Inszomnia

Gondolkodtam, hova írjam, mert az utóbbi időben már harmadik helyen kerül említésre… Egyszerűen nem értem, hogy elalvásra/átalvásra miért olyan gyógyszerekkel próbálkoztok, amiknek a mellékhatása az altatás. A benzók nyugtatók, az AP-k – hát AP-k. Vannak speciálisan erre kifejlesztett gyógyszerek, az altatók. Dormicum, Stillnox, Zopidem stb., persze hozzájuk lehet szokni, mint ahogy pl. a benzókhoz is… De legalább célirányosan hatnak, nem mellékhatásképpen, amikor is a fő hatást is okozzák.

Szerző:

Belépett: 2 nap

Kleó

Blog kommentek: 14835Blog bejegyzések: 69Regisztráció: 29-12-2012

53 gondolat erről: “Inszomnia”

 1. Meg ki lehet „sírni” egy alvásvizsgálatot, amelynek során kiderül, tulajdonképpen mi is a gond, aztán lehet célirányosan kezelni. Előfordulhat, hogy pusztán valamilyen relaxációs technika elsajátítása is segít. Nekem pl. az autogén tréning erre jó – igaz, csak erre.

 2. Idézet tőle: Kleó

  Meg ki lehet „sírni” egy alvásvizsgálatot, amelynek során kiderül, tulajdonképpen mi is a gond, aztán lehet célirányosan kezelni. Előfordulhat, hogy pusztán valamilyen relaxációs technika elsajátítása is segít. Nekem pl. az autogén tréning erre jó – igaz, csak erre.

  Az alvásvizsgálaton ugye nem vehetem be a zolpidememet, szóval egész éjjel fent vagyok, fejemen drótok, abszolut nem a megszokott körülmények. Én ezért nem hiszek ebben, hogy reális dolgot mutatna.

 3. Szia!
  Nekem egyszerűen nem megy magában az altató. Mindig adok egy esélyt, aztán órákig vergődöm.
  Ezt egy farmakológus biztos meg tudná mondani, miért van így. Gondolom az évek alatt szedett sokféle gyógyszer agyra gyakorolt maradandó „jó” hatása is benne van.
  Szokták mondani, el kell napközben fáradni.
  Na, ha én napközben kapálok, fát vágok, attól csak felpörgök még jobban. Több napon keresztül is csináltam már, hogy ne érje szó a ház elejét.
  A relaxáció meg azért nem megy, mert előhozza a kontroll-kényszeremet és még jobban felidegesítem magam attól, hogy ez most akkor egy „kis halál”, jajj….
  Ördögi kör, k*va csapda ez az egész sz*r.

 4. Az autogén tréninget és a meditációt emiatt IS (más miatt is) kezdtem el. 

  Nálam a zaj mellett szerintem szorongás okozza a gondot. A rémálmokat is félelem és/vagy dühös állapot okozza. 

  Vannak olyan helyzetek, amikhez mindenképpen kell a nyugtató. Pl vizsga, foghúzás, állásinterjú, új mhelyen az első időszak és olyan helyzetek is, amihez nem kell mindenképpen, de jól jön. Amíg megoldható volt, egyféle gyszert kaptam. Nyáron a lábam és a hátam is nagyon fájt (fizikai munkától), fájdalomcsillapítótól sem múlt el. Nyugtatón nem akart sokat emelni az orvos, adott inkább mellé altatót. Így már kétféle függőséget okozó gyszert szedtem.

  Sajnos mind2-nél ugyanazt tapasztaltam, rendszeres szedés esetén csökken a hatása. Altatóra azt mondta az orvosom, hogy azt már nem lehet emelni.

  Az éjszakai rémálmok után reggel ugyanilyan rémült vagyok, erre is a nyugtató a jobb. Ha egyáltalán akarok ezzel vmit kezdeni.

  AD alvászavarra nem hatott. Kivéve a Mirtazapin. Ezzel az volt a gond, hogy az alvásigényemet nagyon megnövelte, másnap délig álmosított. Hiába aludtam többet, a végeredmény ugyanaz volt.

  AP-t elalvási gondokra sosem szedtem, nem is szeretnék. 

