Tartalmak létrehozásához (vagy Regisztráció) szükséges.

Terápia

Ha nekem valaki random ismeretlen hülyeséget mondana, elkezdenék vitatkozni vagy nem mennék többet, nem lenne jó az ilyen csoportos dolog. Ismerős véleményét meghallgatom, de ha nem értek vele egyet jobban tolerálom.

Csoportokkal elèggé szkeptikus vagyok. Pl Thalassa Házban önismereti terápia van. X ember tesz vmit vagy elmond magáról vmit és erre vagy mondanak vmit más tagok, vagy nem.

Mondtak találó dolgot is, faszságot is.

Pl egész életemben (kivève AP-vel) eléggè sovány voltam ès ezer zavart. Próbáltam vitamint szedni, béres csepett, többet enni, mást enni. Örültem, ha felszedtsm pár kilót, nem örültem, ha ez lement rólam.

Thalassa Házban is kértem, h szedhessek vitamint, kérdeztsm az orvost, h van e vmi ötlete, amitől javulhat az étvágyam.

Csoporton is panaszkodtam erre. Egy ember reagált. Az is lekezelően kifejtette, h én nem akarok hízni, nem is gondolom, h sovàny vagyok, csak ezt állítom. Becsapom magamat és mást is és így nem lehet kigyógyulni az anorexiából. 

Hurrá, sokra mentem vele...

A jelenlegi terápiàmban komolyabb félreértést nem tapasztaltam.

Azt sem hiszem, h annyira félreérthető vagyok.

Ha azt mondom, h Anyunak volt x darab öngyilkossági kísérlete, Anyu volt kórházban. Hazaengedés után többnyire hamar visszakerült. Elmondom, h nem érzem hibásnak abban, h ennyire rosszul volt. Hozzátettem azt is, h Apuval volt minden baja. Szval több olyan mondat elhangzott, h ez rá vonatkozik.

Ezek után sztem, ha félreérti az orvos, akkor vmi nála nem ok.

 

Vannak olyan terápiák, ahol tényleg hosszasan foglalkoznak gyerekkori dolgokkal vagy traumafeldolgozásban látjàk a megoldást. De nem ez a gyakoribb. Általában kognitív viselkedésterápiát alkalmaznak, ami nem sokat foglalkozik a gyerekkorral.

Idézet tőle: Artifical Skizo

Akkor talán önmagát védi, hogy ha a páciens csinál valamit és előveszik a dokit, hogy nem ő sugalmazta neki vagy ilyesmi. De az is lehet, hogy nincs célja.

Az ilyen haszontalanságok és félreértelmezések miatt nem érzek arra késztetést, hogy megint dokihoz menjek. Meg az ember megemlíti a szar gyerekkorát akkor egyből arra fognak mindent, miközben nekem ott volt a kb. 15 év krónikus nagyon erős fájdalom is, ami ugyancsak kiéget sok mindent az agyban.

Vannak nagyon hülye dokik, terapok. De azért jók is

Nekem nem mindent gyerekkori élménnyel magyaráznak. De amúgy sem túl lényeges, h mi mit okozott, a lényeg az, h megoldást találjunk a tünetre illetve eldőljön, h várhatóan mi az, amire jobb gyszert szedni mert terápiától nem fog javulni és mi az, amivel célszerűbb terápián foglalkozni.

Kórházban első alkalommal nem beszéltem hanghallasról illetve arról, h ezt mivel magyarázom.

Íhy érthető, h azt írták, h nincs halum, pszichotikus tünetem.

A másik két alkalommal viszont mondtam, h van/volt többféle halum illetve korábban téveszmém is. Ezt pedig simán kihagyták a zárójelentésből, gyszert nem adtak rá, holott ez nem egy lènyegtelen tünet. Nem tudom, h nem hallotta, nem értette, nem tartotta fontosnak kezelni vagy nem hitte el.

Akkor talán önmagát védi, hogy ha a páciens csinál valamit és előveszik a dokit, hogy nem ő sugalmazta neki vagy ilyesmi. De az is lehet, hogy nincs célja.

