bipoláris II és borderline személyiségzavar.

Mivel a depresszió (MDD) a bipoláris zavar (BD) és a borderline személyiségzavar (BPD) hasonló tüneteket képes produkálni, gyakran összekeverik egymással vagy félrediagnosztizálják. Egy új kutatásban megpróbálták egészen pontosan felfedni a BPD és a BD közötti különbségeket.

A bipoláris betegek ciklikus hangulatváltozásokat tapasztalnak, melyek az aktivitás- és energiaszintjükre is kihatnak. Ennek spektruma a mély depressziótól a mániáig (BD-I) vagy hipomániáig (BD-II) húzódik.
A borderline betegek érzelemszabályozási és impulzuskontroll problémákkal küszködnek, személyközi kapcsolataik jellemzően instabilak.

A kutatás 268 18-68 év közötti beteg részvételével zajlott 1995 és 2012 között. Az interjú felvétele alatt minden résztvevőnek klinikai depressziós epizódot kellett tapasztalna. A mintában 62 BD-II, illetve 206 MDD-BPD (klinikai depresszióval és borderline személyiségzavarral egyszerre diagnosztizált) beteg vett részt. A mintában nem szerepeltek bipoláris borderline betegek. A két csoport között sem nemi, faji, sem a képzettség szintjében, a kórházi kezelések számában, és az elmúlt öt évben munka nélkül töltött időszak hosszában nem volt szignifikáns különbség.  

A kutatási eredmények szerint az MDD-BPD csoportban 33 év volt az átlagéletkor, míg a BD csoportban 37. Az MDD-BPD csoport nagyobb arányban volt házas. Mindkét csoportban áltagosan 20 év alatti életkorban alakult ki a betegség.

Az MDD-BPD csoportban továbbá 38%-nál diagnosztizáltak három vagy több egyéb mentális zavart (szorongás, hangulat- és evészavarok), a BD csoportban ez 26%-nál fordult elő.  

A borderline betegek között 30%-os volt a PTSD (poszttraumatikus stressz szindróma) előfordulásának aránya, míg a bipolárisoknál 10.

Ezen felül a borderline csoport tagjai hosszabb és súlyosabb depressziós epizódokat és szuiciditást tapasztaltak, összességében nehezebben végeztek mindennapi tevékenységeket. Lényegesen több traumatikus gyermekkori eseményről számoltak be (különösen fizikai mellőzöttségről), mint a bipoláris csoport.  

Az egyetlen faktor, ami gyakoribb volt a bipolárisoknál, az olyan közvetlen családtag, akinek a kórtörténetében szerepel a bipoláris zavar.

Eredeti cikk itt:
http://psychcentral.com/news/2013/10/15/study-probes-distinctions-between-bipolar-borderline-personality-disorder/60743.html
Kép és idézet:
Marsha Linehantől, a dialektikus viselkedésterápia kidolgózója, egyébként maga is súlyos borderline.
„A borderline egyének a harmadfokú égési sérültek pszichológiai megfelelői. Nekik nincs, hogy úgy mondjam, érzelmi bőrük. Akár a legkisebb értintés vagy mozdulat is mérhetetlen szenvedést okozhat.” 

Vélemény, hozzászólás?