 5. Az AT-nél eleinte nekem is nehezen ment. Meditációnál ez nem feladat. Most 30 perces testpásztázást gyakorlok, az elkalandozó gondolatokat tanuljuk visszaterelni. Nekem ez AT-nél, meditációnál is nehèz. 

  AT-nél hatás, meditációnál mellékhatás a nyugalom. A cikázó, rohanó gondolataimat mind2 lelassítja.

  Az MBCT depresszióra ill visszaesés megelőzésre is jó. A negatív gondolatokkal is fogunk foglalkozni..

 6. Nagyon irigylek mindenkit, akinek ez sikerül (relax, AT stb.).
  És drukkolok neked Csillag.
  És Kleónak is kívánom, hogy legyen valami ilyen úton-módon egy nagy áttörés.
  Régen volt olyan, hogy iszonyú görcsös fejfájást sikerült magamból kilazítani.
  Kábé 21 voltam.
  El sem hiszem, hogy az is én lehettem. 🙁

 7. Valszeg nem mindenkinek hat egyformán ill van akinek nem segít.

  Sokaknak a sport, mozgás segít, nekem az semmilyen pluszt nem ad. 

  AT és a meditáció eredményeképpen nyugisabb, békésebb lesz a hangulatom, lassabban veszem a levegőt stb. A vegetatív idegrendszeri túlműködést mérsékli. Nem csak a gyakorlat alatt és közvetlenül utána, egész napos már a hatása. (kb 3 hét majdnem mindennapos gyakorlás után). 

  Gyerekkoromban a szobámbs húzódva tudtam megnyugodni. Ott többnyire rend és tisztaság volt. Nekem ez is fontos, a rendetlenség, kosz ingerlékennyé tesz. Az egyedüllét is fontos volt ahhoz, h meg tudjak nyugodni és ne az érzelmi vihar uralkodjon felettem. Az ember nem épp akkor válik nyugodttá, amikor valaki épp basztatja.

  Itt nem tudok egy nyugodt zugba elvonulni, folyamatosan ki vagyok téve frusztráló ingereknek. Így nem csoda, h nem vagyok jól. Ráadásul a „bevált” érzelemszabályozó technikám nem működik. A borderes érzések, tünetek itt jöttek elő mert nem elérhető a jól bevált módszerem. Ehelyett kellett vmi más, amivel védekezni tudok ellene. A gyszer segít, de nem jó, hogy „Anyura” is szedem. Most az autogén tréning és a meditáció adta nyugalomban próbálok „elkülönülni”. 

 8. Sokfele tünetem van, ha vmit sikerül megszűntetni vagy csökkenteni, az is lehet, hogy a többivel is könnyebb lesz vmit kezdeni. 

  Az állapotjavulás és a romlás is láncreakció szokott nálam lenni.

  Biztos vagyok benne, hogy a krónikus stressz, szorongás és a dühítő dolgok húznak bele a depresszióba. Valszeg biokémiai oka is van, nem tudom mással magyarázni, h az őszi, téli időszak mélyíti a depressziót, tavasszal v nyár elején oldódik ill. néha mániaszerű állapotba lendülök át.

 9. Idézet tőle: Matiri-new

  Szia!
  Nekem egyszerűen nem megy magában az altató. Mindig adok egy esélyt, aztán órákig vergődöm.
  Ezt egy farmakológus biztos meg tudná mondani, miért van így. Gondolom az évek alatt szedett sokféle gyógyszer agyra gyakorolt maradandó „jó” hatása is benne van.
  Szokták mondani, el kell napközben fáradni.
  Na, ha én napközben kapálok, fát vágok, attól csak felpörgök még jobban. Több napon keresztül is csináltam már, hogy ne érje szó a ház elejét.
  A relaxáció meg azért nem megy, mert előhozza a kontroll-kényszeremet és még jobban felidegesítem magam attól, hogy ez most akkor egy „kis halál”, jajj….
  Ördögi kör, k*va csapda ez az egész sz*r.

  „Kontroll-kényszer” alatt mit értesz?

