Gyermekkorban kialakuló bipoláris zavar

A pszichológusok egy része tart attól, hogy mentális betegnek címkézzen embereket, helyette azzal érvel, hogy ezek a problémák egy kontinuum mentén helyezkednek el. Eközben egy prominens pszichiáter éppen arra törekszik, hogy a gyermekkorban kialakuló bipoláris zavar (The Bipolar Child, 2007) diagnózisával bővítse a kört.

Az Albert Einstein College of Medicine kutatója és a Juvenile Bipolar Research Foundation vezetője, Demitri Papolos írt egy könyvet azokról a gyerekekről, akik meglátása szerint a bipoláris zavar egy altípusától szenvednek, amit ő „sérüléstől való félelem” profilnak nevez. Miközben a szakma megvitatja, hogy bekerüljön-e a bipoláris zavar a gyermekgyógyászati diagnózisok közé, Papolos több olyan kutatásra mutat rá, amelyek arra utalnak, hogy több száz gyermek szenvedhet ettől a betegségtől, melyet alvászavarok, rendszeres rémálmok, a viselkedési korlátokra adott szélsőséges reakciók és a szokatlanul magas testhőmérséklet kereteznek. 

A kutatási eredmények alapján ezek a gyerekek különböznek az általános bipoláris profiltól, és a szokásos szorongás és mánia elleni kezelés náluk nem bizonyul hatékonynak.

Ezek a gyerekek hiperérzékenyek és Cannon-féle vészreakciók (küzdési vagy menekülési reakció/fight-or-fight response) mentén működnek. Papolos olyan gyógyszert keresett, amely egyszerre csökkenti a testhőmérsékletet és a szorongást. „És korábbi állatkísérletek kimutatták, hogy a ketamin pontosan ezt teszi” – tette hozzá Papolos.

A ketamin az FDA (US Food and Drug Administrartion) által jóváhagyott érzéstelenítő gyógyszer, amely az elmúlt évek kutatási eredményei alapján sikerrel alkalmazható súlyos depresszió esetén is, gyakran azonnali eredménnyel.

Papolos több mint 60 gyermeket kezelt ketaminnal, és 58 esetben mutattak drámai javulást. A maradék két gyermeknél nem csak a szorongás mértékét, de a testhőmérsékletet sem csökkentette a gyógyszer.

A kísérleti gyógykezelésben fiatal gyerekek vettek részt. Köztük az a hétéves kislány, akinek súlyos rémálmai, szeparációs szorongása és pszichotikus tünetei voltak. A lány egy fogászati beavatkozás keretében korábban már kapott ketamint, melynek hatására két hétig teljesen tünetmentes volt. „Még soha nem láttunk ehhez foghatót. Ez öt évvel ezelőtt volt, a lány azóta is ketamint szed és azóta is tünetmentes.” – mondja Papolos.

Habár a kísérleti csoport még mindig meglehetősen kicsi, Papolos törekszik a gyermekkorban kialakuló bipoláris zavar ketamin-inhalációval való kezelésének bevezetésére.

 

Az NPR-on meghallgatható a Papolossal készített interjú.
Eredeti cikk: http://www.medicaldaily.com/pediatric-bipolar-disorder-treated-ketamine-246224 

1 gondolat erről: “Gyermekkorban kialakuló bipoláris zavar”

Vélemény, hozzászólás?