már sok.

georg77
crazy képe

Kleó írta:

georg77 írta:

Akinek a Brintellix nem használ, annak nem tudom mi használ.... laugh

Na, én is ettől tartok, hogy semmi. Vagy ez már a "használ" fokozat lenne nálam? Legalább egy kis motivációt éreznék.

Kleó, nem szedsz túl sok litiumot, vagy antipszichót? Lehet, hogy az elnyomja a Brintellix hatását.

Kleó képe
Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

georg77 írta:

Akinek a Brintellix nem használ, annak nem tudom mi használ.... laugh

Na, én is ettől tartok, hogy semmi. Vagy ez már a "használ" fokozat lenne nálam? Legalább egy kis motivációt éreznék.

georg77
crazy képe

Akinek a Brintellix nem használ, annak nem tudom mi használ.... laugh

Kleó képe
Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Nem tudom, miért ezt adja a doki. Most a lítium újra beállításával van elfoglalva, meg az Olanzapin elvételével. A lítium nem csak a mániát fogja meg, de valahogy a "normálisan élést" is. Doki írja: közepes depressziós stádium/epizód. Szóval látja, hogy nem jó.

georg77
crazy képe

babarczyeszter írta:

Nem értem, miért szeded, ha bipoláris vagy ÉS nem is hat...

A drugs.com-on világosan leírják a szakmai részben, hogy bipoláris nem szedheti. 

Elképzelhető persze, hogy ha szedsz lítiumot is, az  megfogja a mániát. 

Én nagyon erős hatást éreztem: energizált, fel tudtam kelni, mozogni tudtam, és a bűntudatom kivégezte, csak sajnos a kevert epizód veszélyesebb, mint a nyereség. 

Ezért kell mellé még a Cipralex! Az egyenesben tart.

Tudom, irták, a Brintellix SSRI-vel együtt szerotonin szindrómát okozhat. De ezt csak amolyan bebiztositás miatt irják, mint hogy bőr irritációt is okozHAT!

Úgy kiegésziti a kettő egymást, mint az SSRI+Wellbutrin kombó, csak ez sokkal jobb. Wink

babarczyeszter képe
Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Nem értem, miért szeded, ha bipoláris vagy ÉS nem is hat...

A drugs.com-on világosan leírják a szakmai részben, hogy bipoláris nem szedheti. 

Elképzelhető persze, hogy ha szedsz lítiumot is, az  megfogja a mániát. 

Én nagyon erős hatást éreztem: energizált, fel tudtam kelni, mozogni tudtam, és a bűntudatom kivégezte, csak sajnos a kevert epizód veszélyesebb, mint a nyereség. 

georg77
crazy képe

Kár. Január elején elég feldobottan számoltál be róla.... "magát a depressziót elfújja" - irtad. És ezt én is igy tapasztaltam...

Kleó képe
Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

babarczyeszter írta:

Már semennyit. A max (1 napig) 10 mg volt, aztán jöttem le három napon át. 

Ezt a gyógyszert bipolárisok nem szedhetik, azóta utána néztem. Sajnos Sad

"Egyéb bipoláris affektív zavar" és egy éve 10 mg Brintellix. SZTK-s orvos.

babarczyeszter képe
Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Már semennyit. A max (1 napig) 10 mg volt, aztán jöttem le három napon át. 

Ezt a gyógyszert bipolárisok nem szedhetik, azóta utána néztem. Sajnos Sad

georg77
crazy képe

babarczyeszter írta:

Brintellix update, FONTOS:

Az elmúlt 10 napban SÚLYOS kevert mániás epizódot váltott ki nálam minimális mennyiségű (5, majd 7,5, majd 10 mg) Brintellix. Mostanra kezdek kikeveredni.

Aki minimálisan is bipoláris, az ne szedje ezt a gyógyszert, bármilyen pozitív hatásai vannak is egyébként (vannak, megerősíthetem, magát a depressziót elfújta...)

Szia Eszter!

Végül is mennyit szedsz a Brintellixből?

