Webes önsegítő alkalmazás bipolárisoknak

Új webes önsegítő program nyújthat hatékony segítséget a bipoláris betegek kezelésében.

A „Living with Bipolar” programot egy randomizált kontrollált kutatás keretein belül, bipoláris betegek segítségével vizsgálták. A betegek nagyobb javulást értek el a pszichológiai és fizikai életminőségük, általános jóllétük és gyógyulásuk tekintetében, mint azok, akik a szokásos kezelést kapták.

A kutatók szerint a kutatás eredménye „nem végleges és további vizsgálatokra szorul”, de hozzáteszik, hogy az ehhez hasonló beavatkozások potenciálisan javíthatják a pszichoterápiákhoz való hozzáférést.

„A webes önsegítő alkalmazásokban megvan a lehetőség arra, hogy költséghatékony módon javítsanak a hozzáférés egyenlőtlenségein.” – tette hozzá Nicholas Todd, kutatás vezetője (a Lancaster University Spectrum Centre for Mental Health Research intézetének munkatársa) és a Journal of Affective Disorders társszerzői.

„Az ilyen beavatkozások éjjel-nappali hozzáférést biztosítanak, és képessé teheti az embereket arra, hogy átvegyék az irányítást a saját állapotuk felett, illetve a meglévő készségek előmozdítását célozzák.”

Todd csoportjába 122 bipoláris zavarral diagnosztizált személy került, akiket véletlenszerűen soroltak be a „Living with Bipolar” programban résztvevők és a szokványos kezelést kapók csoportjába.

A „Living with Bipolar” program egy online interaktív, gyógyulást irányzó, önsegítő beavatkozás, amely szélesebb tekintetben a kognitív viselkedésterápia és a pszichoedukáció elvein alapul. Magában foglal 10 interaktív modult, emellett pedig feladatlapokat, hangulatellenőrző eszközt, rendszeres támogató emaileket, illetve hozzáférést a közös fórumokhoz.

A résztvevők 88-92 százaléka vett részt a teljes, féléves kutatási periódusban. A résztvevők átlagéletkora 43.4 év volt, közülük 72% nő, 70% bipoláris I.-es diagnózissal rendelkező, 76% szedett gyógyszert, és 39% vett igénybe pszichológiai segítségnyújtást korábban.

Habár a kutatás célja nem a program hatékonyságának bizonyítása volt, a hat hónap eredményeinek analízise megmutatta, hogy azok, akik a „Living with Bipolar” programba kerültek, a legtöbb tekintetben többet fejlődtek, mint a kontrollcsoport. Az életminőség, különös tekintettel a fizikai és pszichológiai életminőségre, a gyógyulás, az általános jóllét, az észlelt konfliktusok, a depresszió mértéke és a szociális funkcionálás mind szignifikánsan nagyobb mértékben javultak a program segítségével, mint nélküle.

Érdekes módon a pszichológiai segítség igénybevétele és a gyógyszerhasználat is csökkent a web-alkalmazást használók között, míg a kontrollcsoportban nőtt.

Todd csoportja szerint a kutatás előzetes bizonyíték arra, hogy a web-alapú kezelés a bipoláris zavarban „megvalósítható és potenciálisan hatékony”.

Azt írják: Ez a beavatkozás tényalapú pszichológiai segítséget nyújthat rengeteg bipoláris betegnek, és emellett lehetőséget nyújt a súlyos mentális betegségekkel küzdők lépcsőzetes ellátásának javítására is.

 

Eredeti itt: http://www.medwirenews.com/55/105790/Affective_disorders/Web-based_psychological_self-help_may_aid_bipolar_patients_.html

Az alkalmazás megtalálható: www.livingwithbipolar.co.uk

 

Vélemény, hozzászólás?