Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Relaxáció, progresszív relaxáció, autogén tréning, meditáció, mindfulness, jóga és egyéb feszültséglevezető módszerek

Oldal 1 / 3Következő

Agykontrollban nem hiszek. Tudományosan bizonyítva sincs a hatása.

Hanganyaggal próbáltad? Relaxációnál cél az ellazulás, mindfulness meditációnál nem, de gyakran létrejön. Ezer más dologban segíthet, akkor is ha nem lazulsz el. Pl önismeret, érzelemszabályozás, depresszió stb. Lentebb kifejtettem.

Ma én is megtettem 16.500 lépést egy haverral, voltam kint sokat mozogni.
A meditáció engem is érdekelne de van egy érdekesség ami zavar és remélem nem csak nálam van így. Szóval az a bajom hogy bízony mikor egyedül vagyok itthon egyszerüen képtelen vagyok elazulni ehhez túl görcsös vagyok.
De vannak esetek mikor meg laza mint a rigalánc!

Még régen az Agykontrolt csináltam néha-néha az talán kicsit segített.

Annyit kiegészítésképpen hozzáteszek, h egyik sem csodamódszer. Rettegésre, kevert fázisra, súlyos depresszióra nekem nem lenne elég magában. Enyhébb szorongásra, aggodalmaskodásra lehet jó, de arra is csak gyakorlás közben illetve egy ideig utána. Nem "hat" 6-12 órán át. Inkább felfrissít, jobb állapotba hoz a kiindulásinál, de ez külső hatásra leromolhat.

Nagyon szélsőséges állapotban nem tudok relaxálni és meditálásból sem megy mindegyik.

Hétköznap csak utazás közben van alkalmas időm erre. Kb 10-12 perc. (Nem ülök semmilyen járművön hosszasan, sok átszállással utazok).

Hosszabb meditációs gyakorlatra csak hétvégén van időm, amikor Anyu alszik vagy vásárol.

Hétköznap este kb egyszerre alszunk el és este nem megy el otthonról. Hétfőnként próbálom elérni, h legyen csendben az online gyakorlás közben, de nem megy neki.

A meditálás életmód is lehet, 5-10 napos elvonulásokkal, vegeteriánus étkezéssel, napi akár több órás meditálással. Ezt nem tudnám megtenni és nem is célom.

Mértem. Pulzusom is csökken med/relax közben és után. 70 alá megy. Amúgy 70-80 között van általában. Alvásnál 50-70 között. Sétánál 90-11. Ma futásnál 137 volt az átlag. 160 a max értéke.

Utálok futni, de így órával és programmal jó.

Meditációnál az is sikeres, ha ideges maradsz, de azért többet vár az ember. + mesélted, h hiába ismered fel a negatív gondolatokat, maradtok olyanok, amilyenek voltak.

Szerintem szerencsétlen esetben az együttlenni a nehézségekkel gyakorlatnál bele is pöröghet az ember a szenvedésbe.

Vannak nem formális gyakorlatok is. Pl sétáló, nyújtó, evőmeditáció. Más tevékenység is megfigyelhető.

Komolyabban foglalkozni vele már életmód. Pl 1 hetes elvonulásra járni.

Nekem relaxnál is mednél testi ellazulás is létrejön.

Értem ám így is.

Ahhha, azért nem"használt nekem sem az autogén, sem a hypno, mert h meg kéne nyugodni. Az nem megy. 🙁 A med. pedig nem is sikerül, de "alfázni" tudok.

Kleó!

Kiegészítés a kérdésedre.

A meditációnál nem cél, h nyugodtabb legyen az ember, de gyakran megtörténik. Velem szinte mindig. Az MBCT, ha lógus tanítja, CT-nek, azaz kognitív viselkedésterápiának számít. Ez inkább depresszióra van. MBSR inkább szorongásra, de 80%-ban egyezik. Én MBCT-t tanultam lógusnál. Csoportban.

