Telefonos alkalmazás bipolárisoknak a hangulatváltozások monitorozására

A Michigani Egyetem által fejlesztett új okostelefonos alkalmazás a bipoláris és egyéb hangulati zavarokkal küzdő betegek számára lehetővé teheti, hogy lényegesen hamarabb észrevegyék a hangulatváltozásaikat. Az alkalmazás mindennapi telefonhívások közben monitorozza felhasználója hangját és annak finom változásait, ezáltal képes már korán kimutatni a hangulati változásokat.

A projekt jelenleg még tesztelés alatt áll, tehát még nem elérhető a nyilvánosság számára, de az eddigi eredmények az alkalmazás hatékonyságát támasztják alá.

Az alkalmazást PRIORI-nak nevezték el, mert azt remélik, hogy olyan biomarkerként fog működni, amely segít priorizálni a bipoláris betegeket, hogy ezáltal hamarabb juthassanak segítséghez azok, akiknek sürgősen van rá szükségük, főként azokban a térségekben, ahol hiányosak a mentális egészségügyi szolgáltatások.

„Ennek a kísérleti kutatásnak az eredményei egyértelműen bizonyítják, hogy képesek vagyunk észlelni a hangulat változásait egyszerű telefonhívások alapján, kizárólag a beszéd széleskörű elemzésén keresztül, így nem sértve e beszélgetések adatvédelmét. Minél több adatot gyűjtünk, annál jobbá válik a modell és egyre közelebb kerül a végső célunkhoz, hogy az alkalmazás képes legyen előre jelezni a hangulatváltozásokat.” – tette hozzá Zahi Karam, a projekt egyik kutatója.

Az alkalmazás automatikusan monitoroz minden telefonbeszélgetést, ezeket a program a beszéd közben jelentkező hangok és csendek széleskörű jellemzői alapján elemzi. Természetesen ezeknek a telefonbeszélgetéseknek csak a felhasználóhoz tartozó részét rögzíti és azokat is kódolt formában. A kutatók tehát kizárólag a program által létrehozott eredményeket láthatják, így nem sérülnek a betegek adatvédelmi jogai.

Mivel más mentális rendellenességek kapcsán is megfigyelhetőek a beszédhang változásai, ez a technológia hasznos lehet bármilyen betegségnél a skizofréniától a poszttraumás stressz szindrómán keresztül a Parkinson-kórig.

 

 

Eredeti cikk itt: http://psychcentral.com/news/2014/05/09/smartphone-app-for-bipolar-detects-early-mood-changes/69628.html

Vélemény, hozzászólás?