Leszokni. De hogy?

Pár napig nem volt nyugtatóm és baromira szarul voltam. Mèlyrepülés. Sokáig csak alkalmanként, az utóbbi pár hétben sokat szedtem.

Orvosom nem volt (csak gyszerem). Szerettem volna orvoshoz is járni, de már nagyon sok rossz tapasztalatom volt és bonyolult eset vagyok, akárkihez nem vagyok hajlandó járni.

Találtam vègre orvost, kaptam gyszert. Azt mondta, hogy napi 1-et szedhetek (0,5 mg). De: jobb lenne, ha tudnám csökkenteni v elhagyni. (nem annyira utasítás volt ez, inkább megállapodás, napi 1 mg-t is adott volna)

Tegnap kihúztam 1-el (azaz 0,5 mg). Most a napi 1-el is megvonási tünetem volt. Bevettem még egyet, várom a hatást.

Elképzelésem sincs, hogy lehet erről a sz@rról leszokni. Ha elhagyom vagy csökkentem rosszul leszek. 🙁

Mást nem szedek, szeptemberben lehet kapok AP-t, addig várunk. 

Sokféle tünetem van, a nyugtató az egyetlen gyszeres mankóm + járok terápiára. Még ezzel a 0,5 mg-al is minimális a gyszeres segítségem. Igaz a többi többet ártott, mint használt.

 

 

Szerző:

Belépett: 6 év

Csak

Blog kommentek: 1093Blog bejegyzések: 4Regisztráció: 19-05-2018

44 gondolat erről: “Leszokni. De hogy?”

 1. Szerintem simán szedd a 0,5-öt, szerintem nem lesz baj! És hogy egyenletesebb legyen a vérben az eloszlása, jó lenne 0,25 reggel, 0,25 este SZERINTEM. Tényleg nem lenne jó felmenni 1 mg-ra, de ha alkalmanként mégis kell annyi, akkor az SZERINTEM nem tragédia. 

 2. Napi 2x szedésre akartam kérni, de a reggelit ellenezte. Nem emlékszek, hogy mivel indokolta, lehet nem is igazán fejtette ki.

  A reggeli/napközbeni adag hátránya az, hogy elalszok tőle és mire felébredek már nem érzem a hatását. A nappali alvás az éjjelibe is bekavar.

  Most az is nagy kihívás, hogy a napi 0,5 mg-vel beérjem.

  Terap is kérdezget a csökkentésről/leállásról. 

 3. Idézet tőle: Csak

  Napi 2x szedésre akartam kérni, de a reggelit ellenezte. Nem emlékszek, hogy mivel indokolta, lehet nem is igazán fejtette ki.

  A reggeli/napközbeni adag hátránya az, hogy elalszok tőle és mire felébredek már nem érzem a hatását. A nappali alvás az éjjelibe is bekavar.

  Most az is nagy kihívás, hogy a napi 0,5 mg-vel beérjem.

  Terap is kérdezget a csökkentésről/leállásról. 

  Ez nekem olyan vicces, bár tudom, én vagyok furán összerakva. 1 mg reggel, 1 délben, 1 este és még csak álmos sem leszek. Viszont kicsit kísérleteztem (ez eddig asszem egyszer volt) és délután, amikor am. is aludni szoktam és még jó álmos is voltam, nem 1, hanem 2 mg-ot vettem be és akkor tovább (ja, fél órával) és mélyebben aludtam a szokottnál. 

  Nyilván mások vagyunk, mindenkinek más a szervezete, de akkor nem xanax sr-t kéne szedni? Mert akkor az másnap is a szervezetedben lenne, de nem lőne le nappal.

 4. Az SR előnye az lehetne, hogy reggelig kitartana a hatása és nem szorongásos rohamra ébrednék.

  A hátránya az, hogy ha felezem a retarditása elvész.

  (sajnos gyszer nélkül is bealszok nappal).

  Amikor nem volt napokig gyszerem nagyon kibuktam. Estétől másnap reggelig 4 v 5 altatót vettem be és ezzel aludtam kb 5 órát, de azt is vagy 5 részletben. A szédülést enyhítette, a dührohamot valamennyire lefogta/szedált, de még így is szétvágtam a karom. Reggel is vettem be, hogy a nappalt valahogy kibírjam, de nem voltam álmos.

  Máskor ez a gyszer (1 db) 10-12 órán át altat. Sztem annyira szélsőséges állapotban voltam, hogy így leütni sem tudott. 

 5. Bevallom, nekem évek óta rejtély, hogy miért lenne olyan fontos letenni a nyugibogyót? Áterek is erőltetik, akkor még megértem, ha valaki tényleg abuzál, de ha szükség van rá… Még az áternő is azt mondta, hogy „inkább vegyen be még egyet, még mindig jobb, mintha szorong”. Csak az volt a bibi, hogy olyan „szinttől”, amikor már elvesztettem a tájékozódó képességemet, is szorongtam tovább. Akkor nem sok értelme van.

