Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Relaxáció, progresszív relaxáció, autogén tréning, meditáció, mindfulness, jóga és egyéb feszültséglevezető módszerek

ElőzőOldal 3 / 3

Erre szerintem jó lehet, akinek az alkotás kellemes, örömteli elfoglaltság. Szerintem én élvezném. 

én egyszerű feszültséglevezetésnek gondoltam.

Azon nem. Nem verbális csoportok közül csak mozgásterápián voltam. (Thalassa Házban).

Művészetterápián kérdéses, hogy egy kellemes elfoglaltsáhon kívül mit tud nyújtani? Milyen téren lehet változni? Fejlődni? Bár a kellemes elfoglaltság is sokkal több a semminél. 

na, és művészetterápián voltál már esetleg? én csoportterápiával kapcsolatosan ezen szoktam dilemmázni egyedül.

Csoport és csoport között is nagy különbség lehet (módszer és légkör tekintetében) és valszeg sokan szépen haladnak, fejlődnek. Nekem az egyéni jobban bevált. 

Csoportot max kiegészítésként tudom egyéni mellett elképzelni és szívesebben, bátrabban veszek részt vmilyen készségfejlesztő tréningen, amit később hasznosítani tudok.

Valszeg nagyon egyéni, hogy kinek mi válik be és mi nem. 

 

Jaja, írtam itt is valakinek régebben, hogy a csoportok hamar elszektásodnak, ha a vezető gyenge vagy szektavezér hajlamú és még tetszik is neki.

valamiért mindig is úgy képzeltem el, hogy a csoportterápiánál a jelenlévő szakemberek kézben tudják tartani az indulatokat stb. én csupán azért nem mentem eddig soha csoportterapra, mert úgy gondoltam, egyéniben jobban meg tudnék nyílni, jobban össze tudnám szedni a gondolataim. számomra megdöbbentő, hogy a bullying stb. miatt a csoportterap egyenesen még alkalmatlannak is látszik arra, hogy bármiféle fejlődést érj el (hacsak nem a másik ledominálása terén).

bár igazából: már megint én voltam a naiv. gondolhattam volna, hogy a valóság valahogy inkább így néz ki, mint úgy, ahogy én elképzeltem/filmekben láttam stb. 🙂

Ma délután derül ki, hogy részt vehetek-e a tréningen. 

Igen. Bár sok múlik a csoportvezetőn is. Pl mennyire enged teret a kritikus vagy lekezelő megnyilvánulásnak.

Saját tapasztalat:

Csoporton mondtam, hogy hízni szeretnék, de az étvágyammal van gond. Elmondtam, hogy amikor erős a szorongásom vagy mély a depresszióm, alig tudok enni. Nem kívánom az ételt, kis adagtól is jóllakok. Vitaminnal, Béres Cseppel nem sokra mentem. 

Erre egy másik csoporttag közölte, hogy én valójában nem szeretnék hízni és erről kéne a csoporton beszélnem. Egy teljesen téves megállapítása volt, ráadásul ezt eléggé durva stílusban fejezte ki. Az ilyen elemzésekkel nem sokra megyek. Sőt, dühít is...

Egy másik alkalommal a családról beszéltem, illetve negatív érzésekről. Erre egy nővér megkérdezte, hogy konkrétan mi a bajom. (nem kedvesen). Elmondtam....ekkor már értette. Más csoporttag jött azzal, hogy akkor is jobban kellene szeretnem őket és örüljek, hogy van családom, élnek és rám dobált negatív jelzőket. Egy másik kontrázott. Ekkor már egy terap kelt védelmemre (ami egyébként nem volt jellemző a csoporton), aki a nagy szeretet helyett a távolságtartást javasolta. (én is azzal kezdtem a mondókámat, hogy amennyire lehetséges igyekszek elkerülni v minimalizálni a találkozást X, Y-al).

Mások is jártak ott hasonlóan. Azt vettem észre, hogy főként azokat támadják, akik ilyen esetben nem szólnak vissza durván, szorongással reagálnak. 

Így nehéz egyről a kettőre jutnom. De nem ez a fő gond. Inkább az, hogy egy csoporton kiadott infót a másik továbbadhat másnak, visszaélhet vele. 

Emiatt egyéniben érzem jobban/biztonságban magam. Itt nem érhet olyan, hogy ha vmit jól teszek azt kritizálják ill. kritikai viszonyulás esetén egy szakember jobban érzi, hogy adott helyzetben meddig mehet el.

 

Igen, a csoportokban általában működik a genetikailag meglévő emberi csoportos viselkedés, és a dominanciára hajlamos egyedek automatikusan elkezdik támadni a többieket, hogy ezt a dominanciát kifejezésre juttassák. Amolyan felnőtt bullyzmus. (Szerintem.)

Értem. 🙂

Igen, az MBTC meg a link, amit betettél. Mármint, a tartalma. 🙂

Idézet tőle: Artifical Skizo

Érdekesnek tűnik.

Az MBCT érdekes? Vagy ezt másra érted?

