Skizofrénia és terhességi komplikációk

Új kutatás szerint a skizofrén nők körében kétszer annyi preeclampsiás megbetegedés (általában a terhesség 20. hete körül jelentkező magas vérnyomás, fehérjevizelés) és koraszülés figyelhető meg, mint azoknál, akik nem szenvednek a betegségtől.

A kutatók 2002 és 2011 között, a 15-49 korosztályban lezajlott szüléseket vizsgálták Ontarioban. A tanulmány elsőként hívja fel a figyelmet a vérrögök kialakulásának megnövekedett kockázatára a skizofrén anyáknál, illetve a csecsemők abnormálisan kis/nagy születési súlyára, az újszülött halandóság magasabb arányára.

A terhességet megelőzően a skizofrén nők körében csaknem háromszor nagyobb arányban mutattak ki cukorbetegséget (3.9% vs. 1.2%), krónikus magas vérnyomást (3.7% vs. 1.9%), illetve vénás tromboembóliát (1.7% vs. 0.5%).

A nem-skizofrén populációhoz viszonyítva, a terhesség során magasabb arányban fordult elő placenta leválás és szeptikus sokk, emiatt a császármetszések száma is hasonlóan nőtt. A kutatás eredményei szerint a skizofrén anyák körében ötször magasabb a szülés utáni egy éven belüli elhalálozás kockázata.

Az eredeti cikket itt olvashatjátok angolul:
http://psychcentral.com/news/2014/02/04/schizophrenia-hikes-risk-of-complicated-pregnancy/65429.html

Vélemény, hozzászólás?