 6. Ez nekem is rejtély, illetve tippjeim vannak. 

  Most abban a szituban vagyok, hogy a függőség miatt szedem, de olyan szorongás, ami miatt kellene csak ritkán van. HA nem lennék függő, valszeg elég lenne alkalmankènt.

  Fura, de a megvonási tünetekből most sok előjött, de szorongást nem éreztem.

  Általában dühöt próbálok elnyomni vele (nem sok sikerrel), lehet ezt inkább terápiával szeretnèk megoldani. Valszeg a szorongást is. A legjobb ez lenne, mert ez nem a tünet elnyomása, hanem valódi gyógyulás lenne.

  A reggeli szorongásos rosszullét szinte mindennapos, de ez 10-20 perc alatt spontán lecseng. Erre lenne érdemes esetleg este retardot bevenni. A reggeli gyszer mire hatna, már elmúlik a szorongás.

  Azt mondta, hogy értelme max AP-nak lenne (haluk miatt), de erre szeptemberben térünk vissza.

 7. A terápia eszközöket ad a kezedbe, hogy kezeld a szorongást, dühöt, nem szünteti meg azt, hogy előjöjjön, szóval az is csak tüneti kezelés. A gyszer legalább elnyomja (vagy nem…). Dühöngésre nekem a Tiapridal (AP) annak idején egész jól bevált.

 8. A szoc. fób spontán v terápiától (vagy mind2) sokat csökkent. Más vagyok, nagyon kinyíltam. 

  A dühöm környezetfüggő, normál környezetben jól vagyok, terhelőbben max ingerlékeny vagyok, itthon sokszor agyfelkúró a helyzet, de idővel költözök.

  Megvonási tünet tud nagyon kiforgatni önmagamból, ahogy most is volt.

  Traumatikus események, régi sérelmek tudnak nagyon felkavarodni. Egy része feldolgozott, ezek már nem váltanak ki rossz érzést 

  Tiapridallal szerintem az egész életem átaludnám. Yarocennel elaludtam mhelyen, AP-val dolgozni sem tudtam. 

  Vannak olyan szituk, amiket nyugtatóval is alig bírok. (pl vizsga)

 9. Az a baj, hogy ami bennem van az egy nagy katyvasz, sokféle tünetem van. Külön-külön elmennének, de együtt néha már nagyon sok. 

  Olyan nap, időszak is van, amikor a fáradékonyságon kívül semmi bajom, vidám, nyugodt vagyok. 

 10. Szédüléssel kezdődött, homályos volt a látásom, izületi fájdalommal folytatódott, a szívem kiugrott a helyéről (érzésre). (de nem pánikroham, nem éreztem úgy hogy mindjárt leáll stb). 

  A megvonàstól ingerlékeny voltam + felkúrták az agyam és a végén már irtó dühös voltam. Elképzelésem sem volt, hogy mikor jutok gyszerhez, ez aggasztott. Attól tartottam, hogy mire végre kapnèk, olyan szarul leszek, hogy el sem tudok érte menni.

  Bevettem 4 v 5 altatót, az leszedált, a fizikai rosszullét elmúlt, aludtam kb 5 órát kb 5 részletben. (nem emlékszek pontosan). Du, éjjel és reggel is vettem be. De túllőttem a célon vagy kevés volt, nem tudom. Éjjel szétvàgdostam a vállam. Ahhoz elég szarul voltam, hogy vágjak, ahhoz túl nyugodt, hogy érdekelni tudjon a heg. (ez visszatartó erő, ezért nem jó túl nyugodtnsk lennem, mert leszarom…)

  Beparáztam mert már volt hirtelen leállításom (3 féle gyszerről egyszerre) és nincs jó emlékem. Akkor migrénem + hányás + hasmenés + izomgörcs + homályos látás + erős izzadás + alvaszavar + erős remegés + durva kiborulásom volt (akkor már érnél falcoltam máig homályos szándékkal). 

  Minden alkalommal (bármit hagyok el fizikaival indul, később indul az érzelmi rész) és többnyire a hallucinàció is fellángol ilyenkor. 

   

   

   

 11. Most nem akarom csökkenteni.

  Ha esetleg később csökkentem, venni fogok fájdalomcsillapítót, vmit hányàs ellen, plusz szerzek betalocot es ha tudok mydetont is (izomlazító).

  Amikor a 3 gyszert egyszerre vették el, a vérnyomásom es a pulzusom is magas volt. (ügyeleten szúrták ki, mikor hányáscsillapító injekciót kértem mert nem tudtam dolgozni a rosszulléttől)

 12. Hát nem tanácsos. Ki is osztottam azt az orvost, aki anno ezt tanácsolta. Nem értékelte…

  Derék, láb, fenék. Minimális, de utálom. 

  Igen, engem is leginkább arra emlékeztet a megvonás, mintha jól berúgtam volna és másnapos vagyok. (nagyon szarul bírom az alkoholt) + dühroham + mintha lázam lenne (olyankor is izzadok, remegek)

  Sóvárgás nincs vagy minimális.

