skizofrénia-skizoaffektív és bipoláris- bipoláris affektív

Trágyáljuk meg ezt a témakört.

Felvetésem: a destigmatizáció jegyében a skizofréniát skizoaffektívnek hívják, a bipoláris betegséget bipol affektívnek. 

Szóval a „rosszat” átnevezzük „jóra”. Ami érthető, csak nem őszinte.

Szerző:

Belépett: 4 év

Roxana Roxy

Blog kommentek: 631Blog bejegyzések: 2Regisztráció: 13-12-2017

30 gondolat erről: “skizofrénia-skizoaffektív és bipoláris- bipoláris affektív”

 1. ezt még az orvosok sem tudják. felírnak valamit, s kész. nem foglalkoznak vele hogy szétesik a paciens, vagy a paciens élete. S, SA zavar terápiája ugyanaz.

  lehet úgy is fogalmazni, hogy a S egy sprektrum betegség, mint az autizmus, a kinél-kinál más-más tüntetet okoz.

  lásd SA fórum, ha megvan még

 2. Köszi, hogy írtál. 🙂

  Igen, fogalmazhatunk úgy is, hogy a skizo spektrum betegség, különböző tünetekkel és különböző erősséggel megjelenő tünetekkel. Erről írt már Benedek István is az Aranyketrec c. művében, ami tuti nem  kötelező olvasmány az áterek képzésében. :((

  Ez esetben nem az antistigma jegyében van az „affektív” szócska, hanem azért, mert ezeket a spektrumokat próbálják megfogalmazni.

  Engem a bipol érint, az még kacifántosabb. Ez is spektrum betegség. De még ráadásul a bipol 1 tényleg nem ua., mint a bipol 2. Mert azért ugye-ugye a bipol 1 mániáig megy fel (ezért bipol 1), a bipol 2 „csak” hipomániáig (ezért bipol 2). De a kevert és a depressziós szak ugyanolyan a kettőnél súlyosságában. 

  De lehet, hogy nincs is bipol 1 és bipol 2, hanem színtisztán csak bipol van (ahogy színtisztán csak skizo van), és ez is a spektrumon belül helyezendő el, a gagyi affektív szócska vagy a kicsit érelmesebb számozás nélkül.

  SA fórum hol?

 3. időmből kitelik 🙂

  itt a link

  https://www.bura.hu/szakmai-informaciok/psziches-betegsegek-a-ds/pszichotikus-zavarok/skizoaffektiv-szkizoaffe

  Aranyketrec jó könyv, igaz is, szép is, csak az áterek nagy ívben lexxx. Számukra ez egy idealista szépirodalmi mű, ami egyébként is 1957-es, szóval ők ezt leírták, nekik ez „korszerűtlen” mint pl. a Szondi-teszt, vagy más.

  Bipol dolgokban nem tudok nyilatkozni. Azért, mert pszichiátriai betegséged van, vagy annak tartanak, lehet több kóroki tényződ is. Nézz körül a születéskori, gyermekkori, tinédzserkori, felnőttkori traumáid között, életed történéseiben, stb.

  Nekem pl. hiába van az adatlapomon lévő diagok, az egyik lehet következménye a másiknak vagy mind2 egyszerre, de az tény, hogy ezeket a dolgkat nálam PTSD és Burn-out syndróma is bonyolította-kiváltotta-triggelete.

  Ebbe belemászni és kibogozni egy csicska áter nem tud, nem is akar, nem is érdekelt. 5 percben elintézik az embert/alkolom és kész. Most ugye „távgyógyítás” van, telefonon bemondom, mivan, és elektronikus úton jön a recept.

  Jártam mindenféle terápiára, de teljesen felesleges. Nyugdíjas lettem, lenyugodtam. Kész. A rookantósító bizottságnál az S és SA %-a egyaránt 50-50%.