Meditáció nekem erre jó:
- negatív gondolatok megkérdőjelezésére, tudatosság fejlesztésére
- nyugtalanságra, feszültségre, szorongásra (kb annyira, mint 0,25-0,5 mg Frontin)
- felfrissülésre
- békés állapotba kerülésre
- szenvedéstűrés javítására, enyhítésére
- figyelemszabàlyozás javítására
- önismeret javítására

Relax pedig erre:
- nyugtalanságra, szorongásra
- felfrissülesre
- békés állapotba kerülésre

Futás:
- ennek van a 3-ból a legerősebb nyugtató hatása + erősít stb.

Relaxnál jobban ellazulok, meditáció viszont több dologra jó.

Sajnos nem tudom tagolni...:-(

Az okosórához tartozó applikáción található legkönnyebb programmal futottam. A program "optimalizált". Az elején szólt, h gyorsabban fussak. A közepén, h lassítsak mert túl magas a pulzusom 🙂

Kocogtam/gyalogoltam ma. Holnap is fogok. 22 perces mini futáshoz mindegy a hőmérséklet. 🙂 Lényeg, h ne essen se eső, se hó. Ernyővel nem tudok kocogni.

De gondolom most hideg van futkározni.

Találtam jó kis kezdő/gyenge futóprogramot. Alkalmazás mondja, h mikor kell futni illetve kocogni. 2-3 percenként van váltás.

Futásnál 167-ig ment fel a pulzusom. Korom alapján 183-ig mehet sport közben.

Igen, nyugodtabb leszek. Azért annyira nem, h bármilyen kiinduló állapot után teljesen nyugodt legyek. Húz le a szorongásból, feszültségből. Enyhén módosult tudatállapotba kerülök.

Más: vettem új telót és 2 okosórát (Anyu is kért). Van rajta kezdő futóprogram. Kipróbálom. Arra nagyon kíváncsi vagyok, h milyen pulzust mér pl futás, meditáció alatt.

Ezektől meg is nyugszol? Az agyad is teljesen kikapcsol? Más tudatállapotba kerülsz?

3 hete online meditációnál különleges élményem volt. Először (akaratlanul) létrejött az az állapot, (ellazultság, nehéz végtag, meleg/hideg, lassú légzés stb) ami relaxációnál önszuggesztióval jön létre. Aztán megszűnt a testérzékelésem.

Egyre mélyebbre merülök.

Elhatároztam, hogy napi 2-3x fogok relaxálni, meditálni. Kíváncsi vagyok, h az általános közérzetem mennyit javul.

Utazás közben a lélegzetvételnyi szünet gyakorlatot szoktam végigvinni.

Online mixes szokott lenni, testpásztázás, légzésfigyelés és szerető kedvesség gyakorlat

Hétvégén van időm hosszabbakra. A gondolatok gyakorlat jövőre irányuló negatív gondolatokat célozza meg. Az együtt ülni a nehézségekkel az elfogadást és elviselést segíti. 

Gyakorlatilag mindenféle érzelemre, gondra van egy gyakorlat.

Alvás előtt hanganyag nélkül figyelek légzést. 

Tavaszi terv: láss, ne csak nézz gyakorlat. (Ez természetben végezhető)

 

Hétfőnként van ingyenes mindfulness meditációs est. Most online. Ma csatlakoztam először. Nagyon jó volt. Feltöltött.

Sokan mondják, hogy nem segít vagy még feszültebb lesz. A 20 percesnél nem hosszabbak mennek.

Autogén tréninget egyéni terap tanított, mindfulnesst 8 hetes csoporton tanultam. Neten Perczel-Forintos Dóra hanganyagai elérhetőek.

Én amint ellazulok, rögtön felriadok, hogy "menni kell" (vagy ég a ház), ezért is nem tudok sem relaxálni, sem rendesen aludni. Van egy ilyen állandó készenléti (alert) állapot, nagyon zavaró.
Jó annak, aki el tudja magát tudatosan engedni. Nekem ehhez minimum pia vagy nyugibogyó kell, de már ezek sem elegek.

Nekem az autogén tréning és a mindfullness meditáció is segít. Sétálni is szoktam. Mást nem próbáltam, de tapasztalatok érdekelnek.

Nekem az autogén tréning és a mindfullness meditáció is segít. Sétálni is szoktam. Mást nem próbáltam, de tapasztalatok érdekelnek.

Kocsmába gyere át!

