Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Mellékhatások és megvonási tünetek

Én is kedvetlen voltam a lítiumtól, sőt inkább depis. Meg észrevehetően butított... A pajzsmirigyről már ne is beszéljünk. Roxy esküszik rá...

Bipol tüneteid vannak/voltak? Vagy ezt a diagot is csak rádnyomták? 

500mg ment a Liticarbból, de határozottan állíthatom hogy csak rosszabbul voltam tőle. Azaz állandó hasfájás meg fingás nem állapot..  Hivatalosan egyéb skizoaffektív vagyok, de ezt már bogozgattam másik témakörben hogy csak rám nyomták mert semmi nem használt igazából.. Valami kemény diag. meg kellett hogy AP-t írhassanak..  Eredetileg 4 éve még csak szorongásos depressziós zavarom volt, ehhez tehetség kellett hogy "egyéb skizoaffektív zavar legyen belőle" És én már őszinténszólva egy orvosnak sem hiszek. Az egész pszichiátria csak kísérletezgetés én meg belefáradtam.. mióta "kezelnek" tönkrement az életem.. Hadd ne ragozzam. Elegem volt. 

Mennyi lítiumot szedtél?

Mi a diagod? Mert jól hangzik, hogy nem fogsz soha többé gyógyszert szedni, de ha bipol vagy, akkor ez nem ilyen egyszerű.

23. napja nem szedek antipszichotikumot, se semmit.. Liticarbot próbáltam, de csak kedvetlen voltam és non-stop fájt a hasam meg fel voltam fújódva. Nekem az aripiprazole elvonások kb 2 hét után jelentkeztek.. jelenleg össze-vissza sajog a fejem.. néha olyan volt mintha savat öntöttek volna az agyamba.. főleg utazáskor meg zsúfolt helyen jelentkezik.  Van egy olyan sejtésem hogy inkább agykárosodásom van az AP-től mint hogy valós mentális betegségem lenne mert ezek a tünetek nem nagyon sorolhatóak be sehova... Mindenesetre ha végleg sikerül letennem az AP-t többet a pszichiátria közelébe sem megyek.. Rosszabbul jöttem ki a "kezelésből" mintha soha nem is kezeltek volna. 

Az a legtutibb, amikor elhagysz egy gyógyszert éppen leépítve, és közben elkezdesz egy másikat felépíteni, és még az orvos sem tudja, hogy amiket érzel, azok most a régi megvonási tünetei vagy az új szer mellékhatásai.
És ha tudná, sem igazán lehet megoldani, csak kibírni valahogy. 🙁

Teljesen egyetertek ezzel, nagy ivbol lexarja mindenki... Nekem a sajat csaladtagjaim is, beleertve az anyamat. Ugyanezt vettem eszre drugs nelkul nehez, azzal meg konstans alhatnek, vagy bambulas.

Idézet tőle: eumate

Azt érzerm, mintha senki nem értene meg. Se a problémám forrása (nyilvánvaló), se szakember, se más, talán ti.

Én megértem. Hasonló gond miatt váltottam orvost és jelentősen csökkentette a gyógyszeremet. Még így is van zavaró mellékhatás, de kisebb gond, mintha kezeletlen lennék.

Azt érzerm, mintha senki nem értene meg. Se a problémám forrása (nyilvánvaló), se szakember, se más, talán ti.

Szerintetek ma MAgyarországon nem úgy van, ohgy le vannak l@rva a mentális betegek. Ha nagyon mocorognak, zárt osztály, de amúgy senki nem érti meg min mennek át, mire lenne igazán szükségük. HA van valaki, aki pozitívan rá tud erre cáfolni, várom. Mer én kb. ezt érzem, ezt látom. Kívülről, aki jól érzi magát tök más lelkiállapotba van, mint aki belülről megy át a poklon. A gyógyszerelhagyásban se támogat kb. senki. A szedésbe igen, de nagy ára van (10 utáni kelés, ami munkaképtelenséget jelent). Tehát az az összkép hogy  a küls megítélés nincs arányba azzal, amit belülről megélünk. Pl. hogy adott gyszer milyen mellékhatásokat produkkál, az konkrétan milyen? Nem lehet szavakba átadni, de máshogy se. a másiknak is szednie kéne. Az az igazi empátia. Szóval eről mit gondoltok? 