 10. Amikor nem merem kiengedni a kezemből az irányítást, nem tudok lazítani, mert történni fog valami rossz.
  Amolyan alertness, nem tudom, mi erre a jó mnagyar szó, fokozott éberség, állandó riadókészültség.
  Tudom, gyerekkori hozadék, de sok év pszi-terápia sem szűntette meg (talán fokozta is?!).

 11. Ja, és Kleó, így is két altatót szedek be este, amivel kábé 4 órát alszom egyben, kiütve, de csak a kvetiapinnal együtt. Próbáltam már mindent, hogy ne legyen kv., vagy hogy 1,5 altató, de nem ment.
  Iszonyatosan le akarom tenni a kv.-t angry szétb*sza az életemet…

 12. Nagyon mínuszban lehettem alvással. Éjjel aludtam kb 6-7 órát és felébredtem. Anyu kelt, jött-ment.. Reggel még kb 2 órát aludtam. Anyu is visszaaludt, csend volt. Du elment pár órát dolgozni. Próbáltam meditálni. Elaludtam közben 3x, a harmadiknál arra ébredtem, hogy már nem szól. (mobilról hallgatom). Este arra ébredtem, h hazaért és beszél hozzám. Bosszankodik.

 13. Az a baj, h mèg mindig nagyon fèlek, h a pszichotikus tüneteim fellángolnak az AT-től v a meditációval. Már kb. 7 éve szerettem volna AT-t tanulni, de két helyen is mondták, h a haluk fellángolhatnak tőle. Pár hete egy pszichológus vàlaszol oldalon is kérdeztem, hogy ezt lehet v nem javasolt. Ott is azt írták, h fokozhatja vagy előhozhatja a halut, téveszmét és mutassam meg terapomnak a diagnózisaimról a papírjaimat. Terapom tud a diagos kálváriámról és a tüneteimről is…kérdeztem terapot, h lehet-e ebből gond. Szerinte nem, a szakemberek túlzottan tartanak a pszichotikus tünetektől, ezért nem javasolják.

 14. Idézet tőle: Kleó

  Persze, ha nem hagynak aludni, az más… Min bosszankodott? H aludtál?

  Nem. Vett áramot 10 ezerért. Blokkot kap, azon van a kód és elhagyta a papírt és már kevés az áram. Sztem észre sem vette, h alszok, hazaért és csak mondta-mondta…

  A gondom vegyes. Most alvászavarom is van és zavar is az alvásban. 

 15. Ez lehet hogy nagyon bagatell és ne haragudj, ha az, de magamból indultam ki, hogy nekem megváltás volt a füldugó.
  Lehet, hogy te már rég próbáltad és nem jött be.
  Nekem nagyon bejött és szidtam magam, hogy miért nem tudtam ezt már kitalálni hamarabb, mondjuk az egyetemi koleszban anno. Sokakat zavar, hogy a test hangjai így felerősödnek érzetre, de én megszoktam és jobb, mint a repülő meg a sziréna. Sajnos a horkolás viszont átjön rajta, ezért külön szobában kell aludnom 🙁
  Az az igazi faggyúból készült, nagy százalékban zajzáró dugó a jobb (DM-ben), vagy lehet csináltatni is speciálisat saját fülkagylóra öntve műanyagból, ami a magas frekvenciájú hangokat (pl. óracsörgés) nem zárja ki, de minden mást igen.
  Létezik valami vákuumzárós gumi is, azt nem próbáltam, csak bioboltos oldalon láttam.

 16. Idézet tőle: Kleó

  Lehet, hogy más típusú altató kéne.

  Mennyit kávézol?

  Kipróbáltam azt hiszem minden altatót 🙁 Még ez a legjobb eddig, de van nap, hogy egyáltalán nem hat, ami szintén érdekes (Sanval, ami a Stilnox olcsóbbja).
  Nem kávézom, csak reggel iszom egy gyenge fekete teát. Csokit sem eszem napközben, semmi koffein.
  Az L-karnitinre lett egyszer érzékenységem, de azt pl. ajánlják azoknak, akik nem ihatnak kávét. De ez csak egyszer pörgetett, amúgy nem hatott a depire.
  Régebben kaptam Dormicumot, amikor még „tisztább” volt a szervezetem a kémiai kezeléseket illetően. Annyira nem hatott, hogy ott pislogtam dupla adagtól órákkal később is. Férjem látott ekkora adagtól egy hústorony embert totál kidőlni, én meg vagyok 45 kg…
  Imovane is élénkített, mikor egyszer régen bevettem.
  Aztán később a Zopigen (Imovane barátja) egy ideig bevált.
  Eunoctin pl. szintén nem jó.
  Gerodorm, Lendormin… Mi van még?