   

 4. Jah. Köszi. Él még, de senki nem ír bele. Aszittem, másik fórum.

  Nagyon környülnéztem én már mindenhol. Jártam terápiára, terápia mellett gyógyszert kezdtem, volt csak gyógyszer. Elfogyasztottam x magánterapot, y magánátert. A legjobb mégis az sztk-s áternek kezd bizonyulni. Ott ugyanis nem tudok kérincsélni, hogy ezt ne, de azt igen, stb. Ami nálam gond (volt) a magánátereknél. Azért az sztk-s áterem is megpuhítható (inkább megtörhető). 🙂 Ééés a legszebb az egészben, hogy Tolnát-Baranyát bejártam előtte és amikor hozzá mentem (3 éve), akkor 4-5 alkalom után nem mentem, mert bajom lett vele és megint bejártam Tolnát-Baranyát és kínomban most visszamentem hozzá és csodák csodája, mindenre emlékszik és minden kartotékban van és fejből is tudja a gyógyszerelésem (hüm). Ééés még szebb, hogy a rendelőben van sztk-s lógus, akit már névről ismertem, amikor terapot kerestem és nagyon szimpi volt és erre sztk-s áter beutalt a lógushoz (szintén 3 éve) és kiderült, hogy ez az a nő. (Mellesleg terap végzettséggel. Tehát nem lógus, nem klinikai szakpszichológus, hanem egyenesen terap!) Most hozzá is fogok járni. Mert nála is csak 4-5 alkalommal voltam, mert amikor az sztk-s átertől eljöttem, tőle is eljöttem.

  Egyszerre adtak S és SA diagot?? Hehe, nagyon jó.

 5. minden út Rómába vezet, illetve van egy karma, egy életút amit végig kell járni, vagy a könnyebb, vagy nehezebb úton.

  a rokkantosító bizottság vicc.

  -vannak barátai, baráti társasága?

  -nincs

  -mit csinál napközben?

  -fekszem

  kész.

  jó dolog járni a szakikhoz, mélyre ásni, feltárni, sírni, dühöngeni, lenyugodni, felismerni, belenyugodni, megtisztulni

  voltam:

  sztk áter

  magán áter

  magán mókus

  sztk mókus

  tündérhegy

  zárt

  nyílt rehab

  pszichodráma tréning

 6. szerintem nem. a SA zavarnak meglepően kevés magyar szakirodalma van az orvosi könyvekben, konkrétan 1 oldal. A linkelt cikk gondolom az USA-ból származik, tehát előbb-utóbb begyűrűzik ide is.

  Ugye vannak a pozitív és negatív skizofrénia tünetek.

  pl:

  +: téveszme, paranoiditás, üldöztetés, hallucináció, stb.

  -: szociális visszahúzódás, társas- és baráti kapcsolatok leépítése, szemkontaktus kerülése beszédkor, eltompult érzelmek, kiüresedett arc, szellemi leépülés, nem tisztálkodás, önelhanyagolás, stb.

   

  Akik mindkettőt mutatják és markáns „laikus által is jól látható” tüneteket adnak: S

  A „laikus által is jól látható”-t azért tettem idézőjelbe, mert a család, környezet, stb. észleli ezeket, s a paciensek ezért a zárton taláják magukat. Ezekre az áter csak rábólint, nem is érdekli, nem is érdekelt a teljes kórfolymat feltárásában.

  Aki csak negatív tünetet ad: : SA

  de ez csak elmélet, keretek, a „betegek” tüneti hullámozhatnak, visszatérhetnek, gyengülhetnek-erősödhetnek, stb.

  én pl. pedáns, tisztaságmániás, stb. vagyok fentiek ellenére. igaz, hogy nem állok másokkal szóba, kimegyek az utcára és már kapucnis pulcsi, stb.

  a szellemi leépülés vicc. igaz, hogy nem tudom, hogy milyen nap van, mert nekem, mint nyugdíjasnak minden nap egyforma, de ez nem akadályoz meg a szakkönyvek, könyvek, angol nyelvű HD filmek megértésében

  fentieket bonyolítja az antipszihotikum szedése, ami kezelési protokoll. pl. 4mg risperdaltól újra meg kellett tanulnom koordináltan járni. „parkinsonizmus” mint mellékhatás

 7. Szia 242!

  A szellemi leépülést érzem picit, de talán mert egyébként is a kisfiam (9éves) volt egyedül a társaságom (amig a férjem dolgozott). Annak ellenére, hogy okos és kissé koravén kisfiú, nyilván azért hiányzott a társaság nekem is, neki is. 

  A lakásban mindig rend van, ha elúszok vele, közösen csináljuk a takaritást.

  Én magam pl nem járok kiöltözve, pedig vannak olyan ruháim is, mert egyébként itthon vagyok és hülyén érzem magam benne, ha kiteszem a lábam, persze átöltözöm.