 13. A másnaposságban az a jó, hogy az gyorsan elmúlik. Estére mindig jobban lettem.

  A megvonási tünet egy végtelennek tűnő érzés, még akkor is kínlódok, ha enyhébbek a tünetek.

  Egy rövidebb ideig tartó erősebb fájdalmat sokkal jobban bírok, mint egy elhúzódó enyhét (pl az izületi).

   

 14. Idézet tőle: Kleó

  mintha lázam lenne  – ez is van másnap is

  Amikor egyszerre tettem le a piát, és csökkent le radikálisan a Xanax mennyisége, a torkomtól a bal oldalamig dobogott a szívem. Igen rosszul tűrtem.

  Durva lehetett. Nem vagy ilyenkor ingerlékeny/dühös vagy labilis?

 15. Idézet tőle: Csak

  Egy rövidebb ideig tartó erősebb fájdalmat sokkal jobban bírok, mint egy elhúzódó enyhét (pl az izületi).

  Ezzel én is így vagyok, pedig a nők általában nem. Egyszer 3 napot dolgoztam végig iszonyatos fogfájással, naná, péntek-szombat-vasárnap. Hétfőn aszongy a fogorvosom: vagy kihúzom, de mivel gyulladt az egész, nem tudom érzésteleníteni. Vagy egy hét antibiotikum, és akkor már tudom érzésteleníteni, de ezt már muszáj kihúzni. Mondtam, húzd ki gyorsan, az egy pillanat, én ezt még egy hétig nem bírom… Egy pillanat, és mázsával lett könnyebb a fejem.

 16. Ugyanezt választottam volna. 

  Egy műtét után meglepően jól bírtam a fájdalmat, az éjszakai fajdalomcsillapító injekciót már nem kértem. 1 hónappal később már tizedannyi fájdalmat sem éreztem, de már sírva fakadtam, hogy ezt már nem bírom, belefáradtam.

 17. Idézet tőle: Csak
  Idézet tőle: Kleó

  mintha lázam lenne  – ez is van másnap is

  Amikor egyszerre tettem le a piát, és csökkent le radikálisan a Xanax mennyisége, a torkomtól a bal oldalamig dobogott a szívem. Igen rosszul tűrtem.

  Durva lehetett. Nem vagy ilyenkor ingerlékeny/dühös vagy labilis?

  Az a helyzet, hogy én mindig az vagyok, ahogy nagyanyám mondta, hogy „olyan izgatott mindig” – ezt anyámra mondta, de én is… főleg a szüleimmel-tőlük. Ahhoz, hogy kifejezetten agresszív legyek, meg még pia sem kell. Indulatkezelés=acting out. Így „tanultam” itthon. Ilyen szermegvonós állapotban kevésbé „veszélyes”, mert kevés az energiám.

 18. Idézet tőle: Csak

  Ugyanezt választottam volna. 

  Egy műtét után meglepően jól bírtam a fájdalmat, az éjszakai fajdalomcsillapító injekciót már nem kértem. 1 hónappal később már tizedannyi fájdalmat sem éreztem, de már sírva fakadtam, hogy ezt már nem bírom, belefáradtam.

  Szülés, három óra hossza. A vége felé két fájás közt mondom a szülésznőnek: – Van, aki napokig vajúdik, hogy bírja ki ezt? Mire ő: – Ne gondolja, hogy annak olyan erős fájásai vannak, mint magának… Mondom, akkor maradjunk ennél, és szültem tovább 😀

 19. Idézet tőle: Kleó
  Idézet tőle: Csak

  Ugyanezt választottam volna. 

  Egy műtét után meglepően jól bírtam a fájdalmat, az éjszakai fajdalomcsillapító injekciót már nem kértem. 1 hónappal később már tizedannyi fájdalmat sem éreztem, de már sírva fakadtam, hogy ezt már nem bírom, belefáradtam.

  Szülés, három óra hossza. A vége felé két fájás közt mondom a szülésznőnek: – Van, aki napokig vajúdik, hogy bírja ki ezt? Mire ő: – Ne gondolja, hogy annak olyan erős fájásai vannak, mint magának… Mondom, akkor maradjunk ennél, és szültem tovább 😀

  🙂

 20. Végre enyhül a megvonási tünet. Minden nap kicsivel jobb. 

  Jó lenne tudni, hogy AP terén mit tervez az orvosom. Ha szorongást IS csökkentő AP-t ad, kiválthatja/helyettesítheti a nyugtatót.

  Ha szorongást fokozó, akatíziát okozót, akkor még több nyugtató kell. Felesleges leszokni v csökkenteni.

  Ha nem ad AP-t, akkor passz.

 21. Egész héten a terápiát vártam, ami ma du lett volna.

  Anyu reggel óta megállás nélkül morgott, csesztetett, kötekedett, dühöngött. 2 órán át bírtam hallagatni, majd kimenekültem a parkba. Előtte többször kértem, hogy ezt fejezze be mert nem bírom. Ilyenkor neki kéne gyszer, de nem szedi.