Jaaaaaaaaa. Na hát ezen biztos nem. laugh

Hogy nem kell azon aggódnom, h csak nekem van ilyen betegségem!

Ez most hogy jött ide? 🙂

Milyen jó, hogy alkesz rengeteg van! 😀

Jaj, ne aggódj, csak azért írtam, amit írtam, mert magasabb szintre emelkedett a beszélgetés és nagyon meg kellett dolgoztatni az agysejtjeimet, amitől totál elszoktam. 🙂  

Igen, az elég rossz, amikor az ember azt érzi, hogy csak neki van vmi betegsége. Az agorafóbiánál nem éreztem ezt, de egy-két másik dolognál nagyon.

Igen, akkor talán hasznos lehet, ha az ember megnyugszik tőle hogy létezik ilyen és más is átéli és teljesen természetes.

Sajnos igen nehezen fejezem ki magam, szóban főképp, de írásban is. Bocsi ha néhol nem érthető indecision

A szavak és a virtuális beszélgetés korlátai. 

Pedig érdekes téma nagyon (bár teljesen OFF).

Értem, amit mondasz, de ha nem orvosi/pszichológusi blablát látunk ebben,  nincsenek kritériumok (pontokba szedve), akkor egy leíró szöveg jól jellemezhet egy betegséget vagy egy lelki alkatot és az már roppant fontos és érvényes lehet. Emlékszem, mekkora öröm volt az agorafóbiáról olvasni. 

Úgy értem, valaki egyszer kitalálta hogy húzzunk egy határt, ami fölött szuperszenzitívnek nevezünk valakit, majd adjunk meg kritétiumokat, és vizsgáljuk meg hogy a fogalomhoz kitalált kritériumoknak megfelel-e. Nekem ez olyan fura. Például ha a 20-ból igaz rám 18, akkor szuperszenzitív vagyok. Emiatt a címke miatt olyan feltételezésekbe vihetnek, amiben a maradék 2-t is igaznak vélik.
Szerintem fontosabb az egyes dolgokkal való foglalkozás. Ha például a cikkből megnézzük ezt:

"Gyakran vagy kimerült mások érzéseinek átélésétől. Könnyen ráhangolódsz más emberek hangulatára, belső világára. Érzékeny vagy a nüanszokra: a testbeszéd, az arckifejezés, a hangszín legapróbb változásait is rögtön észreveszed. Rendkívül empatikus vagy, de ez azt is jelenti, hogy sokszor kifáradsz a körülötted lévő emberekkel való együttérzéstől."

Akkor érdemesebb ezt tudatosítani, ezzel tisztában lenni és például hasznosítani a mindennapjaink során, ha ezzel rendelkezünk, vagy könnyebben megérteni valakit, aki ilyen.

"... de az egész önmagából indul és önmagába jut vissza."

Miért? Én nagyon sok mindent csak icipici szeletekből összerakva értek meg a gyerekről, ez pl. nagyon sokat segített. 

Aztán eszembe jutott, hogy ha van szuperszenzitív ember, de én nem vagyok az, de nem bírok semmit (sem fizikai, sem lelki megerőltetést, stb.), akkor milyen féle érzékenység van még? Tehát az egyik alkategóriából következtetek arra, hogy van másik alkategória is, az "érzékenység" kategóriában. 

Már az első áterem megmondta, h bizony ezek a határok (t. i. hány pontig normális, ill. mettől kóros) szubjektívek.

Mára meg már annyiféle dolgot leírtak, h legalább egy szem.zavart bárkire rá lehet húzni.

Igen, ennél sokkal árnyaltabb a kép.

Szerintem ez valami olyasmi, hogy kritériumokat támasztanak, és ha beleesel ezekbe, akkor mondhatják rád ezt a tulajdonságot. Így bárkit be lehet sorolni bárhová, ha a kritériumok megléte a feltétel. Nem tudom jól írtam e le amit gondolok. Szerintem ez nem teljesen fekete-fehér, vannak ezeknek a kritériumoknaknak halmazhoz tartozási szintjei, és valamilyen szintnél meg kell húzni a határt. Szóval kitalálnak/észrevesznek valamilyen tulajdonságot, aztán kritériumokat támasztanak, aztán belesorolnak, de az egész önmagából indul és önmagába jut vissza. Vagyis én így látom. 