Szerintetek ha jan. első napjaiban infúzióban (!) kaptam escitalopram-ot (5 napig), aztán 20 mg volt naponta, most meg 10 mg-ot szedek 2 hete, akkor már elhagyhatom???

Reméljük, megjön mindkettőnknek rendesen.
Igen, ez nem igazi jó válasz a kérdésedre, mert a keti pont az ellenkezőjét okozta néha, 17 napos ciklust a 25-27 helyett. Szóval bele tud szólni rendesen vice versa.

Hat hete. A ciklusaim 21-22 naposak voltak. 

Mármint úgy segít be a ketilept, hogy attól jön meg?

Én még nagyon nem szeretném, ha elmúlna. 

Idézet tőle: Roxána Xénia

Van itt olyan negyvenes éveiben járó nő, akinek még rendesen megjött a vérzése minden hónapban, majd AP-ot kapott és teljesen elmúlt a vérzése? 

Mennyi ideje nem jön?
Még ne vess rá azért keresztet. Nekem most 2 hónap után úgy tűnik, mint ami meg akar jönni, szerintem a kvetiapin is besegít.

Van itt olyan negyvenes éveiben járó nő, akinek még rendesen megjött a vérzése minden hónapban, majd AP-ot kapott és teljesen elmúlt a vérzése? 

Igen, köszönöm, tényleg ideje lenne elmásznom egy ortopédushoz és a röntgen sem kizárandó. 🙂

Talán egy "sima" röntgen...

Egy jó ortopéd szakorvos lehet, hogy a tünetekből megmondja, mi van.

Köszönöm!!

Volt itthon háromféle krém, szőrén-szálán eltűntek. (Mind a három erre a problémára volt, különböző hatóanyagokkal. Nem nekem kellettek, hanem egyik gyeröknek.)

Akkor előkaparom azt, amit a kh. patikájában vettem. Megvan: Diclofenac Sandoz.

Az a baj, hogy 15 éves korom óta fáj (csak percekre, de akkor nagyon) a bal csípőforgóm és még soha nem nézettem meg. De ezek a befekvős, kattogós gépek kizárva. Én olyanba saját akaratból tuti nem fekszem be.

Igen, a Voltaren gélre gondoltam én is. Én a bokámra használom most.

Á, nem kell rögtön ilyen durván nekimenni. Flector gél. Az is diclofenak, csak nem olyan "tömény". A Voltaren meg bacctatja a gyomrot. Kenőcsből is felszívódik, és amúgy az is diclofenak...

Diclofenák kenőcs és/vagy bogyó is érdemes a kipróbálásra.

Idézet tőle: Roxána Xénia

Mihez lehet kezdeni izületi fájdalom esetén? A leponextől fáj a bal csípőforgóm. Igaz, csak reggel. 

Voltaren nem segít?

Mihez lehet kezdeni izületi fájdalom esetén? A leponextől fáj a bal csípőforgóm. Igaz, csak reggel. 

fel

Szia. 4 hét kellett mire minden tünet megszűnt. Te hogy vagy mostanában? Remélem már Neked is jobb.

Szia,

 

Igen igen, de szerencsére 4 hét alatt lezajlott az egész. Azóta rendben vagyok, sőt mondhatni, hogy eddig nem is voltam ennyire jól, mióta a Sertralint szedem. Bátrabb vagyok, 11 év után újra be mertem ülni a volán mögé és vezetni. Régen szenvedélyesen imádtam autót vezetni, most megint kezdek ráérezni, hogy ez nekem mennyire is hiányzott....

Mennyit és milyen gyorsan?