Az ilyen haszontalanságok és félreértelmezések miatt nem érzek arra késztetést, hogy megint dokihoz menjek. Meg az ember megemlíti a szar gyerekkorát akkor egyből arra fognak mindent, miközben nekem ott volt a kb. 15 év krónikus nagyon erős fájdalom is, ami ugyancsak kiéget sok mindent az agyban.

Másik eset.

Mondtam, h x ember lökdösni kezdett, tolt maga előtt. Bnőm is jelen volt, őt alkarral mellkason csapta holott nem is ismerte, köszönésen kívül semmit nem mondott és egyáltalán nem volt fenyegető a viselkedése. Én is csak köszöntem.

Féltem, h dulakodásnak tűnik, rám fogja, h azért lökdös mert bántom, emiatt hátra tettem a kezem. Véletlenül se higyje azt szemtanú, h én vagyok agresszív

Erre leírta, h x érintés nélkül lökdösött.

Később ezt tisztáztuk, akkor azt találta ki az orvos, h biztos ezt csak haluztam, hiàba mondtam, hogy a bnőm is mindenre egyanígy emlékszik.

Később más orvos több hónapig tartó antipszichotikum szedés után megkérdezte, h mennyire csökkent a hanghallás. Írtam, h a korábbi 90%-a maradt meg.

Erre később egy összegzésben leírta, hogy 90%-al csökkent és azt sulykolta belém, h be kell látnom, h sokat segített a gyszer és nekem az jót tesz. Ebben az időszakban is azon agyaltam, h a faszért kell szednem gyszert, ha alig csökkent tőle a hanghallás.

Kórházi orvos.

Mondtam neki, h az a problémám, h nagy valószínűséggel olyan hosszabb pàrbeszédre emlékszek, ami nem hangzott el. Annyi biztos, h tényleg jártam annál az orvosnál és beszéltünk.

Erre zárójelentésre azt írta, h gyenge memóriára panaszkodok.

Az azért nem mindegy, h nehezen jegyzek meg vmit vagy feledékeny vagyok vagy olyanra emlékszek, ami nem történt meg mert az utóbbi pszichotikus tünet.

Nem hallgattatja vissza. Már vége a terápiának. Szóba sem került ez. 

Az is lehet, h a terap nem emlékszik mindenre, amit mondott vagy amit a másik mondott vagy úgy érzi, h visszahallgatás esetén később hatékonyabban tud segíteni. 

A terapok általában (gondolom tanulják is) érthetően, egyértelműen kommunikálnak és ez összhangban van a mimikával, testbeszéddel.

Olyan viszont lehet, h a páciens keveset beszél és elejtett szavakból, fél mondatokból kell összeállítani a képet vagy ráömletsz ezer infót a terapra és ő hirtelen nem tud mindent értelmezni, megjegyezni.

Kórházi és ambuláns dokikra jellemző, h oda sem figyelnek, vissza sem kérdeznek, ha vmi nekik ndm egyértelmű, gyorsan letudják a beszélgetést és utána ambuláns lapra vagy zárójelentésre olyanokat írnak, ami nem felel meg a valóságnak.

Pl volt olyan, h említettem, h Anyunka általános és középiskolás koromban több öngyilkossági kísérlete volt, emiatt kb 10 hónapot volt kisebb megszakításokkal kórházban.

Megkérdezte, h ebbem hibásnak érzem-e magam. Mondtam, h nem. Semmi olyat nem tettem, ami ilyet indokolt volna. Egyébként sem hiszem, h gyerek tehet a szülei betegségéről illetve ellene sem igazán tehet.

Erre a szaki azt írta le, h NEKEM voltak kísérleteim, én voltam kórházban és nem érzek felelősséget ezek miatt, nem látom be, h az öngyilkossági kísérlet az én döntésem volt.

Pár sorral lentebb pedig azt írja, h 20 évesen mentem először orvoshoz, elalvàsi nehézségek miatt.

Eleve ellentmondásos és még ez sem tűnt fel neki...

Lehet, hogy a pácienssel halgattatja vissza, hogy milyen volt az állapota régebben?

Nem kapok összefoglalót. Ha vmire nem emlékszek, nem egyértelmű vagy bizonytalan vagyok abban, h jól értettem, akkor következő alkalommal van lehetőség rákérdezni. Olyan is előfordult már, h vmit pártolt vagy ellenzett, de nem adott rá magyarázatot. Ha fontosnak tartottam tudni, akkor következő alkalommal rákérdeztem.