  Érdekes, mert nekem, ugyan kevés maradt, de az a pár ember még számit, akivel össze lehet járni vagy egy jó beszélgetni. Egyértelmű, hogy nekem fentiekből már egy csomó tünet nincs, ezért szeretnék gyógyszercsökkentésre befeküdni, ha már egyszer ambulánsan nem lehet!

  De évekig életem skizofrén diagnózissal, ott is túl sok gyógyszert kaptam. Nem szeretem ezt, de nem tudok rajta változtatni.

 8. miért kellene gyógyszercsökkentésre befeküdni? ambulánsan is meg lehet próbálni.

  meg szerintem nem áll melletted egy rendőr, aki nézi miből mennyit veszel be. pl. csökkented a dózist a negyedével 2 hétig.

  bekerülni kórházba nem jó ötlet szerintem:

  -elméletileg covid vészhelyzet van, tehát nem is vesznek fel

  -ott a kórházban, ha sima zárt mit csinálsz? általában a zárt osztályokon nincs semmi + terápia, csak a fekvés-vegetálás, az eléggé leszívja az ember erejét

  -nincsenek ott a szeretteid, kisfiad, akit említettél.

  -ha nincs szerencséd, benyeled a covid, MRSA, stb dolgokat

  -ha kísérletező áter lesz a kezelőorvosod, aki „meg akar gyógyítani” dózisnövelésekre, vagy más hatóanyagra való átállásra számíthatsz

  -itt a nyár, kórházban akarsz senyvedni? 🙂 irány a természet, stb.

   

 9. Érdekes gondolatmenet. 

  No de mi van, ha valaki pozitív tünetekkel kerül be kh-ba, színtisztán skizo-nak diagolják, jól begyógyszerezik, a gyógyszerekre jól reagál, azokkal jól van, azok nélkül nincs jól?

  Viszont gyógyszer ide-oda, a negatív tünetek nem tűnnek el?

  Majd megkapja a skizoaffektív diagot, mert a) az antistigma a külvilágnak b) megnyugtató a páciensnek. Más szempontból (ami ezek szerint NEM LÉTEZIK a magyar orvoslásban) azért kaphatná meg, amit tegnap beszéltünk, ti. a betegség lefolyását, erősségét, tünetek megjelenését, eltűnését, stb. mutatná.

 10. mindenkinél kb. ez van.

  a kapott antidepresszánsok, antipszichotikumok hatnak, de nem bizonyítottan. olvasd el bármelyik tájékoztatóját „lehetséges”, „valószínű” a hatásmechanizmus. az áterek felírnak valamit, ha nem jön be, emelik a dózist, vagy másik hatóanyaghoz nyúlnak. Mikor már a társadalom és ön ellenes pozitív tünetek megszűntek, elbocsátják a beteget.

  Az agyad annyira megszokja a kemikális mankót, hogy nélküle nem tud már járni.

  Ezek a gyógyszerek nem vicc kategóriák, ők is okozhatják a negatív tüneteket. Legjobb példa rá a risperdal tájékoztatója.

  Emellett a kórházban sok pihenés van, pl. ha halálra dolgozta vki magát, pihen, stb. utána otthon megint pihenés, esetek többségében rokkantosítás.

  Ha esetleg mókushoz járás, pár-zene-tánc-rajz-mozgás-dráma terápia is van, javul az életminőség is.

  Szerintem minden pszichiátriai diagnózis stigmatizál, mert a T. lakosságnak nincsenek ezirányú ismeretei. nekik mindegy, hogy D, S, SA, BL, „zárt osztályon voltál, bolond vagy” a mentalitásuk, tisztelet a kivételnek.

  Nem kell foglalkoznod a diagnózisokkal, ezek címkék, nem kell komolyan venni őket. Azzal foglalkozz, ami jobb neked és harmóniában légyél önmagaddal. Ami pozitív visszacsatolást nyújt, erősítsd, ami negatívat, kerüld el.