Idézet tőle: Coryn

Szia. Paroxetint szedtem ,de mivel doki néni úgy látja, hogy javulok,így váltottunk Setralinra és elhagytuk a Tegretolt is menetközben :/ Mondjuk erre idáig nem is gondoltam, hogy lehet a Paroxetin is bekavarhat, mert a 2vel együttesen álltam le, és jött a Setralin. Lehet, hogy ezek összejátsszanak?

Két gyógyszert elhagytál, egyet meg elkezdtél. SENKI nem tudná megmondani, melyik mit okozott. Sajnos.

Szia Coryn!

100%-ig én is így vagyok. Nekem két hete tart. Neked elmúlt? Ha igen mennyi idő alatt?

Rexetint hagytam el.

 

Szia. Paroxetint szedtem ,de mivel doki néni úgy látja, hogy javulok,így váltottunk Setralinra és elhagytuk a Tegretolt is menetközben :/ Mondjuk erre idáig nem is gondoltam, hogy lehet a Paroxetin is bekavarhat, mert a 2vel együttesen álltam le, és jött a Setralin. Lehet, hogy ezek összejátsszanak?

Szia. Ezt még 1 másik orvos írta fel, de őt lecseréltem a mostani doki nénire, ő úgy látta jónak, hogy ez nekem megfelel, a Frontin miatt akadt ki csak, arról gyorsan lejöttem szerencsére 1 évvel ezelőtt, azzal nem volt problémám, mármint elvonási tünetek. A Tegretol viszont most megkínoz vele Rendesen.

Hát, haveromnál nem okozott ilyen panaszokat uennyi Tegretol-elvonás, de mindenki másmilyen.

A Sertralin nem épp a T. helyett való. Mellé szokták. Én sem értem az orvosodat...

Csak úgy hirtelen, a 400mg-os adagot? Milyen doki néni ez?

Sziasztok. Nekem olyan gondom lenne, hogy leállítottuk a doki nénivel a Tegretol 400mg módosított blablabla gyógyszerem, és az a helyzet, hogy ez valami brutális, amit okoz az elvonás nálam. Folyamatosan ideges, dühös, agresszív vagyok, mintha árammal csapkodnák a nyelvem hegyét, bizsereg, zsibbad, ha oldalra nézek, akkor mintha nem fogná fel az agyam, hogy mi is történik és lemaradna a mozdulatról, torz minden. Fokozottan izzadok, napközben megállás nélkül tudnék aludni, éjjel bezzeg 3-4-ig malmozok persze. Tapasztaltatok már hasonlót ezzel a gyógyszerrel kapcsolatban? Ez normális reakció? Meddig tarthat ez? Annyit sikerült csak utána olvasnom, hogy a felezési ideje 65 óra, ami tegnap meg is volt, akkor minden durván erős volt részemre, de nem sokat tompult. Kicsit aggódom emiatt. Most térek át a Szetralin-ra, ahogy elhagytam a Tegretolt, helyette felírta a doki néni ezt.

Köszönettel,

Coryn

Hogy tudtál egy 15 mg-os tablettából háromnegyedet csinálni? 

Milyen mellékhatások voltak egy hónapig, amikor elkezdted?

Jobbulást!!

 

Az oep-s pszichiater holgy telefonon azt mondta, hogy kezdjem felezni. Ez nem volt megnyugtato szamra, kerestem maganban egy masikat. De addigra mar elkezdtem csokkenteni. Ugy gondoltam, hogy hetente -25%, vagyis 3/4, aztan 1/2, stb. A pszichologus (a magan) azt mondta, hogy szerinte nincs szukseg ennyire szethuzni. Kerdezte, hogy a felepites hogy volt. Harom napig fel, onnantol egesz, es kb egy honap kellett, hogy ne legyek total rosszul.

Most vegul a 1/2 utan nem tordeltem tovabb, elhagytam. Minden szuper volt egy hetig, nyaralas, stb., aztan penteken elkezdtem viszketni mindenhol, utana elkezdtek gorcsolni az izmaim, tegnap remegtem hosszasan, ma meg azt hittem, meghalok.

Itt a topikja:

https://www.bura.hu/info/szerek/antidep/TCA/mirtazapin

Értem.

És hogyan kellett elhagynod?