Egyértelmű, jól érthető illetve értelmezhető a kommunikációja és testbeszéddel is összhangban van. 

Ugyanoda, egy másik teraphoz járt az egyik bnőm. A szaki felvette a beszélgetéseket. Nem tudom, h milyen céllal. Terápián sosem hallgatták vissza.

Valami ilyesmire számítottam. Csak magamban dünnyögök:

De pld. mi van akkor, ha a paciens valamire nem, vagy nem jól emlékszik?

Vagy a hanglejtésből más értelmet kap a mondanivaló, amit egy kívülálló észrevesz, de aki benne van, az nem. Szorongás, koncentrációs zavar, idegesség miatt. Ha ilyen pszicho gyógyász lennék, akkor beüzemelnék egy beszédfelismerő berendezést és a következő alkalommal az előzőt elolvasnánk együtt a pacienssel. Vagy adnak valamilyen összefoglalót a beszélgetésről?

Idézet tőle: Dr. Jekyll

Nyilván hülye kérdés, de azért felteszem. 

Nem lehet egy ilyen terápiás beszélgetésre kísérővel együtt bemenni?

 

Ha általànosságban kérdezed, akkor nem tudom a választ. Nem hallottam olyat, h egyénire visz vki kísérőt. Az enyém nem hiszem, h engedné. Beszélnem sem szabad arról, ami terápián elhangzott. Engem nagyon zavarna, ha vki még jelen lenne rajtunk kívül.

Idézet tőle: Dr. Jekyll

Nyilván hülye kérdés, de azért felteszem. 

Nem lehet egy ilyen terápiás beszélgetésre kísérővel együtt bemenni?

 

Ha általànosságban kérdezed, akkor nem tudom a választ. Nem hallottam olyat, h egyénire visz vki kísérőt. Az enyém nem hiszem, h engedné. Beszélnem sem szabad arról, ami terápián elhangzott. Engem nagyon zavarna, ha vki még jelen lenne rajtunk kívül.

Igen..Először azt mondta, h nincs ötlete. Aztán mondott 1-2 dolgot, de az nem segített.

Közben drnő azt írta, h a szorongásos tüneteimmel majd jobb, stabilabb állapotban kellene foglalkozni, mert érzelmileg nagyon terhel. Emiatt most a depresszióval foglalkozzunk.

Ezt sem igazán értem. Ha azért nem tudom folytatni a terápiát mert nyugtató nélkül túl erős szorongást okoz (akkor is ha depresszió a téma), akkor először nem azzal kellene foglalkozni, ami miatt már folytatni sem tudom? 

Nyilván hülye kérdés, de azért felteszem. 

Nem lehet egy ilyen terápiás beszélgetésre kísérővel együtt bemenni?

 

Az jó, de akkor neki kéne kezelnie azt is.

Igen.

De ő tudja az okot?

Ezt nem szeretném kifejteni mert az is túl erős szorongást okozna.

Nem hinném.

De tényleg, tulképp miért/mitől szorongsz, ha fel kell hívnod?

Arra is rákérdeztem, h ha önkéntesre váltanék, akkor nála is kizáró ok a nyugtató? Erre sem válaszolt.

Lezáró beszélgetés azért lenne jó, mert feltehetném ezeket a kérdéseket és választ kaphatnék. Jobb lenne, ha érteném, h mi a baja a nyugtatóval. 

Így csak azt élem meg, h tudja, h nekem fontos a terápia, tudja, h indokolt folytatni, de olyan feltételt szab meg, amit nem tudok teljesíteni és nem értem, h miért nem lehet legalább párszor azzal hívni és elérni, h menjen anélkül.

Lehet lerázni akart, direkt kér olyat, ami nem megy.

Szeretnèm folytatni a terápiát, de nem tudom, h mi a megoldás. 

Erre nem is gondoltam. Lehet.

Nem igazán értem, h miért lenne jobb nagyon erős szorongással küzdve hívni. 

Legkevésbé azt értem, h lezáró beszélgetés miért nem lehet nyugtatóval. 

Az is lehet, h azt várja vagy azt gondolja, h ha nekem igazán fontos a terápia, akkor rettegés árán is hívom. 