Sztem van pár olyan tünetem ill gondom (soxor túl sok inger ér), amire ez jó lehet és egyéni terápiával is kombinálható. 

A csoportterápiákat nem szeretem, egyes tagok beszólhatnak, basztathatják a másikat (ezt nézni is rossz, még rosszabb, ha esetleg engem talál meg vki) és névvel/arccal nehezen nyílok meg. Tartok tőle, hogy a kiadott infóval visszaél. 

Ez a csoport viszont tetszik mert egy használható módszer, gondolkodás közös tanulása a cél, nem a tüneteink, személyiségproblémánk kielemzése. (azaz itt nem kell személyes infókat kiadni). 

Érdekesnek tűnik.

Holnap derül ki, h mehetek-e. Érdeklődtem egy trénernél, ő nem vállal, de tovabbküldött egy pszichológus végzettségű trénerhez. Szte nem kizáró ok a betegségem ill tüneteim. Terapom nagyon pártolná. Holnap telefonos egyeztetés után derül ki, h mehetek-e. 

Az AT-t folytatom mert eddig csak jótékony hatását tapasztaltam.

http://www.abcterapia.hu/blog/item/74-mi-a-mindfulness-a-tudatos-jelenlet-allapota

MBCT csoportos tréningre szeretnék menni.

Szerintem nem kísérletezés ez. Biztos, hogy nem én vagyok az első, akinek autogén tréninget javasol illetve tanítja. 

Bennem (mivel neten is írják ill. más szakember is ellenezte) felmerül a kétely, benne sztem inkább az van, hogy a szorongásos és egyéb tüneteimre jó/hasznos lehet és ha gondot okoz, abbahagyható. 

Érdekes. Rajtad akar kísérletezni?

Korábban neki is és a másik lógusnak (aki javasolta) is mondtam, hogy mások ellenezték. Mégis javasolta. Sztem akárnit fogok mondani, a véleménye nem változik.

Mutasd meg neki az autogénes válaszát. Ha ennyire nem egyértelmű a pozitív hatás, inkább hagyd abba.

Nem tudom, hogy mit tegyek. Folytassam? Az eléggé hülyén jönne ki, ha azt mondanám a terapnak, hogy nem folytatom mert kontraindikált esetemben.

Szval nem igazán értem, hogy miért javasolja (illetve már tanulom nála).

Érdeklődtem az autogén tréninggel kapcsolatban. Ezt a választ kaptam:

Kedves Kérdező! Különféle személyiségzavarok és pszichózis esetén az autogén tréning nem javasolható, mert a valóságtól való további eltávolodást (vagy ismételt hallucinációkat, téveszméket) okozhat. Akár skizofréniáról, akár más személyiségzavarról van szó, más lehetősége(ke)t kellene találnia a feszültségek levezetésére. Javaslom, hogy az Önnel együtt dolgozó pszichológusnak mutassa meg azokat a leleteit, amin fel van sorolva, hogy korábban milyen diagnózisokkal kezelték. Üdvözlettel:

Ezzel annyi a gondom, hogy terap tud a korábban kapott diagokról, tünetekről ill ő skizoaffektív zavarról adott ki igazolást. (amikor az ottani orvoshoz mentem, az első alkalommam -amikor az orvos diagolt - jelen volt)

Idézet tőle: Matiri-new

Idézet tőle: Kiscsillag

Van itt vki, akinek van/volt pszichotikus tünete és szokott meditálni? 

Szia!
Nekem alapból nincs pszihotikus tünetem, de egyszer egy meditáció-féleség (Kryon csatornázást hallgattam még ezós koromban) előhozott egy olyat, hogy szabályosan éreztem, hogy szívják le az agyam. Szóval lett tőle..
Akkor mentem el 15 év után a régi dokimhoz.

Egyébként nem tudok meditálni, amikor kezdem elengedni a kontrollt, jön a pánik. Ezért kell altató is este. 🙁

oh. 🙁 

Ez a terv. Az aggaszt, hogy esetleg kiválthat valamit és az spontán nem szűnik meg. Ha átmeneti a gond, azon elég rugalmasan túllendülni.

Egy próbát megér. Ha érzed, hogy jön a halu vagy rossz a dolog, abbahagyod.

Igen...

És autogén tréningre nekem 2 helyen mondták, h kontraindikált (fokozhatja a halut), az ex lógusom és a mostani terapom szerint nem. És itt is felmerül, h kinek higgyek? 

 

Idézet tőle: Kiscsillag

http://www.buddhapest.hu/2016/03/kik-leginkabb-veszelyeztetettek.html?m=1

Ebben a cikkben azt írják, hogy skizofréniánál fokozhatja a tüneteket a meditáció.

Ebben azt írják, h jót tesz skizónál a meditáció.

http://www.ma.hu/eletmod.hu/114805/A_skizofrenian_is_segithet_a_meditacio

 

 

 

Érdekes, hogy az egyikben pont azt tartja veszélyesnek, ami a másik szerint jó.

