Szociális fóbia

Ha az ember időnként ideges és félénken viselkedik, az teljesen normális és egészéges. Ha azonban túlságosan zavarban van, és a szociális szorongásos zavar tüneteit mutatja (idegesség, izzadó tenyér, szívdobogás és émelygő gyomor), akkor előfordulhat, hogy szociális fóbiában szenved, és kezelésre van szüksége. A szociális fóbia terápiája lehet gyógyszeres vagy vislekedéses, a legjobb eredményt a kettő kombinációjával lehet elérni.

Kutatások szerint a szociális fóbia extrém idegességgel kezdődik,amely aztán megnehezíti a szemkontaktus felvételét, a könnyed társalgást és végül a másokkal való találkozást. Egy másik kutatásban azt találták, hogy egyéb egészségügyi problémák, testi panaszok tehetők felelőssé a pszichés problémák jelentős részéért, és ez érvényes a szociális fóbiára is.

Újabb vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az oxitocin hormon segítségével enyhíthetők a tünetek. Jó eredményeket értek el az új típusú antidepresszánsok használatával, valamint kognitív viselkedés terápiával is.

A teljes cikk itt olvasható (angolul).

Vélemény, hozzászólás?