Kleó képe
Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Talán felvetem a dokinak... valószínűleg úgyis kórházba küld átgyógyszerezésre.

georg77
crazy képe

Látod, ennyi a különbség! +10 mg-al " a gomblyukamba virág terem" Laughing out loud

Kleó képe
Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

10-zel inkább ez: 

https://www.youtube.com/watch?v=B8MFMyC0e58

georg77
crazy képe

Én 20 mg Brintellixnél ezt érzem:

https://www.youtube.com/watch?v=_oVCVWI2NUQ

Kleó képe
Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Kösz, Eszter! Sajnos nekem semmit nem fújt el, egy éve szedem "cukorkának". Még kevert vagy hipomániás epizód sem jött tőle szerencsére. De ez csak az én tapasztalatom, meg lehet gyszerkölcsönhatás.

babarczyeszter képe
Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Brintellix update, FONTOS:

Az elmúlt 10 napban SÚLYOS kevert mániás epizódot váltott ki nálam minimális mennyiségű (5, majd 7,5, majd 10 mg) Brintellix. Mostanra kezdek kikeveredni.

Aki minimálisan is bipoláris, az ne szedje ezt a gyógyszert, bármilyen pozitív hatásai vannak is egyébként (vannak, megerősíthetem, magát a depressziót elfújta...)

Marci
crazy képe

babarczyeszter írta:

- nagyon érdekes álmaim vannak, amelyek nem kifejezetten rémálmok, de igen elevenek, és előfordul, hogy felriadok rájuk. Ennek ellenére az alvásom pihentetőbb, mint más szerek mellett. Megjegyzendő, hogy tipikusan olyan súlyos rémálmaim voltak, hogy elfojtottam őket, így az álmodás érdekes új tapasztalat.

Mondjuk nekem nem mindig rém, de intezzív és minden friss "tapasztalatból" összemosott. Akárhogyis, sokesetben beteges, mely a napi történéseim (valóságos és/vagy virtuális keverékének) álombeli szövődménye.

Kleó képe
Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Laughing out loud

georg77
crazy képe

Ez jó! tetszett! Smile Peace!yesheart

Kleó képe
Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Magyarosan, ja, várom a hatást. 

1.) Ezt írja a doki.

2.) A nem kimozdulás egyéb betegségek miatt van. Amúgy amíg kimozdultam, sem hatott.

Az a különbség a rokkantnyugdíj meg a hatás közt, hogy az előbbi jön.

georg77
crazy képe

Kleó írta:

Olyan irigykedve olvasom, hogy ez milyen szuper, én egy éve szedek 10 mg-ost, jól elvagyok vele, semmit nem csinál. Maradt a közepes depressziós fázis. Pörgetés sincs.

Néha az az érzésem, hogy mindenkinek használ valamilyen gyógyszer, csak rám nem hatnak...

irigykedve - mint a "magyarok" Wink Smile

1. Ha nem vagy megelégedve vele, akkor miért nem szedsz mást?

2. Úgy nem is fog semmit csinálni, ha ki sem mozdulsz otthonról egész nap internetezel, és várod a hatást, meg a rokkantnyudijat.

georg77
crazy képe

10 mg-os nekem sem volt elég, 15 mg-ost nem támogatja a tb, úgygyhogy abban maradtunk a dokimmal, hogy szedjem a 20 mg-ost és egy héten, tartsak egy nap szünetet, vagy kettőt (szerintem elég lesz egy Wink ) a hosszú, két és fél napos felezési ideje miatt nem lesz semmi probléma. A tartós 20 mg nekem is okozott némi mániát, azt mondták a barátaim , hogy kicsit erőszakos lettem valamint hirtelen felindulásból vettem egy 100ezres telefont Laughing out loud

Az álmodás nálam is megvan néha, nem negativ, de elég határozott jellegűek, reggel fel tudom idézni magamban.

Észre vettem, hogy többet időt forditok a megjelenésemre, milyen ruhában indulok el itthonról stb. Többet beszélgetek.

