Veszteség és mentális zavarok

A Columbia Egyetem új kutatása szerint egy szeretett személy váratlan elvesztése egy sor pszichiátriai rendellenességet, például mániát képes előidézni olyan embereknél is, akik korábban nem szenvedtek mentális betegségekben.Már régebbi eredmények is utaltak a hirtelen gyász és a mánia kialakulása közötti összefüggésre, azonban ez az első olyan kutatás, amelyben ezt a kapcsolatot egy nagy mintán sikerült bizonyítani.

A szeretett személy váratlan elhalálozása megközelítőleg megduplázta az újonnan kialakuló mánia kockázatát a 30+ évesek körében, sőt, néhány csoportban (50-54 évesek, illetve ≥70) a kockázat csaknem ötszörösére nőtt. A 30 évesnél fiatalabbak körében nem volt megfigyelhető hatás.

Az adatokat 27534 résztvevő szolgáltatta. A minta 20-30 százaléka élete legmegrázóbb eseményeként jelölte meg egy általa szeretett személy váratlan elvesztését. Még azoknak is 21.6%-a ezt jelölte meg a legmegrázóbbként, akik 11 vagy ennél több traumatikus életeseményről számoltak be.

„Az eredményeinknek fel kell hívnia a klinikusok figyelmét a mentálisan egészségesek körében a mánia lehetséges kialakulására egy szeretett személy váratlan elhalálozása után, habár figyelemre méltó, hogy az egyének többségénél nem alakult ki semmilyen pszichiátriai rendellenesség.”

A hirtelen veszteség ezen kívül megemelte a depresszió, dysthymia, alkoholizmus, szorongás, pánikbetegség, poszttraumás stressz szindróma, illetve a különböző fóbiák kialakulásának kockázatát is. A legnagyobb növekedést a poszttraumás stressz szindróma mutatta, melynek kialakulási kockázata harmincszorosára nőtt néhány eltérő korcsoportban. Ezen kívül a betegségek kialakulási kockázatának növekedése magasabb volt az idősebb korosztályokban.

„Meglehetősen ritka, hogy egy pszichiátriai betegség idősebb korban jelenik meg először; ezek az adatok azt mutatják, hogy egy pszichiátriai rendellenesség időskorban való kialakulása gyakran együtt jár egy szeretett személy elvesztésével.”  

 

Cikk itt: http://www.medwirenews.com/55/105608/Affective_disorders/Unexpected_death_may_trigger_mania_in_loved_ones.html

Kép: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dc/Widow_Mourning_%281878%29_-_TIMEA.jpg/800px-Widow_Mourning_%281878%29_-_TIMEA.jpg

Vélemény, hozzászólás?