Persze ha egészségügyi okok miatt nem lehet, az más smiley nekem is csomó minden van amit nem csinálhatok.

A 21 pont. Szerintem nem mindegyik kritérium (már nemcsak összességében, mert úgy persze h nem), meg vannak egyéb dolgok is.

*

Na, a lányomnak is megmondták a térdműtétjénél, h milyen sportokat NE. Persze h ő is pont olyat űz. 😀

Gondolom azért vannak szempontok, hogy kinek melyik sport jó. Lehet, hogy neki ez nem annyira jó. De mindegy, nem úszhat mindenki. 🙂

Ez komoly. Bele is pusztulnék heti 5-6 edzésbe. 

Mármint mi?

Jé, ezt már én is olvastam, és azt szűrtem le, hogy ebben a formában hülyeség. 😀

Nem tudom sajnos mi lehet neki. Csak saját tapasztalatból tudok beszélni, nekem ezek a húzódások nem tartanak sokáig. Van hogy csak pár óráig.

Ha ennyire szereti, akkor szerintem hajrá, nem hinném hogy veszélyesebb más sportnál. Csak jól meg kell tanulni minden mozdulatot szépen biztonságosan végrehajtani, de ez minden sportra igaz smiley

A járvány előtt heti 2 konditermi meg 3 bringás, most meg csak bringázok, de azt heti 5-6-ot.

Akkor 2 hétnél hamarabb szoktál meggyógyulni?

Akkor neki miért tart ilyen sokáig? 

Már néha arra gondolok, hogy nem ezt a sportágat kéne űznie, de hát imádja. Am. ő az egyik szuperszenzitív.

És minden nap mész edzeni?

Na ebből 4 és fél nem igaz rám. laugh

 

Igen, maximum 2, bár akkor volt hogy fel se tudtam kelni a fájdalomtól.

 

 

Igen, gyógytornás(z) voltam ált. iskola alsótól gimnázium végéig. 

Nahát. 🙂 Itt egy tök jó cikk, ez valahogy sokkal jobb írás, mint amiket eddig láttam:

https://divany.hu/eletem/2019/02/10/szupererzekenyseg-jelei/

Maximum? 🙂

Köszönöm szépen a segítséget!!

Akkor neked is muszáj volt?

De, azt hiszem szuperérzékeny vagyok, bár gondolom ez nem fekete-fehér, az ilyen listáknak olyan 70-80 százaléka igaz rám.

Sajnos nem tudom mitől lehet, de ez nagyon hosszú idő. Én ha meghúzom a hátam, az nagyon maximum 2 hét alatt rendbe jön. Érdemes megnézetni orvossal ha van rá lehetőség.

Valóban, rendkívül unalmas tud lenni az úszás, én mondjuk akkor még kötelességtudó voltam és úgy voltam vele, hogy "ha muszáj, hát muszáj".

Nem vagy szuperérzékeny? A kifejezetten jó szaglású fiúk/férfiak az életemben azok. 

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha a kisebb fiam (aki vív), meghúzta a combját, azt hátul, egy ponton érzi és nagyon régóta (fél év vagy több) nem múlik el, az mitől lehet, mit kell vele csinálni?

Én is jártam úszni sokat a hátam miatt, na nekem az volt unalmas nagyon.

Nálunk még a terem se büdös, pedig én igazán erősen érzem a szagokat, de itt nincs bajom. Személyi edzővel nincs tapasztalatom, csak régebben egy nagyobb terembe amikor jártam, akkor láttam párat de csak mobiltelefonoztak vagy ordibáltak laugh

Jó ám az a konditermezés. Még 45 évesen jártam, heti 3x50 perc. Van, aki rühelli, hogy "egy büdös teremben izzadjon", de én spec. szerettem. Tényleg, az elején még személyi edzőm is volt! Nem is mondom, hogy tiszta őrült srác. 😀 

Gondolom. 🙂

Én úszni jártam és télen vagy a kinti medencében úsztunk, akkor tök szép párás volt minden, vagy a fedett medencében, annak is jó hangulata volt. Nem emlékszem, hogy milyen volt elindulni. 🙂

Oldal 1 / 3Következő