A hormonális ingadozás kapcsolatban van a súlyosabb bipoláris tünetekkel

A bipoláris zavarral küzdő nőknél a premenstruális hangulatváltozások több depressziós epizóddal és súlyosabb tünetekkel járnak.

Egy közel 300 nővel folytatott massachusettsi vizsgálatban nyertek bizonyítékot arra, hogy a hangulati tünetek kitörése a premenstruális szakaszban súlyossabb bipoláris betegség jelzése lehet reproduktív korban lévő nőknél. A premenstruális hangulatváltozásokról beszámoló bipoláris nők több depressziós epizódot éltek át és erősebb tüneteket tapasztaltak, mint azok az ugyancsak bipoláris nőbetegek, akiknél nem volt premenstruális hangulatváltozás.

A kutatók magyarázata szerint az ösztrogén és más reproduktív hormonok a központi idegrendszeren keresztül befolyásolják a hangulatot. A bipoláris nők a szülést követő időszakban és a változókorban szintén jobban ki vannak téve a visszaesésnek. Általában elmondható, hogy az ingadozó hormonszintek nagyobb hangulati instabilitáshoz vezetnek ezeknél a betegeknél, áll a tanulmányban.

Az eredmények megerősítik, hogy fontos a menstruációs ciklushoz kötődő hangulati ingadozás azonosítása a bipoláris betegeknél, és a premenstruális hangulatváltozástól szenvedő nőknek segíthet, ha folyamatosan felügyelik állapotukat. Az antideprsszánsok szerepe nem egyértelmű, mivel egyfelől ezeknél a nőknél kevésbé jellemző, hogy antidepresszánsokat szednek, noha hasznukra lehetne, másfelől viszont az antidepresszánsok mániás tüneteket válthatnak ki bipoláris betegeknél.

1 gondolat erről: “A hormonális ingadozás kapcsolatban van a súlyosabb bipoláris tünetekkel”

Vélemény, hozzászólás?