 17. Idézet tőle: Matiri-new

  Ez lehet hogy nagyon bagatell és ne haragudj, ha az, de magamból indultam ki, hogy nekem megváltás volt a füldugó.
  Lehet, hogy te már rég próbáltad és nem jött be.
  Nekem nagyon bejött és szidtam magam, hogy miért nem tudtam ezt már kitalálni hamarabb, mondjuk az egyetemi koleszban anno. Sokakat zavar, hogy a test hangjai így felerősödnek érzetre, de én megszoktam és jobb, mint a repülő meg a sziréna. Sajnos a horkolás viszont átjön rajta, ezért külön szobában kell aludnom 🙁
  Az az igazi faggyúból készült, nagy százalékban zajzáró dugó a jobb (DM-ben), vagy lehet csináltatni is speciálisat saját fülkagylóra öntve műanyagból, ami a magas frekvenciájú hangokat (pl. óracsörgés) nem zárja ki, de minden mást igen.
  Létezik valami vákuumzárós gumi is, azt nem próbáltam, csak bioboltos oldalon láttam.

  2 féle gondom volt a dugóval. 

  Az egyik a macska. Ami mittudoménmilyen anyagból készült (gyúrható, formázható) az baromira tetszik a macskának és éjjel nem tudtam a fejemről leszedni, ki akarta pecázni a fülemből. Postaguminak is hasonló szaga van, arra is rá van kattanva, megrágja megeszi

  Próbáltam szivacsosat. Az nem vált be, nem tompította a hangokat

  Vettem egy harmadik fajtát. Az jól lefogta a hangokat, de nem ébredtem fel az ébresztőre így az csak olyankor jó, ha másnap nem kell dolgoznom v reggel vhova időre menni.

  Anyu leszarja ha aludni akarok. Ha dugóval nem hallom, amit mond, hangosabban beszél vagy felráz. Ilyen esetben csak a nagyon szedáló gyszer segít. Felkelt, beszélünk és visszaalszok. Ennyire szedálóssal viszont nem tudok dolgozni és amivel nagyon-nagyon nehezen ébredek, félek itt aludni. Ha újból ránkgyújtja vki a házat, fontos lenne h időben ébredjek (szirénára vagy ha verik az ajtót).

  Egy tűzet gyszer miatt átaludtam, hiába volt sziréna, kopogás. Egy másiknál szerencsére ébren voltam és időben kijutottam.

 18. Hú, hát ez elég keménynek hangzik 🙁 Azt tudtam régről már, hogy anyád ilyen „kedves”…
  A szivacsos tényleg nem jó, az csak munkavédelmi.
  Meg hát igen, a macska is… vicces is meg egyben bosszantó.
  Én asszem amblokk nem tudnék egy kutya vagy macska mellett aludni. A felettem lakó kutyát szerencsére elnyomja a dugasz.
  A múltkor felébredtem az altatós-füldugós kómámból, mikor riasztott a kocsi (vidéken, elég messze állt a háztól), a férjem nem.
  De ez azért nem tűz (jaj!), csak szar lett volna, ha lemerül ott az isten háta mögött.

 19. Idézet tőle: Kiscsillag
  Idézet tőle: Kleó

  Kombóban? Macskagyökér+altató gyszer.

  Már csak kb. 10 szem altatóm van. Altatót Anyu sem tud felíratni. Nyugtatót évi 1-2 üveggel. (100 db-os 0,25-ös Frontint).

   

  Apámnak a háziorvos írja az Imovane-t, hogy lehet, hogy nektek nem írnak fel?