  A parkban sem ülhettem egész nap, nem volt se pénzem, se cigim, aznap még nem ettem, itthoni takarítós ruha volt rajtam, így terápiára se mehettem volna onnan. Csoda hogy abban az állapotban egyáltalán valahogy el tudtam a parkig menni. Ha lassabb vagyok megakadályozza, lefog, bezár, tépo a hajam, megtiltja.

  Amikor már nem bírtam ott, visszajöttem. Bevettem 2 mg nyugtatót és alvásba menekültem. Itt nincs másik szoba, hogy fizikailag távolabb tudjak kerülni. Ha lenne, elvonulnék…

  Már félkómás voltam, mire Anyu bocsánatot kért, elmondta hogy nem velem volt a baja, nem érti miért volt idegbajos, de nem nekem szólt, csak én voltam ott, akin levezethette a dühét.

  Hiába keltem fel 2 óra alvás után, a nyugtatótól imbolyogtam, így elmenni sem tudtam a terápiára. A szemem alig bírtam nyitva tartani.

  Elegem van…és gyűlölöm mert nem tudok mellette normális életet élni.

 22. Ha holnap is ez lesz megpróbálom a Péterfyt. Oda állítólag beutaló nélkül is felveszik az embert krízisállapotban.

  Ez így nem mehet tovább, hogy Anyu bekattan és öngyilkosságon töröm a fejem mert nem tudom elviselni, amit csinál. Gyszerem ehhez nincs elég, de sok nyugtatóval talán tudnék ütőeret vágni.

  A kh is csak rövid távú megoldás, hisz ha kijövök és újra kezdődik a balhézás, újra krízisállapotom lesz.

 23. A megalázásból, elnyomásból, bántalmazásból két kiút van.

  1. halál

  2. elköltözni 

  Útóbbi azért nehéz mert a munkavégzést nehezíti, tanulást elleheteleníti és évek alatt szellemileg, fizikailag és pszichésen is teljesen kimerültem. Sokkal többet dolgoztam, mint szabad lett volna és az üzemorvosnál is csaltam, hogy ne tiltson el a munkától. Nem volt hol pihennem, feltöltődni.

  Úgy érzem, hogy az öngyilkosságon kívül már mindent megpróbáltam, annak érdekében hogy „kilépjek” ebből a helyzetből. 

  Lehet már nem is a kh-val kellene próbálkoznom, bántalmazásra nincs gyszer, azt semmi nem teszi elviselhetővé. Meg kéne próbálnom….hátja sikerül.

 24. Régen az volt a tervem (ha előbb hal meg nálam), hogy kiásom a sírból és agyonrúgdosom a sok bántalmazásért.

  Ha én halok meg előbb, búcsúüzenetben leírom, hogy gyűlöltem és nem tudok vele élni. A bűntudatkeltéssel állnék bosszút, amiért annyiszor bántott és lehetetlenné tette, hogy normális életem legyen.

   

 25. Nem igazan lehet rola leszokni es ahogy olvaslak, Neked MOST plane nem is kellene eroltetni a leszokast. Ahogy Kleo is irta, jobb bevenni, mint nem bevenni es szarul lenni. En mar csak azt nem ertem, hogy itt 0.5-1mg- rol van szo (lehet hogy csak elkerulte a figyelmem) de szamomra az se derul ki h xanax v rivotril.. Namarmost en 4-8mg kozt szedtem az elmult egy evben rivotrilt. Az aterem a 4-5mg-nel (jelenlegi) teljesen „ki van bekulve” velem, meg meg is dicsert ugymond. Persze mas gyszert is kapok de azt Te is masra kapod – ha kapod, azt se ertem miert kellene varnod szeptemberig az AP-ra ha kell, megvan a diagod, kortortenet stb? Tehat? Azok alapjan amit irsz, most igazan ne ezen porogj, hogy 0.5 mg benzot bevegyel-e. Nem is egeszen ertem. 

 26. Napi 1×0,5 mg Frontint kapok. Ezt estére kaptam + azt az instrukciót, hogy ha tudom felezzem v hagyjam ki, legjobb lenne teljesen elhagyni. 

  Az új orvosom 2 hónap szabira megy, leterhelt, AP beállításhoz idő kell, ezért várna vele. Addig kellene más kivizsgálás is mert más betegségem is van, azt ronthatja a gyszer. Addigra igyekszek friss vizsgálati eredményeket vinni, az utolsó 3 hónapos, azt túl réginek találta az orvosom. (A Frontint emiatt IS hagyatná el)

  Korábban megszívtam az AP-val mert nem hatott halura, de annyira szedált h dolgozni sem tudtam és emiatt IS sok balhé volt itthon mert eltartani nem tudnak és a másikat is adósságba rántom. Később leállították, újra tudtam dolgozni (a tünet nem zavart) és ez sokat segített. A gondot az okozta, hogy kellett a pénz és emiatt sokáig másodállásom is volt.