Kleó képe
Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Írja a doktor... szerinte csinál valamit. De ő írja le mindig, h "közepes depressziós stádium", akkor nem kellene ellene tenni? Vagy attól tart, nehogy felpörögjek? - Egyéb bipoláris affektív zavar. Meg még érzelmileg labilis szem. zavar (borderline) és Egyéb meghatározott szorongásos zavar. Úgy látszik, ezt így együtt nehéz gyszerezni.

babarczyeszter képe
Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Ha nem csinál semmit, akkor miért szeded? 

Kleó képe
Offline
Csatlakozott: 2012 dec 29

Olyan irigykedve olvasom, hogy ez milyen szuper, én egy éve szedek 10 mg-ost, jól elvagyok vele, semmit nem csinál. Maradt a közepes depressziós fázis. Pörgetés sincs.

Néha az az érzésem, hogy mindenkinek használ valamilyen gyógyszer, csak rám nem hatnak...

babarczyeszter képe
Offline
Csatlakozott: 2010 okt 12

Egy hete én is átálltam Brintellixre. Így egyelőre csak előzetes jelleggel számolok be a tapasztalataimról:

- úgy tűnik, bipolaritásra hajlamos embernél fokozhatja a mánia veszélyét -- nálam 10 mg szinten több mániás tünetet is előhozott (pénzköltés, ingerültség, labilitás, száguldó gondolatok, figyelemzavar).

- nagyon érdekes álmaim vannak, amelyek nem kifejezetten rémálmok, de igen elevenek, és előfordul, hogy felriadok rájuk. Ennek ellenére az alvásom pihentetőbb, mint más szerek mellett. Megjegyzendő, hogy tipikusan olyan súlyos rémálmaim voltak, hogy elfojtottam őket, így az álmodás érdekes új tapasztalat.

- a depresszió öndestruktív vonásait, a bűntudatot, az öngyűlöletet, a bénultságot egyértelműen jól oldja, jobban, mint más antidepresszánsok, és valóban nagyon gyorsan hat. A krónikus szuiciditásom szinte teljesen eltűnt.

 

akbar képe
Offline
Csatlakozott: 2010 dec 26

Irigyellek,de piszkosulwink​​

georg77
crazy képe

3 hét kihagyás után, 6. nap: 20mg Brintellix. ;P Smile Ma énekelgetek egész nap! félhangosan. több energia, nincs déutáni szunyókálás kómayes

Lost50 képe
Offline
Csatlakozott: 2016 nov 24

Én kb 2 évig szedtem a Tritticot, jó kis cucc, nyilván azért vették le róla a támogatást. De így meg nem tudom megfizetni Sad  Most próbálok váltani.

 

Lost50 képe
Offline
Csatlakozott: 2016 nov 24

Sziasztok, 

nekem pár hete írták fel, de még nem mertem elkezdeni szedni (korábbi gyógyszerekkel tapasztalt mellékhatások miatti félelemből).

Nem értem az ezzel kapcsolatosan leírtakat: sokan hasfájás, hányingert, étvágytalanságot,, mások evési kényszert, hízást tapasztaltak. Aki régóta szedi , megmondaná, most akkor mi a legjellemzőbb?

Nekem azért írták fel, hogy reggel vegyem be, hogy felpörgessen, és aztán este meg jobban aludjak.... De látom, van aki meg pont este szedi...

 

Amúgy este 2 mg Rivot szedek, valamint eddig Tritticot az elalvásra, de azt most hagytam el a kifizethetelenné vált ára miatt (is), és altatóval pótlom.

 

 

georg77
crazy képe

3 napja 20 mg Brintellix! (10 mg január óta) csomó energia, egy nap alatt elintézem amit máskor egy hétig halogatok, fitten ébredek, megyek mint a tank, és beszélgetek mindenkivel. étvágyam nem nagyon van, mellékhatás 0. Brintellix -én így szeretlek! :D  ja este 50 mg ketilept, 10 mg Cipralex... meg pár Xanax. Ajánlom mindenkinek ezt a kombót!

miriam1984 képe
Offline
Csatlakozott: 2016 szep 3

Köszönöm szépen, hogy írtál.

