Facebook és evészavarok

Facebook és evészavarokMinél többet facebookoznak a kamaszlányok, annál valószínűbben válik negatívvá a testképük, és lépnek fel náluk a kapcsolódó evészavarok, áll egy friss izraeli kutatás beszámolójában.

A kutatásban 248 12 és 19 év közötti lány internetezési és televíziózási szokásait, valamint evéshez, fogyáshoz való viszonyát, illetve az evészavarokhoz kapcsolódó pszichés jellemzőik mutatóit vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy minél több időt töltenek a Facebookon, illetve könnyed tévésorozatokkal (pl. Gossip Girl), annál valószínűbben jelentkezik náluk bulimia, anorexia, negatív testkép, az evéshez való negatív hozzáállás.

A vizsgálat eredményeiből kiderül az is, hogy védelmet jelenthet, ha a szülők tisztában vannak lányaik médiafogyastási szokásaival, például időnként együtt tévéznek vagy neteznek velük, megbeszélik, megmagyarázzák a látottakat. Ugyanakkor nő az evészavarok kockázata a kamaszlányoknál, ha szüleik egyáltalán nem követik, milyen médiatartalmakkal találkoznak.

Vélemény, hozzászólás?