  Ráadásul a mostaninánal labilisabb lettem AP-val, közönyt okozott. Épp a visszatartó erők szűntek meg, nem érdekelt a heg, nem érdekelt h veszélyes túladagolni stb. Ehhez jött h sokat voltam basztatva mert átalszom vele a napot. 

  Otthon 2 fő oka van ha csesztetnek.

  1. ha valaki/valami mással van baja: de rajtam csapódik le

  2. ha betegség vagy mellékhatás miatt nem vagyok tevékeny. 

  A megoldást a költözés jelentené (de ehhez még idő kell), épp ebben akadályozhat az AP, ha nem tudok vele dolgozni és addig is fokozhatja a labilitást.

  A betegségem (skizó v skizoaffektív) nem a szokott módon zajlik, 5 éve nem szedek AP-t, nem estem vissza (mármint a halus dolgokba), emiatt IS kérdéses, hogy érdemes-e kezelni. 

  Folyamatos halálvágyat a kimerültség és a súlyosabb depresszió szokott okozni. Most egyik sincs. Erre pihenést szoktak javasolni (szabi v táppénz)

  Amint enyhült a megvonási tünet, tevékeny voltam, vásároltam pár nyári ruhát, főztem, nagytakarításba kezdtem, kimozdulós programot terveztem, hajat festettem stb. Vidám voltam, csak kicsit fáradékony. Mély depresszióval felkelni sem tudok.

  Krízisállapotot a balhézása, folyamatos csesztetése és a bántalmazás (utóbbi ritka) vált ki. Ezzel nem tudnak mit kezdeni…Gyszerrel sem volt jobb és egyelőre terápia sem oldotta ezt meg.

  Más szitukban sokkal jobban bírom a basztatást, max ingerlékeny vagyok vagy panaszkodok. Mhelyen sosem volt ilyen miatt krízisállapotom. Ha nagyon felhúztak lementem cigizni és kávézni. Veszekedés sem volt jellemző rám, inkább a konfliktuskerülés.

  Terappal megbeszéltem, hogy 4 napig (addig van még Anyu szabin) este helyett reggel szedem a gyszert. Ő ugyan nem orvos, de szerinte nem lesz ebből baj.

  Már olyan is volt, h minden gyszert leállítottak. 1x túladagolás miatt (2 AD-t + nyugtatót). Nem fokozatosan, egyszerre mind3-at. Depresszióm nem volt, csak hulla fáradtságom mert heti 50-70 órát dolgoztam. Anyu felkúrta az agyam és brutál sok gyszert vettem be.

  Olyan is volt, hogy fokozatosan állították le az AD-t és a nyugtatót. Kb másfél évig semmit nem kaptam, kb 6 hónap alatt könyörögtem vissza a nyugtatót. Az az orvos csak az alkalmankénti szedést engedte.

   

   

 27. Napi 1×0,5 frontint el lehet hagyni szerintem ugy ahogy irtad pont, csokkentve. Nem veszelyes. En nem pont most hagynam el, az alapjan amit es ahogy irsz de ez szvsz nem vagyok ater. A frontin viszont nem rivotril, a 0,5 estere meg nem mennyiseg, hogy ezen aggodj.
  Tegnapi Peterfy-s tervvel mi lett? 

  Na most akkor skizofrenia vagy skizoaffektiv? Megis akkor mi a diagnozisod? Nekem sokkal inkabb borderline-nak tunsz, de ez aztan mar abszolut subjective meglatas meg kozom sincs sok hozza. 
  Ez sehogy se jon ossze nekem viszont: „Már olyan is volt, h minden gyszert leállítottak. 1x túladagolás miatt (2 AD-t + nyugtatót). Nem fokozatosan, egyszerre mind3-at. Depresszióm nem volt, csak hulla fáradtságom mert heti 50-70 órát dolgoztam. Anyu felkúrta az agyam és brutál sok gyszert vettem be. Olyan is volt, hogy fokozatosan állították le az AD-t és a nyugtatót. Kb másfél évig semmit nem kaptam, kb 6 hónap alatt könyörögtem vissza a nyugtatót. Az az orvos csak az alkalmankénti szedést engedte.”
   

  Lehet hogy csak en nem tudom ezt hova tenni? En nem cseszegetni akarok senkit sem megbantani, szivesen befogom, de nekem ez az egesz tul sok reszeben kerdeses. De lehet hogy ez az en bajom es lehet hogy az „egyeb betegseged” miatt nehez a gyogyszerelesed es akkor ezert fura a tortenet. Bocsanat, ha van miert kernem es befogtam!

  Vagy az orvos/orvosok nagyon furak nekem ebben a storyban.. Teljesen ellentetesek a leirtak az en tapasztalataimmal, altalam latott dolgokkal. Ugy mint, ha xy dolog tortenik arra xy az orvosi reakcio vagy a betegseg zajlasa es akar a gyogyszereles, egyebek kapcsan… 

  Tobbiek???