Tudom, hogy nem helyettesíti a Miagent. Olyan gyógyszert kerestem, ami antidepresszáns és van hatással az alvásra; és erről többek között ezt is írták. A Tritticot az egyik lehetséges mellékhatása miatt nem szedhetem. A Mirzatent ajánlotta az orvos, attól meg tartok, mivel növeli az étvágyat, és én tavaly ősz óta még álmomban is ennék. Olyan, mintha valami kapcsoló elromlott volna az agyamban. És ha ezt megspékelném egy olyan gyógyszerrel, ami jellemzően étvágyfokgozó... Na, de ennyit erről.

Marci
crazy képe

miriam1984 írta:

Mennyi ideig érezted ezt az átmeneti hatást? Néhány nap vagy néhány hét/ hónap? És volt valami minimális hosszabb távú pozitív hatása az alvásod minőségére vagy azóta sem vagy jó alvó?

2-3 hét, addig a munka pokol volt. Sad

Napközben aludni akartam, éjszak csak 3-4 órákat bírtam.

Én nem vagyok jó alvó, ha nem szedem a Trittico nevű gyógyszert akkor nem alszok mélyen, nem álmodom. Én mióta az életem tudom gyógyszer nélkül nem aludtam jól. A Miagen tudtommal ugyanarra való mint a Trittico, nekem annak a helyettesítésére volt felírva.

A Miagent szerintem nem helyettesíti a Brintellix. Sad

miriam1984 képe
Offline
Csatlakozott: 2016 szep 3

Mennyi ideig érezted ezt az átmeneti hatást? Néhány nap vagy néhány hét/ hónap? És volt valami minimális hosszabb távú pozitív hatása az alvásod minőségére vagy azóta sem vagy jó alvó?

Marci
crazy képe

miriam1984 írta:

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni azoktól, akik már szedik ezt a gyógyszert.

Én Miagent szedek, főleg amiatt, mert ez működik az alvási problémáimra. Azonban ez hónapok óta hiánycikk, az utolsó dobozom fogyasztom. Az orvosom ajánlott helyette más antidepit, de azt nem szeretném szedni. A Brintellix elég kecsegtetőnek tűnik, inkább ezt szeretném felíratni. De jó lenne tudni, hogy valóban hat az alvásra? A betegtájékoztató szerint igen, de személyes tapasztalatok is érdekelnének. Köszönöm, ha tudtok érdemben írni ezzel kapcsolatban.

Tapasztalatom szerint inkább kezdeti mellékhatás, hogy alszol tőle, nálam idővel megszűnt. A miagent nekem is egyszer felírták, én sem vagyok jó alvó.

miriam1984 képe
Offline
Csatlakozott: 2016 szep 3

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni azoktól, akik már szedik ezt a gyógyszert.

Én Miagent szedek, főleg amiatt, mert ez működik az alvási problémáimra. Azonban ez hónapok óta hiánycikk, az utolsó dobozom fogyasztom. Az orvosom ajánlott helyette más antidepit, de azt nem szeretném szedni. A Brintellix elég kecsegtetőnek tűnik, inkább ezt szeretném felíratni. De jó lenne tudni, hogy valóban hat az alvásra? A betegtájékoztató szerint igen, de személyes tapasztalatok is érdekelnének. Köszönöm, ha tudtok érdemben írni ezzel kapcsolatban.

parrot képe
Offline
Csatlakozott: 2014 máj 7

Bubuka!Ha a dokihoz mész legközelebb,vigyélt papírt,tollat,s jegyzetelj.Gondolom az álmosító hatása miatt este kell bevenni.Az antipszichotikum-ot ne forszírozd,ha nem muszáj.Kórházban talán könnyebb,mert a szobatársak,ha rendesek,elvonják a figyelmedet,nem leszel egyedül,s nem kattog az agyad a tüneteken.smiley