 20. Amikor AP-t szedtem, a fejem melletti pulton klopfolta a húst….akkor örült h nem ébredek erre fel, de rájött h az gáz, h mhelyről reggel hazaküldtek mert csukott szemmel mászkáltam es fehérebb voltam a falnál. Du ájulofélben estem be a kardióshoz. Vérnyomásom alacsony, pulzusom magas volt. Az is hazaküldött és a gyszer leállítását javasolta. 

  Nagy adag AP-vel tudok aludni, dolgozni viszont nem. Ez nekem is gond, neki is.

 21. Idézet tőle: Matiri-new
  Idézet tőle: Kiscsillag
  Idézet tőle: Kleó

  Kombóban? Macskagyökér+altató gyszer.

  Már csak kb. 10 szem altatóm van. Altatót Anyu sem tud felíratni. Nyugtatót évi 1-2 üveggel. (100 db-os 0,25-ös Frontint).

   

  Apámnak a háziorvos írja az Imovane-t, hogy lehet, hogy nektek nem írnak fel?

  A verzió: ha van áterem nem ír fel semmit, menjek hozzá gyszerért.

  B verzió: ha nincs áterem, menjek áterhez. Ter. illetékeshez nem vagyok hajlandó menni, magánba sem akarok. Ott laborkontroll gondok is vannak ill. EESZT-be bekerülne, h gyszert szedek és üzemorvos kérné a papírt átertől. Ha ráírják, h haluzok, simán eltilt munkától. Sajnos max adag gyszer mellett ill 2 AP kombójával is haluztam.

  Anyunak nyugtatót hébe-hóba felírják, ha épp nem jár áterhez. Ha jár, ott kiírják neki idegességre a nyugtatót. Alváspanasza nincs, altatót nem adnak neki. Lehet neki a napi sörözés miatt sem szívesen adnának altatót. 

  Áter laborkontroll ügyben házodokihoz küldött, házidoki mondta h nemrég adott beutalót, ő havonta v 3 havonta nem tud újat adni. Fogász is kérte, azt magámban oldottam meg.

  Magán terap, áter, labor, fogászat, mindfulness pénzben már sok.

 22. Hát, itt valami nagy baj van a rendszerben, hogy a háziorvos nem ad 🙁
  Mondjuk nekem is váltanom kellene, eddig egyszer voltam nála, azt is megbántam.
  Akkor az éppen aktuális vérképem miatt ijedt be, amiről kiderült később, hogy nem annyira szar, de elküldött hematológiára, kórházi főorvoshoz. Nem vittem neki vissza az eredményt.
  A labort a férjemen keresztül oldom meg évente, haveri alapon, az áter meg nagyjából bármit felír a D-vitamon keresztül a Flectorig.

 23. Abban látok némi logikát, hogy ha van áterem, kérjek onnan és ne az legyen h kijátszom, innen is, onnan is szerzek gyszert és a javasoltnál többet vagy mást szedek miközben toxikus oka is volt a májkárosodásomnsk. Áterem ellenezte a nyugtató/altató szedését, neki sem tetszett volna, ha mással íratom fel.

  Most nincs áterem, a halu miatt házidoki nem vállalja, h ő gyszereljen mert a pszichó nyavajákhoz nem ért, így ha gyszerre van szükségem, nem csoda h átert javasol. 

 24. Azt elhiszem, hogy laborkontroll ügyben meg van kötve a keze, de így sem értem, h mit vár, hogyan kezeljen magán áter, ha neki nincs laborkapcsolata. Nem ok nélkül mondja, h labort nézni kell, ha szedek gyszert.

  Fogdoki is kérte a labort az alacsony trombik miatt. Azt mondta, hogy nem vállalja a húzást, csak ha lesz új vizsgálati eredmény és az JÓ. Házidoki: ne húzassam ki. Igaz akkor még nem okozott panaszt, de legutóbb töméscserénél mondta a doki, h gyulladt az a rész.

 25. Idézet tőle: Kiscsillag
  Idézet tőle: Kleó

  Melatonin-készítményt nem próbáltatok?

  Nem mertem mert sokan írták, h durva rémálmot csinált ill egyik fórumon vki halut is írt. 