 28. Kb 7 eve Thalassában skizót diagoltak, hisz már 2 eve téveszmém volt, megállás nélkül hallottam hangot és vizuális (szellem) halum is volt (csak 1x), illetve emlékezethallucináció. Erre 800 mg Seroquel XR-t kaptam. Rövid ideig 2 mg Ripedont is kaptam mellé, de az akusztikus halu nem csökkent (folyamatosan hallottam, de kevésbé erőteljesen), így a Ripedont elvették (mivel a 2 együtt sem hatott jobban, mint a Seroquel önmagában) es maradt a 800 mg Seroquel. A téveszme pár hónap alatt elmúlt.

  Kb 1 évvel később a hanghallás spontán csökkent, akkor már csak kb 6 v 700 mg Seroquel XR-t kaptam.

  A spontán halu csökkenés után 6 hónappal dokit váltottam és ő fokozatosan (kb 9-10 hónap alatt) leállította az AP-t. A halu, a csökkentés ellenére még kevesebb lett.

  AD-t kaptam + nyugtatót + altatót. Altatót csak pár hónapig.

  Később ezeket is elvették.  Amikor túladagoltam. (Yarocent + Sertralint + Frontint szedtem ekkor) Kesőbb újra kaptam Yarocent + 0,5 mg Rovotrilt, majd ezt fokozazosan állítottam le.

  Átdiagoltak borderre az AP elhagyása után. Ekkor a skizó v skizóaffektív már remisszióban volt, a fennmaradó minimális halut border eredetűnek vélték. Tévesen. A kórelőzményt nem vették figyelembe. 

  Azóta eltelt pár év. Terápiát kezdtem, a terap viszont vitatta, hogy a halu border eredetű lenne, mivel több mint 2 évig volt téveszmém (azt hittem, hogy valaki gondolatátvitel útján kommunikál velem és azt hallom) es évekig folyamatosan volt akusztikus halum + neha más jellegű is. Nem epizodikusan, stresszhatásra, ahogy bordernél fordul elő. 

  Dokit váltottam, elmentem ahhoz az orvoshoz, aki ott dolgozik, ahol a terap.

  Ő azt mondta, hogy a halu skizó v skizoaffektív (több idő kellene ahhoz h ez kiderüljön, kérdes h a halu es depresszió mennyire mozog együtt, utólag nehéz rekonstruálni hogy mikor hogy voltam), de nem szokványos módon zajlik. Pl az emlékezethallucináció ritka és még sorolhatnám h mi az ami nálam nem tankönyvi módon zajlik. Valszeg ezek miatt tévedtek a diagban. 

  Border is lehet mellette, de a halut NEM az okozza. Az is furán jelenik meg. Párkapcsolatban nincs az a szokásos féltékenység, félelem az elhagyástól, nem hasítok, stabil az énkepem, nem érzek ürességet, célok stabilak, tartósan vagyok munkaképes, terhelhető stb.

  Bántalmazásra (főként ütésre, rúgásra, hajtépes) hiperérzéleny vagyok + falcolás + függőségekre hajlam + nehezen dolgozok fel traumát/sérelmet.

  Halu (akusztikus) már csak ritkán van és rövid ideig, emlékezethalu még ritkábban. Téveszme mióta elmúlt, nem tért vissza. 

  Halu szempontjából teljesen tünetmentes sosem voltam.

  Enyhe szocfób + hol enyhébb, hol súlyosabb depresszióm van. 

  Nem én aggódok, hanem az orvos, amikor a véreredményeimet nézi. Gyszer mellett mindig sokkal rosszabb, gyszermentesen sem jó…

 29. Peterffyben telefonon érdeklődtem, ha nagyon rosszul leszek (újra), akkor bemegyek, ha nem, akkor hétfőn megkérdezem terapot, h mit javasol.

  Rövid távon jó megoldás a kh, de tapasztalatom szerint, amint elkezd Anyu őrjöngeni v megüt, azonnal kiborulok. 

  Eddig minden dokim, lógusom mondta, hogy el kellene erni, hogy Anyu is járjon egyéni v családterápiára illetve le kéne szoknia az ivásról. De elzárkózik, nem akarja. (mert anyu személyiségzavara + italozasa rám is rosszul hat).

  Ki bírja jól ha ütik, rúgják? Senki…egy egészseges embernek ettől nem lesz krízisállapota, de szakamberek szerint mindenki szenvedne Anyu mellett.

  Az utóbbi években, ahova jártam azt nézték, h munkaképesség szempontjából mi a jobb (illetve olyan dokim volt, aki nagyon nagyon nyugtatóellenes). Emiatt minimalizálta a gyszerem, mert így tudtam a legjobban/legtöbbet dolgozni. 

  A hirtelen leállítást nem ő csinálta, hanem ugyanott egy másik orvos (ha nem szedek semmit, nem lesz túladagolás alapon)..akit le is szúrt emiatt, ekkor adtak át neki.

