A bipoláris betegek kétharmadán segít a ketamin

A tipikus antidepresszánsokhoz képest a ketamin több hét helyett, akár két órán belül is képes hatni. A nagyon kis dózisban adott ketamin antidepresszáns és fájdalomcsillapító hatásokkal bír, de a betegek egyharmada sajnos nem reagál erre a kezelésre.

 

Kutatók sikeresen azonosították a ketamin bomlástermékét, amit HNK-nak neveztek el, így egy egyszerű vérvizsgálattal előjelezhetővé vált, hogy egy adott beteg kedvezően fog-e reagálni a kezelésre.

A kutatás során 22 bipoláris beteg kapott kis dózisban intravénás ketamint, majd minden résztvevő vérmintát adott le. A reagálók és nem-reagálók csoportját szabványosított depresszió értékelő skála segítségével különítették el. Pozitív reakcióként azt értékelték, ha a páciens 50%-os vagy annál nagyobb mértékű javulást érzékelt.

Emellett a kutatók a leadott vérmintákon keresztül a résztvevők metabolizmusát is megvizsgálták. Itt a reagálókat és a nem-reagálókat az egyének zsírsav-lebontása során keletkező 18 metabolit (az anyagcserében részt vevő vagy annak folyamán keletkező anyagok) szintje alapján határozták meg.

„A következő lépés, hogy megtaláljuk azon genetikai vagy környezeti tényezőket, amik meghatározzák, hogy a ketaminra jól reagáló metabolikus mintázat alakul-e ki az egyénben. Reméljük, hogy ez végül minden beteg személyre szabott kezelésének kifejlesztéséhez fog vezetni.” – Tette hozzá Irving Wainer, az baltimore-i NIA Intramurális Kutatási Programjának vezető kutatója.

Eredeti cikk itt:
http://psychcentral.com/news/2013/10/14/blood-test-predicts-which-bipolar-patients-will-respond-to-ketamine/60715.html

Kép:
A Molecular Expressions gyűjteményből, ahol csodátos, mikroszkopikus felvételeket lehet nézni kémiai vegyületekről.
http://micro.magnet.fsu.edu/

Vélemény, hozzászólás?