 11. Több gyógyszer egyidejű elvonása kh. helyett otthon sztem kivitelezhetetlen. 

  1. A zártra nyilván be lehet kerülni, covid ide vagy oda. 

  2. Igen, valamit vmiért, majd vegetál bent 3 hétig. Kibírható.

  3. Vmit valamiért, majd 3 hét után extrán fognak örülni egymásnak a férjével és a kisfiával.

  4. Két darab kh-i fertőzéshez is volt szerencsém, nem volt túl jó. De a többieknek pl. nem volt ilyen. A covid-ot bárhol megkaphatja.

  5. Beus csökkentésre feküdne be.

  6. Vmit valamiért, majd 3 hétig bent lesz, aztán jöhet a természet. 

  Nem voltam még zárton. Láttam a J. Kh. zártját, soha többé nem szeretném. Lehet, hogy a nyílt osztályok is nyitva vannak. A Kútvölgyi Kh. nyíltja nagyon jó hely volt. Értesüléseim szerint a zártja is. Most megszűnt, de hogy hol „folytatódik”, arról tudok infót adni, annak, akinek szóba jön budapestiként és/vagy pest megyeiként és köll. 

 12. „a kapott antidepresszánsok, antipszichotikumok hatnak, de nem bizonyítottan. olvasd el bármelyik tájékoztatóját „lehetséges”, „valószínű” a hatásmechanizmus. az áterek felírnak valamit, ha nem jön be, emelik a dózist, vagy másik hatóanyaghoz nyúlnak. Mikor már a társadalom és ön ellenes pozitív tünetek megszűntek, elbocsátják a beteget.

  Az agyad annyira megszokja a kemikális mankót, hogy nélküle nem tud már járni.

  Ezek a gyógyszerek nem vicc kategóriák, ők is okozhatják a negatív tüneteket. Legjobb példa rá a risperdal tájékoztatója.”

  Ha egy skizofrén beteget skizofréniával diagolnak, mint „iskolapéldáját” a skizofréniának, majd gyógyszerekkel jobban lesz, nélkülük viszont egy szemhunyásnyit sem tud aludni (pedig napközben mh-en dolgozik  8 órát), majd mikor visszaemelik a gyógyszert, megint jobban lesz, de persze durva mellékhatások vannak 🙁 , akkor sztem az elég bizonyíték arra, hogy hatnak a gyógyszerek. Ugyanilyen példa lenne a párom szomszédja. Gyógyszer nélkül durván kattant bipol, gyógyszerrel működőképes ember. 

  „Szerintem minden pszichiátriai diagnózis stigmatizál, mert a T. lakosságnak nincsenek ezirányú ismeretei. nekik mindegy, hogy D, S, SA, BL, „zárt osztályon voltál, bolond vagy” a mentalitásuk, tisztelet a kivételnek.”

  Mi az a D?

  Stigmatizáció a pszichés betegek között is van sajnos, a skizo-nak van a legrosszabb híre.

  „Nem kell foglalkoznod a diagnózisokkal, ezek címkék, nem kell komolyan venni őket.”

  Én foglalkozom a diagokkal és a gyógyszerekkel és azok mellékhatásaival is, mert érdekelnek és mert annyi infót, tapasztalatot gyűjtöttem az évek alatt (itt a búrán is, az ismerősömtől is (ő a „vegytiszta skizo”, amit skizoaffektívre módosítottak), hogy úgymond felülbírálom mindet. A sima orvosokkal és a véleményeikkel is ezt teszem. 🙂

  Am. én bipol vagyok. Üdv nékem a major kórképek üdítő társaságában. 🙂

 13. Az S-ből SA-vá lett ismerősöm pl. azt mondta nekem, hogy az affektív azt jelenti, hogy a skizofrénia és a bipol együtt vannak jelen. Na már most, ő okos ember, olvasott, tapasztalt eleget a betegségéről és ezt mondja… Miközben skizo és bipol NINCS egyszerre. Nem lehet két major kórképe egyszerre valakinek.

  Másik dolog, hogy a köznép részéről „természetesen” hatalmas elutasítás jut a skizoknak, bipoloknak, bordiknak, stb. 🙁 , de tényleg vannak kivételek, akik átlagon felüli értelmi és érzelmi intelligenciával bírnak és képesek elfogadóak, megértőek, segítőkészek lenni. Én pl.most elmeséltem az egyik unokatesómnak, hogy mi a stájsz (bipol) és nagyon normálisan reagált. 