 30. Quetiapine /Seroquel ugyanaz+ 4mg Risperdal (Ripedon ua.)  Nekem hasznal, ha rendszeresen beszedem. Mindenki mas, ez lehetseges, vagy nem sikerult beallitani jol nalad. Milyen AP-t probaltatok meg ezeken kivul? 
  Ha nem szedem be rendesen nekem se hasznal semmi. Akkor en hasznalom a rivot piaval.

  Jah allitolag en is teveszmes vagyok meg az is a baj hogy ezt be se latom. Nekem mindegy. 

  Te mit szeretnel igazabol?

  Volt nekem is hanghallasom es pszichozisom nem egyszer meg nem is ketszer. Nekem hat ra a gyogyszer amikor beallitjak es beszedem. Meg nyilvan korhazi kezeles szukseges. Te adtal eleg idot a korhaz(ak)nak? Nem lehet hogy keveset voltal egy egy helyen egyszerre? Csak talalgatok.

  Amugy nem minden border egyforma sot! Szerintem itt az oldalon sok border van, sokan jobbakat tudnanak Neked ezekre irni, mint en.

  Nekem ebbol az valt vilagossa, vegulis ha kihamozom a mondandodbol, hogy jelenleg nincs skizofrenia diagnozisod es border van. Most eltekintve a tobbi bonyolito korulmenytol, de ez a helytallo jelen allapot tehat. Es pszichoterapiara jarsz. Es jelenleg kizarolag 0.5mg frontint irnak fel. Korrekt?

  Nekem gyogyszereim sose vettek el drasztikusan, ongyilkossagi kiserlet utan sem, csak tobb kontroll, kisebb mennyisegek a receptekre, tobb elovigyazatossag ater reszerol stb..

  Sose diagoltak „at”. Adtak uj diagnozisokat a meglevo melle es a sorrendet csereltek. 

  Ezeket talaltam meg furanak.

  Minden esetre: jobbulast!

   

   

 31.  

  Fordítva!!!

  Az BIZTOS h a halu skizó v skizoffektív eredetű. Kérdes csak az, hogy melyik. Azt KIZÁRTÁK h a halut a border okozza.

  Borderre terap mondta h a határán állok v enyhe (mert csak Anyu hozza elő a krízisallapotot, amikor nem vele laktam nem voltak borderes tüneteim) + a borderesek mellett van a skizó v skizoaffektív. 

  Thalassában 5 hónapot voltam. Abilifyt 16 napig kaptam mert akatíziát és légszomjat okozott. Olanzapint 5 nap után állították le (szétcsapott). 

  Seroquelt fokozatosan emelgették, míg a max adagot elérték. Utána adták 2 hetig a Ripedont (a Seroquel mellé) Thalassa után még kb 1 évig szedtem a Seroquelt nagy adagban, de 6 v 700 mg-ra csökkentették a mellékhatása miatt. (már nem emlékszek pontosan). 

  1,5 év alatt (5 hónap Thalassa + ambulánsan kb 1 ev) 1 nap sem maradt ki, az előírtnál sem szedtem kevesebbet. Később, lassan, fokozatosan csökkentették. Az elhagyásnál az utolsó 100 mg kh felügyelet mellett történt, hogy ha visszaesek, azonnal vissza tudják adni.

  Thalassa után kb 8 hónapig külföldön laktam. (ambulánsan kezeltek) Ott stabil voltam végig, de a gyszer mellékhatásától alig tudtam dolgozni. Heti max 1-3 napot, de totál be voltam lassulva, átaludtam az életem. (télen ott kevesebb a munka és nem heti fix óraszámom volt, hanem a közvetítő hívott, igénye szerint). 

  A külföldi élet után pár hónappal kezdett csökkenni a halu. Nem a gyszertől, hisz nem emeltek rajta.

  A visszaeséstől félek, az akusztikus halu nem zavar (kevés és megszoktam), az emlékezethalu zavar, de az ritkábban van. Gyszer mellett az nem volt, csak az akusztikus halu.

  Attól is félek, hogy rossz véreredmény miatt (megint elszállnak az értékek) hirtelen v gyorsan kell elhagyni az AP-t. Nem bírnám.

  A legfontosabb az, hogy tudjak dolgozni, tanulni. Ha nincs olyan AP, ami mellett megy, akkor inkább nem szedném. Ha nem hat, akkor sem.

  A mellékhatás jobban zavart, mint a tünet.

  Ha van olyan, aminek kevesebb a mellékhatása és hat, akkor szedném, ha nem rontja nagyon a véreredményemet.

  Amikor még nem kezeltek (2 éve haluztam mire orvoshoz kerültem), jobb volt a munkaképességem, mint AP-val. Az elhagyása után is. 

  Nyugtatót, kis adagban továbbra is szeretném szedni.

 32. Minden esetre a memoriad nagyon jo! Ennek orulj. Vicc nelkul! Bocs en nem tudok neha szoveget ertelmezni neha hallott szoveget sem most olvasom de mar nem megy, tovabbra is varom hatha mas is hozza szol majd nekem homaly. De ez az en bajom es most el is faradtam mara. 