Idézet tőle: Kiscsillag

Van itt vki, akinek van/volt pszichotikus tünete és szokott meditálni? 

Szia!
Nekem alapból nincs pszihotikus tünetem, de egyszer egy meditáció-féleség (Kryon csatornázást hallgattam még ezós koromban) előhozott egy olyat, hogy szabályosan éreztem, hogy szívják le az agyam. Szóval lett tőle..
Akkor mentem el 15 év után a régi dokimhoz.

Egyébként nem tudok meditálni, amikor kezdem elengedni a kontrollt, jön a pánik. Ezért kell altató is este. 🙁

Van itt vki, akinek van/volt pszichotikus tünete és szokott meditálni? 

http://www.buddhapest.hu/2016/03/kik-leginkabb-veszelyeztetettek.html?m=1

Ebben a cikkben azt írják, hogy skizofréniánál fokozhatja a tüneteket a meditáció.

Ebben azt írják, h jót tesz skizónál a meditáció.

http://www.ma.hu/eletmod.hu/114805/A_skizofrenian_is_segithet_a_meditacio

 

 

 

https://www.google.com/amp/s/index.hu/tudomany/2018/04/13/mindfulness_pszhichologia_meditacio_veszelyes_buddhizmus/amp

A tréninget hirdetők a jótékony hatásait ismertetik. A linkelt cikkben a negatívumokat. 

http://www.tudatossag.net/mindfulness-es-stresszcsokkentes-tanfolyam-2018-aprilistol/

Próbált valaki ilyen tanfolyamot?

Érdekes, szívesen részt vennék egy ilyen tréningen. (ha már jobban belejöttem az autogén tréningbe). Kérdéses itt is, hogy kontraindikált-e esetemben.

(autogén tréninget volt, aki ajánlotta, mások szerint veszélyes lehet a pszichotikus tünetek miatt)

Idézet tőle: Kiscsillag

Ha valakinek van bármilyen (pl. sport, zene) feszültségoldó stratégiája azt kérem, hogy írjon róla.

Örülnék, ha itt össze tudnánk gyűjteni a pozitív tapasztalatokat. 

szia,
 
nekem a jóga sokat segít. először elmentem egy jóga-órára, ami már önmagában nagy szó volt, mert legyőztem a szociális szorongásom. tavaly viszonylag rendszeresen jártam is, aztán télen egyik náthából a másikba estem és folyton ki kellett hagynom. persze, minél többet hagytam ki, annál nehezebb volt újra rávenni magam, hogy elmenjek. idén is próbálkoztam, de talán három alkalomig jutottam.
arra mindenképp jó volt, hogy teljesen kezdőként segítsenek kicsit tisztába jönni az alapokkal, de azóta jobban szeretek otthon jógázni. ha az angol nyelv nem okoz gondot, akkor a "yoga with adriene" c. youtube csatornát tudom ajánlani. szuper megnyugtató hangja van a csajnak. =)
miután pedig már lesz némi gyakorlatod, megismered az ászanákat, a legjobb csak magadtól, video nélkül jógázni. én így szerettem meg igazán. csak magamra tudok figyelni, a légzésemre, a mozdulataimra, nem kell lekövetnem senkit, abszolút a saját ritmusomban mozgok és azt csinálom, ami épp jólesik. ha 20 percnyire van igényem, akkor csak 20 percet, de nem is nézem az órát sem, igazi flow-élmény a mozgás.
ha épp fizikailag nem vagyok rosszul, akkor minden nap jógázom egy ideje. csak ajánlani tudom.
nem kell semmi extrémre gondolni, nem is szabad semmit erőltetni, csak olyan mozgást végezz, ami még jólesik. ami érdekes, hogy nem elfárad az ember, hanem feltöltődik tőle.
Idézet tőle: Kiscsillag

Ha valakinek van bármilyen (pl. sport, zene) feszültségoldó stratégiája azt kérem, hogy írjon róla.

Örülnék, ha itt össze tudnánk gyűjteni a pozitív tapasztalatokat. 

Tánc.

Ha valakinek van bármilyen (pl. sport, zene) feszültségoldó stratégiája azt kérem, hogy írjon róla.

Örülnék, ha itt össze tudnánk gyűjteni a pozitív tapasztalatokat. 

Itt van a felnőtt verzió. 🙂

http://animula.hu/konyv/progressziv-relaxacio-cd

Roxy!

Köszönöm a linket.

Idézet tőle: Kiscsillag

Roxy!

Légyszi linkelj v másolj be valamilyen anyagot a progresszív relaxációval kapcsolatban.

Bocsiii, nem láttam.

Hát egyelőre ezt találtam. :)))

http://animula.hu/konyv/a-duhos-polip

De még jövök a további infóval.

India is a perfect place for practice Yoga wink

 

 

http://www.jozsefistvan.hu/hanganyagok/autogen-trening-hanganyag-a-teljes-formula-3

Roxy!

Légyszi linkelj v másolj be valamilyen anyagot a progresszív relaxációval kapcsolatban.

ElőzőOldal 3 / 3