 

Szia Murray Head,

Nekem nem volt jo a mirtazapin. Egy kohogeses fura felsoleguti megbetegedes es vele egyidoben koltozes kozben elkezdtem nem tudni aludni pont egy eve, aztan jott egy ilyen szorongasos lavina es maga ala temetett, erre kaptam, hogy tudjak aludni. Aludni tudtam, de mast nem igazan, kb delig zombi voltam, nem ment a leules-felallas, csak lassan, es kusztak fel a kilok, egy eve megy ez. Faj a tulsulytol a terdem, a bokam, futnek, hogy legyen sport, de nem tudok, csak vonszolom magam.

15 mg rol epitettem le, es amit nemertek, hogy miert most utnek be a tunetek, 10 nappal az elhagyas utan, es eleg erthetetlen tunetek: pl viszkettem harom napig, ma meg razott a hideg orakon at, aztan olyan olmos faradtsag jott ram, hogy azt hittem, itt a veg, kesz.

Vegul elertem a pszichiatert, de csak annyit mondott, hogy probaljunk mas gyogyszert.

Hogyan kellett elhagynod?

Szia mivan!

Miért akartad/akarod elhagyni a remeron-t (mirtazapine)?

Ez egyébként egy kifejezetten jónak számító antidepi.

Én anno fokozatosan leépítettem 7,5 mg-ra (30-ról kezdve), mert erősen szorongtam tőle (viszont aludni nagyon jól tudtam végre). Angol nyelvű fórumokon azt írták, hogy célszerű nem abbahagyni, hanem ezt a mini adag 7,5 mg-ot szedni. Nekem nagyon bejött, sajnos egy pszichiáter elhagyatta velem. 🙁

 

 

Liliomlany, koszonom, hogy valaszoltal.

Nem tudtam, senki nem mondta, hogy fel evig jol kell lenni elotte... valoszinu korai volt nalam a gyogyszerelhagyas, mert par hete voltam csak jol.

Tisztaban vagyok vele, hogy nem visz elore, ha kudarckent elem meg, de ez kattog a fejemben. Meg hogy egy eve ilyenkor, vagy masfel eve meg kilometereket gyalogoltam, bicikliztem, stb. Mintha nem is en lennek...

Huanita, privatban irjak, vagy olyan, hogy ide is lehet?

Koszonom, hogy irtal es a biztatast.

Megfogadom a tanacsod, ma a mai 24 orat probalom meg kibirni.

10 napja hagytam el, es kb 3 napja vagyok fokozatosan rosszabbul. Raparaztam, hogy ennyi ido utan ez nem is lehet a gyogyszerelhagyas mellekhatasa, hanem valami halalos betegsegem van, mittudomen. Teljes elgyengules, a wc-re kuszva megyek ki kb.

A pszichiaterem nem valaszol, fogalmam sincs, mit csinaljak, mi lesz holnap...

Szia!

Több éves kemény gyógyszerfüggőség után tiszta vagyok. Hidd el, nem volt könnyű, megjártam a poklok poklát.

Mostmár elmondtatom, hogy jól vagyok.

Nagyon segítenék neked, elmesèlni az egész sztorit, hogy lehet megszabadulni a függőségtől és tiszta maradni. Ami a legfontosabb, "csak a mai nap, csak huszonnégy óra" !!!!!! Ha egy napot kibírsz, a következő már picit könnyebb lesz, de ez sajnos elzart egy ideig.

A gyógyszerfüggősèg súlyos elvonási tüneteket tud produkálni, de ha èn kibírtam, kibírom, akkor mindenkinek sikerülni fog. A gyugtatók, altatók jelentették nekem a mindennapok túléleset, el sem tudtam volna képzelni az életet nèlkülük. ( SAJNOS :(( )

De mostmár tudom, hogy igenis van èlet, hiszta élet, es ez a legfontosabb.

Nagyon sokat tudnèk mesélni, könyvet is írhatnèk s függőségről és a szer abbahagyásáról.

Keress  ha barmibe segíthetek

 🙂

Kitartást, sikerülni fog.