Kérdeztem, h az neki ok, ha más gyszereim emelését kérem vagy valamelyik helyett erősebb nyugtató hatásút. Hátha így elérhető, h enyhébb legyen a szorongásom. Erre nem válaszolt.

Azt is megtehetem, h beveszem és elhallgatom. De ezt nem szeretném.

Szerintem - hangsúlyozom: szerintem - úgy gondolja, h ha csak azzal bírod hívni, nincs kellő bizalmad benne.

Terapomot csak nyugtatóval merem hívni. Azt nem szeretném kifejteni itt, h miért.

Azt írta, h terápiának csak akkor van értelme, ha nyugtató nélkül tudom hívni. Írtam, h az nem megy, de kitűzhetem célul. Foglalkozhatnánk ezzel a problémával (nyugtatóval) és akkor idővel talán majd el lehetne érni, h anélkül is tudjam hívni. 

Az neki nem ok, nyugtatóval ne hívjam. Felvetettem, h nyugtatóval tartsunk lezáró beszélgetést. Arra sem nyitott. 

Kérdeztem, h miért nincs értelme nyugtatóval hívni. Erre nem válaszolt.

Szerintetek miért nincs értelme azzal hívni? 

Shuffle
Én táncolook 11 éve! 🙂 Azért az is segit leküzdeni a problémákat, másooknak is ajánlom.

 

 

Csak egy szeptemberi ambuláns lap, amit a kórháznak írt. Nincsenek rajta a gyógszerek, csak hogy már mindent kipróbáltunk 🙁

Nincs tőle semmi papírod? Mert ha van, az elég a zideggondozóba. A házit jól tudod, nem jön szóba, ráadásul nem írhatja annyiért, mint az áter, a 0,25-ös ezerszer drágább úgy, mint a 0,5-ös a szakorvostól.

Úgy tudom, házidoki csak 0,25-ös Xanaxot írhat fel, bár ami most itthon van 0,5-ös, az talán kitart a leállásig (ha le tudom tenni).
Viszont négy doboz altatót nem hiszem, hogy írhat... nekem most ennyi a havi adag. Kventiaxot meg biztos, hogy nem. Csak az ideggondozó jöhet szóba, ha tényleg ez a módja.
Szerintem a pszi-doki is szeretne már tőlem megszabadulni, nem vagyok egy sikersztori, ezért is utalt be valszleg szeptemberben kórházba (sajnos nem jött össze "neki", hogy átpasszoljon máshoz).
Aztán hogy ezt tőle hogyan kérdezem meg, az is érdekes lesz. "Dobnám, mit szól?"

Ha ír szakorvosi javaslatot, házidoki is felírhatja az altatót és a nyugtatót. Erre egyébként is van joga, de javaslat nélkül nem szokták átvenni a beteget. Altatón nincs kedvezmény, nyugtatót gondolom kedvezményesen kapod, háziorvos nem biztos, h felírhatja. Antipszichotikumot tudomásom szerint nem írhat fel javaslatra sem. 

Az a nagy helyzet, hogy 5 éve járok egy magándokihoz, akinél ABC-t beszedtem és semmi sem volt jó és most ott tartunk, hogy nyugtatót, altatót és némi kvetiapint ír fel (ahogy "maga szeretné" alapon ezutóbbi). A nyugtatóról állok lefele, utána jönne az altató, a kveti olyan kevés, hogy az szinte nincs is.
Viszont szeretnék már nem járni hozzá, ezért havonta fizetni, hogy felírja és "csacsogjunk" a semmiről (ő "csak" orvos, nem pszi-terap). Viszont kéne, aki ezeket felírja, a TB-snek ugye nem diktálhatok csak úgy.
Valaki volt hasonló helyzetben? Mit lehet ilyenkor tenni?
Lehet kérni szakorvosi javaslatot vagy ilyesmi?
Elég drága az altató is, ezt a plusz havi pénzt már nem akarom forszírozni a semmiért tulképpen.

Köszi.

Itt nézegesd meg: https://www.bura.hu/szakmai-informaciok/krizisintervencios-telef/tarsadalombiztositas-tb

Sziasztok!