  Ezt nem tapasztaltam, csak a nagy semmit.
  Viszont a kvetiapin a listavezető nálam rémálmokban. Nem olyan rég megálmodtam, milyen haldokolni.
  Aztán meg azt is, milyen megtébolyodni. Konkrét erős érzésekkel.
  Mindezt egy éjszaka alatt 🙁
  Utána kedves, szép nap jött, el lehet képzelni…

 26. Nyilván az is számít, hogy az ember úgy gondolatilag hogyan áll hozzá az alvási állapotához, szokásaihoz.
  Hány óra, milyen ritmusban, altatóval, anélkül stb. Mit várnék el vagy elégedett vagyok-e avval a mondjuk 6-7 órával két szakaszban.
  Olvastam nem rég John Irvinget, ő is gondolom inszomniás volt, mert két főhőse is az (Homer Wells, Garp).
  Ők jól viselték.
  Homer kiült a tetőre éjszaka csillagokat nézni, Garp meg futott a kertvárosban nagy köröket.
   

 27. Idézet tőle: Kiscsillag

  Azt elhiszem, hogy laborkontroll ügyben meg van kötve a keze, de így sem értem, h mit vár, hogyan kezeljen magán áter, ha neki nincs laborkapcsolata. Nem ok nélkül mondja, h labort nézni kell, ha szedek gyszert.

  Fogdoki is kérte a labort az alacsony trombik miatt. Azt mondta, hogy nem vállalja a húzást, csak ha lesz új vizsgálati eredmény és az JÓ. Házidoki: ne húzassam ki. Igaz akkor még nem okozott panaszt, de legutóbb töméscserénél mondta a doki, h gyulladt az a rész.

  Nekem is anno a labort a Heim Pálban csinálták, ahol a gyerekpszi volt a régi orvosom, aztán ezt vitette el velem házihoz az ottani gyerekgyógyász, mert problémásnak találta.
  Fogorvos, ne is mondd 🙁 Nem merek elmenni, mert félek, hogy rosszul leszek, pedig kéne.
  Egy jó ideje már csak arra játszom, hogy ha már tarthatatlan valami, akkor megyek szakemberhez (nőgyógy is kéne már).
  Tudom, hogy ez nagyon nem jó, önromboló hozzáállás.
  Kivétel az áter, a kötelező havi egy kontrollal. Oda is 1 mg Xanax-szal utazom el.

 28. Laborba senkitől nem tudok beutalót szerezni, de azt a gyökeret mindenképpen ki akarom szedetni a gyulladás miatt. Ezért mentem magán laborba. Ott sem értették, h miért oda megyek, szerintük a házidoki dolga lett volna kivizsgáltatni. 

  Egyszer ez még elmegy, de havonta nem akarom fizetni mert sok más ellátásom is magán. Teraphoz is már csak havi 2x járok, igaz azt mondta, h lehetne még jobban ritkítani, de az nekem kevés. Áterhez már nem járok. 

   

 29. Keserű szájízt sosem éreztem. A Zopigen nekem túl hosszan hat. Stilnoxnál nincs ilyen gondom. 

  Az a baj, hogy az altató hatása sem túl tartós és ez is függőséget okoz. 

  Ha gyszerrel oldon meg az elalvási/átalvási cagy más szorongásos gondom, nem találok egyéb megoldást. Ezzel azt érem el, hogy minden nyavajámra gyszert szeretnék. Falcolással ugyanez a bajom.

 30. Idézet tőle: házikusz

  Gondolom azért nem szívesen szednek az emberek mindennaposan altatót, mert 2 hétnél tovább mindennaposan nem javasolt. Másrészt tök kesetű az emebr szája tőle. Ez a  tapasztalatom, továbbá, másnap reggel mosott sz@r vagyok tőle.

  A Zopigentől tényleg keserű volt a szám, főleg, amikor nem tudtam rögtön lenyelni vagy éppen feleztem. A hatása akkor jó volt, én csak ap.-től voltam mosott szar másnap, mikor direkt alvásra kaptam.
  A Sanval felezve sem keserű. A Xanax viszont néha magakad, na az is elég vacak ízű, de hát sajnos Smartie’s-t nem szedhetek helyette, bárcsak…

Írj megjegyzést