 33. A diagnózisok mesterséges, ember alkotta találmányok.

  Nehéz az egészséges és beteg illetve a normál és személyiségzavar határát meghúzni, illetve egyes betegségeket elkülöníteni egymástól. 

  Ráadásul sok a nem tiszta kórkép, amit nehéz valamilyen kategóriába egyértelműen besorolni.

  Az enyém sem tiszta kórkép, nem tipikus/tankönyvi eset vagyok. A skizó/skizoaffektív és a border SEM szokványos módon, tünetekben nyilvánul meg. 

  A borderes tüneteimet Anyu erősen provokálja, kérdéses h normál környezetben ebből mennyi jönne elő. Az is lehet, hogy maradnának ugyan borderes vonások, de ahhoz nem elegendő, hogy a border diagot adni lehessen. 

  Skizó + depresszió és skizoaffektív zavar depressziós altípusa között nehéz határt húzni. Főként utólag nehézkes, mert a hosszmetszeti kép (kórlefolyás) alapján lehet elkülöníteni egymástól és 7-8 évre visszamenőleg nehéz „rekonstruálni”, hogy a pszichotikus tünetek illetve a depresszió mennyire mozogtak együtt vagy épp egymástól függetlenül voltak jelen, a depresszió mennyire volt súlyos illetve gyszer hatására melyik és mennyire enyhült vagy épp nem enyhült. 

  A skizofrénia sem egységes kórkép, ritkán (kb a betegek 5-10 %-a) csak egyetlen epizódja (shub) van majd ezt teljes vagy részleges remisszió követi, azaz vannak még tünetek, de jóval kevesebb, mint az akut szakaszban. Nekem eddig 1 epizód volt, majd jelentősen csökkentek a tünetek és gyszer nélkül sem estem vissza 5 éve.

  Az is lehet, hogy ezt a továbbiakban sem feltétlen kell/érdemes gyszerrel kezelni, lehet elég akkor foglalkozni vele, ha fellángolnak a tünetek. 

  A pszichotikus tüneteket a terápia miatt érdemes valahova sorolni, illetve eldönteni h border v skizó/skizoaffektív eredetű-e. A border és a skizó/skizoaffektív zavar gyszeres kezelése és terápiája is más. 

  Emiatt is szorgalmazta a terapom, hogy váltsak orvost és pontosítsák a diagom, mert neki a kezdetektől fogva erősen gyanús volt, h a halum nem borderes és kissé aggasztotta az is, hogy nem kapok rá gyszert.

  A nem személyisegzavar eredetű halut terápiával nem lehet kezelni/megszűntetni, legfeljebb a tünetekkel való együttéléssel lehet terápiában foglalkozni. Abban is bizonytalan volt (legalábbis látszólag), hogy terápiával mennyire lehet/érdemes mélyre menni, mennyire lehet terhelni. 

 34. Kh kilőve.

  Úgy döntöttem, hogy helyettesként vállalok munkát. (ahol régebben dolgoztam másodállásban). Jeleztem ma az igényem erre, feltételezvén h nyáron mennek majd szabira és ilyenkor jól jöhet egy plusz ember.

  2×1 hétre máris hívtak és lehet még hívnak máskorra is. (pontosabban 1 hét már le volt fixálva, de így hogy szóltam, hívtak jövő hétre is). Így agyon sem leszek terhelve, jut időm tanulni is. 

  A kimerültség szerencsére kezd elmúlni.

 35. Hétfőn voltam terapnál.

  Anyura továbbra sincs ötlete. (hosszabb távon is csak a költözés). Annyit mondott, hogy nehéz tervezni mellette, hisz nem lehet tudni, hogy mikor milyen állapotban van. 

  Szerencsére már nincs szabin, keveset van itthon. 

 36. Elképzelésem sincs, h mikor érdemes csökkenteni a nyugtatót. Hetekig be vagyok táblázva hétköznapra napi pár órás (3-4) munkákra, illetve lesz olyan hét is, ahol teljes munkaidőben megyek. Lehet lesz egy 60 órás hetem is. 

  (ezen a helyen helyettesítést vállalok, úgy látszik sokan mennének szabira…)

  Szervezés alatt áll (még bizonytalan) egy másik (alkalmi) munka is. Ez csak heti 2×6 óra, júlisban 1 hétvége (péntek + szombat), augusztusban valszeg minden héten.

  Egy szabad hetem van, de akkor szájsebészeti projektem van, ahhoz extra adag is kell, mert húzásfóbiás vagyok (bölcsesség fog). 

  Felezésen agyalok. Kezdésnek minden másnap. Hátha az menne. 

  Valamennyit muszáj visszábbvennem mert nagyon ki lett számolva a gyszerem. Volt olyan nap, amikor a javasoltnál több kellett, ezt behozni kihagyással tudom (könnyebb napokon).

Írj megjegyzést