Keresnék olyan lehetőséget hogy tb támogatással ha lehet terápiára vagy akár kezelésre járni. Kórházba menni nem szeretnék.  Akihez járok csak a gyógyszert írja föl, de nem érdekli mi van velem. Ha tudtok segíteni köszönöm, nagyon fontos lenne.

 

Minden egyes terápiás alkalom után megkönnyebbülve érzem magam...

Majd kell egy kis idő, mire rádöbbenek, hogy mennyire hosszadalmas, kemény munka áll még előttem. Ez megrémiszt, elkeserít, csalódással tölt el...

De mit tehetnék... maguk a reakcióim is bizonyítékai annak, hogy szem.zavaros vagyok... :/

Sziasztok!

Egy bipoláris barátom keres pszichológust Budapesten. Tudtok ajánlani valakit/valamit?
Anyagi okokból TB által támogatottra lenne szükség.
Bipoláris zavar mellett még küzd depresszióval, szorongással és némi borderline tünettel. Átere már van.

Előre is nagyon köszönöm/köszönjük ha tudtok segíteni! 🙂

Párterápiás helyet tud ajánlani valaki?

Sziasztok, tud valaki olyan helyet, ahol kifejezetten sématerápiára van lehetőség, és ingyenes/olcsó + nem kell befeküdni?

Másik téma: VIKOTE nevű helyet ismeri valaki? Vélemények?

Köszi előre is.

Kedvező árú terápia. 1083 Budapest Baross u. 119/A .

http://vikote.hu/pszichoterapias-szakrendeles/

"Milyen problémával fordulhatok a szakrendeléshez?

Leginkább szorongással, pániktünetekkel, fóbiás, kényszeres állapotokkal, hangulatzavarokkal, depresszióval, anorexiás vagy bulímiás táplálkozási zavarral, a szexuális élet zavaraival, személyiségzavarral, valamint életvezetési problémákkal küszködő személyek számára tudunk szakszerű segítséget, terápiát biztosítani."

"A pszichoterápiás szakrendelés díjai

Állapotfelmérő beszélgetés díja: 5.000,- Ft
Pszichoterápiás ülés díja: 3.000,- Ft / alkalom (1 pszichoterápiás ülés hossza 50 perc)"

 

Idézet tőle: murray head

Sziasztok!

Mi a teendő akkor, ha valakinek egy nagyon traumatikus gyerek- és kamaszkort kell feldolgoznia? Hogy mehet úgy terápiába, hogy ne akarjon minden ülés után megkattanni? 

(Nem magamról beszélek.)

Köszi előre is.

 

Ha jó a pszichológus,nem fog megkattanni.

Aki érti a dolgát, az csak apránként piszkál fel sebet, azt behintőporozza, begyógyítja, utána vesz egy következő adagot s így tovább.

Sziasztok!

Mi a teendő akkor, ha valakinek egy nagyon traumatikus gyerek- és kamaszkort kell feldolgoznia? Hogy mehet úgy terápiába, hogy ne akarjon minden ülés után megkattanni? 

(Nem magamról beszélek.)

Köszi előre is.

"És kértél időpontot nála?"

VOLTAM nála 4-5 alkalommal.

Idézet tőle: murray head

Idézet tőle: Kleó

Idézet tőle: murray head

"Tudtok olyan helyet Pesten, ahol van ingyenes pszichoterápia, de nem kell befeküdni? Heti 1-2 alkalom."

1. A kerületi sztk-s pszichiátriai gondozóban/ideggondozóban van lógus, csak ezt nem reklámozzák. Két ismerősöm is járt egy-egy évig heti egyszer, teljesen ingyen. Én is voltam, nagyon jó volt, de ... hosszú, csak 4 vagy 5 alkalommal voltam. 

2. https://bura.hu/szakmai-informaciok/krizisintervencios-telef/tarsadalombiztositas-tb

Nézd meg a 9-es hsz-t. 

2. – persze ez is mind Balassa, csak van, amelyik másik utcai telep.

Szegény Nestea, meg kellene barátkozzon a klinikával...

1. SZTK-lógusnál volt az autogén tréningem meg a hipnózis. Mondjuk nem mostanában, de nulla eredménnyel. Aki meg most van (szoktam látni, amikor az áterhez megyek), az egy rendkívül antipatikus pasi, úgyhogy semmi indíttatásom besírni hozzá magam...