Ne fogd fel kudarcként, én kétszer próbáltam lejönni a gyógyszeremről, sikertelenül. Akkor fogtam fel igazán hogy mennyire nagy szükségem van rá. De a másik meg az hogy ez mindenkinél máshogy működik.

Az enyémről (escitalopram) azt írják hogy csak akkor hagyjam el a gyógyszert ha már legalább fél évig jól érzem magam. Hát én most járok 2-3 hétnél, aztán jön a tél meg a karácsony és tuti vissza fogok esni. Pedig nagyon szeretném már letenni, mert elegem van a mellékhatásokból...

Sziasztok!

Valamikor nyár közepén írtam ide (alább idézve), és végül elhagytam a gyógyszert, 10 napja.

Jó lett volna, ha egy sikersztoriról számolhatnék most be, de sajnos 1 év gyógyszerszedés után, és 10 nap gyógyszermentességet követően (végül elmentem egy magánpszichiáterhez, aki instrukciókat adott a leépítéshez) visszajöttek az eredeti tünetek, és ha lehet, még intenzívebben. Megint nem tudok aludni, megint azt érzem, abroncs van a mellkasomon, megint nem tudok enni, de közben leeseget a vércukrom és szédelgek, amitől pluszba bepánikolok. Nagyon elkeseredtem, kudarcként élem meg, azt hittem, ügyesebb, erősebb vagyok. Van egy négyéves kislányom, és szégyellem, hogy milyen mintát mutatok neki, és rettegek, hogy most rontom el az ő életét.

Nagyon el voltam határozva, nagyon erősnek éreztem magam, és most eléggé magamba zuhantam.

Kértem időpontot a pszichiáternőhöz, valószínű, újra gyógyszerre lesz szükségem. Elkeserít a gondolat, hogy esetleg egész életemben gyógyszeren kell élnem... mikor leszek vajon újra önmagam?

 

Idézet tőle: mivan

Sziasztok!

Remélem ez a megfelelő fórum a problémámhoz.... Le akarom építeni a gyógyszeremet. Mirtazapin 15mg.

Kb. 3 hónappal ezelőttig jártam hetente pszichológushoz (de aztán anyagilag már nem bírtam), aki még akkor megjegyezte, hogy a gyógyszer elhagyása annyira nem lesz egyszerű.

Most beszéltem telefononon az OEP-támogatott pszichiáterrel, aki azt mondta, kezdjem el felezni a tablettákat. Kicsit furcsa nekem, hogy ennyi. Ez most tényleg ennyire egyszerű? Elkezdem felezgetni, aztán azt is, aztán csak elfogy? Vagy a pszichiáteremnek higgyek?

Mit tanácsoltok, milyen tapasztalataitok vannak?

Köszönöm.

Szia Kleó! Köszönöm a választ.

Eléggé meglepett az OEP-s nő lazasága (nemtörődömsége).

Aránylag nagy volt bennem az elhatározás, hogy ez a gyógyszer nekem nem kell már, de most eléggé elbizonytalanodtam. 

Szia!

Így szokták... De így is lehet megvonási tünet, és attól nem egyszerű. Sőt, az eredeti tünetek is visszatérhetnek.

Sziasztok!

Remélem ez a megfelelő fórum a problémámhoz.... Le akarom építeni a gyógyszeremet. Mirtazapin 15mg.

Kb. 3 hónappal ezelőttig jártam hetente pszichológushoz (de aztán anyagilag már nem bírtam), aki még akkor megjegyezte, hogy a gyógyszer elhagyása annyira nem lesz egyszerű.

Most beszéltem telefononon az OEP-támogatott pszichiáterrel, aki azt mondta, kezdjem el felezni a tablettákat. Kicsit furcsa nekem, hogy ennyi. Ez most tényleg ennyire egyszerű? Elkezdem felezgetni, aztán azt is, aztán csak elfogy? Vagy a pszichiáteremnek higgyek?

Mit tanácsoltok, milyen tapasztalataitok vannak?

Köszönöm.