TDCS — új eszköz depresszió ellen

Kedves Közösség és látogatók!

Az elmúlt hónapban kezdtem tesztelni egy úgynevezett transcranial direct current készüléket, amely 2mA árammal stimulál egyes választott agyi területeket. A készüléket depresszión kívül figyelemzavarban, továbbá migrénre, nikotin-éhség csillapítására is használják.

Ez a technológia nagyon új — hiába van számtalan kísérlet és nagyon komoly tudományos kutatás, sok idő még, míg bevett gyógymód lesz belőle.

NEM ECT: az ECT célja, hogy sokkoljon, és sokkal nagyobb áramerősséget, valamint feszültséget használ. A tdcs csak enyhén stimulálja az agykérek adott területén neuronjait, például azokat, amelyek a figyelemért vagy az éberségért felelősek.

Közelebb áll a közkeletű TENS készülékekhez, amelyeket izomfájdalomra, merevségre, fájdalomcsillapításra használnak, de kifejezetten az agyra van optimalizálva. (Ne tegyél TENS készüléket a fejedre, mert kisül a szemed és skalp lesz a fejbőrödből!)

Abban a reményben írok, hogy van még rajtam kívül ember az országban, aki szerzett tapasztalatot ezzel vagy a rokon technológiákkal — a tms-nek (elektromágneses stimulátornak) például van depresszióra, szorongásra fejlesztett változata, de ezt jelenleg — tudomásom szerint — csak erre specializált rendelőben lehet alkalmazni.

Ha van köztetek ilyen, vagy aki hallott már erről, kérlek, írjatok kommentben ennek a hírnek az aljára.

eszter

1 gondolat erről: “TDCS — új eszköz depresszió ellen”

Vélemény, hozzászólás?