Nekem az sztk-s lógus terap végzettségű volt és állítom, hogy a legjobb volt, akihez addig eljutottam. Vicces módon korábban már többször is láttam a honlapját és már akkor komolyan fontolgattam, hogy elmegyek hozzá... Mikor láttam a nevét kiírva az sztk-s rendelőben, majdnem dobtam egy hátast...

És kértél időpontot nála?

Idézet tőle: murray head

Kulturált vitára bocsátanám a kérdésemet:

Ki miben hisz? Hogy 1. mi saját magunk tudjuk megoldani a problémáinkat VAGY 2. a problémáink megoldásához feltétlenül szükség van egy szakemberre is = egy szakember segítségével végső soron mi magunk oldjuk meg a problémáinkat? 

Szakember segítsége. Tudok hosszan érvelni, hogy miért.

Mázlista... 😀

Idézet tőle: Kleó

Idézet tőle: murray head

"Tudtok olyan helyet Pesten, ahol van ingyenes pszichoterápia, de nem kell befeküdni? Heti 1-2 alkalom."

1. A kerületi sztk-s pszichiátriai gondozóban/ideggondozóban van lógus, csak ezt nem reklámozzák. Két ismerősöm is járt egy-egy évig heti egyszer, teljesen ingyen. Én is voltam, nagyon jó volt, de ... hosszú, csak 4 vagy 5 alkalommal voltam. 

2. https://bura.hu/szakmai-informaciok/krizisintervencios-telef/tarsadalombiztositas-tb

Nézd meg a 9-es hsz-t. 

2. – persze ez is mind Balassa, csak van, amelyik másik utcai telep.

Szegény Nestea, meg kellene barátkozzon a klinikával...

1. SZTK-lógusnál volt az autogén tréningem meg a hipnózis. Mondjuk nem mostanában, de nulla eredménnyel. Aki meg most van (szoktam látni, amikor az áterhez megyek), az egy rendkívül antipatikus pasi, úgyhogy semmi indíttatásom besírni hozzá magam...

Nekem az sztk-s lógus terap végzettségű volt és állítom, hogy a legjobb volt, akihez addig eljutottam. Vicces módon korábban már többször is láttam a honlapját és már akkor komolyan fontolgattam, hogy elmegyek hozzá... Mikor láttam a nevét kiírva az sztk-s rendelőben, majdnem dobtam egy hátast...

Idézet tőle: murray head

"Tudtok olyan helyet Pesten, ahol van ingyenes pszichoterápia, de nem kell befeküdni? Heti 1-2 alkalom."

1. A kerületi sztk-s pszichiátriai gondozóban/ideggondozóban van lógus, csak ezt nem reklámozzák. Két ismerősöm is járt egy-egy évig heti egyszer, teljesen ingyen. Én is voltam, nagyon jó volt, de ... hosszú, csak 4 vagy 5 alkalommal voltam. 

2. https://bura.hu/szakmai-informaciok/krizisintervencios-telef/tarsadalombiztositas-tb

Nézd meg a 9-es hsz-t. 

2. – persze ez is mind Balassa, csak van, amelyik másik utcai telep.

Szegény Nestea, meg kellene barátkozzon a klinikával...

1. SZTK-lógusnál volt az autogén tréningem meg a hipnózis. Mondjuk nem mostanában, de nulla eredménnyel. Aki meg most van (szoktam látni, amikor az áterhez megyek), az egy rendkívül antipatikus pasi, úgyhogy semmi indíttatásom besírni hozzá magam...

"Tudtok olyan helyet Pesten, ahol van ingyenes pszichoterápia, de nem kell befeküdni? Heti 1-2 alkalom."

1. A kerületi sztk-s pszichiátriai gondozóban/ideggondozóban van lógus, csak ezt nem reklámozzák. Két ismerősöm is járt egy-egy évig heti egyszer, teljesen ingyen. Én is voltam, nagyon jó volt, de ... hosszú, csak 4 vagy 5 alkalommal voltam. 

2. https://bura.hu/szakmai-informaciok/krizisintervencios-telef/tarsadalombiztositas-tb

Nézd meg a 9-es hsz-t.