  Az egyik (nagyon jó) barátnőm viszont testvéréről mesélte, hogy megjárta a zártot, nagggyon durva állapotban került be. Aztán a nyílton is eltöltött pár kellemes hetet. És barátnőm nem mondta meg, mi a diag, pedig én elmondtam, hogy az enyém mi. Ködösített, hogy a családban senki nem tudja. Ugyan már. Nyilván kapott a testvére zárót. 

 14. Ennyi. :((( Pedig én sem a kisujjamból szoptam, hogy a kettő nem lehet egyszerre, tehát valahol olvastam, amit áterek nem olvasnak. Pedig azért pusztán józan ésszel is belátható, hogy nem nagyon esélyes a kettő együtt. (Jó, egy millióból egy ilyen lehet.)

 15. A sebészem! szerint az „affektív zavarok jól karbantarthatók”. Szóval az a megjelölés, h „csak” hangulati zavar, tényleg destigmatizáló hatású. (De ui. az „érzelmileg labilis szem.zavar” is a borderline-hoz képest… Áter mondta, h ha azt látják, h „borderline”, az orvos kollégák sikanyálnak, h „pszichopata”. De egy kis érzelmi labilitás, hát istenkém…)

 16. Érdekes az is, h „szakmailag” egyformán major kórképek, de a közember attól, h „mániás-depressziós”, nem kap sikítófrászt, de a skizofréntől igen. 

  Viszont amikor egy-egy bűnelkövetőről azt fújják, h „skizofrén”, nem vagyok benne biztos, h nem bipol-e, és mániás szakaszban követte el, amit elkövetett. 

  Még a „súlyos személyiségzavar”-t is nehezebben emészti egy átlagember, mint a mániás depit. Az olyan elviselhető nekik. 🙁 Tisztára snassz. 🙁

 17. Igen, a „skizofréniás” nagyon megbélyegző, ahogy a mániás depressziós is. De fura, hogy kitalálták a bipoláris szót, viszont a skizo-t nem tudták helyettesíteni. De nem is fura, hiszen a mániás depresszió „magyarul” van (fogjuk rá)(bár ki tudja, mit jelent egy közember számára akár a mánia, akár a depresszió… kb. semmit), a bipoláris meg nem. A skizo viszont magyarul mi lenne? Haluk és téveszmék betegsége? És ehelyett lenne „szép” a skizofrénia? Ej-haj.

  ábra:

  régi terminus lehetne – új terminus lehetne stigma nélkül – jelentése

  mániás depressziós – bipoláris – „elmebeteg vagyok, aki hol nagyon borzasztó, hol nagyon csodálatos helynek látom a világot”

  „halus és téveszmés” – skizofréniás – „elmebeteg vagyok, aki …………… ” (itt nem tudom, mit kell írni, mert nem vagyok skizo)

 18. A mániás depressziót valahogy nem találják olyan „félelmetes”-nek. Kb. úgy képzelik, h hol nagyon car a kedve, hol nagyon happy. Ennyi.
  Na de az öngyilkossági kísérlet már „hülyeség” meg „gyávaság” meg „megvetendő”…

 19. A fiatalabb korosztályok már tájékozottabbak lesznek mentális betegség ügyben és ezzel talán a stigmatizáció is csökkenni fog. Nézzétek csak meg, mennyi tájékoztató videó van a témában a youtube-on, és a legtöbb zavar már serdülőkorban jelentkezik. Ugyanez történik majd ADHD és autizmus-vonalon, csak nagyon lassan. Meg hát szerencsétlenek egyre többen lesznek, főleg a szem. zav. meg az evésszavarok és egyre nehezebb nem észrevenni a gorillát a szobában.

  1973-ban Angliában még büntették a homoszexualitást, úgyhogy ez se fog gyorsabban menni.

  Az elnevezés sztem furamód számít. A bipoláris depresszióra pl. jobb a tolerancia, mint a mániásra. Minél kevesebbet árul el a tünetekből, annál jobb.

   

   

   

 20. Lassú. Az Ószövetségben a homo-ért még halálbüntetés járt; a középkorban az epilepsziát ördögűzéssel „gyógyították”… A XIX. században a hisztériás/dührohamot (kvázi border) hideg vizes lelocsolással, slagozással; még nemrég is volt vödör hideg víz meg vizes törülköző/lepedő, kikötözés, hálós ágy… Aztán van, ami sumákban most is van…

Írj megjegyzést