November az epilepszia nemzetközi hónapja

most ismét szóba hozom a témát, mert november az epilepszia nemzetközi hónapja
nem csak nekem, hanem sorstársaimnak is az fáj, hogy minden téma fontosabb, a vitaminoktól kezdve a hashajtókon át a hasfogókig minden a világon.
és még csodálkozunk, hogy az emberek elszaladnak egy epis rohamot látva az utcán.
hát ne csodálkozzunk, nem az ő hibájuk, ugyanis nincsenek felvilágosítva, azt sem tudják, mivel állnak szembe,mit tegyenek
ha már a TV nem foglalkozik ezzel a betegséggel, legalább itt, a neten kellene minden alkalmat meg kell ragadni, hogy egy kicsit letöröljük rólunk a stigmát, és eloszlassuk az 1000 éves tévhiteket
úgyhogy egy kis felvilágosítás:

Rövid leírás

Az epilepszia az idegrendszer betegsége, amely görccsel kísért vagy görcs nélkül jelentkező rohamok egymás után következő megnyilvánulásaiból áll. A rohamok az agyban található idegsejtek nagy erejű elektromos kisüléseiből keletkeznek. Ezek az elektromos viharok az agy területeiről régióiból indulnak ki. Az epilepsziás görcsök megjelenése attól függ, hogy hol keletkezik az elektromos kisülés, és lefolyása során az agy mely területeit vonja be.

A rohamok a normális agyi működés megszakadásának következményei. Az agy rendkívül összetett szerv, amelyben látási, hallási, szaglási, tapintási, hőmérséklet érzékelési információk fogadása, azok értelmezése és az izmokhoz, belső elválasztású mirigyekhez történő üzenet küldése zajlik. Az információáramlás többsége mégis az egyes agysejtek között történik, melynek végeredménye a tudat, a gondolkodás és az emlékezés.

Normális agyi tevékenység során az elektromos impulzusok áramlása meghatározott sorrendben zajlik. Olyan ez, mint a konferencia rendje, ahol pontosan meg van határozva, mikor, ki beszélhet. Az epilepszia olyan konferenciához hasonlítható, ahol mindenki egyszerre beszél, a kommunikáció meghatározott rendje felborul.

Előfordulás

Az epilepsziára legjellemzőbb, egész testre kiterjedő tónusos-klónusos (mereven rángó) görcsök (továbbiakban görcsök) nagyon gyakori jelenségek. A népesség 5%-a élete során legalább egy epilepsziás rohamot elszenved. Ezt csak akkor nevezzük epilepsziának, ha ezek az események rendszeresen és spontán ismétlődnek. Az aktív epilepsziával élők átlagos gyakorisága 7 ezrelék, tehát a világon hozzávetőlegesen 40 millió ember él epilepsziával. Epilepszia bármely életkorban kezdődhet, de leggyakrabban gyermek- és időskorban jelentkezik először.

Elsősegély:

Görcsös epilepszia: az egyén elesik, a teste meleg lesz, az izmok rángatódznak és a légzés felületessé válik. Átlagosan 1-3 percig tart. A görcs után az egyén zavarodott.

Mik a teendők:
1. Maradjunk nyugodtak. Engedjük, hogy a görcs természetesen folyjon le. Figyeljük az időt.
2. Előzzük meg a sérüléseket. Ha szükséges, akkor fektessük le az egyént a földre. Tegyünk el az útból minden szilárd és éles tárgyat. Tegyünk az egyén feje alá valami puha dolgot.
3. Lazítsunk fel minden ruhadarabot a nyak körül. Keressünk orvosi iratokat a betegnél.
4. Nem szabad lekötözni az egyént.
5. Ne tegyünk semmit az egyén szájába. Habár a beteg nem fogja lenyelni a nyelvét, de azért megharaphatja.
6. Óvatosan fordítsuk az egyént az oldalára azért, hogy a nyála és más folyadékok kifolyhassanak, és így a légutakat nyitva tartsuk.
7. Görcsök után beszéljünk finoman a beteghez és nyugtassuk meg a beteget, aki most zavarodott. Maradjunk a beteggel addig, amíg ismét visszanyeri teljes eszméletét. A betegnek szüksége lesz pihenésre vagy alvásra.

Nem-görcsös epilepsziás rohamok: a beteg üresen bámul, nem felel, és a mozgása céltalan és esetlen. Általában néhány percig tart. Ez után az egyén zavart marad.

Mik a teendők:
1. Maradjunk a beteggel. Ne próbáljuk megállítani a rohamot, engedjük a természetes lefolyását. A beteg nincs tudatában a saját tetteinek, és nem biztos, hogy hall minket.
2. Tegyünk el az útból minden veszélyes tárgyat.
3. Soha ne kössük le az egyént.
4. Óvatosan vezessük el a beteget a veszélyes dolgoktól és ne engedjük a veszélyes tárgyakhoz való hozzáférést.
5. A roham után óvatosan nyugtassuk meg a beteget, aki zavart lesz. Maradjunk vele, amíg teljesen felépül

Szerző:

Belépett: 4 év

memphisgirl

Blog kommentek: 1857Blog bejegyzések: 507Regisztráció: 10-08-2010

Írj megjegyzést