Új agystimuláns kezelés affektív zavaros betegeknek

Gyors javulást hozhatnak a depressziósok számára azok a kezelések, melyek az agy hangulatot, motivációt és dopamin szintjét szabályozó területeit stimulálják, habár a kockázatok esetenként meghaladhatják az előnyöket.

Egy bizonyos fajta kezelés bíztató eredményeket mutat olyan betegeknél, akik motiválatlanságtól, depressziótól vagy bipoláris zavartól szenvednek. A McLean Hospital kutatási eredményei szerint ez az magas frekvenciájú gyenge mágneses stimulációként (LFMS) ismert kezelés azonnali és jelentős hangulati javulást eredményez. 

Egy másik ilyen típusú kezelés a mély-agyi stimuláció (DBS), melyet a Parkinson-kór és a depresszió kezelésére egyaránt használnak. Ennek során az agy hangulatot, dopamin- és szerotoninszintet, illetve motivációt szabályozó részeibe műtéti úton kis elektródákat helyeznek, amiket a mellkasba ültetett stimulátorral aktiválnak. Ezáltal a DBS képes megváltoztatni az abnormális agyi aktivitást, és így kezelni a Parkinson-kórt, a Meige-szindrómát, illetve a dystoniát. Minthogy a kezelés nem kifejezetten elterjedt és a hatékonyságát vizsgáló kutatások eltérő eredményeket mutattak, a legelterjedtebb gyógyszeres kezelés és kognitív viselkedésterápia mellett a DBS továbbra is alternatív kezelési formát jelent a depresszió tekintetében.

Az LFMS azonban „minden jelenlegi kezeléstől eltér” – állítja Michael Rohan, a McLean Hospital agykutatási központjának fizikusa és a Harvard előadója. „Olyan mágneses erőteret használ, melyben az áramerősség csak töredéke, azonban magasabb frekvenciájú, mint a TMS (transzcraniális mágneses stimuláció) által használt elektromágneses mezőnél.” Más szavakkal, az LFMS hatása jóval korábban észlelhető, mint a DBS-nél vagy a szokásos antidepresszáns gyógyszereknél, melyeknél gyakran hat hétbe telik a hatás felépülése. Továbbá ennél nem állnak fenn az agyműtéttel járó kockázatok, mivel külső elektromágneses stimulációt alkalmaz.

Rohan több mint egy évtizede tanulmányozza az LFMS hatásait, és már a kezdetektől fogva azt gondolja, áttörést jelenthet a depresszió kezelésében. A legfrissebb tanulmányában csapatával 63 18-65 év közötti major depresszióval vagy bipoláris zavarral diagnosztizált egyént vizsgált. 34 résztvevő LFMS kezelést kapott, míg a maradék 29 placebo csoport volt. A résztvevőknek értékelniük kellett a hangulatukat a kezelés előtt és után. A kutatók azt találták, hogy az LFMS csoportban már egy 20 perces kezelés után lényeges hangulati javulás mutatkozott. „Habár ennél nagyobb kutatásokra is szükség van, azt gondoljuk, az LFMS erőteljes, a depressziót gyorsan kezelő eszköz lehet, akár önmagában vagy gyógyszeres kezeléssel kombinálva.”

Az elképzelés a DBS mögött az, hogy a depressziós betegek kezelhetőek anélkül, hogy gyógyszereket kelljen szedniük. De néhány mellékhatás és potenciális kockázat, mint például a beültetett stimulátor által okozott fertőzés vagy bőrirritáció, a bekapcsolt eszköz által okozott zsibbadás vagy egyéb furcsa érzések, vagy a műtéti kockázat, felülírhatják a kezelés előnyeit.

Ezen felül, a DBS kezelés a műtét után körülbelül hat hónap alatt építi ki hatását a UCLA idegsebészeti osztálya szerint. Emiatt a DBS valószínűleg csak egy nagyon speciális réteg számára a legmegfelelőbb kezelés, például a Parkinson-kórban szenvedők közül, a DBS kezelést követően, több mint 70 százalék jelentős javulást érzékelt a motoros készségei terén.

Emiatt tűnik az LFMS annyira ígéretesnek. Egy nagyon gyors kezelés, aminek nincs annyi mellékhatása és kockázata, mint a DBS-nek, habár a kutatók még mindig nem egészen tudják, hogy milyen hosszú távú kockázatok rejlenek az LFMS kezelésben.

Eredeti cikk: http://www.medicaldaily.com/curing-depression-new-treatment-low-field-magnetic-stimulation-shows-instant-results-it-296226 

Vélemény, hozzászólás?